Pensioenleeftijd/AOW-leeftijd in 2021

Home › Pensioen › Pensioenleeftijd

De samenleving vergrijst en we worden steeds ouder. Om dit op te kunnen vangen, heeft het kabinet besloten om de AOW-leeftijd te verhogen, voor het eerst na meer dan een halve eeuw. Een moeilijke beslissing, omdat de AOW een van de pijlers is van het Nederlandse pensioensysteem.

In het kort
 • Een aantal jaar terug werd de AOW-leeftijd voor het eerst in meer dan een halve eeuw verhoogd, stapsgewijs naar 67
 • De AOW-leeftijd is niet hetzelfde als de pensioenleeftijd, maar hangt er wel mee samen
 • De AOW-leeftijd zal ook na 2025 blijven stijgen, met 8 maanden per extra jaar levensverwachting
 • Als je vóór de AOW-leeftijd met pensioen gaat, heeft dit een aantal belangrijke gevolgen – voor de belasting en je pensioenopbouw en -uitkering

 

De AOW-leeftijd is niet hetzelfde als de pensioenleeftijd. Het verschil tussen de AOW-leeftijd en de pensioenleeftijd is eenvoudig: De pensioenleeftijd is de leeftijd waarop iemand daadwerkelijk met (deeltijd-)pensioen gaat. De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop de AOW ingaat. Veel pensioenen en lijfrenten beginnen dan ook met uitkeren.

Het is mogelijk om vóór de AOW-leeftijd met pensioen te gaan, maar dit heeft gevolgen. Niet alleen voor de AOW-uitkering, maar bijvoorbeeld ook voor de belasting in Box 1.

Ben je op zoek naar specifieke informatie over eerder stoppen met werken of eerder met pensioen gaan? Klik dan op een van de onderstaande infocards.

In dit artikel, gaan we specifiek in op de AOW-leeftijd, de huidige stand van zaken en de verwachtingen. Vanaf wanneer bouw je AOW op? Wanneer gaat jouw AOW in? En hoe kun je alvast beginnen met je hierop voorbereiden?

De AOW-leeftijd – een korte geschiedenis

Toen de AOW in het leven geroepen werd in 1956, werd de AOW-leeftijd vastgelegd op 65 jaar. Daarom staat deze leeftijd in het collectieve geheugen van Nederlanders gegrift als synoniem voor de pensioenleeftijd.

Vanwege de snellere vergrijzing, en vooral de hogere levensverwachting, moest het systeem herzien worden. Zo zorgen we ervoor dat er genoeg arbeidskracht in de samenleving behouden blijft. Ook zouden de AOW-uitgaven anders een te groot gat slaan in de overheidsbegroting.

Zodra je 65 werd, had je gemiddeld nog ongeveer 14,5 jaar te leven in 1956. In 1980 was dit al opgelopen tot 16,3 jaar. In 2012, toen de AOW-leeftijd herzien werd, was dit al opgelopen tot 19,5 jaar. De stapsgewijze stijging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, werd gerechtvaardigd met de langere levensverwachting.

De AOW-leeftijd – huidige situatie

Op het moment is de AOW-leeftijd voor 2024 vastgelegd op 67 jaar. Stapsgewijs is de vroegere AOW-leeftijd opgeschroefd. In de onderstaande tabel, zie je wanneer de AOW-leeftijd ingaat voor diegenen die geboren zijn tussen 31 augustus 1953 en 1 januari 1958.

AOW-leeftijd overgangsfase, per jaar AOW-leeftijd Personen geboren na... ... maar vóór
2020 66 jaar en 4 maanden 31 augustus 1953 1 september 1954
2021 66 jaar en 4 maanden 31 augustus 1954 1 september 1955
2022 66 jaar en 7 maanden 31 augustus 1955 1 juni 1956
2023 66 jaar en 10 maanden 31 mei 1956 1 maart 1957
2024 67 jaar 28 februari 1957 1 januari 1958

Alle andere Nederlanders zijn al met pensioen, of kunnen voor het moment uitgaan van een AOW-leeftijd van 67 jaar. Met het principeakkoord van 2019, heeft het kabinet besloten dat de AOW-leeftijd blijft stijgen als de levensverwachting ook blijft stijgen. Hieronder lees je, wat dat precies betekent voor jou.

De AOW-leeftijd – berekenen

Wanneer kan ik met pensioen? Wat is mijn AOW-leeftijd? Deze en vele andere vragen houden Nederlanders die voorlopig nog niet de AOW-leeftijd bereiken bezig.

Ben je in 2021 een twintiger of dertiger? Dan zul je waarschijnlijk langer leven dan vijftigers nu. Om ervoor te zorgen dat de AOW een geschikt instrument blijft voor het meefinancieren van de Nederlandse pensioenen, blijft de AOW-leeftijd waarschijnlijk ook gestaag stijgen.

Voor ieder jaar dat we langer leven, gaat de AOW-leeftijd acht maanden omhoog. Dit is het resultaat van een compromis, na jaren van polderen. De verwachte situatie tot 2060 is inmiddels bekend. Hieronder hebben we de volgende stapsgewijze verhogingen voor je samengevat. Zo kun je zelf opzoeken, met welke AOW-leeftijd je ongeveer kunt rekenen.

Verwachte toekomstige AOW-leeftijden Personen geboren na... ... maar vóór
67 jaar 1 maart 1957 1 januari 1961
67 jaar en drie maanden 31 december 1960 1 oktober 1963
67 jaar en zes maanden 30 september 1963 1 juli 1966
67 jaar en negen maanden 30 juni 1966 1 april 1970
68 jaar 31 maart 1970 1 januari 1973
68 jaar en drie maanden 31 december 1972 1 oktober 1975
68 jaar en zes maanden 30 september 1975 1 juli 1979
68 jaar en negen maanden 30 juni 1979 1 april 1982
69 jaar 31 maart 1982 1 januari 1986
69 jaar en drie maanden 31 december 1985 1 oktober 1989
69 jaar en zes maanden 30 september 1989 *onbekend

*Het CBS doet slechts voorspellingen tot 2060. Daarom is de verdere ontwikkeling na 2060 nog onbekend.

Tel de leeftijd links op bij je geboortedatum, en je weet wanneer je kunt verwachten dat de AOW-leeftijd ingaat. Ben je bijvoorbeeld geboren op 3 mei 1987? Dan is de verwachting dat je AOW ingaat op 3 augustus 2056 (+ 69 jaar en 3 maanden).

Wanneer bouw ik AOW op? Wie bouwt AOW op?

Iedereen die in Nederland woont én werkt, bouwt AOW op. Werk je in Nederland, maar woon je in het buitenland, dan bouw je doorgaans geen AOW op. Woon je in Nederland, maar werk je in het buitenland? Dan hangt het van je persoonlijke situatie af, of je AOW blijft opbouwen. In dit artikel van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) lees je hier meer over.

Verlies je direct al je AOW als je in het buitenland gaat wonen? Nee, je bent immers verzekeringsplichtig geweest. Je bouwt gedurende ieder jaar waarin je verzekeringsplichtig bent, 2% van je AOW op. Deze periode loopt tot 50 jaar voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Als je op je 69e met AOW gaat, bouw je vanaf je 19e dus AOW op. Ieder jaar 2%.

Je hoeft daarnaast niet te werken om AOW op te bouwen. Het enige wat soms niet toegestaan is, is werken in het buitenland. Werklozen, zzp’ers en alle anderen die in Nederland wonen en niet werken in het buitenland, bouwen allemaal AOW op. Onafhankelijk van nationaliteit.

Waarom is de AOW-leeftijd belangrijk voor mij?

In het begin van dit artikel hebben we al genoemd, dat iedereen met pensioen kan gaan wanneer hij of zij wil. Toch is de AOW-leeftijd om verschillende redenen een belangrijk ijkpunt. Hieronder hebben we de gevolgen van met pensioen gaan, voordat je de AOW-leeftijd bereikt, op een rijtje gezet:

 • Je ontvangt nog geen AOW
 • Je kunt een lijfrente of bankspaarrekening onder het nieuwe regime niet zonder meer uit laten keren
 • Je kunt een werkgeverspensioen niet zonder meer uit laten keren
 • Je bouwt minder pensioen op
 • Als je pensioenuitkeringen alvast ingaan, ontvang je minder per maand

Wil je meer weten over de gevolgen voor je lijfrente? Klik dan op een van de onderstaande infocards.

Aanvullend pensioen
Aanvullend pensioen

Heb je niet genoeg pensioen uit AOW en loondienst? Dan wordt het tijd om na te denken over de derde pijler. Je aanvullende pensioen kun je zelf regelen. Met een lijfrente of banksparen. Of je regelt het helemaal zelf. Wanneer is het belangrijk om ook zelf in actie te komen? En wat is dan je beste optie? Vind een antwoord op je vragen.

Lees meer
Oud en nieuw regime
Oud en nieuw regime

Heb je een lijfrente al tientallen jaren geleden afgesloten? Dan ben je misschien een van de gelukkigen die onder het oude regime valt. Het nieuwe regime hanteert een stuk strengere beleid omtrent schenken en uitbetalen. Bekijk hier alle verschillen en voorwaarden van de twee regimes.

Lees meer
Jaarruimte
Jaarruimte

Zodra er nog ruimte is om extra pensioen op te bouwen, heet dit je jaarruimte. Je kunt het bedrag aan jaarruimte gebruiken om met belastingvoordeel geld in een lijfrente in te leggen. Naast je jaarruimte heb je misschien ook nog reserveringsruimte uit voorgaande jaren. Wil je precies weten hoe dit zit? Lees dan verder!

Lees meer
Lijfrente
Lijfrente

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer

Sparen als voorbereiding op de hogere AOW-leeftijd? Raisin!

Niemand wordt vrolijk van de verhoging van de AOW-leeftijd, maar de meeste economen zijn het erover eens dat de maatregel noodzakelijk is. Dit betekent ook, dat Nederlanders die eerder met pensioen willen gaan, nog beter moeten gaan plannen.

Je kunt van je jaarruimte en/of reserveringsruimte gebruikmaken, om met belastingvoordeel een lijfrente op te bouwen. Een levenslange lijfrente kun je ook vóór de AOW-leeftijd al in laten gaan.

Toch is het altijd belangrijk om ook een buffer te hebben. Spaargeld, waar je direct bij kunt, en dat je uit kan geven hoe en wanneer jij dat nodig hebt. Dan is het wel zo prettig, als je spaargeld ook nog iets oplevert.

Momenteel is de rente in Nederland historisch laag. Bij Raisin vind je nog rentes tot 1,50%. Je hoeft je slechts éénmalig aan te melden, en kunt daarna direct rekeningen openen. Kies zelf je product, looptijd (bij een deposito) en bank, en profiteer van aantrekkelijke rentes uit de hele EU.

De voordelen van Raisin:

 • Volledig gratis voor spaarders
 • Breed aanbod aan spaarrekeningen en deposito’s
 • Alle spaartegoeden vallen tot € 100.000 per klant en bank onder een depositogarantiestelsel, met geharmoniseerde regels in de hele EU