Lijfrente of banksparen voor je pensioen?

Home › Pensioen › Lijfrente › Lijfrente of banksparen?

Wil je zelf aanvullend pensioen opbouwen met belastingvoordeel? Dan heb je de keuze tussen een lijfrenteverzekering (vaak ook ‘lijfrente’ genoemd) en een bancaire lijfrente (‘banksparen’).

In het kort
  • Bij het zelf opbouwen van pensioen met belastingvoordeel heb je de keuze tussen twee vormen van lijfrenten
  • Banksparen is sparen bij de bank op een geblokkeerde spaarrekening, bij een ‘klassieke’ lijfrente wordt je geld door een verzekeraar belegd
  • Banksparen levert op de lange termijn waarschijnlijk (een stuk) minder op dan beleggen, maar heeft ook een lager risico
  • Een lijfrente bij een verzekeraar kan meer opleveren, maar de situatie kan ingewikkeld zijn bij overlijden, of bij het omvallen van de verzekeraar

In dit artikel vergelijken we banksparen en een lijfrenteverzekering met elkaar. Wil je meer te weten komen over lijfrenten in het algemeen, lijfrenteverzekeringen (‘lijfrente beleggen’) of bancaire lijfrentes (‘banksparen’)? Klik dan op een van de onderstaande infocards.

Lijfrente
Lijfrente

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer
Lijfrente beleggen
Lijfrente beleggen

Op de zeer lange termijn levert je geld met beleggen vrijwel altijd meer op. Daarom is beleggen vooral interessant bij een lijfrente. Toch is beleggen nooit zonder risico. Veel Nederlanders hebben moeite met de afweging tussen beleggen en sparen. Lees in dit artikel meer over alle voor- en nadelen en leer de gulden middenweg van Raisin kennen.

Lees meer
Banksparen
Banksparen

Ook bij de bank kun je een lijfrente opbouwen. Op een bankspaarrekening staat je geld vast tot je AOW. Daarna wordt het opgespaarde saldo uitgekeerd. Wat zijn de voorwaarden voor banksparen? En hoe zit het met de belastingen? Raisin heeft alles wat je moet weten over banksparen op een rijtje gezet.

Lees meer

Wat is lijfrente (beleggen/sparen)?

Het begrip lijfrente wordt vaak alleen voor een beleggingslijfrente gebruikt. Dit is verwarrend. Ook banksparen is een vorm van lijfrente. Iedere periodieke uitkering is een lijfrente. Deze bouw je voor je pensioen op via een verzekeraar of de bank. Een lijfrente bij een verzekeraar is ook wel een ‘klassieke lijfrente’, en banksparen een ‘bancaire lijfrente’.

De verzekeraar belegt je geld, en de bank zet je geld voor je vast op een spaarrekening. Vermogen bouw je bij de verzekeraar op via beleggingen en bij de bank via rente. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de twee lijfrentevormen?

Overeenkomsten en verschillen banksparen en lijfrente

Alle verschillen en overeenkomsten tussen banksparen en lijfrentes vind je in de onderstaande tabel.

Vergelijking banksparen en lijfrente Banksparen Lijfrente
Aanbieder Bank Verzekeraar
Rendement Rente, vast of variabel Beleggen, afhankelijk van waardeontwikkeling van effecten
Belastingvoordeel bij inleg? Ja, het geld mag dan alleen voor je pensioen gebruikt worden. De belastingplicht wordt uitgesteld Ja, het geld mag dan alleen voor je pensioen gebruikt worden. De belastingplicht wordt uitgesteld
Van wie is de polis/rekening Rekening op naam van één persoon. Saldo is bezit van de rekeninghouder Er is één verzekerde, anderen zijn mogelijk daarnaast begunstigd
Wat gebeurt er na vervroegd overlijden? Gaat over op de nabestaande(n) overeenkomstig het testament, net zoals iedere andere spaarrekening Afhankelijk van de voorwaarden. Kan vervallen of overgaan op nabestaande(n)
Belasting in Box 1? Zodra de uitkeringen ingaan, bij afkopen gehele bedrag Zodra de uitkeringen ingaan, bij afkopen gehele bedrag
Belasting in Box 3? Vrijgesteld Vrijgesteld
Wat gebeurt er bij faillissement? Als de bank failliet gaat, valt het bedrag tot € 100.000 onder het Nederlandse depositogarantiestelsel Na faillissement proberen overige verzekeraars de polissen over te nemen. Geen garanties over de hoogte van de uitkering

Banksparen vs. lijfrente – voor- en nadelen

Lijfrenten bestaan uit twee fases. De opbouw- en uitkeerfases. In beide fases hebben banksparen en lijfrenteverzekeringen voor- en nadelen. De belangrijkste voor- en nadelen van beide vormen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, gedurende de opbouw- en uitkeerfase.

Een overzicht vind je alvast in de onderstaande tabellen:

Nadelen van lijfrente en banksparen Banksparen Lijfrente
Opbouwfase Veel lager gemiddeld rendement Mogelijk waardeverlies bij overlijden, geen depositogarantie
Uitkeerfase Langlevenrisico Mogelijk geen doorbetaling bij overlijden
Voordelen van lijfrente en banksparen Banksparen Lijfrente
Opbouwfase Laag risico (Veel) hoger gemiddeld rendement
Uitkeerfase Het geld op de bankrekening gaat over naar je erfgenamen als je overlijdt Uitkering voor de rest van je leven mogelijk

Nadeel banksparen – opbouwfase

Bij pensioenopbouw is rendement vaak van doorslaggevend belang. Omdat je geld gedurende een lange periode vast kunt zetten, levert een hoge rente een enorm verschil op in kapitaalopbouw.

De rente is op het moment bijzonder laag. Ook bij banksparen. Gemiddeld behaal je met beleggen een veel hoger rendement. Het risico van beleggen is daarnaast beperkt als je gedurende een lange periode belegt. Met een rente van 0,5% en een looptijd van 20 jaar, wordt je geld iets meer dan 10% meer waard. Maar de inflatie ligt waarschijnlijk al hoger.

Als we uitgaan van een relatief laag gemiddeld rendement bij beleggen van 4%, behaal je in 20 jaar alsnog een rendement van bijna 120%. Zo behaal je dus maar liefst 12 keer meer rendement met beleggen. Wil je helemaal geen risico aangaan? Dan kun je banksparen, maar beleggen levert in een dusdanig lange periode bijna altijd meer op.

Nadeel lijfrente – opbouwfase

Een klassieke lijfrente is een verzekering. Dit heeft een paar nadelen.

Het eerste nadeel, is dat het niet altijd zeker is dat je geld ook volledig wordt uitgekeerd bij je overlijden. Dit hangt af van de voorwaarden van je verzekering. Het is waarschijnlijk dat je partner of kinderen niet dezelfde uitkeringen genieten als jijzelf.

Een ander nadeel van lijfrente, is het risico dat de verzekeraar failliet gaat. Bankspaarrekeningen vallen onder het depositogarantiestelsel. Tegoeden tot € 100.000 zijn volledig gegarandeerd. Dit is bij lijfrenten niet het geval en waardeverlies is zeker mogelijk.

Nadeel banksparen – uitkeerfase

In de uitkeerfase heeft banksparen onder andere het nadeel, dat het bedrag na 20 jaar uitkering mogelijk op is. Als je dan nog in leven bent, kan het zijn dat je zonder aanvullend pensioen komt te zitten. Het langlevenrisico gaat in dit geval dus over op de rekeninghouder.

Nadeel lijfrente – uitkeerfase

Een lijfrenteverzekering is een klassieke pensioenuitbetaling. Net zoals bij een pensioen, is het mogelijk dat een partner geen betalingen meer ontvangt na het overlijden van een verzekerde persoon. Dit is bij banksparen niet het geval, daar het volledige saldo het eigendom is van de persoon dit het pensioen opgebouwd heeft.

Lijfrente komt vrij
Lijfrente komt vrij

De opbouwfase is afgesloten. Je lijfrente komt binnenkort vrij. Je hebt nu meer opties dan je denkt. Zo kun je misschien je uitkering nog uitstellen, of je verzekering om laten zitten in een bankrekening. Raisin legt stap voor stap uit wat je opties zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Lees meer

Conclusie – lijfrente of banksparen?

Of een lijfrente of banksparen beter bij je past bespreek je het beste met een pensioenadviseur. Veel Nederlanders zijn na woekerpolisaffaires sceptisch geworden. Daarom is het belangrijk dat je ook zelf vooraf goed geïnformeerd bent.

Is vermogensopbouw belangrijk voor je? Dan kom je op de lange termijn (meer dan 10 jaar) niet om beleggen heen. En dus een lijfrenteverzekering. Het gemiddelde rendement van beleggen is veel hoger dan bij sparen. Niet voor niets beleggen ook de Nederlandse pensioenfondsen – die pensioenkapitaal uit loondienst beheren – een groot deel van hun vermogen.

Wil je helemaal geen risico lopen? Dan kan banksparen interessant zijn. In de uitkeerfase heeft banksparen het voordeel dat je nabestaanden recht hebben op het volledige overgebleven bedrag. Zo weet je zeker dat je pensioen ook helemaal opgemaakt kan worden.

Je kunt na de opbouwfase van financieel product wisselen. Dit betekent dat je de waarde van een lijfrenteverzekering om kunt zetten naar banksparen. En andersom. Neem dus de bovenstaande voor- en nadelen goed mee in je beslissing en denk tijdig na over de uitkeerfase.

Zelf aanvullend sparen? Kies Raisin

Je kunt slechts een beperkt bedrag belastingvrij inleggen. Daarnaast is het ook belangrijk om een bedrag flexibel tot je beschikking te blijven houden. Het afkopen van lijfrente is een dure aangelegenheid, dus staat je geld doorgaans vast tot de AOW-leeftijd.

Wil je een spaarrekening waarop je rendement behaalt? Zonder het risico van beleggen, met de veiligheid van een depositogarantiestelsel (tot € 100.000 per klant en bank)? En daarnaast ook nog zelf je looptijd vast kunnen leggen? Spaar gratis via Raisin en ontvang een rente tot 3,62% per jaar.