Lijfrente – oud regime & nieuw regime

Home › Pensioen › Lijfrente › Oud en nieuw regime

Lijfrente beleggen of sparen heeft belastingvoordelen. De regels voor lijfrenten zijn meerdere keren aangepast in de laatste decennia. En er zijn verschillen tussen de regels van het oude en het nieuwe regime. Wat zijn deze verschillen en voor wie zijn de regels van het oude regime van toepassing? Raisin geeft uitleg.

In het kort
  • Het oude regime biedt meer flexibiliteit wat betreft uitbetaling en schenking
  • Of je onder het oude regime valt, hangt af van wanneer je de polis afgesloten hebt en wanneer je premies hebt betaald
  • Banksparen voor pensioen valt altijd onder het nieuwe regime
3,26%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,55%
p.j.
Banca Progetto
Italië
3,55%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Lijfrente – val ik onder het oude of nieuwe regime?

Om te bepalen of je onder het oude of nieuwe regime valt, helpen de volgende twee vragen je verder op weg.

Heb je een spaar- of beleggingsproduct?

De meest voorkomende vorm van lijfrente is een lijfrenteverzekering die je afsluit bij een verzekeraar, die het geld voor je belegt. Heb je echter geld op een spaarrekening gezet met lijfrente als doel, of een lijfrenteverzekering overgezet naar een spaarrekening? Dan val je altijd onder het nieuwe regime.

Heb je een koopsompolis of periodiek gestort?

Heb je een lijfrenteverzekering met een eenmalige storting afgesloten (koopsompolis)? Dan val je onder het oude regime als je de polis vóór 1 januari 1992 hebt afgesloten. Als je dit na deze datum hebt gedaan, dan val je onder het nieuwe regime.

Is er sprake van periodieke stortingen? Dan val je onder het nieuwe regime als de verzekering na 16 oktober 1990 is ingegaan. Is je verzekering eerder ingegaan? Dan val je onder het oude regime, mits je na 31 december 2000 geen stortingen meer hebt gedaan.

Oud of nieuw regime - samengevat

Oud of nieuw regime? Oud regime lijfrente Nieuw regime lijfrente
Koopsompolis Afgesloten vóór 1 januari 1992 Afgesloten na 31 december 1991
Banksparen Valt nooit onder het oude regime Nieuw regime, ook als je een oud regime verzekering hebt omgezet
Periodieke inleg Afgesloten vóór 16 oktober 1990, geen premies meer betaald na 31 december 2000 Afgesloten na 16 oktober 1990, of premies betaald na 31 december 2000

Oud regime – lijfrente komt vrij of wordt afgekocht

Wil je een verzekering die onder het oude regime valt afkopen of komt deze vrij? Dan ben je aan vrijwel geen voorwaarden gebonden. De uitkeringen kunnen ingaan wanneer je zelf wilt. Ook de duur van de uitkering is niet aan voorwaarden onderhevig.

Hetzelfde geldt voor het afkopen van de lijfrente. Je hoeft alleen maar rekening te houden met het feit dat de uitkering in Box 1 belast wordt. Hoe hoger de uitkering, hoe hoger het bedrag dat mogelijk in Schijf 2, of boven een vrijstelling, valt. 

Daarnaast gaat de belastingdruk flink omlaag zodra je de AOW-leeftijd behaalt. Je betaalt onder het oude regime geen revisierente (boete).

U betaalt […] nooit revisierente over een afkoopsom van een niet aan de Wet inkomstenbelasting 2001 aangepaste oud-regime lijfrente.

Je kunt de uitkering van een oud regime lijfrente ook uitstellen. Zolang het geld in een oud regime verzekeringsproduct blijft, behoud je alle voordelen. Dit geldt dus niet bij het overzetten van je lijfrente naar een bankspaarrekening.

Nieuw regime – lijfrente komt vrij of wordt afgekocht

Heb je een nieuw regime lijfrente? Dan zijn er voorwaarden verbonden aan de uitbetaling van je lijfrente nadat deze vrijkomt. Zo mag een tijdelijke oudedagslijfrente pas ingaan vanaf het jaar waarin je de AOW-leeftijd bereikt. Ook is er een minimale uitbetalingsperiode. Alle informatie hierover vind je hieronder.

Lijfrente
Lijfrente

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer
Lijfrente komt vrij
Lijfrente komt vrij

De opbouwfase is afgesloten. Je lijfrente komt binnenkort vrij. Je hebt nu meer opties dan je denkt. Zo kun je misschien de uitkering nog uitstellen, of je verzekering om laten zeitten in een bankrekening. Raisin legt stap voor stap uit wat je opties zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Lees meer
Banksparen
Banksparen

Ook bij de bank kun je een lijfrente opbouwen. Op een bankspaarrekening staat je geld vast tot je AOW. Daarna wordt het opgespaarde saldo uitgekeerd. Wat zijn de voorwaarden voor banksparen? En hoe zit het met de belastingen? Raisin heeft alles wat je moet weten over banksparen op een rijtje gezet.

Lees meer

Hoe zit het met het afkopen van je lijfrente? Zodra de waarde van je lijfrente boven de € 4547 (2021) uitkomt, ga je een revisierente betalen. Deze bedraagt maximaal 20%. Naast de revisierente betaal je inkomstenbelasting in Box 1. Zo is het mogelijk dat je uiteindelijk tot 69,5% belasting moet betalen.

Nieuw en oud regime – lijfrente schenken

Ten slotte kijken we nog kort naar de voorwaarden bij het schenken van je lijfrente. Een oud regime lijfrente kun je schenken aan een (klein)kind of een andere begunstigde. In dit geval betalen zij inkomstenbelasting over het geschonken bedrag. Een nieuw regime lijfrente kun je niet schenken.

Als je ervoor kiest om een lijfrenteverzekering om te zetten in banksparen, blijft het overgebleven geld jouw eigendom. Na jouw overlijden, hebben je erfgenamen recht op het volledige saldo. Dit kan dus een interessante optie zijn als je toch al in het nieuwe regime valt.

Zelf sparen voor je pensioen – Raisin

Met terugwerkende kracht wil iedereen wel de vrijheid van het oude regime terug. Maar als je nu een lijfrente afsluit, kun je normaal gesproken tot je AOW niet bij het geld. Of betaal je een hoge boete als je het geld toch nodig hebt. Wil je meer vrijheid en toch een aantrekkelijk rendement?

Spaar bij Raisin en leg zelf je looptijd vast. Aan het einde van de looptijd komt je geld vrij en ontvang je de rente er bovenop. Tot 3,65%% per jaar. Met de veiligheid van een depositogarantiestelsel, waar lijfrenteverzekeraars bijvoorbeeld niet onder vallen.

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer