Forfaitair rendement (fictief rendement)

HomeBox 3 belasting › Fictief rendement

De Nederlandse vermogensrendementsheffing (‘spaartaks’) werkt op basis van een fictief rendement. Dit wordt ook wel forfaitair rendement genoemd. Het bijzondere hieraan is dat de daadwerkelijke opbrengst van je spaargeld geen rol speelt.

In het kort
 • Bij forfaitair of fictief rendement maakt de Belastingdienst een aanname over je rendement
 • Het daadwerkelijk behaalde rendement is niet relevant bij deze vorm van belasting
 • Hoe meer vermogen een Nederlander heeft, hoe hoger het aangenomen rendement
 • Voor 2021 heeft de Belastingdienst belangrijke veranderingen doorgevoerd – dit is vooral goed nieuws voor kleine spaarders en beleggers
 • De veranderingen voor fiscaal jaar 2022 zijn bescheiden

 

Forfaitair rendement maakt de belastingaangifte een stuk makkelijker. Voor de belastingaangifte hoef je immers enkel op te geven hoeveel vermogen je bezit. En niet hoeveel rendement je behaald hebt.

Hoe werkt fictief rendement precies en wat zijn de voordelen en nadelen voor spaarders en beleggers?

Fictief rendement/forfaitair rendement betekenis/definitie

Het forfaitair rendement (ook wel fictief rendement genoemd) houdt in dat de Belastingdienst een aanname maakt over het rendement dat je behaalt. De belasting wordt bepaald op basis van deze aanname. Zo geldt in Box 1 bijvoorbeeld het eigenwoningforfait, een percentage van de WOZ-waarde. In Box 3 werkt de vermogensrendementsheffing naar een forfaitair principe.

Voor de vermogensrendementsheffing in Box 3 maakt het uiteindelijk niets uit wat je met je geld gedaan hebt. Je wordt belast op basis van een veronderstelling over je rendement. Dit is in Nederland onderverdeeld in drie schijven.

Hoe hoger de schijf, hoe meer de Belastingdienst ervan uitgaat dat je belegt. Op beleggingen wordt gemiddeld een hoger rendement behaald, dus wordt dit ook hoger belast. Deze regeling is vooral voor kleinere spaarders en beleggers voordelig.

0,70%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
0,25%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
1,25%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Fictief rendement/forfaitair rendement – vermogensmix en schijven

Bij het berekenen van het forfaitair rendement hanteert de Belastingdienst twee componenten. Het rendement uit spaargeld en het rendement uit belegging. Dit is de vermogensmix van het fictieve rendement. Voor zowel het deel aan spaargeld als het deel aan beleggingen geldt een vast fictief rendement.

De verhouding sparen/beleggen verandert in iedere schijf. De Belastingdienst gaat ervan uit dat vermogende Nederlanders meer beleggen. Beleggers behalen gemiddeld een hoger rendement. Daarom worden hogere schijven dan ook hoger belast.

De vermogensmix in de schijven is als volgt opgebouwd:

Verdeling schijven Box 3 Percentage spaargeld Percentage aandelen/beleggingen
Schijf 1 67% 33%
Schijf 2 21% 79%
Schijf 3 0% 100%

Fictief rendement/forfaitair rendement – veranderingen in 2021 en 2022

Voor fiscaal jaar 2021 heeft de Belastingdienst ingrijpende veranderingen doorgevoerd. In 2022 volgden bescheiden wijzigingen. Interessant is dat de Belastingdienst voor het eerst uitgaat van een negatief gemiddeld rendement op spaargeld

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

  Interessante aanbiedingen en promoties

  Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

  Het laatste nieuws en relevante artikelen

Hogere vrijstellingen

Een van de belangrijkste veranderingen die in kracht getreden is, is de verhoging van de vrijstellingsgrens, het zogenaamde heffingsvrije vermogen. Voor alleenstaanden bedraagt deze in 2021 € 50.000. Fiscale partners mogen tot € 100.000 aan heffingsvrij vermogen hebben.

Voor fiscaal jaar 2022 werden deze vrijstellingsgrenzen aan de inflatie aangepast. Dankzij een stijging van 1,3% bedraagt de vrijstelling voor 2022 € 50.650 / € 101.300.

Hiernaast werden kleine veranderingen doorgevoerd in de verdeling van de schijven. Het aangenomen percentage spaargeld/aandelen blijft ongewijzigd.

De grondslag in Box 3
De grondslag in Box 3

Bij het berekenen van de vermogensheffing hanteert de Belastingdienst een grondslag. Dit is het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens valt. Over de grondslag betaal je belasting in drie schijven. Klinkt eenvoudig – en is het eigenlijk ook. Vooral met het overzicht van Raisin voor 2021 en 2022.

Lees meer
Beleggen en aandelen
Beleggen en aandelen

Als belegger betaal je bronbelasting over dividend. Daarnaast valt het belegde vermogen in Box 3 van de belastingopgave. Boven de vrijstellingsgrens betaal je belasting over een fictief rendement. Hoe zit steekt dit in elkaar en wat gaat er veranderen in 2021 en 2022? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer

Nieuwe forfaitaire rendementen

De fictieve rendementen op spaargeld en beleggingen zijn aangepast. De Belastingdienst gaat er vanaf 2021 van uit dat het rendement op spaargeld nog maar 0,03% bedraagt (2020: 0,07%). Beleggingen worden zwaarder belast.

Voor 2022 daalt het rendement op spaargeld voor het eerst in de geschiedenis onder het nulpunt (–0,01%). Het rendement op beleggingen wordt verlaagd naar 5,53%.

De schijven zijn in 2021 en 2022 als volgt:

Percentage rendement per schijf van Box 3 2020 2021 2022
Schijf 1 1,79% 1,90% 1,82%
Schijf 2 4,19% 4,50% 4,37%
Schijf 3 5,28% 5,69% 5.53%

Belasting op fictief rendement naar 31%

Niet alleen de berekening van het fictief rendement is aangepast. Ook de belasting op forfaitair rendement is vanaf 2021 hoger. Van 30% in 2020 naar 31% in 2021. In 2022 blijft het rendement op 31% staan.

Groen beleggen met belastingvoordeel
Groen beleggen met belastingvoordeel

Groen beleggen levert veel belastingvoordeel op. Daarom stelt de Belastingdienst er strenge eisen aan. Mocht je het geluk hebben een erkend beleggingsproduct te vinden, kan het procenten schelen. Maar hoe zit het met? En wanneer is een beleggingsproduct ‘groen’? We hebben alles op een rijtje gezet.

Lees meer
Box 3 – vermogensbelasting/spaartaks
Box 3 – vermogensbelasting/spaartaks

Vind je de spaartaks verwarrend? Vraag je je af welk vermogen je mee moet nemen en welke schulden je af kunt trekken? Wil je weten hoe het zit met belasting op beleggingsrendement. Vind een antwoord op al je vragen op onze Box 3-overzichtspagina, met links naar alle artikelen.

Lees meer

Fictief rendement – voordelig?

De vermogensrendementsheffing valt voor kleine spaarders en beleggers niet bijzonder hoog uit. Fiscale partners betalen bijvoorbeeld in 2021 minder dan € 300 per jaar bij een vermogen van anderhalve ton. Bij de belastingaangifte voor 2022 gaan ze wederom iets minder betalen.

Iedereen die onder de vrijstellingsgrens blijft betaalt niets. En deze is in 2021 een stuk hoger geworden. Zodra je meer vermogen opbouwt, wordt het noodzakelijk om rendement te behalen om de belasting op te vangen. En niet alleen fictief waarde op te bouwen, maar ook in de werkelijkheid.

Rendement op spaargeld? Raisin

Ben je op zoek naar een spaarrekening waarop je nog rendement kunt behalen, zonder het risico van beleggen? Bij Raisin brengen we spaarrekeningen uit de hele EU samen op een platform.

Bij Raisin ontvang je spaarrentes tot 1,50% per jaar. Zo behaal je een rendement dat zelfs een stuk hoger is dan het negatieve rendement waar de Belastingdienst volgend jaar van uitgaat.

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer