Vrijstelling Box 3 – 2021 en 2022

HomeBox 3 belasting › Vrijstelling Box 3

Over je vermogen hoef je niet vanaf de eerste euro belasting te betalen. De Belastingdienst hanteert een vrijstelling, het heffingsvrij vermogen. Een bepaald deel van je vermogen is ieder jaar opnieuw vrijgesteld. Pas over het bedrag dat hierboven valt, betaal je vermogensrendementsheffing. De vrijstelling in Box 3 voor 2022 bedraagt € 50.650 of € 101.300 voor fiscale partners. 

In het kort
 • Iedereen in Nederland profiteert van een algemene vrijstelling op vermogen in Box 3
 • Daarnaast zijn er ook vrijstellingen voor kapitaalverzekeringen, lijfrentes en andere soorten vermogen
 • Sommige bezittingen, zoals roerende goederen, hoef je niet op te geven in Box 3
 • Voor fiscaal jaar 2022 is de algemene vrijstelling omhooggegaan naar € 50.650 (fiscale partners: € 101.300). Voor 2021 (waarvoor je in 2022 aangifte doet) bedraagt de vrijstelling € 50.000 (fiscale partners: € 100.000)

 

In 2022 moet je weer belastingaangifte doen over fiscaal jaar 2021. De vrijstelling is vastgelegd op € 50.000. Voor fiscale partners loopt dit op tot € 100.000. Hoe werkt de vrijstelling precies? Moet je al je bezittingen opgeven? En wat gebeurt er zodra je boven deze vrijstelling uitkomt?

Vrijstelling Box 3 (vermogensrendementsheffing)

Net zoals bij de inkomstenbelasting in Box 1, hanteert de Belastingdienst bepaalde vrijstellingen in Box 3. Een algemene vrijstelling voor iedereen, het zogenaamde heffingsvrij vermogen. Daarnaast ook vrijstellingen voor kapitaalverzekeringen en lijfrentes. Sommige bezittingen hoef je niet in Box 3 op te geven.

De algemene vrijstellingsgrens is voor alle Nederlanders gelijk, ongeacht het totale vermogen. De Belastingdienst hanteert voor fiscale partners een systeem waarin alle bedragen verdubbeld worden.

Soorten vrijstellingen in Box 3

De volgende vrijstellingen kunnen de ‘grondslag sparen en beleggen’ verlagen. Op basis van deze grondslag wordt de uiteindelijke belasting berekend.

 • Algemene vrijstelling voor vermogen (heffingsvrij vermogen)
 • Vrijstelling voor kapitaalverzekeringen
 • Vrijstelling voor lijfrentes
 • Vrijstelling voor contant geld
 • Niet-opeisbare vorderingen uit een erfenis
 • Vrijstellingen voor erkend groen spaargeld en groene beleggingen

De volgende bezittingen zijn daarnaast vrijgesteld van de vermogensheffing. Deze hoef je dus niet op te geven in Box 3:

 • Roerende goederen, zoals een auto
 • Kunst- en wetenschapsobjecten, die niet voornamelijk als belegging gehouden worden
 • Bezittingen die u opgeeft in een andere box. Zoals uw eigen woning of een aandeel in een onderneming
 • Landgoederen (onder de Natuurschoonwet 1928), bossen en natuurterreinen – zonder het onroerend goed hiervan

Vrijstelling smartengeld, kapitaalverzekering – Box 3

Soms betaal je geen belasting over een uitkering, bijvoorbeeld van smartengeld of van een kapitaalverzekering. Zodra je echter beschikt over het vermogen, wordt in het jaar daarop belasting geheven. Omdat het dan onder je vermogen valt.

Ben je op zoek naar meer informatie over deze belastingposten? Klik dan op één van de onderstaande infocards.

Kapitaalverzekeringen
Kapitaalverzekeringen

Kapitaalverzekeringen keren een vast bedrag op een vast moment uit. In een kapitaalverzekering bouw je vermogen op. Dus valt het in Box 3, toch? Helaas – of gelukkig – is het niet zo eenvoudig. Ontdek wanneer jouw verzekering vrijgesteld is van Box 3 belasting. En of je dan belasting betaalt in Box 1.

Lees meer
Lijfrente
Lijfrente

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer
Belasting tweede huis
Belasting tweede huis

Een tweede woning wordt gezien als een bezit dat je in Box 3 van je belastingaangifte op moet geven. Vakantiewoningen zijn vrijgesteld. Ook kun je een hypotheek of andere lening voor een tweede woning aftrekken. Vaak gaat een tweede woning je alsnog geld kosten – ieder jaar weer. Waarom?

Lees meer

De vrijstelling in 2022 & 2021

Voor fiscaal jaar 2021 bedraagt de vrijstelling € 50.000. Voor fiscale partners is dit het bedrag per fiscale partner. Hierboven ga je over je vermogen vermogensrendementsheffing betalen.

De vrijstelling verlaagt je grondslag sparen en beleggen. Bij het vaststellen van de grondslag neem je alle bezittingen die in Box 3 vallen. Hier trek je je schulden die boven de schuldendrempel vallen vanaf. En van dit bedrag trek je vervolgens de vrijstelling af.

Over de grondslag wordt het aangenomen deel aan beleggingen en spaargeld vastgesteld. Met behulp van drie schijven. Beleggingen worden zwaarder belast dan spaargeld, omdat er een hoger fictief rendement gehanteerd wordt. Over het uiteindelijke rendement wordt 31% belasting geheven.

Voor fiscaal jaar 2022 wordt de Box 3 vrijstelling enkel aangepast aan de inflatie (1,3%). Dit betekent dat de vrijstelling dan € 50.650 (fiscale partners: € 101.300) bedraagt.

Benieuwd hoe dit te werk gaat? Of hoe je jouw Box 3 belastingaangifte in 2022 slim invult? Klik dan op één van de onderstaande infocards.

Grondslag sparen en beleggen
Grondslag sparen en beleggen

Bij het berekenen van de vermogensheffing hanteert de Belastingdienst een grondslag. Dit is het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens valt. Over de grondslag betaal je belasting in drie schijven. Klinkt eenvoudig – en is het eigenlijk ook. Vooral met het overzicht van Raisin voor 2022.

Lees meer
Fictief rendement
Fictief rendement

Inkomstenbelasting betaal je over je inkomen. Je vermogensheffing in Box 3 staat los van het rendement dat je behaalt. Een eenvoudige regeling, die vooral voordelig is voor slimme spaarders en beleggers. Lees alles over het fictieve (forfaitaire) rendement bij het berekenen van de vermogensheffing.

Lees meer
Box 3 vermogen – aangifte doen
Box 3 vermogen – aangifte doen

Niemand houdt van belastingaangifte doen. Box 3 zorgt daarnaast voor veel verwarring. Betaal je ook belasting als je spaargeld helemaal niets opgeleverd heeft? Welke bezittingen moet ik opgeven en mag ik hier schulden vanaf trekken? Hoe zit het met mijn hypotheek? We helpen je stap voor stap door het proces.

Lees meer

Vrijstelling Box 3 – aangekondigde veranderingen 2023 & 2025

Onlangs heeft het nieuwe kabinet Rutte IV ingrijpende wijzigingen aangekondigd aan de spaartaks. Voor fiscaal jaar 2023 wordt het heffingsvrij vermogen verhoogd naar € 80.000 of € 160.000 voor fiscale partners. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de belastingplichtigen helemaal geen vermogensrendementsheffing gaat betalen.

De eigen woning verschuift niet naar Box 3 in 2022. Ook daarna is het onwaarschijnlijk dat deze stap gezet gaat worden. Dit zou namelijk ook het opheffen van de hypotheekrenteaftrek betekenen.

Box 3-belasting opvangen – sparen met Raisin

Heb je vermogen dat boven de vrijstellingsgrens valt? Dan betaal je ieder jaar belasting in Box 3. Zelfs als je geen belasting betaalt, wordt je vermogen door inflatie ieder jaar minder waard.

Raisin wil Nederlandse spaarders helpen bij het vinden van aantrekkelijke rentes op spaargeld. Met een overzichtelijk en modern platform en partnerbanken uit de hele EU. Zo behaal je rentes tot 1,50% per jaar. Met de veiligheid van een depositogarantiestelsel. Hieronder zijn tegoeden tot € 100.000 per klant per bank gegarandeerd.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer