Vrijstelling Box 3 – 2022 en 2023

In het oude en nieuwe Box 3-stelsel

HomeBox 3 belasting › Vrijstelling Box 3

Over je vermogen hoef je niet vanaf de eerste euro belasting te betalen. De Belastingdienst hanteert een vrijstelling, het heffingsvrij vermogen. Een bepaald deel van je vermogen is ieder jaar opnieuw vrijgesteld. Alleen over het bedrag dat hierboven valt, betaal je vermogensrendementsheffing.

De vrijstelling in Box 3 voor 2022 bedraagt € 50.650 of € 101.300 voor fiscale partners. In 2023 is deze vrijstelling verhoogd tot € 57.000 / € 114.000. Hiermee komt het kabinet kleine spaarders en beleggers verder tegemoet.

In het kort
 • Iedereen in Nederland profiteert van een algemene vrijstelling op vermogen in Box 3
 • In 2022 is de algemene vrijstelling omhooggegaan naar € 50.650 (fiscale partners: € 101.300)
 • In 2023 stijgt de algemene vrijstelling naar circa € 57.000 (fiscale partners: € 114.000)
 • Daarnaast zijn er ook vrijstellingen voor kapitaalverzekeringen, lijfrentes en andere soorten vermogen
 • Sommige bezittingen, zoals roerende goederen, hoef je niet op te geven in Box 3

 

Hoe werkt het heffingsvrij vermogen precies? Moet je altijd aangifte doen in Box 3, ook als je niet boven het heffingsvrij vermogen uitkomt? En hoeveel moet je betalen als je wel boven deze vrijstelling uitkomt?

2,15%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
3,24%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,85%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Hoe hoog is de vrijstelling in Box 3?
(2022 en 2023)

Jaar Zonder fiscale partner Met fiscale partner
2021 € 50.000 € 100.000
2022 € 50.650 € 101.300
2023 € 57.000 € 114.000

Wat is de vrijstelling Box 3?
(heffingsvrij vermogen)

Net zoals bij de inkomstenbelasting in Box 1, hanteert de Belastingdienst bepaalde vrijstellingen in Box 3. Een algemene vrijstelling voor iedereen, het zogenaamde heffingsvrij vermogen. Daarnaast ook vrijstellingen voor kapitaalverzekeringen en lijfrentes. Sommige bezittingen hoef je daarnaast niet in Box 3 op te geven.

De algemene vrijstellingsgrens is voor alle Nederlanders gelijk, ongeacht het totale vermogen. De Belastingdienst hanteert voor fiscale partners een systeem waarin de vrijstellingsbedragen verdubbeld worden.

Soorten vrijstellingen in Box 3

De volgende vrijstellingen kunnen de ‘grondslag sparen en beleggen’ verlagen. Op basis van deze grondslag (en in het nieuwe Box 3-stelsel het gemiddelde rendement op vermogen) wordt de uiteindelijke belasting berekend.

 • Algemene vrijstelling voor vermogen (heffingsvrij vermogen)
 • Vrijstelling voor kapitaalverzekeringen
 • Vrijstelling voor lijfrentes
 • Vrijstelling voor contant geld
 • Niet-opeisbare vorderingen uit een erfenis
 • Vrijstellingen voor erkend groen spaargeld en groene beleggingen

De volgende bezittingen zijn daarnaast vrijgesteld van de vermogensheffing. Deze hoef je dus niet op te geven in Box 3:

 • Roerende goederen, zoals een auto
 • Kunst- en wetenschapsobjecten, die niet voornamelijk als belegging gehouden worden
 • Bezittingen die u opgeeft in een andere box. Zoals uw eigen woning of een aandeel in een onderneming
 • Landgoederen (onder de Natuurschoonwet 1928), bossen en natuurterreinen – zonder het onroerend goed hiervan

Lees meer over andere belastingthema's

Grondslag sparen en beleggen
Grondslag sparen en beleggen

Bij het berekenen van de vermogensheffing hanteert de Belastingdienst een grondslag. Dit is het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens valt. Over de grondslag betaal je belasting in drie schijven. Klinkt eenvoudig – en is het eigenlijk ook. Vooral met het overzicht van Raisin voor 2022.

Lees meer
Fictief rendement
Fictief rendement

Inkomstenbelasting betaal je over je inkomen. Je vermogensheffing in Box 3 staat los van het rendement dat je behaalt. Een eenvoudige regeling, die vooral voordelig is voor slimme spaarders en beleggers. Lees alles over het fictieve (forfaitaire) rendement bij het berekenen van de vermogensheffing.

Lees meer
Box 3 vermogen – aangifte doen
Box 3 vermogen – aangifte doen

Niemand houdt van belastingaangifte doen. Box 3 zorgt daarnaast voor veel verwarring. Betaal je ook belasting als je spaargeld helemaal niets opgeleverd heeft? Welke bezittingen moet ik opgeven en mag ik hier schulden vanaf trekken? Hoe zit het met mijn hypotheek? We helpen je stap voor stap door het proces.

Lees meer

Vrijstelling smartengeld, kapitaalverzekering – Box 3

Soms betaal je geen belasting over een uitkering, bijvoorbeeld van smartengeld of van een kapitaalverzekering. Zodra je echter beschikt over het vermogen, wordt in het jaar daarop belasting geheven. Omdat het dan onder je vermogen valt.

Ben je op zoek naar meer informatie over deze belastingposten? Klik dan op één van de onderstaande infocards.

Kapitaalverzekeringen
Kapitaalverzekeringen

Kapitaalverzekeringen keren een vast bedrag op een vast moment uit. In een kapitaalverzekering bouw je vermogen op. Dus valt het in Box 3, toch? Helaas – of gelukkig – is het niet zo eenvoudig. Ontdek wanneer jouw verzekering vrijgesteld is van Box 3 belasting. En of je dan belasting betaalt in Box 1.

Lees meer
Lijfrente
Lijfrente

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer
Belasting tweede huis
Belasting tweede huis

Een tweede woning wordt gezien als een bezit dat je in Box 3 van je belastingaangifte op moet geven. Vakantiewoningen zijn vrijgesteld. Ook kun je een hypotheek of andere lening voor een tweede woning aftrekken. Vaak gaat een tweede woning je alsnog geld kosten – ieder jaar weer. Waarom?

Lees meer

De Box 3-vrijstelling in 2022 en 2023

In 2022 bedroeg de vrijstelling € 50.650. Voor fiscale partners was dit het bedrag per fiscale partner. Hierboven diende je over je vermogen vermogensrendementsheffing betalen.

De vrijstelling verlaagt je grondslag sparen en beleggen. Bij het vaststellen van de grondslag neem je alle bezittingen die in Box 3 vallen. Hier trek je je schulden die boven de schuldendrempel vallen vanaf. En van dit bedrag trek je vervolgens de vrijstelling af.

Over de grondslag werd in het oude stelsel het aangenomen deel aan beleggingen en spaargeld vastgesteld. Met behulp van drie schijven. Beleggingen worden zwaarder belast dan spaargeld, omdat er een hoger fictief rendement gehanteerd wordt. Over het uiteindelijke rendement wordt 31% belasting geheven.

In het nieuwe stelsel wordt de belasting ook berekend aan de hand van de grondslag. Eerst wordt echter het gemiddelde rendement op vermogen berekend. In 2022 werd nog het meest gunstige stelsel voor een individuele belastingbetaler toegepast. Vanaf 2023 geldt alleen nog het nieuwe stelsel.

In 2023 is de Box 3 vrijstelling verhoogd tot € 57.000 (€ 114.000 voor fiscale partners).

Moet ik ook aangifte doen
als ik niet boven de vrijstelling uitkom?

Nee. Doorgaans hoef je geen aangifte te doen als je vermogen niet boven de vrijstelling uitkomt, behalve als je expliciet hiertoe opgeroepen wordt of geadviseerd wordt om het alsnog te doen.

Weet je het niet zeker? Dan kun je natuurlijk alsnog aangifte doen. Komt je (gedeelde) vermogen na aftrek van schulden niet boven het heffingsvrije vermogen? Dan betaal je geen belasting.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer