Vrijstelling box 3 – 2023 en 2024

Wat is het heffingsvrij vermogen?

HomeBox 3 belasting › Vrijstelling Box 3

De Belastingdienst hanteert een vrijstelling voor je vermogensbelasting: het heffingsvrij vermogen. Tot dit bedrag betaal je geen belasting. Hoe zit dit precies? Moet je altijd aangifte doen in box 3, ook als je niet boven het heffingsvrij vermogen uitkomt? En hoeveel moet je betalen als je wel boven deze vrijstelling uitkomt? Raisin legt uit.

In het kort
 • Iedereen in Nederland profiteert van een algemene vrijstelling op vermogen in box 3
 • Voor fiscaal jaar 2023 stijgt de algemene vrijstelling naar € 57.000 (fiscale partners: € 114.000)
 • Voor fiscaal jaar 2024 wordt geen stijging van het heffingsvrije vermogen verwacht
 • Daarnaast zijn er ook vrijstellingen voor kapitaalverzekeringen, lijfrentes en andere soorten vermogen
 • Sommige bezittingen, zoals roerende goederen, hoef je niet op te geven in box 3

 

De vrijstelling in box 3 voor 2023 bedraagt € 57.000 of € 114.000 voor fiscale partners. Maar wat houdt deze vrijstelling precies in?

3,29%
p.j.
Nordax Bank
Zweden
3,10%
p.j.
A&G Banco
Spanje
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Hoe hoog is de vrijstelling in box 3?
(2023 en 2024)

Jaar Zonder fiscale partner Met fiscale partner
2023 € 57.000 € 114.000
2024 € 57.000 € 114.000

Wat is de vrijstelling box 3?
(heffingsvrij vermogen)

Net zoals bij de inkomstenbelasting in box 1, hanteert de Belastingdienst bepaalde vrijstellingen in box 3. Een algemene vrijstelling voor iedereen, het zogenaamde heffingsvrij vermogen. Daarnaast ook vrijstellingen voor kapitaalverzekeringen en lijfrentes. Sommige bezittingen hoef je daarnaast niet in box 3 op te geven.

De algemene vrijstellingsgrens is voor alle Nederlanders gelijk, ongeacht het totale vermogen. De Belastingdienst hanteert voor fiscale partners een systeem waarin de vrijstellingsbedragen verdubbeld worden.

Soorten vrijstellingen in box 3

De volgende vrijstellingen kunnen de ‘grondslag sparen en beleggen’ verlagen. Op basis van deze grondslag (en in het nieuwe Box 3-stelsel het gemiddelde rendement op vermogen) wordt de uiteindelijke belasting berekend.

 • Algemene vrijstelling voor vermogen (heffingsvrij vermogen)
 • Vrijstelling voor kapitaalverzekeringen
 • Vrijstelling voor lijfrentes
 • Vrijstelling voor contant geld
 • Niet-opeisbare vorderingen uit een erfenis
 • Vrijstellingen voor erkend groen spaargeld en groene beleggingen

De volgende bezittingen zijn daarnaast vrijgesteld van de vermogensheffing. Deze hoef je dus niet op te geven in box 3:

 • Roerende goederen, zoals een auto
 • Kunst- en wetenschapsobjecten, die niet voornamelijk als belegging gehouden worden
 • Bezittingen die u opgeeft in een andere box. Zoals uw eigen woning of een aandeel in een onderneming
 • Landgoederen (onder de Natuurschoonwet 1928), bossen en natuurterreinen – zonder het onroerend goed hiervan

Lees meer over andere belastingthema's

Grondslag sparen en beleggen
Grondslag sparen en beleggen

Bij het berekenen van de vermogensheffing hanteert de Belastingdienst een grondslag. Dit is het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens valt. Over de grondslag betaal je belasting in drie schijven. Klinkt eenvoudig – en is het eigenlijk ook. Vooral met het overzicht van Raisin voor 2024.

Lees meer
Fictief rendement
Fictief rendement

Inkomstenbelasting betaal je over je inkomen. Je vermogensheffing in Box 3 staat los van het rendement dat je behaalt. Een eenvoudige regeling, die vooral voordelig is voor slimme spaarders en beleggers. Lees alles over het fictieve (forfaitaire) rendement bij het berekenen van de vermogensheffing.

Lees meer
Box 3 vermogen – aangifte doen
Box 3 vermogen – aangifte doen

Niemand houdt van belastingaangifte doen. Box 3 zorgt daarnaast voor veel verwarring. Betaal je ook belasting als je spaargeld helemaal niets opgeleverd heeft? Welke bezittingen moet ik opgeven en mag ik hier schulden vanaf trekken? Hoe zit het met mijn hypotheek? We helpen je stap voor stap door het proces.

Lees meer

Vrijstelling smartengeld, kapitaalverzekering – box 3

Soms betaal je geen belasting over een uitkering, bijvoorbeeld van smartengeld of van een kapitaalverzekering. Zodra je echter beschikt over het vermogen, wordt in het jaar daarop belasting geheven. Omdat het dan onder je vermogen valt.

Ben je op zoek naar meer informatie over deze belastingposten? Klik dan op één van de onderstaande infocards.

Kapitaalverzekeringen
Kapitaalverzekeringen

Kapitaalverzekeringen keren een vast bedrag op een vast moment uit. In een kapitaalverzekering bouw je vermogen op. Dus valt het in box 3, toch? Helaas – of gelukkig – is het niet zo eenvoudig. Ontdek wanneer jouw verzekering vrijgesteld is van box 3 belasting. En of je dan belasting betaalt in box 1.

Lees meer
Lijfrentes
Lijfrentes

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer
Belasting tweede huis
Belasting tweede huis

Een tweede woning wordt gezien als een bezit dat je in box 3 van je belastingaangifte op moet geven. Vakantiewoningen zijn vrijgesteld. Ook kun je een hypotheek of andere lening voor een tweede woning aftrekken. Vaak gaat een tweede woning je alsnog geld kosten – ieder jaar weer. Waarom?

Lees meer

De box 3-vrijstelling in 2023 en 2024

In 2022, waarover je in 2023 aangifte gedaan hebt, bedroeg de vrijstelling € 50.650. Voor fiscale partners was dit het bedrag per fiscale partner. Hierboven diende je over je vermogen vermogensrendementsheffing betalen.

De vrijstelling verlaagt je grondslag sparen en beleggen. Bij het vaststellen van de grondslag neem je alle bezittingen die in Box 3 vallen. Hier trek je je schulden die boven de schuldendrempel vallen vanaf. En van dit bedrag trek je vervolgens de vrijstelling af.

Over de grondslag werd in het oude stelsel het aangenomen deel aan beleggingen en spaargeld vastgesteld. Met behulp van drie schijven. Beleggingen en overige bezittingen worden zwaarder belast dan spaargeld, omdat er een hoger fictief rendement gehanteerd wordt.

In het overgangsstelsel, dat tot minstens 2027 van toepassing is, wordt de belasting ook berekend aan de hand van de grondslag. Eerst wordt echter het gemiddelde rendement op vermogen berekend. In 2022 werd nog het meest gunstige stelsel voor een individuele belastingbetaler toegepast. Vanaf 2023 geldt alleen nog het nieuwe stelsel.

In 2023 is de Box 3 vrijstelling verhoogd tot € 57.000 (€ 114.000 voor fiscale partners). In fiscaal jaar 2024 zal dit bedrag naar verwachting gelijkblijven.

Moet ik ook aangifte doen
als ik niet boven de vrijstelling uitkom?

Nee. Doorgaans hoef je geen aangifte te doen als je vermogen niet boven de vrijstelling uitkomt, behalve als je expliciet hiertoe opgeroepen wordt of geadviseerd wordt om het alsnog te doen.

Weet je het niet zeker? Dan kun je natuurlijk alsnog aangifte doen. Komt je (gedeelde) vermogen na aftrek van schulden niet boven het heffingsvrije vermogen? Dan betaal je geen belasting.

Depositorekeningen vergelijken
Depositorekeningen vergelijken

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Spaarrekeningen vergelijken
Spaarrekeningen vergelijken

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer