Actuele Euribor rentes en historische tarieven

Home > Spaarrente> Euribor rentes

Actuele Euribor rentes

Actuele Euribor rentes 20/10/2023 19/10/2023 18/10/2023 17/10/2023 16/10/2023
1 weeks Euribor 3,890% 3,879% 3,891% 3,876% 3,862%
1 maands Euribor 3,863% 3,855% 3,864% 3,845% 3,862%
3 maands Euribor 3,969% 4,002% 3,993% 3,972% 3,975%
6 maands Euribor 4,107% 4,126% 4,143% 4,118% 4,103%
12 maands Euribor 4,185% 4,184% 4,196% 4,160% 4,172%

Wat is de Euribor rente precies?

Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate en is het gemiddelde rentetarief waartegen de grote Europese (primaire) banken elkaar leningen in euro’s verstrekken binnen de Europese Economische en Monetaire Unie. De Euribor wordt elke werkdag om 11 uur ‘s ochtends CET vastgesteld en bekend gemaakt. Er zijn vijf verschillende Euribor rentetarieven met verschillende looptijden: 1 week, 1 maand, 3 maanden, 6 maanden, en 12 maanden.

Hoe wordt de Euribor berekend?

De Euribor rentes worden vooraf vastgesteld door middel van een enquête onder een panel van banken met de hoogste handelsvolumes in de Economische en Monetaire Unie (EMU), waaronder de ING. De bepaling van de Euribor rentes is gebaseerd op de vraag en het aanbod van leningen tussen deze banken en factoren zoals economische omstandigheden, inflatie en de kredietwaardigheid van de banken.

 

Historische Euribor rentes graph

Wat is de impact van de Euribor op spaarrentes?

De Euribor rente-ontwikkeling geeft een goede indicatie van hoe de spaarrentes zich in de toekomst zullen ontwikkelen. Euribor vertegenwoordigt de prijs van kortlopende leningen tussen banken, wat ook van toepassing is op tegoeden op spaarrekeningen, omdat deze meestal direct opneembaar zijn. Ook de lange-termijn rentetarieven op de kapitaalmarkt spelen een rol in het bepalen van de spaarrentes, voornamelijk op deposito’s.

Wat is de impact van de Euribor op de hypotheekrente?

De Euribor is ook van invloed op de hypotheekrente en kan gezien worden als de inkoopprijs van kortlopende leningen. De Euribor wordt daarom beschouwd als een indicator voor kortlopende hypotheekrentes met een maximale rentevaste periode van twee jaar. Naast het Euribor tarief wordt er ook nog een extra opslag berekend. Uiteindelijk wordt de hypotheekrente die voor consumenten van toepassing is, bepaald door het geldende Euribor tarief plus deze extra opslag.

Wat is de relatie tussen de Euribor en de Europese Centrale Bank?

De ECB bemoeit zich niet met het bepalen van de Euribor rente. De ECB rente bepaalt hoeveel rente banken ontvangen wanneer zij hun overtollige tegoeden bij de ECB stallen. De Centrale Bank bepaalt niet de rente die banken heffen als ze aan elkaar geld lenen. De ECB rente kan echter wel van invloed zijn op de vraag en aanbod van kortlopende leningen tussen banken en kan een rol spelen bij het bepalen van de Euribor.

Gaat de Euribor stijgen of dalen?

De Euribor bevindt zich al sinds begin 2022 in de stijgende lijn en staat momenteel (oktober 2023) op de hoogste stand in vijf jaar. De Euribor is naast vraag en aanbod sterk afhankelijk van economische omstandigheden. De hoge inflatie van 2022 en de eerste helft van 2023 is inmiddels flink afgezwakt en Europese banken, waaronder de Nederlandse grootbanken, hebben recordwinsten geboekt. Hierdoor is er wellicht minder behoefte onder banken om geld te lenen, wat een stabilisatie of zelfs een daling van de Euribor ten gevolg kan hebben.

Spaar tegen hoge rentes

Momenteel zitten de spaarrentes nog steeds in de lift. Verdere ECB-rentestijgingen zijn nu de inflatie onder de doelstelling van 2% ligt, minder waarschijnlijk. Echter, door dat er nu meer concurrentie op de spaarmarkt is, is het niet waarschijnlijk dat de rentes op de korte termijn zullen dalen. Bij onze partnerbanken in verschillende EU landen kun je profiteren van aantrekkelijke spaarrentes tot wel 4,45% per jaar. Vergelijk onze spaarrekeningen en deposito’s en maak gratis een Raisin-account aan.

Actuele spaarrentes
Actuele spaarrentes

Wat zijn de actuele spaarrentes bij de grootbanken en hoe profiteer je van de hoogste spaarrentes in de EU?

Lees meer
ECB rentebesluiten 2023
ECB rentebesluiten 2023

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft sinds de tweede helft van 2022 een aantal rentebesluiten genomen. Door deze besluiten is de ECB rente in relatief korte tijd stapsgewijs verhoogd van 0% tot 3,25%. Stijgt de spaarrente mee en kunnen we verdere renteverhogingen verwachten in 2023?

Lees meer
FED rentebesluit recent overzicht
FED rentebesluit recent overzicht

De Federal Reserve (FED), de centrale bank van de Verenigde Staten, speelt een belangrijke rol in het bepalen van het monetaire beleid in Amerika. Dit beleid heeft grote invloed op zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie. Wat is het effect van het beleid van de FED op de Europese en Nederlandse economie en wat betekent dit voor de spaarrente? Raisin legt uit.

Lees meer