Leningen in Box 3

HomeBox 3 belasting › Leningen en Box 3

In Box 3 vat je al je vermogen samen. Hier trek je schulden vanaf. En van dit bedrag trek je vervolgens het vrijstellingsbedrag af. Dan blijf je over met de grondslag sparen en beleggen, waarover je belasting betaalt. Leningen kun je als schulden in Box 3 dubbel gebruiken om je heffing te verlagen: ze verminderen het gemiddelde rendement én de grondslag. 

In het kort
 • Niet alle leningen kun je in Box 3 van de grondslag vermogensrendementsheffing aftrekken
 • Hypotheekschulden voor een eigen woning vallen in Box 1
 • Aflossen is een goed idee zodra de rente op je lening/schuld hoger is dan het rendement op het geld waarmee je af zou lossen

Welke leningen kun je gebruiken om je vermogen in Box 3 te verminderen? En zijn dit soort leningen eigenlijk belastingtechnisch de moeite waard, of is het verstandiger om af te lossen? Raisin neemt leningen in Box 3 onder de loep.

Wil je in het algemeen meer weten over schulden in Box 3, ook in het nieuwe stelsel? Klik dan hier.

3,24%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
2,15%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
3,85%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Box 3 – soorten leningen

Of je een lening wel of niet op kunt geven als schuld in Box 3 hangt voornamelijk af van het doeleinde waarvoor je de lening afgesloten hebt.

Box 3 – leningen die je wel op mag geven

De Belastingdienst hanteert de volgende lijst van leningen die als schulden aangemerkt kunnen worden:

 • Leningen voor consumptiedoeleinden. Dit zijn bijvoorbeeld een auto of een vakantie. Ook leningen voor een tweede woning, vakantiewoning of overig onroerend goed mag je hier opgeven
 • Leningen in de vorm van negatief banksaldo
 • Studieleningen bij de DUO (studiefinanciering)

Box 3 – leningen die je niet op mag geven

Leningen die aan één van de volgende voorwaarden voldoen, kun je niet gebruiken om je vermogen in Box 3 te verlagen:

 • Leningen voor een hypotheek (hypotheekschulden) voor een eigen woning (eigenwoningschuld) en restschulden voor een eigen woning die ontstaan zijn na 28 oktober 2012
 • Verplichtingen zoals alimentatie
 • Toekomstige schulden
 • Schulden met een looptijd van minder dan één jaar (bijvoorbeeld een huurschuld)
 • Alle schulden die niet opeisbaar zijn
Hypotheek in Box 3
Hypotheek in Box 3

Verreweg de meeste hypotheken vallen in Box 1. Zo kun je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Meestal is dit voordelig en verstandig. Maar als je hypotheekrente erg laag is, kun je dan je hypotheekschuld zomaar in Box 3 opgeven? Levert dit dan ook echt wat op? Lees meer!

Lees meer
Grondslag sparen en beleggen
Grondslag sparen en beleggen

Bij het berekenen van de vermogensheffing hanteert de Belastingdienst een grondslag. Dit is het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens valt. Over de grondslag betaal je belasting in drie schijven. Klinkt eenvoudig – en is het eigenlijk ook. Vooral met het overzicht van Raisin voor 2021 en 2022.

Lees meer
Wijzigingen Box 3 in 2022
Wijzigingen Box 3 in 2022

De nieuwe Box 3-heffingsregels brengen grote veranderingen met zich mee. Kleine spaarders en beleggers gaan er op vooruit. Zeer vermogende Nederlanders leveren in. Bekijk direct wat de veranderingen in 2022 voor jou inhouden – met het grote overzicht van Raisin.

Lees meer

Aflossen van schulden in Box 3?

Is het de moeite waard om schulden in Box 3 te behouden zodat je hiermee je vermogen verlaagt? Dat hangt af van de rente die je over je schulden betaalt.

Aflossen? Belasting in Box 3

Van al je vermogen in Box 3 zijn de eerste € 50.000 (fiscale partners: € 100.000) vrijgesteld (voor fiscaal jaar 2022: € 50.650 / € 101.300). Onder de nieuwe spaarvariant wordt spaargeld overigens vrijwel niet meer belast, omdat de Belastingdienst er niet meer van uitgaat dat je daadwerkelijk belegt.

Uiteindelijk heeft de belasting die je betaalt vaak helemaal geen invloed op de vraag of je beter af kunt lossen. Je lost schulden namelijk af met vermogen. Zodra je aflost, kun je schulden niet meer aftrekken, maar omdat je vermogen lager wordt, verminder je ook automatisch je vermogen.

De vuistregel is: zolang het rendement op je spaargeld hoger is dan de rente die je betaalt, is het voordeliger om niet af te lossen. Hier zijn wel wat uitzonderingen op, zoals leningen met een héél lage rente die je kunt gebruiken om je gemiddelde rendement in Box 3 te verlagen terwijl je bijna niets betaalt, om zo minder vermogensrendementsheffing te betalen.

Bekijk alle spaarproducten van Raisin

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer