Groen beleggen – belastingvoordeel in Box 3

HomeBox 3 belasting › Groen beleggen belastingvoordeel

Duurzaam beleggen en ook nog belastingvoordeel ontvangen. De Belastingdienst erkent in Nederland het maatschappelijk nut van groenfondsen. En beloont dit met belastingvoordeel.

In het kort
  • Je ontvangt alleen belastingvoordeel als je belegt in een erkend groenfonds
  • Groenfondsen beheren een beperkt vermogen en de vraag is hoog
  • Groen beleggen levert voordeel op in Box 1 en Box 3 van de aangifte

 

Om ook daadwerkelijk te kunnen profiteren van belastingvoordeel, moet een belegging aan strenge eisen voldoen. Dit beperkt ook direct de mogelijkheden van beleggers. Simpelweg investeren in een groene ETF of aandelen kopen van windenergiebedrijven is niet voldoende.

Om door de Belastingdienst aangezien te worden als groen beleggingsproduct, dient het fonds voor ten minste 70% te beleggen in een andere groene instelling.

Lees hieronder meer over de voorwaarden voor groenfondsen. Ook gaan we in op een paar berekeningen van het belastingvoordeel bij groen beleggen. Zodra de nieuwe regels voor 2021 bekend zijn, vind je ze ook op deze pagina.

Voorwaarden groen beleggen

In Nederland ontvang je alleen belastingvoordeel op beleggingen in erkende groenfondsen. Deze fondsen omvatten slechts een fractie van de totale groene markt. Groenfondsen moeten aan strenge eisen voldoen.

Een volledige lijst van groenfondsen vind je op de website van de Belastingdienst. Dit zijn de enige fondsen die voor individuele beleggers een belastingvoordeel opleveren.

Nadelen van groenfondsen

Natuurlijk bieden groenfondsen een uitstekende mogelijkheid om een aantrekkelijk belastingvoordeel te halen. Toch zijn er twee grote nadelen verbonden aan belastingvrij groen beleggen:

 

Laag rendement

Groene fondsen behalen over het algemeen een laag rendement. Daarvoor is het risico (de volatiliteit) ook een stuk lager dan bij veel andere fondsen.

 

Beperkte keuze

Veel groenfondsen staan niet open voor nieuwe beleggers. Anders dan bij bijvoorbeeld ETF’s, schaf je groenfondsen vaak direct aan bij de emittent. Vanwege de hoge vraag, staan de fondsen slechts zelden open voor nieuwe beleggers.

Belastingvoordeel groen beleggen

Groene beleggingen leveren op twee manieren belastingvoordeel op.

 

Box 3 – vermogensrendementsheffingw

Aan de ene kant zijn groene beleggingen vrijgesteld van vermogensbelasting. Het aantrekkelijke hieraan, is dat deze vrijstelling zich uitwerkt op de hoogste toegepaste schijf van de vermogensrendementsheffing.

De vrijstelling bedraagt in 2021 € 60.429 of € 120.858 voor fiscale partners. Dit bedrag mag van het vermogen afgetrokken worden. Mits ook een dergelijk bedrag daadwerkelijk in een groenfonds belegd wordt.

 

Box 1 – inkomstenbelasting

Naast de vrijstelling vermogensrendementsheffing, mogen beleggers vrijgestelde duurzame beleggingen voor een deel van de inkomstenbelasting aftrekken. Het belastingvoordeel bedraagt 0,7% van het vrijgestelde bedrag.

Belastingvoordeel groen beleggen – rekenvoorbeelden

Hoe hoger het vermogen, hoe meer het de moeite waard is om groen te beleggen. Een eventueel lager rendement kun je afstrepen tegen de besparingen bij de aangifte.

Let wel dat de vermogenspeildatum van de Belastingdienst 1 januari is. Met andere woorden, als je in 2021 een groenfonds vindt om in te beleggen, pluk je hier pas met de belastingaangifte van 2022 de vruchten van.

Rekenvoorbeeld belastingvoordeel groen beleggen

Jan en Marloes hebben samen een vermogen van € 150.000. Ze hebben netto-inkomsten van € 45.000. Ze besluiten om € 50.000 groen te beleggen.

Over de € 50.000 zouden ze € 294 vermogenbelasting betalen, de volledige grondslag van € 50.000 valt in schijf 1. Dankzij de vrijstelling valt al hun vermogen onder de vrijstelling. Naast deze € 294 besparen ze ook 0,7% × € 50.000 = € 350 in Box 1. Uiteindelijk levert de belegging dus € 644, of ongeveer 1,3%, op aan belastingbesparing.

Raisin – sparen met hoge rente

Zoek je een alternatieve rentedragende belegging? Bij Raisin vind je spaarrekeningen uit de hele EU, samengebracht op één platform. De beste rentes en de veiligheid van een depositogarantiestelsel.

Veilig en gegarandeerd rendement. De vaste spaarrentes tot 1,50% per jaar zijn vele malen hoger dan het aangenomen rendement van de Belastingdienst. De looptijd kun je voor iedere rekening zelf vastleggen.

Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Flexibel sparen
Flexibel sparen

Als je flexibel spaart heb je de vrijheid om je geld op te nemen wanneer je wilt. Daarnaast ontvang je bij Raisin ook nog eens een hogere rente dan bij Nederlandse aanbieders. Hoe werkt dit precies en wat zijn de voorwaarden?

Lees meer