Groen beleggen – belastingvoordeel in Box 3

2021 & 2022

HomeBox 3 belasting › Groen beleggen belastingvoordeel

Duurzaam beleggen en ook nog belastingvoordeel ontvangen. De Belastingdienst erkent in Nederland het maatschappelijk nut van groenfondsen. En beloont dit met belastingvoordeel. Hier kun je voor fiscaal jaar 2022 nog van profiteren door nu, in december 2021, in actie te komen!

In het kort
  • Je ontvangt alleen belastingvoordeel als je belegt in een erkend groenfonds
  • Groenfondsen beheren een beperkt vermogen en de vraag is hoog
  • Groen beleggen levert voordeel op in Box 1 en Box 3 van je belastingaangifte
  • Door in actie te komen vóór de peildatum van je vermogen (1 januari van het jaar waarover je aangifte doet) kun je nog flink belasting besparen

Om ook daadwerkelijk te kunnen profiteren van belastingvoordeel, moet een belegging aan strenge eisen voldoen. Dit beperkt ook direct de mogelijkheden van beleggers. Simpelweg investeren in een groene ETF of aandelen kopen van windenergiebedrijven is niet voldoende.

Lees hieronder meer over de voorwaarden voor groenfondsen. Ook gaan we in op een paar berekeningen van het belastingvoordeel bij groen beleggen. Voor het fiscale jaar 2022 zijn er nog geen veranderingen bekendgemaakt door het kabinet.

Voorwaarden groen beleggen

In Nederland ontvang je alleen belastingvoordeel op beleggingen in erkende groenfondsen. Deze fondsen omvatten slechts een fractie van de totale groene markt. Groenfondsen moeten aan strenge eisen voldoen.

Om door de Belastingdienst aangezien te worden als groen beleggingsproduct, dient het fonds voor ten minste 70% te beleggen in een andere groene instelling.

Een volledige lijst van groenfondsen vind je op de website van de Belastingdienst. Dit zijn de enige fondsen die voor individuele beleggers een belastingvoordeel opleveren.

Nadelen van groenfondsen

Natuurlijk bieden groenfondsen een uitstekende mogelijkheid om een aantrekkelijk belastingvoordeel te halen. Toch zijn er twee grote nadelen verbonden aan belastingvrij groen beleggen:

Laag rendement

Groene fondsen behalen over het algemeen een laag rendement. Aan de andere kant is het risico (de volatiliteit) ook een stuk lager dan bij veel andere fondsen.

Beperkte keuze

Veel groenfondsen staan niet open voor nieuwe beleggers. Anders dan bij bijvoorbeeld ETF’s, schaf je groenfondsen vaak direct aan bij de emittent (uitgevende instantie). Omdat de vraag hoog is en het investeringsvermogen beperkt, gaan deze fondsen snel weer dicht na een uitgifteperiode.

ETF’s
ETF’s

ETF’s zijn een eenvoudig beleggingsconcept. Ontwikkeld zodat beleggers gemakkelijk risico kunnen spreiden. Verreweg de meeste ETF’s zijn indextrackers. In de volksmond worden de begrippen door elkaar gebruikt. Maar wat is een ETF eigenlijk? Waar liggen kansen en waar moeten (beginnende) beleggers goed op letten?

Lees meer
ETF-portefeuille samenstellen
ETF-portefeuille samenstellen

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer

Belastingvoordeel groen beleggen

Groene beleggingen leveren op twee manieren belastingvoordeel op.

Box 3 – vermogensrendementsheffing

Aan de ene kant zijn groene beleggingen vrijgesteld van vermogensbelasting. Het aantrekkelijke hieraan, is dat deze vrijstelling zich uitwerkt op de hoogste toegepaste schijf van de vermogensrendementsheffing.

De vrijstelling bedraagt voor fiscaal jaar 2021 € 60.429 of € 120.858 voor fiscale partners. De vrijstelling (heffingskorting) voor groene beleggingen bedraagt voor fiscaal jaar 2022 voorlopig € 61.215 (fiscale partners: € 122.430). Dit bedrag mag van het vermogen afgetrokken worden. Mits ook een dergelijk bedrag daadwerkelijk in een groenfonds belegd wordt.

Box 1 – inkomstenbelasting

Naast de vrijstelling vermogensrendementsheffing, mogen beleggers vrijgestelde duurzame beleggingen voor een deel van de inkomstenbelasting aftrekken. Het belastingvoordeel bedraagt 0,7% van het vrijgestelde bedrag in Box 3. In 2021 dus een maximum van € 423 (per fiscale partner) en in 2022 € 428 (per fiscale partner).

Belastingvoordeel groen beleggen – rekenvoorbeelden

Hoe hoger het vermogen, hoe meer het de moeite waard is om groen te beleggen. Een eventueel lager rendement kun je afstrepen tegen de besparingen bij de aangifte.

Let wel dat de vermogenspeildatum van de Belastingdienst 1 januari is. Met andere woorden, als je in 2021 een groenfonds vindt om in te beleggen, pluk je hier pas met de belastingaangifte die je in 2023 voor het fiscale jaar 2022 doet de vruchten van.

Rekenvoorbeeld belastingvoordeel groen beleggen (2022, voorlopig)

Jan en Marloes hebben samen een vermogen van € 150.000. Ze hebben netto-inkomsten van € 45.000. Ze besluiten om € 50.000 groen te beleggen.

Over de € 50.000 zouden ze € 274 vermogenbelasting betalen. Een deel van dit vermogen (€ 48.700) valt namelijk boven het heffingsvrij vermogen in 2022 van € 101.300. Dankzij de vrijstelling valt al hun vermogen onder de vrijstelling. Naast deze € 274 kunnen ze ook 0,7% × € 48.700 = € 341 aftrekken van hun belasting in Box 1.

Gaan we uit van een belasting in het hoogste tarief van 49,50%, levert deze extra aftrekpost in Box 1 nog eens € 169 op in 2022. Zo besparen ze dus € 510 aan belasting, of ongeveer 1% van het belegde bedrag.

Beleggen en aandelen in Box 3
Beleggen en aandelen in Box 3

Als belegger betaal je bronbelasting over dividend. Daarnaast valt het belegde vermogen in Box 3 van de belastingopgave. Boven de vrijstellingsgrens betaal je belasting over een fictief rendement. Hoe steekt dit in elkaar en wat gaat er veranderen in 2021 en 2022? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
Box 3 – vermogensbelasting/spaartaks
Box 3 – vermogensbelasting/spaartaks

Vind je de spaartaks verwarrend? Vraag je je af welk vermogen je mee moet nemen en welke schulden je af kunt trekken? Wil je weten hoe het zit met belasting op beleggingsrendement. Vind een antwoord op al je vragen op onze Box 3-overzichtspagina, met links naar alle artikelen.

Lees meer

Raisin – sparen met hoge rente

Zoek je een alternatieve rentedragende belegging? Bij Raisin vind je spaarrekeningen en termijndeposito’s uit de hele EU, samengebracht op één platform. De beste rentes en de veiligheid van een depositogarantiestelsel.

Veilig en gegarandeerd rendement. De vaste spaarrentes tot 1,50% per jaar zijn vele malen hoger dan het aangenomen rendement van de Belastingdienst. De looptijd kun je voor iedere rekening zelf vastleggen.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer