Vermogensbelasting – aangifte in 2023

Ook in de spaarvariant

HomeBox 3 belasting › Box 3 vermogen

In 2023 betaal je vermogensbelasting over het fiscale jaar 2022. Een van de drie boxen van je belastingaangifte is Box 3. Over je vermogen in Box 3 betaal je vermogensrendementsheffing (‘spaartaks’). Hoe doe je slim aangifte?

In het kort
 • Tel allereerst al je bezittingen (vermogen) bij elkaar op
 • Vervolgens trek je hier je schulden vanaf
 • Loop op het einde zorgvuldig na of je alles in je belastingopgave meegenomen hebt
 • Maak voor 1 januari 2023 alvast een overzicht, zodat je in 2024 een stuk makkelijker aangifte kunt doen

Met het volgende stappenplan van Raisin doe je zonder problemen belastingaangifte in Box 3. Klik op de verschillende infocards in het artikel om meer te weten te komen over een bepaald begrip. Als in het artikel twee bedragen staan (bv. € 50.000/€ 100.000), geldt het tweede bedrag voor fiscale partners.

2,15%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
3,24%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,85%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Spaarder in Box 3? Aangifte aanpassen

Heb je niet op tijd bezwaar ingediend over de aangifte spaartaks in de afgelopen jaren? Dan blijf het vooralsnog afwachten of je hiervoor gecompenseerd gaat worden.

Als je boven de vrijstellingsgrens Box 3 uitkwam en veel belasting moest betalen op basis van een foutieve aanname dat je wel zou beleggen of vastgoed zou hebben, dan kon deze correctie je veel opleveren. Heb je niet op tijd bezwaar gemaakt. Dan is het (nog steeds) afwachten of je alsnog gecompenseerd wordt. Leer hier meer over op deze pagina van de Belastingdienst.

Stap 1 – je bezittingen in Box 3

Verzamel ten eerste informatie over de verschillende bezittingen die je hebt. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende bezittingen die je mee moet nemen in je belastingopgave:

 • Saldo op bankrekeningen (ook in het buitenland)
 • Aandelen, obligaties, cryptovaluta enz. (behalve vrijgestelde groene beleggingen)
 • Contant geld (vrijstelling van € 543/€ 1086)
 • De WOZ-waarde van een woning waar je niet zelf in woont
 • De waarde van overig onroerend goed
 • Niet-vrijgestelde waarde van kapitaalverzekeringen

Let op: De peildatum vermogensbelasting voor fiscaal jaar 2022 van de Belastingdienst is 1 januari 2022. Je moet bij banksaldo’s en de waarde van aandelen goed opletten dat je de waarde op 1 januari 2022 opgeeft! Ook als je een tweede huis, hebt, is de peildatum voor aangifte 1 januari.

Is het bedrag van alle bezittingen samen niet hoger dan € 50.650/€ 101.300? Dan betaal je over 2022 geen vermogensrendementsheffing. Je valt in dit geval namelijk volledig onder het heffingsvrij vermogen en betaalt geen vermogensbelasting.

De spaarvariant

Het fiscale jaar 2022 is voor de Belastingdienst nog een overgangsjaar. Na het vernietigende oordeel van de Hoge Raad over het fictieve rendement en de bestaande vermogensrendementsheffing, komt er vanaf 2026 een nieuw stelsel op basis van daadwerkelijk rendement.

Voordat het zover is, komt er een overgangsstelsel. Dit stelsel geldt vanaf 2023 tot en met 2025. In dit nieuwe stelsel kijkt de Belastingdienst naar hoeveel geld je daadwerkelijk in beleggingen en vastgoed hebt staan en hoeveel spaargeld je daadwerkelijk hebt. Er is dus geen fictieve aanname meer over de verdeling van je vermogen, maar nog wel over het rendement.

In je aangifte over 2022, die je in 2023 indient, geef je dus op hoeveel spaargeld je daadwerkelijk hebt en hoeveel beleggingen/vastgoed je daadwerkelijk hebt. Dit kan alleen maar positief uitpakken – de Belastingdienst berekent je rendement aan de hand van de oude en nieuwe variant en kiest de voor jou meest voordelige.

 

Beleggen en aandelen
Beleggen en aandelen

Als belegger betaal je bronbelasting over dividend. Daarnaast valt het belegde vermogen in Box 3 van de belastingopgave. Boven de vrijstellingsgrens betaal je belasting over een fictief rendement. Hoe steekt dit in elkaar en wat gaat er veranderen in 2022 en 2023? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
Groen beleggen belastingvoordeel
Groen beleggen belastingvoordeel

Groen beleggen levert veel belastingvoordeel op. Daarom stelt de Belastingdienst er strenge eisen aan. Mocht je het geluk hebben een erkend beleggingsproduct te vinden, kan het procenten schelen. Maar hoe zit het met rendement? En wanneer is een beleggingsproduct ‘groen’? We hebben alles op een rijtje gezet.

Lees meer
Wijzigingen Box 3 in 2022
Wijzigingen Box 3 in 2022

De nieuwe Box 3-heffingsregels brengen grote veranderingen met zich mee. Kleine spaarders en beleggers gaan er op vooruit. Zeer vermogende Nederlanders leveren in. Bekijk direct wat de veranderingen in 2022 voor jou inhouden – met het grote overzicht van Raisin.

Lees meer

Stap 2 – je schulden in Box 3

Heb je schulden? En komen al je schulden samen boven de schuldendrempel van € 3200/€ 6400? Dan kun je ze opgeven in Box 3, om zo de grondslag sparen en beleggen en het gemiddeld rendement te verlagen. Hieronder zie je een voorbeeld van schulden die je op kunt geven:

 • Negatief saldo op bankrekeningen – ook in het buitenland
 • Hypotheekschuld – alleen voor woningen die ook als bezitting in Box 3 opgegeven (moeten) worden
 • Studieschuld – alleen als de studieschuld niet meer in een gift omgezet kan worden
 • Schulden voor consumptiegoederen – alleen met een looptijd van langer dan een jaar

Vind in dit artikel een volledig overzicht van alle schulden.

Reken al je schulden samen en trek de schuldendrempel van dit bedrag af. Heb je bijvoorbeeld € 15.000 aan schulden? Dan kun je € 11.800 /€ 8600 als schuld opgeven in Box 3.

Stap 3 – heb je aan alles gedacht?

Zorg ervoor dat je al je bezittingen en schulden goed naloopt. Heb je een vakantiehuis in het buitenland? Dan moet je hiervan de vrije verkoopwaarde opgeven. En een (hypotheek)schuld opgeven bij je schulden.

Heb je een kapitaalverzekering of lijfrente? Dan is het een goed idee om na te vragen bij de verzekeraar of financiële instantie of je deze op moet geven. Of vraag het na bij je belastingadviseur. Hoe meer informatie en vragen je alvast zelf verzamelt, hoe gemakkelijker de aangifte wordt.

Kapitaalverzekeringen
Kapitaalverzekeringen

Kapitaalverzekeringen keren een vast bedrag op een vast moment uit. In een kapitaalverzekering bouw je vermogen op. Dus valt het in Box 3, toch? Helaas – of gelukkig – is het niet zo eenvoudig. Ontdek wanneer jouw verzekering vrijgesteld is van Box 3 belasting. En of je dan belasting betaalt in Box 1.

Lees meer
Levensverzekering
Levensverzekering

Is een levensverzekering, bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, kapitaal? Betaalt een erfgenaam inkomstenbelasting? Maakt het uit of je in nature verzekert bent of een bedrag uitgekeerd krijgt? Levensverzekeringen roepen veel vragen op. Raisin beantwoordt ze allemaal.

Lees meer
Zelf aanvullend pensioen opbouwen?
Zelf aanvullend pensioen opbouwen?

Heb je niet genoeg pensioen uit AOW en loondienst? Dan wordt het tijd om na te denken over de derde pijler. Je aanvullende pensioen kun je zelf regelen. Met een lijfrente of banksparen. Of je regelt het helemaal zelf. Wanneer is het belangrijk om ook zelf in actie te komen? En wat is dan je beste optie? Vind een antwoord op je vragen.

Lees meer

Stap 4 – denk nu alvast aan 2024

Niemand houdt van aangifte doen. Je kunt het een stuk makkelijker maken door nu alvast een spreadsheet bij te houden waarin je alle informatie voor 2023 invult, met de gegevens van 1 januari (de peildatum).

Het achteraf achterhalen van banksaldo’s, schulden enz. is een jaar later een stuk ingewikkelder. Hetzelfde kun je alvast voorbereiden voor 1 januari 2024.

Sparen? Raisin!

Raisin wil Nederlandse spaarders in verbinding brengen met banken uit de hele EU. In veel andere EU-landen ontvang je wel nog een eerlijke rente op spaargeld. Tot 4,05% per jaar. Een stuk hoger dan het fictieve rendement op spaargeld van de Belastingdienst (voor fiscaal jaar 2022 is het forfaitaire rendement zelfs negatief).

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer