Vermogensbelasting – aangifte in 2023

Het overbruggingsstelsel

HomeBox 3 belasting › Box 3 vermogen

In 2024 betaal je vermogensbelasting over het fiscale jaar 2023. Een van de drie boxen van je belastingaangifte is box 3. Over je vermogen in box 3 betaal je vermogensrendementsheffing (‘spaartaks’). Hoe doe je slim aangifte?

In het kort
 • Tel allereerst al je bezittingen (vermogen) bij elkaar op
 • Vervolgens trek je hier je schulden vanaf
 • Loop op het einde zorgvuldig na of je alles in je belastingopgave meegenomen hebt
 • Maak ook alvast zo snel mogelijk een overzicht van je bezittingen op 1 januari 2024, zodat je in 2025 een stuk makkelijker aangifte kunt doen

Met het volgende stappenplan van Raisin doe je zonder problemen belastingaangifte in box 3. Klik op de verschillende infocards in het artikel om meer te weten te komen over een bepaald begrip. Als in het artikel twee bedragen staan (bv. € 57.000/€ 114.000), geldt het tweede bedrag voor fiscale partners.

3,00%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,62%
p.j.
SME Bank
Litouwen
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Stap 1 – je bezittingen in box 3

Verzamel ten eerste informatie over de verschillende bezittingen die je hebt. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende bezittingen die je mee moet nemen in je belastingopgave:

 • Saldo op bankrekeningen (ook in het buitenland)
 • Aandelen, obligaties, cryptovaluta enz. (behalve vrijgestelde groene beleggingen)
 • Contant geld (vrijstelling in 2023: € 596/€ 1192)
 • De WOZ-waarde van een woning waar je niet zelf in woont
 • De waarde van overig onroerend goed
 • Niet-vrijgestelde waarde van kapitaalverzekeringen

Let op: De peildatum vermogensbelasting van de Belastingdienst is, voor fiscaal jaar 2023, 1 januari 2023. Je moet bij banksaldo’s en de waarde van aandelen goed opletten dat je de waarde op 1 januari 2023 opgeeft! Ook als je een tweede huis hebt, is de peildatum van de WOZ-waarde voor de aangifte 1 januari, maar dan in het jaar voorafgaand aan het jaar waar je aangifte over doet, in dit geval dus 1 januari 2022. Ook bij een tweede huis in het buitenland, gebruik je de “waarde in het economisch verkeer in onbewoonde staat op 1 januari” van het jaar voorafgaand aan het aangiftejaar.

Is het bedrag van alle bezittingen niet hoger dan € 57.000/€ 114.000? Dan betaal je over 2023 geen vermogensrendementsheffing. Je valt in dit geval namelijk volledig onder het heffingsvrije vermogen en betaalt geen vermogensbelasting.

Beleggen en aandelen
Beleggen en aandelen

Als belegger betaal je bronbelasting over dividend. Daarnaast valt het belegde vermogen in box 3 van de belastingopgave. Boven de vrijstellingsgrens betaal je belasting over een fictief rendement. Hoe steekt dit in elkaar en wat gaat er veranderen in 2024? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
Groen beleggen belastingvoordeel
Groen beleggen belastingvoordeel

Groen beleggen levert veel belastingvoordeel op. Daarom stelt de Belastingdienst er strenge eisen aan. Mocht je het geluk hebben een erkend beleggingsproduct te vinden, kan het procenten schelen. Maar hoe zit het met rendement? En wanneer is een beleggingsproduct ‘groen’? We hebben alles op een rijtje gezet.

Lees meer
Wijzigingen box 3 in 2024
Wijzigingen box 3 in 2024

De nieuwe box 3-heffingsregels brengen grote veranderingen met zich mee. Kleine spaarders en beleggers gaan er op vooruit. Zeer vermogende Nederlanders leveren in. Bekijk direct wat de veranderingen in 2024 voor jou inhouden – met het grote overzicht van Raisin.

Lees meer

Stap 2 – je schulden in box 3

Heb je schulden? En komen al je schulden samen boven de schuldendrempel van € 3400/€ 6800? Dan kun je ze opgeven in box 3, om zo de grondslag sparen en beleggen en het gemiddelde rendement te verlagen. Hieronder zie je een voorbeeld van schulden die je op kunt geven:

 • Negatief saldo op bankrekeningen – ook in het buitenland
 • Hypotheekschulden – maar alleen als de hypotheek samenhangt met een woning die ook als bezitting (overig vermogen) in box 3 opgegeven (moet) worden
 • Studieschuld – alleen als de studieschuld niet meer in een gift omgezet kan worden
 • Schulden voor consumptiegoederen – alleen met een looptijd van langer dan één jaar

Vind in dit artikel een volledig overzicht van alle schulden in box 3.

 

Reken al je schulden samen en trek de schuldendrempel van dit bedrag af. Heb je bijvoorbeeld € 15.000 aan schulden? Dan kun je € 11.600/€ 8200 als schuld opgeven in Box 3.

Stap 3 – heb je aan alles gedacht?

Zorg ervoor dat je al je bezittingen en schulden goed naloopt. Heb je bijvoorbeeld een vakantiehuis in het buitenland? Dan moet je hiervan de vrije verkoopwaarde opgeven. En je kunt dan de (hypotheek)schuld opgeven bij je schulden.

Heb je een kapitaalverzekering of lijfrente? Dan is het een goed idee om na te vragen bij de verzekeraar of financiële instantie of je deze op moet geven. Of vraag het na bij je belastingadviseur. Hoe meer informatie en vragen je alvast zelf verzamelt, hoe gemakkelijker de aangifte wordt.

Kapitaalverzekeringen en box 3
Kapitaalverzekeringen en box 3

Kapitaalverzekeringen keren een vast bedrag op een vast moment uit. In een kapitaalverzekering bouw je vermogen op. Dus valt het in box 3, toch? Helaas – of gelukkig – is het niet zo eenvoudig. Ontdek wanneer jouw verzekering vrijgesteld is van box 3 belasting. En of je dan belasting betaalt in box 1.

Lees meer
Levensverzekering
Levensverzekering

Is een levensverzekering, bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, kapitaal? Betaalt een erfgenaam inkomstenbelasting? Maakt het uit of je in nature verzekert bent of een bedrag uitgekeerd krijgt? Levensverzekeringen roepen veel vragen op. Raisin beantwoordt ze allemaal.

Lees meer
Zelf aanvullend pensioen opbouwen?
Zelf aanvullend pensioen opbouwen?

Heb je niet genoeg pensioen uit AOW en loondienst? Dan wordt het tijd om na te denken over de derde pijler. Je aanvullende pensioen kun je zelf regelen. Met een lijfrente of banksparen. Of je regelt het helemaal zelf. Wanneer is het belangrijk om ook zelf in actie te komen? En wat is dan je beste optie? Vind een antwoord op je vragen.

Lees meer

Stap 4 – denk nu alvast aan 2025

Niemand houdt van aangifte doen. Je kunt het een stuk makkelijker maken door nu alvast een spreadsheet bij te houden waarin je alle informatie voor 2024 invult, met de gegevens van 1 januari (de peildatum).

Het achteraf achterhalen van banksaldo’s, schulden enz. is een jaar later een stuk ingewikkelder. Hetzelfde kun je natuurlijk alvast voorbereiden voor 1 januari 2025.

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer