Vermogensbelasting – aangifte in 2022

HomeBox 3 belasting › Box 3 vermogen

In 2022 betaal je vermogensbelasting over het fiscale jaar 2021. Een van de drie boxen van je belastingaangifte is Box 3. Over je vermogen in Box 3 betaal je vermogensrendementsheffing (‘spaartaks’). Hoe doe je slim aangifte?

In het kort
 • Tel allereerst al je bezittingen (vermogen) bij elkaar op
 • Vervolgens trek je hier je schulden vanaf
 • Loop op het einde zorgvuldig na of je alles in je belastingopgave meegenomen hebt
 • Maak voor 1 januari 2022 alvast een overzicht, zodat je in 2023 een stuk makkelijker aangifte kunt doen

Met het volgende stappenplan van Raisin doe je zonder problemen belastingaangifte in Box 3. Klik op de verschillende infocards in het artikel om meer te weten te komen over een bepaald begrip. Als in het artikel twee bedragen staan (bv. € 50.000/€ 100.000), geldt het tweede bedrag voor fiscale partners.

Stap 1 – je bezittingen in Box 3

Verzamel ten eerste informatie over de verschillende bezittingen die je hebt. Hieronder vind je een lijst van de meest voorkomende bezittingen die je mee moet nemen in je belastingopgave:

 • Saldo op bankrekeningen (ook in het buitenland)
 • Aandelen, obligaties, cryptovaluta enz. (behalve vrijgestelde groene beleggingen)
 • Contant geld (vrijstelling van € 543/€ 1086)
 • De WOZ-waarde van een woning waar je niet zelf in woont
 • De waarde van overig onroerend goed
 • Niet-vrijgestelde waarde van kapitaalverzekeringen

Let op: De peildatum vermogensbelasting (2022) van de Belastingdienst is 1 januari 2021. Je moet bij banksaldo’s en de waarde van aandelen goed opletten dat je de waarde op 1 januari 2021 opgeeft! Heb je een tweede huis? Dan is de peildatum 1 januari van het jaar vóór het jaar van de aangfite, in dit geval dus 1 januari 2020.

Is het bedrag van alle bezittingen samen niet hoger dan € 50.000/€ 100.000? Dan betaal je over 2021 geen vermogensrendementsheffing.

Is het bedrag hoger dan € 50.000/€ 100.000, dan kun je schulden gebruiken om je vermogen te verlagen.

Beleggen en aandelen
Beleggen en aandelen

Als belegger betaal je bronbelasting over dividend. Daarnaast valt het belegde vermogen in Box 3 van de belastingopgave. Boven de vrijstellingsgrens betaal je belasting over een fictief rendement. Hoe zit steekt dit in elkaar en wat gaat er veranderen in 2021 en 2022? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
Groen beleggen belastingvoordeel
Groen beleggen belastingvoordeel

Groen beleggen levert veel belastingvoordeel op. Daarom stelt de Belastingdienst er strenge eisen aan. Mocht je het geluk hebben een erkend beleggingsproduct te vinden, kan het procenten schelen. Maar hoe zit het met rendement? En wanneer is een beleggingsproduct ‘groen’? We hebben alles op een rijtje gezet.

Lees meer

Stap 2 – je schulden in Box 3

Heb je schulden? En komen al je schulden samen boven de schuldendrempel van € 3200/€ 6400? Dan kun je ze opgeven in Box 3, om zo je vermogen te verlagen. Hieronder zie je een voorbeeld van schulden die je op kunt geven:

 • Negatief saldo op bankrekeningen – ook in het buitenland
 • Hypotheekschuld – alleen voor woningen die ook als bezitting in Box 3 opgegeven (moeten) worden
 • Studieschuld – alleen als de studieschuld niet meer in een gift omgezet kan worden
 • Schulden voor consumptiegoederen – alleen met een looptijd van langer dan een jaar

Een volledig overzicht van alle schulden vind je hier:

Schulden in Box 3
Schulden in Box 3

Box 3 is de belastingbox voor je vermogen. Je mag schulden van je bezittingen aftrekken. Niet alleen negatieve saldo’s op een bankrekening, maar vaak bijvoorbeeld ook je studieschuld of een hypotheek op een tweede huis. Lees alles over schulden en de schuldendrempel in Box 3.

Lees meer

Reken al je schulden samen en trek de schuldendrempel van dit bedrag af. Heb je bijvoorbeeld € 15.000 aan schulden? Dan kun je € 11.800 /€ 8600 als schuld opgeven in Box 3.

Stap 3 – heb je aan alles gedacht?

Zorg ervoor dat je al je bezittingen en schulden goed naloopt. Heb je een vakantiehuis in het buitenland? Dan moet je hiervan de vrije verkoopwaarde opgeven. En een (hypotheek)schuld opgeven bij je schulden.

Heb je een kapitaalverzekering of lijfrente? Dan is het een goed idee om na te vragen bij de verzekeraar of financiële instantie of je deze op moet geven. Of vraag het na bij je belastingadviseur. Hoe meer informatie en vragen je alvast zelf verzamelt, hoe gemakkelijker de aangifte wordt.

Kapitaalverzekeringen
Kapitaalverzekeringen

Kapitaalverzekeringen keren een vast bedrag op een vast moment uit. In een kapitaalverzekering bouw je vermogen op. Dus valt het in Box 3, toch? Helaas – of gelukkig – is het niet zo eenvoudig. Ontdek wanneer jouw verzekering vrijgesteld is van Box 3 belasting. En of je dan belasting betaalt in Box 1.

Lees meer
Levensverzekering
Levensverzekering

Is een levensverzekering, bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, kapitaal? Betaalt een erfgenaam inkomstenbelasting? Maakt het uit of je in nature verzekert bent of een bedrag uitgekeerd krijgt? Levensverzekeringen roepen veel vragen op. Raisin beantwoordt ze allemaal.

Lees meer

Stap 4 – denk nu alvast aan 2022/2023

Niemand houdt van aangifte doen. Je kunt het een stuk makkelijker maken door nu alvast een spreadsheet bij te houden waarin je alle informatie voor 2022 invult, met de gegevens van 1 januari (de peildatum).

Het achteraf achterhalen van banksaldo’s, schulden enz. is een jaar later een stuk ingewikkelder. Hetzelfde kun je alvast voorbereiden voor 1 januari 2023.

Sparen? Raisin!

Moet je in 2022 vermogensbelasting betalen? Of vraag je je af waarom je überhaupt ‘spaartaks’ moet betalen, terwijl de rente in Nederland nagenoeg nul is?

Raisin wil Nederlandse spaarders in verbinding brengen met banken uit de hele EU. In veel andere EU-landen ontvang je wel nog een eerlijke rente op spaargeld. Tot 1,50% per jaar. Een stuk hoger dan het fictieve rendement op spaargeld van de Belastingdienst (voor fiscaal jaar 2022 is het forfaitaire rendement zelfs negatief).

Daarnaast valt al het spaargeld onder een depositogarantiestelsel. Zo is geld tot € 100.000 per klant per bank gegarandeerd mocht er een bank omvallen. De veiligheid van sparen, met een hoog rendement.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer