Home > Deposito > Wat is rente?

De stand van de spaarrente is altijd een actueel onderwerp. Nog niet zo lang geleden was er sprake van nul en zelfs negatieve rentes en sinds ruim een jaar zit de spaarrente eindelijk weer in de lift. Maar wat is spaarrente, welke factoren bepalen de rente en hoe haal jij het meeste uit je spaargeld? Raisin legt uit. 

Wat is spaarrente?

Erg eenvoudig gezegd is de spaarrente de rente, dus de interest of opbrengst, die je op je spaarproduct krijgt. Deze kan variabel zijn, zoals bij flexibel sparen aan een variable rente, of vast staan voor de gehele looptijd zoals bij termijn deposito sparen Een vaste rente is doorgaans hoger dan een variabele spaarrente. Wil je meer in detail weten wat spaarrente en de verschillende rentetarieven inhouden, bezoek dan deze Raisin-pagina. Nu is het vooral belangrijk om te weten wat de actuele spaarrente, de spaarrente die de markt je gunt op het moment dat je instapt in een deposito of je geld opneemt vanuit een flexibele spaarrekening, bepaalt.

Deze factoren bepalen de actuele spaarrente

De actuele spaarrente wordt door de volgende factoren bepaalt; ten eerste is er de markrente, dit is de rente waartegen financiële instellingen zelf geld lenen op de kapitaalmarkt. Dit kunnen bijvoorbeeld staatsobligaties zijn die 10 jaar lopen. Voor kortere termijnen is er de geldmarktrente; deze wordt bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). Natuurlijk speelt ook de concurrentie op de spaarrekeningmarkt mee. Gezien de meeste Nederlandse grootbanken hun rente rond de nul procent laten schommelen, stimuleert dit andere banken ook niet om een hogere rente te bieden. Daarom is ons Europees spaarplatform dan ook zo interessant voor de Nederlandse spaarder, wij bieden je rechtstreekse toegang tot Europese spaarmarkten waar de actuele spaarrente wel hoog ligt. Banken rekenen overigens vaak hun kosten voor beheer, online bankieren en administratie door via de spaarrente. Sparen via Raisin is geheel kosteloos. Tot slot bepalen ook leningen die de banken uitschrijven de actuele spaarrente die ze bieden. Stel dat er tijdens een lange periode meer spaargeld binnenkomt bij een bank dan ze kan uitlenen, dan is er een groot spaartegoed bij de bank. Zo levert het spaargeld haar niets op en is het evenwicht tussen sparen en lenen verstoord. Dit kan voor banken een indicator zijn om de actuele spaarrente te verlagen.

Basisrente

De basisrente betekent in dit geval het opbrengstbedrag waar je sowieso recht op hebt aan het einde van de rit. Doorgaans wordt deze basisrente bepaald op jaarbasis. De basisrente wordt dan ook sterk beïnvloed door het financiële beleid dat de Europese Centrale Bank voert. Maar daarnaast ook door een rentestandaard die financiële instellingen raadplegen.

Euribor, het tarief dat banken gebruiken als ze aan elkaar geld uitlenen, is een dergelijke standaard. In veel gevallen kan de bank de basisrente dan ook op elk moment aanpassen. Als je bijvoorbeeld een jaar lang 10.000 euro aan de bank toevertrouwt tegen een rentetarief van 1,5 procent, dan beloont de bank je op het einde van deze termijn met 150 euro.

Begin met sparen via Raisin

Bij Raisin profiteer van je de hoogste spaarrentes in de EU tot 3,16% per jaar op vrij opneembare spaarrekeningen tot wel per jaar op deposito’s 3,78%. Open nu gratis jouw Raisin account en profiteer van meer.