Wat is rente?
Raisin legt het je uit
De rente is in Nederland een brandend actueel onderwerp omdat veel banken hun spaarders geen hoog rentetarief meer bieden. Dat is jammer, want de Nederlander houdt erg van sparen. Wij bij Raisin zien het dan ook als onze missie om de Nederlandse spaarder toegang te geven tot de beste rentetarieven van Europa.
Raisin staat ook voor transparantie en duidelijke en eerlijke communicatie. Daarom willen we onze klant kunnen aantonen hoe wij wel een goede rente op deposito’s kunnen bieden. Op zich is rente een eenvoudig concept. Het is de “beloning” die een bank je geeft op je deposito of spaarrekening.
Dat is mogelijk omdat banken het geld dat jij hen toevertrouwt gebruiken als krediet. Ze gaan het immers uitlenen aan bedrijven, of in de vorm van bijvoorbeeld hypotheken, aan particulieren. Dat wil zeggen dat de rente ook staat voor de interest die je betaalt op je woninghypotheek.
Voor onze klanten zijn vooral de begrippen actuele spaarrente en basisrente belangrijk, omdat wij hier een veel betere optie vormen dan een Nederlandse grootbank. Daarom geven we je een korte en duidelijke uitleg over rente, zodat ook jij overtuigd raakt om te sparen via Raisin!
Inhoudsopgave
Wat is spaarrente?
Erg eenvoudig gezegd is de spaarrente de rente, dus de interest of opbrengst, die je op je spaarproduct krijgt. Deze kan variabel zijn, zoals bij flexibel sparen aan een variable rente, of vast staan voor de gehele looptijd zoals bij termijn deposito sparen Een vaste rente is doorgaans hoger dan een variabele spaarrente. Wil je meer in detail weten wat spaarrente en de verschillende rentetarieven inhouden, bezoek dan deze Raisin-pagina. Nu is het vooral belangrijk om te weten wat de actuele spaarrente, de spaarrente die de markt je gunt op het moment dat je instapt in een deposito of je geld opneemt vanuit een flexibele spaarrekening, bepaalt.
Deze factoren bepalen de actuele spaarrente
De actuele spaarrente wordt door de volgende factoren bepaalt; ten eerste is er de markrente, dit is de rente waartegen financiële instellingen zelf geld lenen op de kapitaalmarkt. Dit kunnen bijvoorbeeld staatsobligaties zijn die 10 jaar lopen. Voor kortere termijnen is er de geldmarktrente; deze wordt bepaald door de Europese Centrale Bank (ECB). Natuurlijk speelt ook de concurrentie op de spaarrekeningmarkt mee. Gezien de meeste Nederlandse grootbanken hun rente rond de nul procent laten schommelen, stimuleert dit andere banken ook niet om een hogere rente te bieden. Daarom is ons Europees spaarplatform dan ook zo interessant voor de Nederlandse spaarder, wij bieden je rechtstreekse toegang tot Europese spaarmarkten waar de actuele spaarrente wel hoog ligt. Banken rekenen overigens vaak hun kosten voor beheer, online bankieren en administratie door via de spaarrente. Sparen via Raisin is geheel kosteloos. Tot slot bepalen ook leningen die de banken uitschrijven de actuele spaarrente die ze bieden. Stel dat er tijdens een lange periode meer spaargeld binnenkomt bij een bank dan ze kan uitlenen, dan is er een groot spaartegoed bij de bank. Zo levert het spaargeld haar niets op en is het evenwicht tussen sparen en lenen verstoord. Dit kan voor banken een indicator zijn om de actuele spaarrente te verlagen.
Basisrente
De basisrente betekent in dit geval het opbrengstbedrag waar je sowieso recht op hebt aan het einde van de rit. Doorgaans wordt deze basisrente bepaald op jaarbasis. De basisrente wordt dan ook sterk beïnvloed door het financiële beleid dat de Europese Centrale Bank voert. Maar daarnaast ook door een rentestandaard die financiële instellingen raadplegen.
Euribor, het tarief dat banken gebruiken als ze aan elkaar geld uitlenen, is een dergelijke standaard. In veel gevallen kan de bank de basisrente dan ook op elk moment aanpassen. Als je bijvoorbeeld een jaar lang 10.000 euro aan de bank toevertrouwt tegen een rentetarief van 1,5 procent, dan beloont de bank je op het einde van deze termijn met 150 euro.
Dit kan dan als basisrente worden gezien. Vaak krijg je meer dan deze basisrente via bepaalde vormen van aangroeipremie of getrouwheidspremie. Banken doen dit om enigzins te compenseren dat hun basisrente al lang niet meer 1,5 procent haalt, maar net boven de nul schommelt. Als je via Raisin spaart, is deze basisrente echter altijd hoog!
Begin dus met sparen via Raisin!
Al onze diensten incl. rekeningbeheer en klantenservice zijn geheel kosteloos. Registreer en identificeer je eenmalig ter opening van je Raisin-rekening. Vervolgens heb je toegang tot de voordeligste rentetarieven via je online account!