Wat is reëel rendement?

HomeKennisbank › Reëel rendement

Weet jij wat jouw spaargeld en beleggingen precies opleveren? Om hierachter te komen kun je het rendement berekenen, wat je op verschillende manieren kunt doen. Hier leggen we uit wat reëel rendement inhoudt en hoe je dit berekent.

In het kort
  • Rendement is de behaalde winst (of het verlies) op beleggingen en spaargeld
  • Reëel rendement is het rendement op beleggingen en spaargeld waarbij rekening wordt gehouden met de inflatie
  • De spaarrente zit al enige tijd in de lift. Vergelijk spaarrekeningen in het buitenland voor een hoger rendement
3,60%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië
3,60%
p.j.
Haitong Bank
Portugal

Rendement berekenen

Je berekent het rendement op een belegging of spaargeld door het bedrag aan het begin van een vastgestelde periode te vergelijken met het bedrag aan het einde van deze periode. Het reële rendement houdt hierbij rekening met de inflatie over dezelfde periode, maar hoe werkt dit precies?

Wat is reëel rendement?

Als je een rendement van 5% behaalt op een investering, betekent dit dat je het oorspronkelijke inlegbedrag plus 5% extra op je rekening hebt staan. Dit hoeft echter nog niet te betekenen dat je dan ook daadwerkelijk 5% meer producten en diensten kunt aaschaffen met dit geld.  

De meeste producten en diensten zijn onderhevig aan inflatie. Dit betekent dat ze elke jaar iets duurder worden. Dit heeft als gevolg dat je geld dus ieder jaar minder waard wordt en de koopkracht van je geld afneemt. Rendement waarbij er geen rekening wordt gehouden met de inflatie noemen we nominaal rendement.

Bij reëel rendement wordt er wél rekening gehouden met de inflatie. Simpel gezegd is het reële rendement het nominale rendement min de inflatie. Als je rekening houdt met het gemiddelde rendement per jaar – het geannualiseerde rendement – kun je het reële rendement nauwkeuriger berekenen. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Naast het bepalen van het nominale en reële rendement kun je het rendement nog op andere manieren berekenen. Als je wilt weten hoe, klik dan op een van onderstaande infocards. Hier lees je ook meer over het verband tussen rendement en risico.

Wat is rendement?
Wat is rendement?

Het rendement dat je behaalt, is het extra geld dat je verdient met een investering. Of verliest. Klinkt eenvoudig genoeg, maar wat is nu precies een gezond rendement? Hoe zit het met de verhouding tussen rendement en risico. In dit artikel ervaar je alles wat je moet weten over het concept ‘rendement’.

Lees meer
Hoe bereken je rendement?
Hoe bereken je rendement?

Op zich is het berekenen van rendement niet zo ingewikkeld. Maar hoe zit het met de exacte berekening van geannualiseerd rendement? Of de invloed van inflatie en samengestelde rente op de uiteindelijke opbouw van vermogen? Alle formules en rekenvoorbeeld die je nodig hebt om jouw rendement te berekenen, vind je hier.

Lees meer

Economen spreken van een positief reëel rendement als de inflatie lager is dan het nominale rendement. Van een negatief reëel rendement is sprake, als de inflatie hoger is dan het nominale rendement.

Reëel rendement berekenen formule

Om het reële rendement te bepalen, bereken je eerst het geannualiseerd rendement. Dit is het gemiddelde rendement per jaar. Dit doe je aan de hand van de volgende formule:

Geannualiseerd rendement = ((Be/Bb)^(1/aantal jaren)) – 1) × 100%.

Be = bedrag aan het einde van de periode
Bb = bedrag aan het begin van de periode

Rekenvoorbeeld: Je bent in augustus 2019 begonnen met beleggen, waarbij je een bedrag hebt ingelegd van € 25.000. In mei 2023 staat er een bedrag van € 32.475 op je rekening. Het aantal jaren bedraagt hier 4,75 (4 jaar plus 9 maanden/12 maanden). Dan bereken je het jaarlijkse rendement op de volgende manier:

((€ 32.475/€ 25.000)^(1/4,75)) – 1) × 100% = 5,66%

 

Vervolgens bereken je het reële rendement met de volgende formule:

Reëel rendement (per jaar) = geannualiseerd rendement – inflatie 

Bij een inflatie van 1,5% per jaar, is het reële rendement dus: 5,66%-1,5% = 4,16%.

Rendement op spaarrekeningen vergelijken

Niet alleen het inflatiepercentage heeft invloed op het rendement over je spaargeld. Als je meer vermogen hebt dan de vrijstelling, moet je er ook belasting over betalen. De vermogensrendementsheffing zorgt ook voor een waardevermindering van je spaargeld.

Je kunt de waardevermindering van je spaargeld tegengaan door het geld op een spaarrekening weg te zetten of het geld te beleggen. Gemiddeld is het rendement bij beleggen groter maar er zijn beduidend meer risico’s aan verbonden. Beleg alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen.

Sparen of beleggen?
Sparen of beleggen?

Twijfel je nog tussen beleggen en sparen? Beleggen is een aantrekkelijke mogelijkheid om veel rendement te behalen. Dit is niet zonder risico. Wanneer kun je beter beleggen, en welk bedrag is verstandig? Wij hebben de voor- en nadelen voor jouw situatie op een rijtje gezet.

Lees meer

Haal meer uit je spaargeld

Spaar bij banken in het buitenland en profiteer van een hoger rendement op je spaargeld. Bij Raisin kun je eenvoudig en veilig met één account verschillende spaarproducten openen en beheren en profiteren van (veel) hogere rentes dan bij de Nederlandse grootbanken. Je hebt de keuze uit drie verschillende spaarvormen vrij opneembare spaarrekeningen, spaarrekeningen met voorwaarden en deposito’s