Terugverdientijd berekenen

Betekenis en formule

HomeKennisbank › Terugverdientijd

Je kunt op verschillende manieren bepalen of een investering genoeg rendement oplevert. Eén van die methoden is het berekenen van de terugverdientijd. Met deze formule bepaal je snel en eenvoudig of een investering interessant is.

In het kort
  • Met de terugverdientijd methode bereken je hoe lang het duurt voordat een investering terugverdiend wordt
  • Hoe korter de terugverdienperiode, des te aantrekkelijker de investering
  • Een groot nadeel is dat de methode geen rekening houdt met het feit dat geld in de toekomst minder waard wordt 
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,60%
p.j.
Haitong Bank
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat is terugverdientijd?

De terugverdientijd is de periode waarin een bepaalde investering zich terugverdient door het behaalde rendement. Je berekent dit aan de hand van de jaarlijkse cashflow. Hoe langer de terugverdientijd, hoe meer risico’s de investering in principe heeft.

Dat gezegd hebbende, investeringen met een hoog rendement over een korte periode kunnen juist ook risicovol zijn. Laat je dus goed voorlichten voordat je investeert en stel je beleggingsprofiel weloverwogen samen. 

Het berekenen van de terugverdienperiode heeft beperkingen. Het is daarom belangrijk om ook andere methoden te gebruiken om de terugverdientijd te berekenen. Via de onderstaande ‘cards’, kun je meer te weten komen over de verschillende manieren om rendement op een investering te berekenen en het berekenen van de ROI-waarde.

Hoe bereken je rendement?
Hoe bereken je rendement?

Op zich is het berekenen van rendement niet zo ingewikkeld. Maar hoe zit het met de exacte berekening van geannualiseerd rendement? Of de invloed van inflatie en samengestelde rente op de uiteindelijke opbouw van vermogen? Alle formules en rekenvoorbeeld die je nodig hebt om jouw rendement te berekenen, vind je hier.

Lees meer
Return on investment – ROI
Return on investment – ROI

De return on investment is een eenvoudige financiële indicator. Je kunt de ROI gebruiken om gemakkelijk resultaten die je behaalt met verschillende investeringsvormen te vergelijken. In deze eenvoud ligt de kracht van de ROI, maar ook een zwakte. Wat zijn de beperkingen en wanneer kun je de ROI goed inzetten?

Lees meer

Blijf op de hoogte!

We sturen je (maximaal) eens per week een nieuwsbrief over de volgende thema's:

    Interessante aanbiedingen en promoties

    Exclusieve spaarproducten en (top)rentes op ons spaarplatform

    Het laatste nieuws en relevante artikelen

Terugverdientijd – formule

De formule voor het berekenen van de terugverdientijd is heel eenvoudig:

Terugverdientijd = Investering / Jaarlijkse cashflow

Met de jaarlijkse cashflow bedoelen we de netto inkomende geldstromen.

Rekenvoorbeeld: Stel je wilt in een project investeren waarbij de investering € 50.000 bedraagt. De cashflow (positieve kasstromen) levert je jaarlijks € 10.250 op. De terugverdientijd is dan:

€ 50.000 / € 10.250 = 4,88

 

Dit betekent dat het dus bijna 5 jaar duurt voordat je je investering hebt terugverdiend. Je kunt dan voor jezelf bepalen of deze periode te lang is, en daarmee gepaard gaat met teveel risico’s die op kunnen komen in deze periode.

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt direct een van de grootste nadelen van de terugverdientijdmethode: deze houdt geen rekening met de tijdsvoorkeur van geld. Door inflatie daalt de waarde, de koopkracht van het geld; geld is in de loop van de tijd minder waard. Hoeveel is € 50.000 na 5 jaar daadwerkelijk nog waard?

Een methode om het rendement op een investering te berekenen waarbij wel rekening wordt gehouden met de tijdsvoorkeur van geld, is het berekenen van de netto contante waarde:

Netto contante waarde
Netto contante waarde

Door de netto contante waarde te berekenen, kun je uitvinden of een investering genoeg rendement oplevert. Helaas is de NCW niet de meest gemakkelijke financiële indicator. Lees dus vooral ons artikel over de netto contante waarde. Met rekenvoorbeelden om dit ingewikkelde concept te verduidelijken.

Lees meer

Terugverdientijd – voor- en nadelen

In onderstaande tabel hebben we de voor- en nadelen van de terugverdientijd methode samengevat.

Voordelen * Gemakkelijk te berekenen
* Mogelijk om projecten van verschillende groottes te vergelijken
Nadelen * Houdt geen rekening met de tijdsvoorkeur van geld
* Houdt geen rekening met kasstromen van na de terugverdienperiode

Het berekenen van de terugverdientijd is dus vooral een snelle methode om te bepalen of een investering genoeg rendement op zal leveren. Gebruik deze methode dan ook alleen in combinatie met andere methodes.

Bij de keuze tussen sparen of beleggen maak je ook altijd de afweging tussen de risico’s en het rendement. Ga niet over één nacht ijs; denk goed na over je beleggingsstrategie en combineer beleggen altijd met sparen om de risico’s te spreiden.