Wat is een deposito?

Een deposito, ook wel termijndeposito of spaardeposito genoemd, is een type spaarrekening waarbij het spaargeld vastgezet wordt voor een vooraf overeengekomen periode, de looptijd. Het rentetarief staat vast voor de gehele looptijd van een deposito, zodat de klant precies weet hoeveel rente het deposito haar/hem zal opleveren. Hier staat tegenover dat het spaargeld gedurende de looptijd in de regel niet toegankelijk is voor de klant. Daarom is de rente op deposito's over het algemeen hoger dan op vrij opneembare spaarrekeningen. Bovendien geldt meestal hoe langer de looptijd van het deposito, hoe hoger het rentetarief. De klant wordt namelijk gecompenseerd voor het langer afstand doen van haar/zijn geld en een langere looptijd is waardevoller voor de bank. De bank kan namelijk langer over het spaargeld beschikken en is daarmee langer verzekerd van stabiele financiering tegen vooraf bekende kosten: de vaste depositorente te betalen aan de klant. Aan het einde van de looptijd wordt het originele inlegbedrag samen met (resterende) rente uitbetaald op de tegenrekening van de rekeninghouder.

Start met sparen
Ik wil sparen voor Toon deposito's

Waarom kiezen voor een deposito?

Termijndeposito's behoren tot de veiligste methodes om je geld voor je te laten werken, met betrouwbare consistente opbrengsten. De rente op deposito's eigenlijk altijd hoger dan op vrij opneembare spaarrekeningen is en je bent je niet blootgesteld aan renteschommelingen, ongeacht de (financiële) marktomstandigheden. Als je dus langere tijd afstand kunt doen van (een deel van) je spaargeld en je wil de zekerheid van een vaste, hoge rente, dan is een deposito de beste keuze.

Naast de zekerheid van een vaste hoge rente, is er ook de veiligheid die hoort bij een deposito. Deposito's in de gehele Europese Economische Ruimte vallen onder de dekking van nationale depositogarantiestelsels tot € 100.000 per klant per bank indien de bank waar je deposito staat insolvent zou worden. Staat je geld op een gezamenlijke rekening, dan geldt de garantie ook tot € 100.000 per rekeninghouder. Heb je bijvoorbeeld met je partner een gezamenlijke rekening, dan is het totale tegoed daar gedekt tot € 200.000, oftewel € 100.000 per persoon.

Waarop moet ik letten bij het vergelijken van deposito's?

Bij het kiezen van het juiste deposito is het belangrijk een goede vergelijking te maken tussen de verschillende banken. De hoogte van het rentetarief bepaalt hoeveel rente de klant zal verdienen op het deposito. Een goede vergelijking zet deposito's van verschillende banken met dezelfde looptijd naast elkaar, zodat bepaald kan worden waar men de meeste rente krijgt op een bepaalde looptijd.

Een tweede belangrijk punt bij de vergelijking is hoe vaak de rente wordt uitbetaald. In de meeste gevallen wordt rente jaarlijks of aan het einde van de looptijd uitbetaald. Vroegtijdige beëindiging van een deposito kan resulteren in een boete op de originele inleg, een verlies van de dusver opgebouwde rente, of zelfs beide.

In het geval dat de rente pas aan het einde wordt uitgekeerd, kan ook nog bekeken worden of er rente-op-rente, of samengestelde rente, geldt voor het deposito. Rente-op-rente kan een groot effect hebben op het uiteindelijke rentebedrag. Als de klant bijvoorbeeld een driejarig deposito opent, dan wordt na het eerste jaar de rente bijgeschreven op het deposito. In het tweede jaar wordt dan niet alleen over het originele inlegbedrag, maar ook over rente uit het eerste jaar rente berekend enzovoort. Hoe langer de looptijd, hoe groter het rente-op-rente effect. Albert Einstein beschreef het rente-op-rente effect zelfs als 'het achtste wereldwonder'!

Wat zijn de nadelen?

Ondanks dat deposito's hoge rente, zekerheid en veiligheid verschaffen, zijn er ook enkele nadelen. Zo kan de klant in de meeste gevallen niet bij haar/zijn spaargeld gedurende de looptijd of er zijn kosten aan verbonden als men dit toch wil. Een ander punt om rekening mee te houden is dat, omdat de rente vast staat, de klant niet meeprofiteert van stijgende rentes in de (financiële) markt gedurende de looptijd. Daartegenover staat uiteraard dat de rente ook vast (hoog) blijft staan in geval van dalende rentes. Ondanks deze punten van aandacht, zijn deposito's een zeer goede manier om vermogen op een veilige manier te laten groeien.

Over Raisin

Het vinden van de beste spaarrekening en spaarrente is eenvoudig met Raisin. Door het samenbrengen van de meest concurrerende spaarrekeningen en rentetarieven uit heel Europa, is het nu gemakkelijker dan ooit om spaarrekeningen te vergelijken en de beste optie(s) te selecteren. Registreer je eenmalig, upload een ID-bewijs en een adresbewijs en maak € 0,10 over. Vervolgens open en beheer je spaarproducten bij onze partnerbanken via één account - dat alles geheel kosteloos. Begin vandaag nog met sparen met Raisin en krijg toegang tot de beste rentevoeten en spaarrekeningen van banken in heel Europa.

Vanaf april 23, 2019