Geld vastzetten – wat houdt dat in?

  • Spaarrentes tot wel 3,60% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 500

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home > Deposito > Geld vastzetten

Is het een goed idee om je spaargeld vast te zetten op een termijndeposito waarbij je tijdens de looptijd geen toegang hebt tot je geld? Dit hangt af van je financiële situatie en hoe lang je je geld kunt missen. Je maakt bij je keuze tussen vrij opneembaar sparen en een termijndeposito een afweging tussen rendement en flexibiliteit. Ontdek wat (momenteel) het beste bij jou past.

In het kort
  • Zet alleen geld vast dat je echt kunt missen, of kies voor een optie waarbij tussentijds geld opnemen mogelijk is
  • Als je spaargeld vastzet, ruil je flexibiliteit in voor een hogere rente
  • De voorwaarden bij geld vastzetten verschillen van bank tot bank
  • Een langere looptijd betekent vaak een hogere rente
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,25%
p.j.
BluOr Bank AS
Letland
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Je spaargeld vastzetten – vier voorwaarden

Banken stellen bepaalde voorwaarden aan hun termijndeposito’s. Door middel van deze voorwaarden, kunnen banken beter plannen met jouw spaargeld en dat vertaalt zich naar hogere rentes.

Vaste looptijd

Bij een termijndeposito zet je je spaargeld voor een bepaalde periode vast. De bank stelt van te voren de looptijd van een bepaalde deposito vast.  Vaak hangt de hoogte van de rente van de looptijd af. Doorgaans geldt; hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Deposito looptijden variëren van 1 jaar of korter tot 5 of 10 jaar.

Vaste rente

De rente op een depositorekening staat vast bij het openen van de rekening. Dit heeft voor- en nadelen. Een duidelijk voordeel is dat je vanaf het begin weet hoeveel je aan het einde van de looptijd ontvangt.  

Een mogelijk nadeel is dat de rente niet aan marktontwikkelingen aangepast wordt. Dit houdt in, dat als de spaarrente tussentijds stijgt, de rente op je deposito niet mee stijgt. Dit kan echter ook voordelig zijn als de rente tussentijds daalt. Dit zou dan geen invloed hebben op de rente die jij aan het einde van de looptijd ontvangt. 

Vaste termijn

Aanbieders van depositorekeningen hanteren twee verschillende modellen. Bij veel rekeningen kun je tijds de looptijd geen geld bijstorten of opnemen. Bij andere rekeningen kun je het geld tussentijds wel opnemen maar zijn daar bepaalde voorwaarden aan verbonden. Zo moet je een boete betalen en/of ontvang je over de gehele periode geen rente.

De reden hiervoor is eenvoudig. Een bank biedt een vast deposito aan met een aantrekkelijke rente en in ruil hiervoor wil de bank de zekerheid hebben dat jouw volledige inzetbedrag beschikbaar is gedurende de looptijd. Op deze manier kan een bank veel beter haar financieringsstrategie uitvoeren.

Minimum inlegbedrag

Het aanbieden van een deposito kost een bank geld. Daarom hanteren veel banken een hoger minimum inlegbedrag voor deposito’s dan voor vrij opneembare spaarrekeningen. Bij het Zweedse Klarna kun je via Raisin al depositosparen vanaf een inleg van € 500. Andere banken, zoals Banca Progetto uit Italië, vereisen een hoger minimuminlegbedrag van € 10.000.

Voordat je een deposito opent en je geld voor een langere tijd wegzet, is het belangrijk dat je goed weer wat de voorwaarden zijn. Wat is de looptijd, hoe hoog is de rente en wat zijn de inlegvoorwaarden? Kun je het bedrag in geval van nood opnemen en welke kosten zijn hieraan verbonden?

Spaargeld vastzetten; de voor- en nadelen

Je geld vastzetten voor een bepaalde looptijd heeft duidelijke voor- en nadelen. Zodra je deze goed begrijpt, is het eenvoudiger kiezen tussen een vrij opneembare spaarrekening en een depositorekening.

Spaarvorm Geld vastzetten Vrij opneembaar sparen
Looptijd Staat vast; vrij te kiezen Geen looptijd
Minimuminleg Ja, via Raisin al vanaf € 500 bij Klarna Geen minimuminlegbedrag
Rente Vast gedurende de gehele looptijd, doorgaans hoger Kan variëren gedurende de looptijd, doorgaans lager
Bijstorten mogelijk? Vrijwel altijd niet Ja
Gedeelte van het geld opnemen mogelijk? Nee Ja
Gehele bedrag voortijdig opnemen? Soms mogelijk, afhankelijk van de bank. Dit heeft wel altijd gevolgen, zoals een boete of het verlies van opgebouwde rente. Ja
De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld voor een lange tijd vast te zetten? Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer
Spaarrente in Nederland en de EU
Spaarrente in Nederland en de EU

Sparen is weer de moeite waard. Ontdek waar je aantrekkelijke rentes ontvangt en spaar voor meer.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer

Past spaargeld vastzetten bij mij?

Je hoeft jezelf slechts een paar vragen te stellen om erachter te komen of een vaste spaarrekening bij je past. Heb je het spaargeld nodig? Als je het spaargeld niet nodig hebt, weet je dan zeker dat je het ook gedurende de looptijd niet nodig hebt?

Heb je voldoende buffer?

Je kunt je geld alleen vastzetten als je voldoende financiële buffer hebt opgebouwd. Hierbij geldt als vuistregel dat, indien je (vaste) inkomen wegvalt, je drie maanden je vaste en variabele lasten kunt betalen. Als je een gezonde buffer hebt, heb je meer zekerheid dat je niet in de financiële problemen komt in het geval van een onverwachte gebeurtenis.

Wat is je spaardoel?

Heb je een bepaald spaardoel voor ogen? Dan is een depositorekening een goede optie. Dankzij de vaste rente en de vaste looptijd weet je precies hoeveel geld je ontvangt aan het einde van de looptijd.

Twijfel je nog? Overweeg een depositorekening met een nooduitgang

Als je er niet helemaal zeker van bent of je je spaargeld een langere tijd kunt missen, kies dan voor een deposito met een kortere looptijd óf een spaarrekening met voorwaarden. Civibank uit België bijvoorbeeld biedt een flexibele deposito waarbij het mogelijk is om het geld tussentijds op te nemen. Daar zijn wel kosten aan verbonden.

Vaste rente, heldere voorwaarden – Raisin

Zet je geld vast via Raisin en profiteer van de meest aantrekkelijke rentes in de EU. Al onze depositorekeningen vallen onder een depositogarantiestelsel. Op EU-niveau is vastgelegd dat deze tegoeden tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder per bank dekken.

Bij Raisin profiteer je van heldere voorwaarden zonder kleine lettertjes, met een groot aanbod aan partnerbanken die verschillende voorwaarden en rentes bieden. Daarnaast is Raisin altijd gratis voor spaarders en heb je één centraal account voor al je spaarrekeningen en termijndeposito’s.

Vergelijk hieronder alle aanbiedingen van Raisin.