Geld vastzetten: doen of niet?

  • Spaarrentes tot wel 1,40% p.j.

  • Tot wel € 100 welkomstbonus voor nieuwe klanten

  • Spaar al vanaf een inleg van € 2.000

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home > Deposito > Geld vastzetten

Of het een goed idee is om je spaargeld vast te zetten, hangt af van je financiële situatie en hoe lang je je je geld kunt missen. Vrij opneembaar sparen biedt je de flexibiliteit om op elk moment toegang tot je spaartegoed te hebben. Deposito sparen is daarentegen een spaarrekening waar je niet aan kunt komen gedurende een bepaalde termijn of looptijd. Veel mensen kiezen voor deposito sparen omdat het een beter rendement biedt. Geld vastzetten en hoge rente gaan doorgaans hand in hand. Via Raisin kun je je spaargeld vastzetten tegen de hoogste rente in Europa. Dat klinkt interessant, zeker als je een lange termijndoel voor ogen hebt. Welke afwegingen moet je maken voor je beslist om vast te sparen?

Wat betekent je spaargeld vastzetten precies?

Het is belangrijk om exact te weten waar je aan toe bent als je vast spaart. De meeste banken stellen de volgende voorwaarden voor een termijndeposito

  • Looptijd: Een spaarrekening vastzetten betekent dat je gedurende een bepaalde termijn je geld op de bank moet laten staan. Meestal heb je de optie om te kiezen tussen termijnen van korter dan 1 jaar, tot 5, 10 of zelfs maximaal 20 jaar. Doorgaans geldt hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Raisin biedt rente tot wel 1,40%!
  • Inlegbedrag: Om vast te kunnen sparen en toegang te krijgen tot een scherpere rente moet je een vast bedrag kunnen inleggen. Dit gaat meestal van € 2.000 tot € 20.000.
  • Vaste rente: Dit wil zeggen dat als de markrente of de depositorente stijgt, de rente op je deposito niet stijgt. Maar het betekent ook dat als de rente daalt, jouw spaarrente even hoog blijft.
  • Vaste termijn: Bij sommige banken is het onmogelijk om je geld voor het einde van de termijn terug te krijgen.
  • Boete: Bij de meeste banken krijg je een renteboete als je de deposito eerder wilt beëindigen of eerder geld van de rekening wilt halen. De boete is een percentage dat je op het spaarbedrag moet betalen. Zo verlies je dus geld. Twee Raisin partnerbanken bieden echter de mogelijkheid tot vroegtijdige beëindiging voor deposito’s met een looptijd tot 3 jaar. Het gaat om de Italiaanse Civi Bank en de Poolse Alior Bank. Bij hen krijg je in dit geval het originele inlegbedrag terug, maar wordt er dan geen rente uitbetaald.

Voordat je een deposito opent is het dus belangrijk om de voorwaarden omtrent de rentevoet, de inleg, de looptijd en eventuele renteboetes na te gaan. Transparantie staat centraal bij Raisin. Zo weet je altijd wat je kunt verwachten. Via onze handige vergelijkingstool voor deposito’s krijg je naast de geboden jaarlijkse rente, ook informatie over de voorwaarden en de rekeningen van onze partners.

Beste spaarrentes

0,92%
p.j.
CiviBank
Italië
0,96%
p.j.
Inbank
Estland
1,25%
p.j.
Inbank
Estland

Wat zijn de voor- en nadelen van vast sparen? Maak de juiste financiële afweging

Deze afweging is zowel op persoonlijk als op algemeen economisch vlak belangrijk. De hogere rente is zeker een voordeel, maar het feit dat je doorgaans geen toegang hebt tot je spaargeld voor het einde van de looptijd, kan natuurlijk ook een nadeel zijn. Zeker als je op financieel instabielere momenten in het leven bent, neem nu als je jonge kinderen hebt of aan het begin van je carrière staat, kunnen onverwachte zaken gebeuren waardoor je je financiële middelen moet aanspreken. Voordat je je geld vastzet, moet je dus voor jezelf en je familie de afweging maken of je het geld kunt missen. Sommige banken bieden wel de mogelijkheid tot vroegtijdig opnemen onder bepaalde uitzonderlijke omstandigheden, zoals overlijden, het verliezen van je werk of een echtscheiding.

Als je weet dat je een bepaald bedrag voor een langere periode op de bank kunt laten staan, dan is je geld vastzetten interessant omdat je een hoge rente krijgt. Zo brengt vast sparen meer op dan flexibel sparen. Ook het feit dat deze rente vast is, kan een voordeel zijn. Hiervoor moet je ook naar de bredere economische toestand kijken. In deze financieel onzekere tijden – denk maar aan de coronacrisis – staat de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) uitschrijft al een hele tijd negatief. Voorlopig ziet het er, volgens de Nederlandsche Bank, niet naar uit dat deze zal stijgen.

De ECB gebruikt een lage rente immers om de economie te stimuleren. Zelfs als de ECB de rente verder laat zakken, hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je je geld vastzet tegen een vaste rente, zal deze niet zakken. Dit biedt je de mogelijkheid om op lange termijn te plannen. Aan het begin van de rit kun je perfect uitrekenen hoeveel je vaste deposito je uiteindelijk zal opbrengen. Zo kun je gepland sparen voor lange termijndoelen, zoals je pensioen, het kopen van een huis of de studie van je (klein)kinderen.

Vast sparen biedt veiligheid

Je geld vastzetten via Raisin biedt je toegang tot de beste rentes van Europa. Je hoeft je ook geen zorgen te maken om je geld. Een ander groot voordeel van vast sparen is dat het veilig is. Al onze depositospaarproducten zijn gedekt onder het depositogarantiestelsel van de Europese Unie (EU). Dit houdt in dat alle EU-lidstaten garanderen dat je geld niet verloren gaat. Voor iedere bank wordt per klant één rekening tot een bedrag van € 100.000 beschermd. Dit is ook bij een nieuwe bankencrisis het geval. Alle Raisin partners vallen onder dit systeem. Dit betekent dat je je geld niet kunt verliezen. Dit risico neem je bij veel beleggingen of investeringen wel.

Je spaargeld vastzetten bij Raisin is een goed idee. Wij bieden je immers toegang tot veilige en voordelige Europese deposito’s die je op de Nederlandse markt niet hebt. Door de uiteenlopende voorwaarden van onze partnersbanken, vindt je bij ons de vaste spaarvorm die bij je past. Aarzel niet langer, open een deposito via Raisin en krijg de beste spaarrente op de markt!