Geld vastzetten – wat houdt dat in?

  • Spaarrentes tot wel 4,05% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 500

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home > Deposito > Geld vastzetten

Is het een goed idee om je spaargeld vast te zetten? Op een termijndeposito waar je niet aan kunt komen? Dat hangt af van je financiële situatie en hoe lang je je geld kunt missen. Vrij opneembaar spaargeld biedt je flexibiliteit. Op een depositospaarrekening ontvang je doorgaans een hogere rente, die vaststaat gedurende de gehele looptijd.

In het kort
  • Zet alleen geld vast dat je echt kunt missen, of kies voor een optie waarbij tussentijds geld opnemen toch mogelijk is
  • Als je spaargeld vastzet, ruil je flexibiliteit in voor een hogere rente
  • De voorwaarden bij geld vastzetten verschillen van bank tot bank
  • Een langere looptijd betekent vaak een hogere rente

Je maakt bij je spaargeld dus een afweging tussen rendement en flexibiliteit. Hoeveel flexibiliteit wil je opgeven? En wegen de voordelen hiervan op tegen de nadelen?

2,15%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
3,24%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,85%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Je spaargeld vastzetten – vier voorwaarden

Banken stellen voorwaarden aan hun termijndeposito’s. Bij deze spaarrekeningen kun je niet altijd aan je geld komen. Met deze beperkende voorwaarden zorgen de banken ervoor dat ze met jouw spaargeld meer kunnen bereiken. Daarvoor ontvang jij bij het vastzetten van je geld een hoge rente.

Vaste looptijd

Bij een vaste spaarrekening laat je gedurende een bepaalde termijn je geld op de bank staan. De termijn kun je zelf kiezen bij het afsluiten van de rekening. Vaak hangt de vaste rente die je ontvangt af van de looptijd. Doorgaans geldt hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente voor je spaargeld. Sommige banken die een project snel willen financieren bieden een looptijd van één jaar of korter aan. Ook zijn looptijden van bijvoorbeeld 5 jaar en 10 jaar mogelijk.

Vaste rente

De rente op een depositorekening staat vast bij het openen van de rekening. Dit heeft voordelen en nadelen. Een duidelijk voordeel is dat je vanaf het begin weet waar je aan toe bent. Al bij het openen van de rekening weet je precies hoeveel geld je beschikbaar hebt aan het einde. 

Een mogelijk nadeel is dat de rente niet aan marktontwikkelingen aangepast wordt. Dit kan echter ook voordelig zijn. De rente is in de afgelopen jaren bijvoorbeeld stapsgewijs naar beneden bijgesteld. Dit beïnvloedt jouw uiteindelijke rendement niet.

Vaste termijn

Aanbieders van depositorekeningen hanteren kort gezegd twee verschillende modellen. Bij sommige banken kun je tussentijds helemaal niet bij het geld. Bij andere banken kun je het geld tussentijds wel opnemen, maar tegen bepaalde voorwaarden. Zo moet je een boete betalen en/of ontvang je over de gehele periode geen rente.

De reden hiervoor is eenvoudig. Een bank biedt een vast deposito aan met een aantrekkelijke rente. In ruil hiervoor, wil de bank zekerheid hebben dat het jouw geld kan gebruiken voor zijn projecten. Alleen door het geld voor langere tijd vast te zetten, kan de bank het betrouwbaar inzetten voor zijn financieringsstrategie.

Voordat je een vaste deposito opent en je geld voor langere tijd wegzet, is het dus belangrijk om de voorwaarden na te lopen. Hoe zit het met de rente, inlegvoorwaarden en de looptijd? Kun je het bedrag in geval van nood opnemen, en betaal je dan een boete?

Minimum inlegbedrag

Het aanbieden van een spaarrekening kost ook de bank geld. Daarom hanteren veel banken een hoger minimum inlegbedrag voor deposito’s dan voor gebruikelijke spaarrekeningen. Zo kun je bijvoorbeeld via Raisin bij Klarna in Zweden al vanaf € 500 beginnen met sparen. Andere banken, zoals Banca Progetto uit Italië, vereisen een hogere minimuminleg van € 10.000.

Vast spaargeld – de voor- en nadelen

Je geld vastzetten voor een bepaalde looptijd heeft duidelijke voordelen en nadelen. Zodra je die goed begrijpt, is de beslissing tussen een vrij opneembare spaarrekening en een depositorekening gemakkelijker te maken.

Spaarvorm Geld vastzetten Vrij opneembaar sparen
Looptijd Staat bij inleg vast, vrij te kiezen Geen looptijd
Minimuminleg Ja, via Raisin al vanaf € 500 bij Klarna Geen vaste inleg
Rente Vast gedurende de gehele looptijd, doorgaans hoger Kan variëren gedurende de looptijd, doorgaans lager
Bijstorten mogelijk? Vrijwel altijd niet Ja
Gedeelte van het geld opnemen mogelijk? Nee Ja
Gehele bedrag voortijdig opnemen? Soms mogelijk, afhankelijk van de bank. Dit heeft wel altijd gevolgen, zoals een boete of het verlies van opgebouwde rente. Ja
De depositoladder
De depositoladder

Heb je geen zin om al je spaargeld langdurig vast te zetten nu de rente zo laag staat? Dat begrijpen wij maar al te goed. Met een slimme depositoladder splits je het spaarbedrag op, en komt je geld op verschillende momenten vrij. Zo kun jij inspelen op renteveranderingen. Lees alles over de depositoladder en waarom dit zo gemakkelijk is met Raisin.

Lees meer
Spaarrente in Nederland en de EU
Spaarrente in Nederland en de EU

Sparen is nauwelijks nog de moeite waard. Ondertussen lijkt het wel de normaalste zaak van de wereld dat je geld niets meer oplevert. Toch moet dit niet zo zijn. Ontdek waar je nog een aantrekkelijke rente krijgt en hoe je hier als Nederlandse spaarder gebruik van kunt maken.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer

Past geld vastzetten bij mij?

Je hoeft jezelf slechts een paar vragen te stellen om erachter te komen of een vaste spaarrekening bij je past. Heb je het spaargeld nodig? Als je het spaargeld niet nodig hebt, weet je dan zeker dat je het ook niet nodig gaat hebben?

Heb je voldoende buffer?

Je kunt je geld alleen vastzetten als je een voldoende grote buffer opgebouwd hebt. Hierbij geldt als vuistregel dat je drie maanden je vaste en variabele lasten op kunt vangen. In dit geval weet je redelijk zeker dat je niet in de problemen komt bij een onverwachte gebeurtenis zoals een echtscheiding of ongeval.

Wat is je spaardoel?

Heb je een bepaald spaardoel voor ogen dat in de toekomst ligt? En wil je het geld uitsluitend daarvoor gebruiken? Dan is een vaste spaarrekening absoluut de beste optie. Dankzij de vaste rente en de vaste looptijd weet je direct hoeveel je overhoudt aan het einde. Dit is zeker en veilig.

Twijfel je nog? Overweeg dan vooral een depositorekening met een nooduitgang

Twijfel je nog of je het geld echt kunt missen voor een lange periode? Dan kun je kiezen voor een deposito met een kortere looptijd. Een andere optie met een lager risico is het uitkiezen van een bank waarbij het mogelijk is om het geld tussentijds op te nemen, zoals Privatbanka uit Slowakije. Dan moet je de boete natuurlijk wel voor lief nemen.

Vaste rente, heldere voorwaarden – Raisin

Zet je geld vast via Raisin en krijg toegang tot de beste rentes van de EU. Al onze depositorekeningen vallen onder een depositogarantiestelsel. Op EU-niveau is vastgelegd dat deze tegoeden tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder per bank dekken.

Bij Raisin profiteer je van heldere voorwaarden zonder kleine lettertjes, met een groot aanbod aan partnerbanken die verschillende voorwaarden en rentes bieden. Daarnaast is Raisin altijd gratis voor spaarders en heb je één centraal account voor al je spaarrekeningen en termijndeposito’s.

Vergelijk hieronder alle aanbiedingen van Raisin!