Deposito – 1 jaar geld vastzetten

  • Spaarrentes tot wel 1,30% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 500

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home > Deposito > Deposito 1 jaar

Depositorekeningen hebben een vaste looptijd en een vaste rente. De meeste aanbieders hebben een minimum looptijd van 1 jaar. Zelfs bij een korte looptijd van 1 jaar, kun je nog een hoge rente vinden. Vooral buiten Nederland.

In het kort
  • Termijndeposito’s met een looptijd van 1 jaar zijn vooral geschikt voor spaardoelen in de nabije toekomst
  • Je kunt na de looptijd van 1 jaar meestal ook verlengen of direct een nieuwe depositorekening openen en doorsparen
  • De depositorentes zijn in verschillende EU-landen hoger dan in Nederland
  • Met Raisin spaar je eenvoudig in het buitenland, met de veiligheid van een depositogarantiestelsel

Wanneer is het slim om een termijndeposito van 1 jaar te openen? Welke aanbiedingen kun je via Raisin afsluiten in andere EU-landen. En wat zijn je opties in Nederland? Lees meer over een korte termijn spaardeposito van 1 jaar.

Juni 2022: vergelijking deposito's van 1 jaar
harde stijging rentes zet door

Na wat voorzichtige tekenen aan de wand beginnen de rentes nu echt op te lopen. Ondertussen ontvangen spaarders in Nederland al een rente van bijna één procent op een depositorekening met een looptijd van één jaar (0,95%). En dat ook nog eens bij een aanbieder uit een AAA-land (Klarna uit Zweden).

Ook de Nederlandse banken beginnen langzaam de rentes aan te trekken. Bij de grootbanken kun je weliswaar nog niet terecht voor een korte looptijd van één jaar, maar bij de wat onbekende Yapi Kredi Bank ontvang je tegenwoordig een rente van 0,30% op jaarbasis.

 

Deposito met een looptijd van 1 jaar

Termijndeposito van 1 jaar – is dat wel de moeite waard?

Sparen in een deposito doe je meestal omdat je een spaardoel in de toekomst wilt bereiken. Depositorekeningen leveren over het algemeen hogere rentes op dan vrij opneembare spaarrekeningen. Zo kun je bijvoorbeeld geld opzijzetten voor de studie van je (klein)kind.

Om een spaardoel te bereiken, hoef je niet per voor een termijndeposito met een lange looptijd te kiezen.

Een termijndeposito voor 1 jaar is perfect wanneer je een doelstelling op relatief korte termijn voor ogen hebt. Zoals een lange reis, het kopen van een auto of een cursus die je wilt volgen. De rente staat voor de gehele looptijd vast. Zo weet je op het moment van openen al hoeveel op je rekening staat na 1 jaar. Zo kun je beter plannen.

Weet je nog niet zeker of je geld langer kunt missen? Dan kun je ook beginnen met een depositorekening van 1 jaar. Na afloop van de looptijd, kun je de rekening meestal verlengen. Of via Raisin altijd direct een nieuwe rekening openen. Zonder je opnieuw te hoeven registreren. Zo blijf je flexibel en profiteer je alsnog van een hoge rente.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Deposito 5 jaar
Deposito 5 jaar

Ben je van plan om geld voor een wat langere periode vast te zetten? Dan kun je ervoor kiezen om je geld voor vijf jaar vast te zetten. Tegen een vaste hoge rente. Vergelijk nu onze aanbiedingen met een hoge vaste rente.

Lees meer
Deposito 10 jaar
Deposito 10 jaar

Spaar je voor later? De studie van je (klein)kind? Weet je zeker dat je geld tien jaar kunt missen? Open dan een depositorekening met een lange looptijd van 10 jaar en een vaste rente. Vergelijk onze aanbiedingen.

Lees meer

Termijndeposito van 1 jaar – de beste rentes bij Raisin

In Nederland is een rente van een half procent of hoger anno 2021 niet te vinden. In andere EU-landen ontvangen spaarders nog een hogere rente. Hieronder hebben we de rentes in Nederland en bij Raisin voor je op een rijtje gezet.

1,30%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
100% Online
1,25%
p.j.
Banca Progetto
Italië
100% Online
0,90%
p.j.
Haitong Bank
Portugal
100% Online

Deposito 1 jaar – rentes in de EU

Raisin brengt de beste rentes uit de hele EU samen op een platform. Zo kan Raisin rentes aanbieden die een stuk hoger zijn dan de beste rente in Nederland. En het mooiste is: Raisin is volledig gratis voor spaarders. Je hoeft je slechts één keer te identificeren bij het openen van je Raisin-account.

De tien hoogste rentes bij Raisin (op 1 juni 2022) Minimuminleg Vaste rente per jaar Land (kredietrating) Deposito-
garantiestelsel?
Vroegtijdige beëindiging mogelijk?
Klarna € 500 1,30% Zweden (AAA) Ja Nee
Banca Progetto € 10.000 1,25% Italië (BBB) Ja Nee
Haitong € 10.000 0,90% Portugal (BBB) Ja Nee
Coop Pank € 5000 0,90% Estland (AA-) Ja Nee
Rietumu € 10.000 0,70% Letland (A+) Ja Nee
Inbank € 2000 0,52% Estland (AA-) Ja Nee
Blue Orange € 10.000 0,31% Letland (A+) Ja Nee
J&T Banka € 10.000 0,30% Tsjechië (AA-) Ja Nee
CiviBank € 20.000 0,30% Italië (BBB) Ja Ja, met verlies van rente-opbouw
Banca Privata Leasing € 5000 0,25% Italië (BBB) Ja Nee
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Spaarrente
Spaarrente

Sparen is nauwelijks nog de moeite waard. Ondertussen lijkt het wel de normaalste zaak van de wereld dat je geld niets meer oplevert. Toch moet dit niet zo zijn. Ontdek waar je nog een aantrekkelijke rente krijgt en hoe je hier als Nederlandse spaarder gebruik van kunt maken.

Lees meer

Waarom krijg je hogere rentes in het buitenland?

Raisin werkt samen met partnerbanken in de EU. In andere EU-landen ontvangen Nederlandse spaarders nog een hogere rente. Waarom is dit zo?

Het volledige verhaal is gecompliceerd, maar de negatieve rente en kwantitatieve verruiming van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben de grootste impact in Noordwest-Europa. Dit is waarom de Nederlandse (groot)banken lage spaarrentes bieden. Nederlands spaargeld is voor Nederlandse banken simpelweg niet zo veel meer waard.

In andere EU-landen is er meer vraag naar spaargeld. Banken gebruiken dit spaargeld om hun activiteiten te financieren. Dankzij het vrije verkeer van goederen binnen de EU, staat het iedere Nederlander vrij om ook in andere EU-landen een bankrekening te openen.

Vaak is dit proces gecompliceerd, omdat banken bijvoorbeeld eisen dat je ingeschreven staat in het desbetreffende land. Ook andere praktische bezwaren maken het moeilijker om een rekening in het buitenland te openen.

Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Sparen in Estland
Sparen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Sparen in Italië
Sparen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU en de wereld. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen in Letland
Sparen in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Zweden
Sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer