Vergelijk uitvaartdeposito’s, uitvaartverzekeringen en spaardeposito’s

  • Open via Raisin spaardeposito's met rentes tot wel 2,70% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 2.000

  • Kosteloos online aanvragen en beheren via één account

Home > Deposito > Uitvaartdeposito

De meeste mensen denken niet al te graag over hun eigen uitvaart na. Toch helpt het om bepaalde zaken op tijd te regelen, zodat je naasten met een gerust hart voor het nodige kunnen zorgen na je overlijden. Naast het op orde brengen van je testament is ook het financiële plaatje belangrijk. Een van de belangrijkste redenen om een uitvaartdeposito of uitvaartverzekering te nemen is om nabestaanden niet op te zadelen met een kostenpost.

Uitvaarten zijn in Nederland fiks duurder geworden. Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland ondertussen rond de 7500 euro. En het Nibud heeft uitgevonden dat veel mensen de kosten onderschatten.

In het kort
  • De meeste Nederlanders kiezen voor een uitvaartverzekering, toch is dit niet altijd de beste optie
  • Uitvaartdeposito’s vallen niet onder een depositogarantiestelsel, spaardeposito’s wel
  • Bij een deposito ontvang je rente, bij een uitvaartverzekering groeien de kosten vaak sneller dan het gedekte bedrag
  • Met Raisin open je eenvoudig online spaardeposito’s met rentes die oplopen tot 2,70% p.j.

In dit artikel lees je meer over de verschillende opties die je ter beschikking hebt om alles voor te bereiden. Wat zijn de verschillen tussen een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering en een deposito voor een uitvaart. Ook vergelijken we een uitvaartdeposito met een spaardeposito. Daarnaast leggen we uit wanneer een depositorekening bij Raisin interessant kan zijn voor het financieren van je uitvaart en wat hier de voor- en nadelen van zijn.

Wat is een uitvaartverzekering?

Hoe je het ook wendt of keert, de meeste Nederlanders vinden een uitvaartverzekering de meeste logische optie. Voor een vast maandelijks bedrag ontvang je de garantie dat een bepaald bedrag uitgekeerd wordt in het geval je komt te overlijden. Ook kun je ervoor kiezen om de verzekering in één keer af te kopen met een koopsom.

Deze verzekeringen hebben een belangrijk nadeel: ze zijn vooral aantrekkelijk voor jongere mensen die daarnaast geen (chronische) aandoeningen hebben. Zoals alle verzekeringen gebruikt de verzekeraar een risicomodel. Een gezonde 55-jarige heeft een veel lager sterfterisico dan een 75-jarige met COPD. Het nadeel van een verzekering afsluiten op jonge leeftijd is daarnaast dat je voor een (hopelijk) heel lange periode bijdragen betaalt.

Een andere vorm van een uitvaartverzekering is een overlijdensrisicoverzekering. Dit is een soort van levensverzekering waarbij een bepaald bedrag uitgekeerd wordt indien de verzekeringnemer vóór een bepaalde leeftijd overlijdt. De meeste verzekeringen van dit soort zijn dan ook tijdelijk en lopen bijvoorbeeld af zodra een bepaalde leeftijd bereikt is. Ook hier geldt dat deze optie voornamelijk aantrekkelijk is voor jongere mensen.

Wat is een uitvaartdeposito?

Een uitvaartdeposito is een bepaalde spaarvorm. Bij een uitvaartdeposito wordt de looptijd gekoppeld aan de levensduur van de rekeninghouder. Een rekening wordt dus voor onbepaalde tijd afgesloten en het gespaarde bedrag wordt samen met de rente uitgekeerd op het moment van overlijden.

Verschil uitvaartdeposito en spaardeposito

Een deposito voor een uitvaart is dus niet geheel hetzelfde als een spaardeposito vanwege de bijzondere looptijdvoorwaarden. Het is ook geen deposito in de klassieke zin, maar eerder een vorm van geblokkeerd sparen. Je sluit een uitvaartdeposito niet af bij een bank, maar bij één van slechts een paar aanbieders in Nederland. Dit zijn vaak ondernemingen uit de uitvaartbranche die een fonds beheren voor hun sparende klanten.

1,70%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
100% Online
0,65%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
Onbeperkt storten/opnemen v.a. € 1
100% Online
2,40%
p.j.
Banca Progetto
Italië
100% Online

Vergelijking uitvaartverzekering, uitvaartdeposito en spaardeposito

Om de verschillende spaar- en verzekeringsvormen goed met elkaar te kunnen vergelijken, is het handig om een paar aspecten te belichten. De verschillen komen neer op de looptijd, de inleg, de garanties, de rente en de belastingen. Pas als je al deze aspecten goed begrijpt kun je een weloverwogen keuze maken.

 

Looptijd

Een uitvaartverzekering en uitvaartdeposito hebben een flexibele looptijd, tot de dood van de verzekeringnemer. Zo wordt het geld dus altijd precies uitgekeerd wanneer jij of in dit geval je nabestaanden het nodig hebben. Dit is ook het grote voordeel. Een overlijdensrisicoverzekering heeft over het algemeen een vaste looptijd, maar wordt ook flexibel uitgekeerd in het geval van overlijden. 

Een spaardeposito heeft daarentegen een vaste looptijd die je bepaalt bij het openen van de rekening. Je kunt het geld tussentijds niet opnemen of alleen tegen bepaalde voorwaarden.

 

Inleg

Voor een uitvaartverzekering kun je een flexibele inleg (premie) per maand betalen, of een koopsom neerleggen bij het afsluiten van de polis. Bij een uitvaartdeposito leg je ook een vast bedrag in en kun je daarnaast ook nog een bedrag (periodiek) bijstorten. Als je een spaardeposito opent, leg je een vast bedrag in voor een vaste periode en kun je tussentijds geen bedragen bijstorten.

 

Garanties

Het belangrijkste verschil tussen een uitvaartdeposito en een spaardeposito ligt in de aanbieder. Bij een uitvaartdeposito wordt je geld beheerd door een bedrijf. Bij een spaardeposito wordt je geld beheerd door een bank. Hierdoor is je geld bij een spaardeposito verzekerd onder het depositogarantiestelsel van de DNB en het DGF (depositogarantiefonds). De recente problemen bij onder andere het bedrijf Yarden hebben aangetoond, dat een uitvaartdeposito dus niet meer zo veilig is als veel mensen denken.

 

Rente 

Bij een uitvaartverzekering moet je er rekening mee houden dat de kosten van uitvaarten flink stijgen. Het bedrag waar je je vandaag voor verzekerd, is over tien of twintig jaar zeker niet meer toereikend om een volledige uitvaart van te financieren. Daarom is het goed om alle paar jaar de premie te verhogen voor een hoger dekkingsbedrag. Een verzekering loopt zo wel meer in de kosten. Ook bij uitvaartdeposito’s ontvang je nauwelijks nog rente. Bij een spaardeposito, bijvoorbeeld van Raisin, krijg je daarnaast nog een goede rente. Zo groeit je geld dus mee met de marktontwikkelingen.

 

Belastingen

Het geld dat je in een deposito voor een uitvaart stort, valt in Box 3. Het telt mee bij het berekenen van je kapitaal. Normaal gesproken geldt dit ook voor verzekeringen die een bedrag in één keer uitkeren. Voor uitvaartverzekeringen wordt een uitzondering gemaakt, als het bedrag in één keer uitgekeerd wordt, alleen bij overlijden, en de verzekering los afgesloten is. Het verzekerde bedrag mag echter niet hoger liggen dan 7232 euro (in 2020). Als het bedrag hoger is, dien je het volledige bedrag op te geven bij je inkomstenbelasting.

 

De volgende tabel zet alle informatie nog eens overzichtelijk op een rijtje.

Overzicht opties voor het financieren van een uitvaart Uitvaartverzekering Uitvaartdeposito Spaardeposito bij Raisin
Looptijd Tot het overlijden Tot het overlijden Vaste looptijd (1 tot 10 jaar)
Inleg Enkele storting of periodiek Eerste storting, daarna periodiek bijstorten mogelijk Enkele storting, bijstorten niet mogelijk
Garanties Geen Geen Depositogarantiestelsel
Rente Geen Op het moment laag in Nederland Tot 2,70% p.j.
Belastingen Geen tot een bepaald bedrag Box 3 Box 3
Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer

Welke optie is het beste voor mij?

Zoals altijd hangt dit natuurlijk sterk af van je persoonlijke situatie. Ongeveer 70% van de Nederlanders kiest voor een uitvaartverzekering. Het voordeel is natuurlijk dat je zeker weet dat het bedrag precies dan uitgekeerd wordt wanneer het nodig is. Daarnaast wordt het bedrag tot een vrijstellingsgrens niet als vermogen meegerekend. Ook kun je voor een lage periodieke bijdrage kiezen. Het nadeel is dat het dekkingsbedrag vaak te laag is en dat je daarnaast vaak meer geld kwijt bent over de looptijd dan dat de verzekering uiteindelijk oplevert. Daar verdient de verzekeraar natuurlijk aan.

 

Een uitvaartdeposito heeft ook het voordeel dat het uitgekeerd wordt bij je overlijden. Op het moment ontvang je echter weinig rente op je deposito. Daarnaast valt het geld niet onder een depositogarantiestelsel, waardoor het dus kan voorkomen dat je geld niet gedekt wordt in het geval van faillissement van de aanbieder.

 

Een spaardeposito heeft als nadeel dat de looptijd vast is. Zo weet je dus niet zeker of je het geld ter beschikking hebt op het moment dat je overlijdt. Wel ontvang je bij Raisin een goede rente en valt je geld onder het depositogarantiestelsel van het land waar de bank gevestigd is.

 

Als je geen uitvaartverzekering af kunt sluiten vanwege een bestaande aandoening, of als je geen uitvaartverzekering wilt nemen omdat je bijvoorbeeld nog jong bent of in geval van nood het geld van een spaarrekening wilt kunnen halen, komt vooral een spaardeposito voor jou in aanmerking, bijvoorbeeld met een looptijd van 5 jaar of 10 jaar. Het geld groeit mee met de kosten van de uitvaart en zo weet je zeker dat je met het bedrag dat je inlegt ook de uitvaart kunt betalen.

 

Vergelijk de deposito’s die Raisin aanbiedt hier. Ons proces en de garanties kun je hier nalezen. Je kunt vandaag al gratis een spaardeposito bij ons openen om je financiële zaken voor later goed op orde te brengen!

Open een spaardeposito