De ECB-depositorente

wat is dit rentetarief en waarom is het zo belangrijk?

Home > Deposito > ECB rente

Sparen is momenteel nauwelijks de moeite waard. Waarop is de spaarrente van banken gebaseerd? Wat is de rol van de ECB in het bepalen van de rente in de eurozone? En waarom ontvang je bij banken in andere landen vaak een hogere rente?

In het kort
  • De ECB biedt banken een depositorente. Banken moeten hun overtollige geld hier ’s nachts ‘stallen’ en ontvangen of betalen hiervoor rente
  • De huidige ECB-depositorente is negatief; dit maakt geld ‘goedkoop’ en stimuleert de economie
  • De negatieve ECB-rente (april 2022: –0,50%) zorgt ook voor lage of negatieve rentes in Nederland; in sommige andere EU-landen ontvang je nog een hogere rente
1,30%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
0,35%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
1,65%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wanneer gaat de ECB-depositorente stijgen?

Dat blijft voorlopig te bezien. Ondanks een uit de pan rijzende inflatie in de eurozone houdt de ECB de hand op de rem. Het omstreden opkoopbeleid van de centrale bank wordt in het midden van 2022 afgebouwd. De verwachting is dat het, voor spaarders heel belangrijke, rentetarief van de ECB, mogelijk in de tweede helft van 2022 voorzichtig zal stijgen.

Dit betekent nog niet dat spaarders dan kunnen rekenen op een mooie rente. En het is bijzonder onwaarschijnlijk dat we, zelfs op de lange termijn, teruggaan naar de hoge rentes van bijvoorbeeld de jaren ’80 van de vorige eeuw.

Wat is de depositorente van de ECB?

De Europese Centrale Bank (ECB) oefent een directe invloed uit op de spaarrentes die je op jouw termijndeposito of spaarrekening ontvangt. Hoe zit dat in elkaar?

Commerciële banken zijn verplicht om hun overtollig geld dagelijks te laten ‘overnachten bij de ECB. De financiële tegoeden die banken opbouwen komen bij de ECB terecht. Op dit bedrag ontvangen de banken een rente, die de ECB bepaalt. Dit wordt de depositorente genoemd. De ECB stimuleerde banken vroeger om hun geld bij hen onder te brengen. Zo bouwen banken immers een buffer op voor wanneer er zich een financiële crisis voordoet.

Het begrip ‘depositorente’ wordt ook vaak gebruikt als synoniem voor de spaarrente die je op een termijn- of spaardeposito krijgt

Vroeger verdienden banken op hun tegoeden, ze kregen er immers een positieve rente op van de ECB. Deze rente gaven de banken door aan hun klanten in de vorm van spaarrente. Voor een bank was een sparende klant voordelig en banken keerden dan ook goede rentetarieven uit aan hun klanten.

Deze situatie is al enige tijd volledig omgekeerd. Het onderbrengen van de financiële overschotten, waar ook jouw spaargeld bij hoort, bij de ECB, kost de banken nu geld. De depositorente van de ECB is namelijk al enige tijd negatief. Simpel gezegd: de rente staat onder nul. Dit maakt deel uit van het monetaire beleid dat de Europese Centrale Bank voert.

Negatieve spaarrente bij de ECB – waarom?

De ECB bepaalt het monetaire beleid in de eurozone. Met monetair beleid worden alle maatregelen bedoeld die een centrale bank kan gebruiken om de eigen valuta stabiel te houden, zoals ook het rentebeleid. Dit heeft een grote invloed op de Europese economie.

Het monetair beleid van de ECB is gericht op het stabiel houden van de inflatie en de wisselkoers van de euro. Sinds september 2019 staat de depositorente op -0,50 procent. Dit betekent dat financiële instellingen geld verliezen op hun financiële overschotten.

Waarom heeft de ECB de depositorente onder nul laten zakken? De bank voert momenteel een stimulerend monetair beleid, een negatieve rente hoort daarbij. Wanneer Christine Lagarde de nieuwe voorzitter van de ECB werd in december 2019 gaf ze aan dit (rente)beleid niet te zullen wijzigen.

Het voeren van een stimulerend beleid betekent dat de ECB banken wil aanzetten om hun geld te investeren. Het idee hierachter is het aanzwengelen van de economie. In Nederland lijkt dat niet geheel succesvol. De grote banken potten hun geld nog steeds op, en rekenen de negatieve rente steeds meer door aan hun klanten; spaarders ontvangen rentes van nul tot een tiende van een procent op hun spaarrekening. Of zelfs een negatieve spaarrente.

Een blik op de ontwikkeling van de ECB-depositorente over de afgelopen jaren maakt duidelijk waarom sparen op het moment zoveel minder aantrekkelijk is dan aan het begin van deze eeuw.

Historie rentebeleid ECB

Datum Depositorente ECB
1 januari 2000 2,00%
1 januari 2004 1,00%
1 januari 2008 3,25%
1 januari 2012 0,25%
1 januari 2016 -0,30%
1 januari 2020 -0,50%
26 april 2022 -0,50%

In andere EU-landen wel nog rente op je spaargeld


 

Meer lezen over rentes?

Verwachting spaarrente
Verwachting spaarrente

Wat kunnen we gaan verwachten van de spaarrentes in de komende jaren? Gaan we überhaupt ooit nog terug naar de gouden spaartijden van de jaren '80? Niemand kan ik de toekomst kijken, maar we kunnen je wel een paar verwachtingen meegeven. Een tipje van de sluier lichten we alvast op: het ziet er niet bijzonder rooskleurig uit.

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer