Depositorente ECB

  • Spaarrentes tot wel 1,40% p.j.

  • Tot wel € 100 welkomstbonus voor nieuwe klanten

  • Spaar al vanaf een inleg van € 2.000

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home > Deposito > ECB rente

Bij Raisin bieden we je een uitstekend rentetarief op sparen, tot wel 1,40%. Dit terwijl veel Nederlandse banken hun spaarders slechts een erg lage rente of zelfs een nul-rente gunnen.

Het lijkt je dus misschien vreemd dat wij je wel een opbrengt op sparen kunnen garanderen. Daarom vinden wij van Raisin het belangrijk om je uit te leggen hoe het komt dat wij jouw spaargeld wel doen renderen.

Je ziet misschien zelf niet meteen het verband tussen jouw deposito en de ECB, de Europese Centrale Bank. Daarom verklaren we je hieronder het bredere monetaire beleid, specifiek omtrent rente in de eurozone, van de ECB.

De depositorente en de ECB

De ECB beïnvloedt deels de rente op jouw deposito. Met andere woorden, de ECB bepaalt jouw spaarrente, het bedrag dat jouw deposito of spaarrekening je opbrengt, ook mee. Hoe zit dat in elkaar?

Commerciële banken zijn verplicht om hun overtollig geld dagelijks als het ware te laten overnachten bij de ECB. De financiële tegoeden die banken opbouwen komen bij de ECB terecht.

Hierop is er een rente die de ECB bepaalt, deze wordt de depositorente genoemd. De ECB stimuleerde banken vroeger om hun geld bij hen onder te brengen. Zo bouwen banken immers een buffer op voor wanneer er zich een financiële crisis voordoet.

Vroeger verdienden banken dan ook op hun tegoeden, ze kregen er immers een positieve rente op van de ECB, die ze dan in hun spaarrente konden omzetten. Voor een bank was een sparende klant dus voordelig, zo gunden ze hun klanten dan ook goede rentetarieven.

Deze situatie is al enige tijd volledig omgekeerd. Het onderbrengen van de financiële overschotten, waar ook jouw spaargeld bij hoort, bij de ECB, kost de banken nu geld. De depositorente van de ECB is namelijk al enige tijd negatief, simpel gezegd, de rente staat onder nul. Dit maakt deel uit van het monetaire beleid dat de Centrale Bank voert.

0,92%
p.j.
CiviBank
Italië
0,96%
p.j.
Inbank
Estland
1,25%
p.j.
Inbank
Estland
1,30%
p.j.
Inbank
Estland

Waarom heeft de ECB de depositorente negatief gemaakt?

De ECB bepaalt het monetaire beleid in de eurozone. Dit komt er kortweg op neer dat de ECB geld kan drukken en het uitgeven. Dat lijkt erg simpel, maar het heeft een grote invloed op de Europese economie.

Het monetair beleid van de ECB is gericht op het stabiel houden van van de inflatie en van de wisselkoers van de euro. Sinds september 2019 staat de depositorente op -0,5 procent. Dit betekent dat financiële instellingen verliezen op het financiële overschotten.

Waarom heeft de ECB de depositorente onder nul laten zakken? De bank voert momenteel een stimulerend monetair beleid, een negatieve rente hoort daarbij. Wanneer Christine Lagarde de nieuwe voorzitter van de ECB werd in december 2019 gaf ze aan dit beleid niet te zullen wijzigen.

Zo wil de ECB banken immers aanzetten om hun geld te investeren. De idee hierachter is dat de economie zo wordt aan gezwengeld. In Nederland lijkt dat niet te lukken. De grootbanken potten hun geld nog steeds op, en rekenen de negatieve rente steeds meer door aan hun klanten; ze gunnen de spaarder een rente van amper 0 tot 0,03 procent.

Raisin biedt je wel een goed rentetarief

Sparen blijft natuurlijk dé meest zekere optie voor je geld. Het is vrij risicoloos om je geld op de bank te houden. Ook hier heeft de Europese Unie een grote invloed op, namelijk via het Europese depositogarantiestelsel.

Deze Europese regeling garandeert dat, indien een bank omvalt, binnen de Europese Unie (EU) deposito’s tot 100.000 euro veilig gesteld worden. Wanneer je dus termijn spaart, namelijk je geld vastzet voor een bepaalde periode, is het in de volledige EU gegarandeerd veilig.

Door het vrije verkeer van personen en goederen, dat je toestaat om in de volledige EU een rekening te openen, kun je in principe zelf over de grens op zoek naar de beste optie. Echter, veel banken staan het je niet toe om een rekening te openen als je niet in het desbetreffende land woont.

Daarom biedt Raisin je de beste rentetarieven uit de EU, allemaal toegankelijk via ons platform. Raisin zocht dan ook de beste en meest betrouwbare partnerbanken uit. Deze banken rekenen de lage rente om verschillende redenen niet door aan de spaarder, bijvoorbeeld omdat het land waar ze vandaan komen niet zoveel spaaroverschotten heeft als Nederland, het bedrijfsmodel van de bank anders in elkaar steekt of omdat de bank haar activiteiten voornamelijk financiert met spaargeld – in tegenstelling tot Nederlandse banken die relatief meer leunen op kapitaalmarktfinanciering – en spaargeld voor hen dus meer waard is.

Het is ons doel om voordelig sparen toegankelijk te maken voor elke Nederlander. Registreer en identificeer je nu eenmalig en open en beheer je spaarproducten bij onze partnerbanken via één overzichtelijke account, dat alles geheel kosteloos.