De ECB-depositorente

wat is dit rentetarief en waarom is het zo belangrijk?

Home > Deposito > ECB rente

Sparen lijkt na een aantal recente renteverhogingen weer de moeite waard. Waarop is de spaarrente van banken gebaseerd? Wat is de rol van de ECB in het bepalen van de rente in de eurozone? En waarom ontvang je bij banken in andere landen vaak een hogere rente? Raisin legt uit. 

In het kort
  • De ECB biedt banken een depositorente. Banken moeten hun overtollige geld hier ’s nachts ‘stallen’ en ontvangen of betalen hiervoor rente
  • De ECB heeft in maart 2023 wederom de rente verhoogd en deze staat vanaf 22 maart op 3,00%. Toch blijven de rentes in Nederland nog relatief laag; in andere EU-landen stijgen ze sneller
  • Hogere rentes drukken investeringen en de geldtoevoer (en dus inflatie), maar zijn slecht voor de werkgelegenheid en kunnen een recessie inleiden
  • Een lage of zelfs negatieve ECB-depositorente maakt geld ‘goedkoop’ en stimuleert de economie
1,75%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,84%
p.j.
Klarna Bank
Zweden
3,50%
p.j.
Banca Progetto
Italië

ECB rentes nog steeds in de lift

Op 21 juli 2022 besloot de Europese Centrale Bank dan eindelijk op de rem te trappen. De ECB-rente werd niet met 25 basispunten (0,25%) verhoogd, maar met maar liefst 50 basispunten (van min een halve procent naar een nulrente).

Sinds september 2019 stond de rente ongewijzigd op een halve procent in de min. De depositofaciliteit (depositorente) van de ECB stond al sinds 11 juni 2014 negatief.

Vervolgens kondigde de ECB op 8 september 2022 aan om de rente nogmaals te verhogen, met maar liefst 75 basispunten (driekwart procent). Daarna volgden in december 2022, en in februari  en maart 2023 nieuwe renteverhoging. Vanaf 22 maart staat de ECB rente op 3,00%.

Wat is de depositorente van de ECB?

De Europese Centrale Bank (ECB) oefent een directe invloed uit op de spaarrentes die je op jouw termijndeposito of spaarrekening ontvangt. Hoe zit dat in elkaar?

Commerciële banken zijn verplicht om hun overtollig geld dagelijks te laten ‘overnachten bij de ECB. De financiële tegoeden die banken opbouwen komen bij de ECB terecht. Op dit bedrag ontvangen de banken een rente, die de ECB bepaalt. Dit wordt de depositofaciliteit of depositorente genoemd. De ECB stimuleert banken om hun geld bij de ECB onder te brengen. Zo bouwen banken immers een buffer op voor wanneer er zich een financiële crisis voordoet.

Het begrip ‘depositorente’ wordt ook vaak gebruikt als synoniem voor de spaarrente die je op een termijn- of spaardeposito krijgt

Banken verdienen op hun tegoeden bij de ECB in de vorm van depositorente. Deze rente geven de banken door aan hun klanten in de vorm van spaarrente. Voor een gemiddelde bank is een sparende klant voordelig en het is de bedoeling dat banken goede rentetarieven  aan hun klanten uitkeren.

Na jaren van nul- en negatieve rentes staat de ECB rente weer in de plus met als doel om de inflatie af te remmen. Dit maakt deel uit van het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Waarom was de rente van de ECB negatief?

De ECB bepaalt het monetaire beleid in de eurozone. Met monetair beleid worden alle maatregelen bedoeld die een centrale bank kan gebruiken om de eigen valuta stabiel te houden, zoals ook het rentebeleid. Dit heeft een grote invloed op de Europese economie.

Het monetair beleid van de ECB is gericht op het stabiel houden van de inflatie en de wisselkoers van de euro. Sinds september 2019 stond de depositorente op -0,50 procent. Dit betekent dat financiële instellingen geld verliezen op hun financiële overschotten.

Waarom heeft de ECB destijds de depositorente onder nul laten zakken? De bank voerde een stimulerend monetair beleid en een negatieve rente werd destijds als passend gezien.

Het voeren van een stimulerend beleid betekent dat de ECB banken wil aanzetten om hun geld te investeren. Het idee hierachter is het aanzwengelen van de economie. In Nederland was dat niet geheel succesvol. De grote banken potten hun geld op en rekenden de negatieve rente door aan hun klanten. Dit hield in dat  spaarders geen rente ontvingen (nulrente) of zelfs moesten betalen voor het geld op hun spaarrekening (negatieve rente).

Inmiddels heeft de ECB de depositorente stapsgewijs verhoogd en is het weer aantrekkelijker om te sparen.

Historie rentebeleid ECB

Datum Depositorente ECB
28 april 2000 2,75%
1 januari 2004 1,00%
9 juli 2008 3,25%
13 november 2013 0,00%
16 maart 2016 -0,40%
18 september 2019 -0,50%
27 juli 2022 0,00%
14 september 2022 0,75%
2 november 2022 1,50%
21 december 2022 2,00%
8 februari 2023 2,50%
22 maart 2023 3,00%

Meer lezen over rentes?

Verwachting spaarrente
Verwachting spaarrente

Wat kunnen we gaan verwachten van de spaarrentes in de komende jaren? Gaan we überhaupt ooit nog terug naar de gouden spaartijden van de jaren '80? Niemand kan ik de toekomst kijken, maar we kunnen je wel een paar verwachtingen meegeven. Een tipje van de sluier lichten we alvast op: het ziet er niet bijzonder rooskleurig uit.

Lees meer
Reële rente op spaargeld
Reële rente op spaargeld

Zolang je geen negatieve rente betaalt, verlies je op z’n minst geen geld. Toch? Helaas is de reële rente niet hetzelfde als de nominale rente. Door inflatie kan je geld zelfs bij een positieve rente ieder jaar minder waard worden. Hoe zit dit precies? Ontdek waarom iedereen (meer) rekening zou moeten houden met de reële rente.

Lees meer
Nominale rente op spaargeld
Nominale rente op spaargeld

Zowel bij spaartegoeden als bij hypotheken spreken economen over nominale rente. Maar wat houdt dit precies in? En wat heeft dat voor gevolgen voor jouw spaargeld of je hypotheeklasten? We leggen alles uit wat je moet weten over de nominale rente.

Lees meer

Met Raisin wel een hoge rente op je spaargeld

Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer