Deposito – 5 jaar geld vastzetten

  • Spaarrentes tot wel 1,45% p.j.

  • Spaar al vanaf een inleg van € 2000

  • Kosteloos online deposito's aanvragen en beheren via één account

Home › Deposito › Deposito 5 jaar

De rente is in Nederland historisch laag. En het lijkt er niet op dat deze situatie binnenkort verandert. Daarom is dit een uitgelezen moment om een spaardeposito met een looptijd van 5 jaar te openen. Zo levert je geld ook nu nog wat op.

In het kort
  • Spaardeposito’s met een looptijd van 5 jaar zijn perfect voor bijvoorbeeld het studiepotje van je (klein)kind en soortgelijke spaardoelen
  • In Nederland kun je bij de grootbanken niet terecht voor een deposito van 5 jaar vast (januari 2022)
  • In andere EU-landen ontvangen Nederlandse spaarders nog een hogere rente op een deposito van 5 jaar (tot 1,45% per jaar)
  • Spaar eenvoudig in het buitenland met Raisin, altijd met de veiligheid van een depositogarantiestelsel

Ben je termijndeposito’s van 5 jaar aan het vergelijken? Kijk dan ook eens over de grens. Dankzij het vrije verkeer van goederen kunnen Nederlanders hun spaargeld ook in het buitenland parkeren. Lees in dit artikel meer over je opties en de spaarrentes als je geld 5 jaar vastzet.

Deposito met een looptijd van 5 jaar

Spaardeposito van 5 jaar – een goede optie?

Heb je een (klein)kind dat naar de middelbare school gaat. Ben je van plan op wereldreis te gaan na je pensioen? Of wil je alvast geld opzijzetten voor een nieuwe auto? Al deze spaardoelen hebben één ding met elkaar gemeen: het is fijn om nu alvast te weten waar je op kunt rekenen.

Een spaardeposito biedt de zekerheid dat je direct bij het openen van de rekening weet waar je aan toe bent. Zonder de koersschommelingen van beleggen. Op dag één weet je precies hoeveel geld je na 5 jaar sparen ontvangt. Zo kun je niet alleen beter plannen, maar heb je ook een veilig gevoel.

Ook banken kunnen goed plannen met je geld als je het voor 5 jaar vastzet. Ze gebruiken jouw spaargeld om verschillende activiteiten te financieren. Hiervoor ontvang jij als spaarder een aantrekkelijke rente. Althans, zo zou het moeten zijn.

De vraag naar spaargeld is in Nederland helaas laag. Daarom loont het zich de moeite om ook eens andere alternatieven voor het vastzetten van je geld te overwegen. Laten we eerst eens de rentes in Nederland en de EU naast elkaar leggen.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Deposito 1 jaar
Deposito 1 jaar

Zelfs als je geld voor slechts één jaar vastzet, ontvang je bij Raisin een hoge rente. Verschillende partnerbanken bieden een deposito met een korte looptijd aan. Vergelijk nu de meest aantrekkelijke aanbiedingen.

Lees meer
Deposito 10 jaar
Deposito 10 jaar

Spaar je voor later? De studie van je (klein)kind? Weet je zeker dat je geld tien jaar kunt missen? Open dan een depositorekening met een lange looptijd van 10 jaar en een vaste rente. Vergelijk onze aanbiedingen.

Lees meer

Spaardeposito van 5 jaar – hoge rentes bij Raisin

Van de grootbanken – zoals ING, Rabobank en ABN Amro – hoef je momenteel niet veel te verwachten. Spaardeposito’s kun je al niet meer openen bij deze banken. Als vermogende spaarder betaal je zelfs negatieve rente.

Dit geeft ook aan, dat ze niet geïnteresseerd zijn in het lokken van kleinere spaarders met aantrekkelijke rentes.

Deposito 5 jaar – rente in Nederland

In Nederland blijft de rente historisch laag. Zelfs als je bereid bent om voor een langere periode geld vast te zetten. De hoogte rente die je in Nederland kunt vinden op een spaardeposito van 5 jaar is 0,85% (stand van 20/01/2022), bij de relatief onbekende Yapi Kredi Bank.

Deposito 5 jaar – rentes in de EU

Laten we eens kijken naar de rentes die de partnerbanken van Raisin bieden. Alle banken vallen onder een depositogarantiestelsel met geharmoniseerde voorwaarden. Dit betekent dat tegoeden tot € 100.000 per bank en klant gegarandeerd zijn, mocht er iets met de bank gebeuren.

De drie beste rentes bij Raisin Minimuminleg Vaste rente per jaar Land (kredietrating) Depositogarantiestelsel? Vroegtijdige beëindiging mogelijk?
Rietumu Bank € 10.000 1,20% Letland (A+) Ja Nee
Inbank € 2000 1,45% Estland (AA-) Ja Nee
CiviBank € 20.000 1,05% Italië (BBB) Ja Ja
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Spaarrente
Spaarrente

Sparen is nauwelijks nog de moeite waard. Ondertussen lijkt het wel de normaalste zaak van de wereld dat je geld niets meer oplevert. Toch moet dit niet zo zijn. Ontdek waar je nog een aantrekkelijke rente krijgt en hoe je hier als Nederlandse spaarder gebruik van kunt maken.

Lees meer

Maakt een klein renteverschil zoveel uit?

Is een deposito van 5 jaar in het buitenland de moeite waard? In de onderstaande tabel hebben we het verschil in rendement vergeleken met sparen in Nederland samengevat. Hierbij gaan we in Nederland uit van een rente van 0,85% (de beste aanbieding die je in Nederland kunt vinden) en een rente van 1,2% bij Raisin (beste aanbod op 20/01/2022).

Waardeopbouw na 5 jaar Nederland (0,85%), met rente op rente Raisin (1,2%), zonder rente op rente Verschil in €
Inleg van € 5000 € 5216 € 5300 € 84
Inleg van € 20.000 € 20.865 € 21.200 € 335
Inleg van € 50.000 € 52.161 € 53.000 € 1139
Inleg van € 90.000 € 93.891 € 95.400 € 1509

Zelfs kleine renteverschillen hebben een grote invloed op de uiteindelijke waardeopbouw. Je bouwt uiteindelijk 39% meer rente op.

Waarom krijg je hogere rentes in het buitenland?

Raisin biedt spaarrekeningen aan bij zijn partnerbanken in de EU. Deze banken, onder andere uit Tsjechië en Italië, bieden vaak wel nog een aantrekkelijke rente. Ook Nederlandse spaarders kunnen hier gebruik van maken.

De negatieve rente en kwantitatieve verruiming van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben een grotere invloed op de spaarrentes in Nederland dan, bijvoorbeeld, in Centraal- en Zuid-Europa. Er is minder vraag naar spaargeld vanuit Nederlandse (groot)banken. Dit beïnvloedt ook direct de rente.

Spaargeld is in andere EU-landen meer gevraagd. Hier wordt spaargeld door de banken gebruikt om verschillende activiteiten te financieren. EU-wetgeving schrijft voor dat ook spaargeld vrij over de grens moet kunnen bewegen. Daarom is het in principe voor iedere Nederlander mogelijk om een bankrekening te openen in elk ander EU-land.

Helaas is dit in de praktijk vaak ingewikkelder. Bij sommige banken kun je bijvoorbeeld alleen een spaarrekening openen als je ook in dat land ingeschreven staat. Daarnaast is het voor veel Nederlanders natuurlijk niet mogelijk om zichzelf te identificeren op een bankkantoor in Tsjechië of Letland.

Sparen buitenland
Sparen buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Sparen in België
Sparen in België

België is een geliefd spaarland bij Nederlanders. Wist je dat onze zuiderburen zelfs een wettelijke minimumrente voor spaargeld hanteren? Via Raisin ontvang je zelfs nog een veel hogere rente op je spaargeld, bij de CKV Spaarbank. Ontdek hoe dat werkt.

Lees meer
Sparen in Estland
Sparen in Estland

De Baltische staat maakt een sterke economische groei door. Daarom is er veel vraag naar Nederlands spaargeld en krijg je een hoge rente. Sinds 2004 is Estland lid van de EU. Ontdek hoe je met Raisin veilig in Estland spaart.

Lees meer
Sparen in Italië
Sparen in Italië

Italië heeft een van de grootste economieën van de EU en de wereld. Raisin heeft afspraken met verschillende partnerbanken in de republiek aan de Middellandse Zee, die je een hoge rente geven op je spaargeld. Ervaar meer over sparen in Italië met Raisin.

Lees meer
Sparen in Letland
Sparen in Letland

Letland is booming. De combinatie van minder aanbod en meer vraag naar spaargeld biedt ook Nederlanders kansen. Wat zijn de voor- en nadelen van sparen in de Baltische staat? Ontdek daarnaast hoe je met Raisin kunt profiteren van de hoogste rentes in Letland!

Lees meer
Sparen in Zweden
Sparen in Zweden

Al eens nagedacht over sparen in Zweden? Waarschijnlijk niet. Dat is jammer, want verschillende banken in het Scandinavische land belonen spaarders met hoge rentes. Ontdek waarom Zweden een uitstekende combinatie biedt van veiligheid en rendement.

Lees meer