Wat betekent pensioensparen?

HomeKennisbank › Wat is pensioensparen?

Pensioensparen is manier van pensioenopbouw via een speciale, geblokkeerde spaarrekening. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Is pensioensparen altijd een goed idee en hoe zit het met de belastingen? Raisin geeft uitleg. 

In het kort
  • Normaal gesproken wordt met pensioensparen hetzelfde bedoeld als banksparen
  • Het financiële product ‘pensioensparen’ is niet hetzelfde als zelf sparen voor je pensioen
  • Pensioensparen is samen met een lijfrenteverzekering een van de twee opties die je hebt om met belastingvoordeel zelf pensioen op te bouwen
3,26%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,10%
p.j.
Rietumu Bank
Letland

Hoe werkt pensioensparen?

Een pensioenspaarrekening is een speciale spaarrekening. Het grote verschil met een normale spaarrekening? Het geld staat vast en komt pas vrij zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Als je jaarruimte en/of reserveringsruimte (een ‘pensioengat’) hebt, kun je het bedrag dat je op de pensioenspaarrekening stort aftrekken van de belasting.

Pensioensparen is bedoeld voor iedereen die niet genoeg geld opbouwt in pijler 1 (het basispensioen, ook wel AOW genoemd) en/of pijler 2 (pensioen uit loondienst) van het Nederlandse pensioenstelsel. Pensioensparen is zodoende één van de twee speciale financiële producten met belastingvoordeel om je pensioen aan te vullen.

Pensioensparen bestaat uit twee fases. De opbouwfase en de uitkeerfase. Je kunt eenmalig geld storten in de opbouwfase en vervolgens rente opbouwen, of ook periodieke stortingen doen.

Bij pensioensparen heb je de keuze tussen een vaste rente gedurende de gehele looptijd of een variabele rente. Momenteel (mei 2022) zijn zowel de vaste als variabele rentes laag, ook als je nog veel jaren overhebt tot je de AOW-leeftijd bereikt.

Wil je het geld op jouw aanvullende pensioenspaarrekening uit laten keren? Dan gelden hier bepaalde belastingregels voor. Deze zijn overigens hetzelfde als bij pensioenbeleggen.

Lijfrentes
Lijfrentes

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer
Bancaire lijfrente (banksparen)
Bancaire lijfrente (banksparen)

Ook bij de bank kun je een lijfrente opbouwen. Op een bankspaarrekening staat je geld vast tot je AOW. Daarna wordt het opgespaarde saldo uitgekeerd. Wat zijn de voorwaarden voor banksparen? En hoe zit het met de belastingen? Raisin heeft alles wat je moet weten over banksparen op een rijtje gezet.

Lees meer

Wat past bij mij: pensioensparen of pensioenbeleggen?

Naast pensioensparen kun je ook pensioenbeleggen. Dit doe je dan in de vorm van een lijfrenteverzekering. De belastingvoorwaarden zijn hetzelfde, maar er zijn grote verschillen in zowel het rendement dat je op kunt bouwen en in de veiligheid van je spaargeld.

Het grote voordeel van pensioenbeleggen? Je behaalt op de lange termijn vrijwel altijd een hoger rendement dan je zou behalen op spaargeld. Vooral nu de rentes op pensioenspaarrekeningen heel laag zijn. Natuurlijk is dit nooit zeker en vooral de mogelijkheid dat de beleggingen flink in waarde verliezen vlak voor de uitkeerfase schrikt veel mensen af.

Het grote nadeel van pensioenbeleggen ten opzichte van pensioenspaarrekening? Het geld staat bij een verzekeraar en valt daarom niet onder een depositogarantiestelsel. Komt de verzekeraar in financiële moeilijkheden? Dan kan het zijn dat je een groot deel van je pensioen kwijtraakt. Dit is daadwerkelijk ook al een paar keer gebeurd, het meest recent eind 2020 met het opzienbare faillissement van verzekeraar Conservatrix.

Pensioensparen of zelf sparen?

Twijfel je nog of je een pensioenspaarrekening wilt openen of liever zelf wilt sparen voor je pensioen? Hieronder vind je drie voordelen van pensioensparen en drie voordelen van zelf sparen:

Voordelen van pensioensparen

  • De belastingplicht op het ingelegde bedrag schuift op, mits jij en het pensioenspaarproduct aan de voorwaarden voldoen
  • Je betaalt geen spaartaks over het bedrag zolang het vaststaat
  • Omdat het bedrag vaststaat is het waarschijnlijker dat je het ook echt laat staan tot je pensioen

Voordelen van zelf sparen

  • Je hebt volledige flexibiliteit in het uitkiezen van rekeningen en kunt zo beter inspelen op veranderende rentes
  • Mocht het onverhoopt nodig zijn kun je het geld alsnog opnemen
  • Groter aanbod aan spaarrentes en spaarrekeningen beschikbaar op de markt, ook in het buitenland

Spaar (bij) voor je pensioen

Pensioensparen en de belasting?

Je krijgt als particulier doorgaans te maken met belasting in Box 1 en Box 3. Tegoeden op een pensioenspaarrekening zijn vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing/spaartaks in Box 3. Dit kan flink voordelig zijn.

Op Box 1 heeft pensioensparen wel invloed. Aan de ene kant kun je de inleg aftrekken van je inkomsten uit werk en woning zolang dit binnen de beschikbare jaarruimte/reserveringsruimte valt. De belastingplicht wordt in dit geval uitgesteld. Wat betekent dit concreet? 

Dat je pas belasting in Box 1 hoeft te betalen zodra de pensioenspaarrekening uitkeert, en dan alleen over het uitgekeerde bedrag. Meestal tegen een lager tarief, trouwens (omdat je de AOW-leeftijd al bereikt hebt).

Overigens kun je er altijd voor kiezen om geld vervroegd op te nemen. Het enige probleem: het bedrag wordt dan niet alleen belast in Box 1, maar je betaalt doorgaans ook een boete (revisierente) aan de Belastingdienst, die op kan lopen tot 20%.

Jaarruimte berekenen
Jaarruimte berekenen

Zodra er nog ruimte is om extra pensioen op te bouwen, heet dit je jaarruimte. Je kunt het bedrag aan jaarruimte gebruiken om met belastingvoordeel geld in een lijfrente in te leggen. Naast je jaarruimte heb je misschien ook nog reserveringsruimte uit voorgaande jaren. Wil je precies weten hoe dit zit? Lees dan verder!

Lees meer
Box 1 en Box 3 – verschillen
Box 1 en Box 3 – verschillen

Box 1 is gereserveerd voor inkomsten uit werk en woning. Box 3 voor het rendement dat je op sparen en beleggen behaalt. Waarom is het dan niet belangrijk hoeveel je spaargeld oplevert in Box 3? En in welke box valt een (eigen) woning? Lees dit artikel om het verschil te begrijpen tussen Box 1 en Box 3.

Lees meer
De spaartaks – veranderingen in 2022
De spaartaks – veranderingen in 2022

Wat verandert er voor spaarders in 2022? Kun je nog steeds een Spaar BV oprichten om belasting te vermijden? Wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? De spaartaks (‘vermogensrendementsheffing’) roept ieder jaar veel vragen op. Vind hier de antwoorden voor 2022.

Lees meer

Meer artikelen uit onze kennisbank

Zelf aanvullend pensioen opbouwen?
Zelf aanvullend pensioen opbouwen?

Heb je niet genoeg pensioen uit AOW en loondienst? Dan wordt het tijd om na te denken over de derde pijler. Je aanvullende pensioen kun je zelf regelen. Met een lijfrente of banksparen. Of je regelt het helemaal zelf. Wanneer is het belangrijk om ook zelf in actie te komen? En wat is dan je beste optie? Vind een antwoord op je vragen.

Lees meer
Samengestelde rente op spaargeld
Samengestelde rente op spaargeld

Stel, je hebt een spaarrekening en ontvangt rente. Zodra deze rente uitgekeerd is, begin je ook daarop rente te ontvangen. En weer rente op die rente. Enzovoort. Dat is de gemakkelijkste manier om samengestelde rente – of rente op rente – te omschrijven. Samengestelde rente kan een enorm verschil maken bij het opbouwen van vermogen. Lees waarom.

Lees meer
Effectieve rente op spaargeld
Effectieve rente op spaargeld

Bij het berekenen van de effectieve rente over je spaargeld, wordt het rente-op-rente effect meegenomen. Als je gaat sparen is het dus ook verstandig om te kijken wanneer en hoe vaak de rente wordt bijgeschreven. In dit artikel vind je een rekenvoorbeeld voor het berekenen van de effectieve rente.

Lees meer