Banksparen voor je pensioen

Home › PensioenLijfrente › Banksparen

Als je AOW en pensioen uit loondienst niet genoeg opleveren, zou je zelf voor aanvullend pensioen kunnen zorgen. Naast een lijfrenteverzekering afsluiten, kun je een speciale bankrekening openen om te sparen voor aanvullend pensioen. Dit gaat gepaard met belastingvoordeel maar ook strenge voorwaarden. Hoe gaat dit in zijn werk? Raisin geeft uitleg.

In het kort
  • Bij banksparen voor je pensioen is er sprake van twee fases
  • Banksparen voor pensioen levert aantrekkelijke belastingvoordelen op, maar onder strenge voorwaarden
  • Banksparen voor pensioen is een alternatief met meer zekerheid voor geld (laten) beleggen voor je pensioen, maar levert doorgaans minder op
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Haitong Bank
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië
3,00%
p.j.
Banca Privata Leasing
Italië

Wat is banksparen voor je pensioen?

Als je gaat banksparen voor je pensioen – ook wel een bancaire lijfrente genoemd – mag de inleg ook alleen worden uitgekeerd voor je pensioen. De onderliggende reden is dat de Nederlandse overheid belastingvoordeel biedt om het sparen voor pensioen te bevorderenBij banksparen voor je pensioen staat je spaarrekening geblokkeerd. Je eenmalige of periodieke inleg verzamelt gedurende een vooraf afgesproken tijd rente. Daarna wordt het maandelijks aan je uitgekeerd als aanvulling op je pensioen.

Wat zijn de fases bij banksparen voor pensioen?

Banksparen voor pensioen bestaat uit twee fases: een opbouwfase en een uitkeerfase.

Opbouwfase

In de eerste fase bouw je het bedrag voor je aanvullend pensioen op. Je stort dan óf periodiek óf  eenmalig een bedrag. Vervolgens ontvang je ieder jaar rente wat het opgebouwde bedrag verder verhoogt. Dankzij rente op rente kan je geld snel meer waard worden, ervan uit gaande dat de rente hoger is dan de inflatie.

Uitkeerfase

In de tweede fase wordt het gespaarde bedrag uitgekeerd. De uitkeringsperiode is minimaal 20 jaar vanaf de AOW-leeftijd. Het geld mag dus niet in één keer worden opgenomen zodra je met pensioen gaat. Dit is het verschil tussen een bancaire lijfrente en, bijvoorbeeld, banksparen voor een hypotheek.

Banksparen voor pensioen – belastingvoordeel

Waarom kiezen spaarders ervoor om hun geld op een rekening vast te zetten, zonder het direct ter beschikking te hebben? De voornaamste reden is belastingvoordeel: spaarders genieten voordelen in zowel Box 1 als Box 3 van hun belastingopgave.

Box 1

Bijdragen aan een bancaire lijfrente kun je aftrekken van Box 1 van je belastingopgave. De belasting wordt in dit geval uitgesteld. Dit betekent dat je pas belasting betaalt, nadat het geld uitgekeerd wordt. Na het bereiken van de AOW-leeftijd heb je over het algemeen minder inkomsten. Daarnaast gaat het belastingpercentage sterk omlaag.

Box 3

Zolang je geld op een geblokkeerde spaarrekening staat, hoef je het niet op te geven in Box 3. Het bedrag is dus vrijgesteld van de spaartaks. Zodra je boven de vrijstellingsgrens uitkomt, levert dit dus extra belastingvoordeel op.

Voorwaarden

De Belastingdienst stelt voorwaarden aan banksparen voor je pensioen. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet of een verboden handeling uitvoert, mag je de gespaarde bedragen niet van de belasting aftrekken.

Koop je je bankspaarrekening voor pensioen af? Dan valt de volledige uitkering eenmalig in Box 1 van je belastingaangifte. Daarnaast dien je over de afgetrokken premies een revisierente (boete) van 20% te betalen. De belastingdruk kan dan oplopen tot 69,5%.

Je vind meer informatie over belastingen en lijfrente door op de onderstaande infocards te klikken.

Banksparen voor pensioen – waardeopbouw

Hoeveel geld levert banksparen voor pensioen eigenlijk op en hoe hoog is de uiteindelijke uitkering? In de onderstaande tabel vind je verschillende scenario’s .

Eenmalige inleg van € 50.000* Opbrengst per jaar Waardeopbouw in % Opgebouwd bedrag aan het einde van de looptijd Uitkering per maand bij uitkering van 20 jaar Uitkering per maand bij uitkering van 30 jaar
Opbouw van 20 jaar Rente van 0,4% 8,3% € 54.156 € 226 € 150
Rente van 0,6% 12,7% € 56.355 € 235 € 157
Rente van 0,8% 17,3% € 58.638 € 244 € 163
Opbouw van 30 jaar Rente van 0,4% 12,7% € 56.361 € 235 € 157
Rente van 0,6% 19,7% € 59.828 € 249 € 166
Rente van 0,8% 27,0% € 63.502 € 265 € 176

*Jaarlijkse uitkering van rente, met rente-op-rente

Banksparen voor pensioen – voor- en nadelen

Hieronder lees je over de voor- en nadelen van banksparen voor pensioen. Vergelijk banksparen voor pensioen met het afsluiten van een lijfrenteverzekering en sparen via Raisin door op de onderstaande infocards te klikken.

Voordelen van banksparen voor pensioen

Banksparen heeft voor spaarders de volgende voordelen:

  • Veilig (en vast) rendement

Bij banksparen behaal je altijd een positief rendement. Vaak is de rente vast en vooraf bekend. Dit is bij een lijfrenteverzekering niet gegarandeerd.

  • Depositogarantie

Omdat je geld op een bankrekening staat, zijn tegoeden tot € 100.000 per klant en bank gegarandeerd. Dit is bij een verzekeraar niet het geval. Het recente faillissement van Conservatrix toont aan, dat dit tot problemen kan leiden.

  • Belastingvoordelen

Met een bankspaarrekening stel je de betaling van belasting in Box 1 uit tot na de AOW-leeftijd. Ook betaal je geen vermogensbelasting in Box 3 over het bedrag.

Nadelen van banksparen voor pensioen

  • Lager rendement

De rente op banksparen is op het moment laag. Als je nu een bankspaarrekening met een vaste rente voor een lange looptijd afsluit, is de rente zelfs lager dan de verwachte inflatie. Zo verlies je relatief gezien zelfs geld.

  • Geen vrijheid

Zoals bij alle lijfrentes, kun je geld dat op een bankspaarrekening staat niet zomaar opnemen. Het geld moet uitgekeerd worden gedurende een minimumperiode van 20 jaar. Als je het geld toch nodig hebt, betaal je een flinke boete.

  • Strenge voorwaarden

Je kunt niet zonder meer een groot deel van je spaargeld op een bankspaarrekening zetten. Alleen premies die binnen je jaarruimte vallen, kun je van de belasting aftrekken.

  • Geen uitkering tot overlijden

Een bankspaarrekening keert een volledig bedrag uit tot het op is. Als je hierna nog in leven bent, ben je niet meer verzekerd van een aanvullend pensioen. Het voordeel is, dat je geld op een bankspaarrekening na je overlijden uitgekeerd wordt aan je nabestaanden. Bij een lijfrenteverzekering is dit niet altijd het geval.

Spaar bij Raisin voor je pensioen

Bij Raisin ontvang je zelfs op rekeningen met een korte looptijd van een aantal jaar een vaste rente tot wel 3,60% per jaar. Dit is (veel) hoger dan wat je door middel van banksparen bij de Nederlandse grootbanken ontvangt. Tevens is je spaargeld beschermd door het nationale depositogarantiestelsel van het EU-land waarin je spaart.

Aanvullend Pensioen
Aanvullend Pensioen

Heb je niet genoeg pensioen uit AOW en loondienst? Dan wordt het tijd om na te denken over de derde pijler. Je aanvullende pensioen kun je zelf regelen. Met een lijfrente of banksparen. Of je regelt het helemaal zelf. Wanneer is het belangrijk om ook zelf in actie te komen? En wat is dan je beste optie? Vind een antwoord op je

Lees meer
Lijfrente
Lijfrente

Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.

Lees meer
Lijfrente of banksparen
Lijfrente of banksparen

Bouw je zelf aanvullend pensioen op? Dan heb je bij lijfrenten de keuze tussen banksparen en een lijfrenteverzekering. Waar bouw je meer pensioen op? Wat is de veiligste optie? En wat zijn je opties bij het uitbetalen? Vergelijk de voor- en nadelen van lijfrente en banksparen met dit artikel.

Lees meer
Deposito
Deposito

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer