Een spaarrekening openen:

flexibel sparen via Raisin

Flexibel sparen is een spaarvorm die de voordelen van een spaarrekening combineert met de vrijheid van een normale bankrekening. Onder andere daarom is deze spaarvorm verreweg de meest geliefde spaarvorm in Nederland. Ontdek meer over flexibel sparen, hoe het precies zit met de rente en wanneer flexibel sparen een betere optie is dan depositosparen.

In het kort
  • Sparen met een variabele rente is flexibeler dan depositosparen
  • Momenteel bieden Nederlandse banken nauwelijks rente
  • Bij Raisin krijg je nog aantrekkelijke rentes

Flexibel sparen – wat houdt dat in?

In Nederland is het gros van de spaarrekeningen flexibel. De belangrijkste kenmerken van flexibel sparen zijn dat er geen vaste looptijd is en dat je tegen een variabele rente spaart. Het woord variabel zegt het zelf; de winst op wat je spaart, wordt bepaald door de rente die de bank op dat moment biedt.

De meeste spaarrekeningen bij grote Nederlandse banken hebben doorgaans een variabel model. Variabele spaarvormen worden vaak gekenmerkt door een lagere rente dan spaarrekeningen met een vaste looptijd. De belangrijkste onderliggende reden is eenvoudig: omdat het geld niet voor een bepaalde tijd vaststaat, kan de bank het geld ook minder goed gebruiken om te investeren of hypotheken te verstrekken.

Omdat Nederlandse banken momenteel weinig vraag hebben naar spaargeld en de ECB-rentes historisch laag staan, leveren klassieke flexibele spaarrekeningen momenteel nauwelijks iets op.

Waarom flexibel sparen?

Flexibel sparen is de enige echt vrije vorm van sparen. Het is aantrekkelijk om je spaargeld op te kunnen nemen wanneer jij het nodig hebt. Bij dit type spaarrekening bestaat er geen boeterente. Dat betekent dat er geen extra kosten in rekening gebracht worden als je je spaargeld op wilt nemen.

Veel Nederlanders kiezen ervoor om een flexibele spaarrekening te openen, omdat het de meest gangbare spaarvorm is. Bij de meeste banken is een tweede spaarrekening automatisch een soort van tegenrekening voor de betaalrekening. Een spaarrekening wordt voornamelijk gebruikt om geld opzij te zetten en spaardoelen flexibel te kunnen bereiken, bijvoorbeeld door elke maand een kleiner vast bedrag over te maken. Dit is het psychologische voordeel van sparen.

Flexibel sparen bij Raisin

Raisin biedt een – op de Nederlandse markt – unieke vorm van flexibel sparen aan. Het spaargeld dat bij een partnerbank van Raisin ingelegd wordt, is vrij opneembaar zonder boetes. De rentevoet is variabel, net zoals bij andere flexibele spaarrekeningen, en er is geen vaste looptijd.

Het verschil in de spaarrekeningen van Raisin ligt in de hogere rente en de mogelijkheden om geld bij te storten en op te nemen.

Rente bij flexibele Raisin-rekeningen

Dankzij het bijzondere spaarmodel van Raisin ontvang je een aantrekkelijke rente op je flexibele spaarrekening. De rente is variabel; veranderingen worden tijdig aangekondigd door de bank.

Beste basisrente spaarrekening per bank Rente per jaar (op 15/03/2021)
ING 0,01%
ABN AMRO 0,00%
Rabobank 0,01%
KNAB 0,02%
Coop Pank (via Raisin) 0,26%

Flexibel sparen bij Raisin: voorwaarden

Om deze hogere rente mogelijk te maken, zijn er andere voorwaarden verbonden aan flexibel sparen bij Raisin.

Geld opnemen en bijstorten

Bij de huidige partnerbanken van Raisin is het niet mogelijk om tussentijds extra geld opzij te zetten of een gedeelte van het spaarbedrag op te nemen. Er is een vast inlegbedrag, met een minimuminleg, en alleen het gehele bedrag kan opgenomen worden, met een korte opzegtermijn.

Kosten

Net zoals andere flexibele spaarrekening betaal je bij Raisin geen boete voor het opnemen van je spaargeld. De spaarrekeningen van Raisin zijn daarnaast volledig gratis. Raisin verdient een commissie van de bank, en de bank verdient aan het spaargeld door het te kunnen beleggen.

Flexibel sparen: geschikt voor jou?

Of een flexibele spaarrekening bij Raisin, met een aantrekkelijke spaarrente, de juiste keuze is voor jouw spaargeld, hangt vooral af van de volgende twee vragen.

Heb je het geld misschien tussentijds nodig?

Als dit het geval is, is een flexibele spaarvorm een uitstekende keuze. Als je het geld (of een deel van het geld) met zekerheid voor een tijdje kunt missen, kun je overwegen een depositorekening te openen. In ruil voor de vaste looptijd krijg je een veel hogere rente, tot wel 1,50% per jaar.

Wil een vast spaarbedrag opzijzetten?

De flexibele rekeningen van Raisin zijn geschikt als je een wat hoger, vast spaarbedrag in wilt leggen. Als je iedere maand een beetje wilt sparen, of af en toe een kleiner bedrag op wilt nemen, kun je beter voor een traditionele spaarrekening met een variabele rentevoet kiezen. Bij Raisin kun je ook meerdere spaarrekeningen openen en het bedrag over de verschillende spaarrekeningen verdelen.

Flexibele spaarrekening openen – bij Raisin

Bij ons is flexibel sparen de moeite waard. Raisin werkt met partnerbanken binnen de EU. Zo brengen we de beste spaarrentes uit Europa samen, ook wanneer je er voor kiest om flexibel te sparen met een variabele rente. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over negatieve rentes.

Daarnaast is je geld in alle landen van de EU veilig, dankzij de voor de gehele EU geharmoniseerde depositogarantiestelsels. Daarmee worden alle spaarbedragen tot € 100.000 per klant en bank gedekt.

Ons spaarplatform biedt je de makkelijkste manier om spaarrekeningen te vergelijken en de interessantste optie te kiezen. Je moet je enkel eenmalig registreren en identificeren. Daarna kun je eenvoudig alle spaarproducten via één account beheren.