Flexibel sparen via Raisin.

  • Altijd opneembaar
  • Tot wel € 100 welkomstbonus voor nieuwe klanten
  • Kosteloos online spaarrekeningen aanvragen en beheren via één account
  • Automatisch vooraf bericht als de rente ergens wijzigt

Een spaarrekening openen: flexibel sparen via Raisin

Via Raisin kun je eenvoudig, voordelig én flexibel sparen tegen een variabele rente. Met deze handige spaaroplossing neem je je spaargeld op elk moment vrij op. Het bedrag op je spaarboekje staat immers niet vast. Daar staat tegenover dat de rente variabel is en een vaste spaaropbrengst dus niet gegarandeerd is. Hieronder leggen we je alles nauwgezet uit.

Wat is flexibel sparen?

In Nederland is het gros van de spaarrekeningen flexibel. De belangrijkste kenmerken van flexibel sparen zijn dat er geen of een relatief laag minimum instapbedrag is, er geen vaste looptijd is en dat je tegen een variabele rente spaart. Het woord variabel zegt het zelf; de winst op wat je spaart, wordt bepaald door de rente van de dag. Met andere woorden, de rente varieert door de tijd en hoeveel je spaargeld opbrengt, hangt af van het moment waarop je het opneemt.

Waarom flexibel sparen?

Het antwoord op deze vraag is eenvoudig. Flexibel sparen is de enige echt vrije vorm van sparen. Sparen zonder beperkende voorwaarden is interessant; je weet nooit wat het leven voor je in petto heeft. Je wasmachine, telefoon of auto kan het zomaar begeven. Of je wilt je spaargeld opnemen voor een last minute naar de zon. Een vrij opneembare spaarrekening is dan ook dé oplossing als je in alle flexibiliteit zelf wilt beslissen wat je met je geld doet. Bij dit type spaarrekening bestaat er geen boeterente. Dat betekent dat er nooit extra kosten in rekening gebracht worden als je je spaargeld wilt opnemen. Dit terwijl bij deposito sparen je geld steeds voor een bepaalde periode, soms tot wel 10 jaar lang, vast staat. Bij veel spaarrekeningen met de optie vrij opneembaar is het mogelijk om, op zijn minst tijdelijk, geen geld op de rekening te hebben. Daarnaast kun je de rekening aanvullen hoe je maar wilt. Bij andere soorten spaarrekeningen kies je een vast bedrag aan de start dat je op elk gewenst moment (eventueel met opzegtermijn) in zijn geheel kunt opnemen. Je bent in beide gevallen niet verplicht om er een vast bedrag per maand op te storten. Flexibel sparen biedt je dus de ultieme vrijheid.

De nadelen van een variabele rente op je spaarrekening

Het grootste nadeel van een vrij opneembare spaarrekening is dat de variabele rente doorgaans lager uitvalt dan wanneer je spaart tegen een vaste rente. Je spaargeld brengt dus in de meeste gevallen minder op dan bij deposito sparen. Dit nadeel kan in bepaalde gevallen echter een voordeel zijn. Wanneer de rente stijgt, brengt het geld op een klassieke spaarrekening met variable rente natuurlijk ook meer op. Een ander nadeel is dat een variabele rente ook inhoudt dat je als spaarder nooit exact weet waar je aan toe bent. Als je spaart met een langetermijndoel voor ogen is flexibel sparen dan ook iets minder interessant. De variabele rente kan in een jaar tijd verdubbelen, wat een goede zaak is als je vrij opneembaar spaart, maar daarentegen ook erg gaan zakken.

Wat is rente precies?

Een bank geeft je rente op je spaargeld omdat ze het geld dat via spaarders binnenhalen, uitlenen in de vorm van hypotheken en andere leningen. Hoe hoog deze rente is, wordt onder andere bepaald door de marktrente, d.w.z. door vraag naar leningen en het aanbod van spaargeld in een markt of land, het bedrijfsmodel van een bank en de beschikbaarheid van wholesale financiering (leningen van andere banken en kapitaalmarkten). Als één bank de rente verhoogt of verlaagt, volgen concurrerende banken doorgaans. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank (ECB) met haar beleidsrente invloed op hoeveel rente banken hun spaarders gunnen. Banken dienen immers hun overtollige tegoeden dagelijks bij de ECB te stallen. De ECB-rente is al een tijdje negatief en de banken verlagen als gevolg hiervan de rente op flexibel sparen. Waarschijnlijk zullen spaarders bij de Nederlandse (groot)banken op een bepaald moment moeten betalen als ze kiezen voor sparen op een vrij opneembare manier.

Daarom kies je het beste voor Raisin

Bij ons blijft flexibel sparen voordelig. Raisin werkt met partnerbanken buiten onze landsgrenzen. Zo brengen we de beste spaarrentes uit Europa samen, ook wanneer je er voor kiest om flexibel te sparen met een variabele rente. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over negatieve rentes. Ons spaarplatform biedt je de makkelijkste manier om concurrerende spaarrekeningen te vergelijken en de voor jou interessantste optie te kiezen. Je moet je enkel eenmalig registreren, een ID- en adresbewijs uploaden en € 0,10 overmaken. Daarna kun je eenvoudig alle spaarproducten via één account beheren. Je bent slechts één klik verwijderd van de beste spaarrekeningen uit heel Europa!