Home › Spaarrekening › Spaarrekening openen (zonder betaalrekening)
Kan je een spaarrekening openen bij een bank zonder dat je daar ook een betaalrekening hebt? En kan je bij iedere bank zomaar een nieuwe rekening openen? Raisin geeft antwoord.
Als je bij een bank al een betaalrekening hebt, kun je in je online bankomgeving snel en eenvoudig een spaarrekening openen. Zelden is dit echter ook de rekening met de hoogste rente.
Spaarrekeningen en depositorekeningen zijn doorgaans gratis – ook bij Raisin.
Als je geen betaalrekening hebt bij een bepaalde bank, kun je ook het online aanbod gebruiken van een andere bank. Dit heet ook wel internetsparen.
Je kunt bij verschillende banken een spaarrekening openen zonder dat je ook een betaalrekening bij die bank hebt. Dit is voordelig voor jou, omdat je meer keuze hebt bij het selecteren van een bank en een spaarrekening die bij je passen. Het nadeel is dat je niet al je rekeningen op een overzichtelijke plek kunt beheren.
Als je een spaarrekening opent zonder een betaalrekening, is het niet de bedoeling dat je jouw dagelijkse uitgaven bekostigt vanaf deze rekening. Daarom geef je bij je spaarrekening altijd een vaste tegenrekening op – ook bij Raisin.
Je kunt geld opnemen naar en bijstorten vanaf deze tegenrekening. Bij een depositorekening staat je geld voor de afgesproken looptijd vast. In dit geval wordt het inlegbedrag afgeboekt van je tegenrekening – of je maakt het bedrag zelf over –, en het bedrag wordt na afloop teruggestort. Bij sommige, kleinere banken kun je jouw spaarrekening geheel online openen en beheren. Zonder betaalrekening. Dit wordt internetsparen genoemd.
Heb je al een betaalrekening bij een bank? Dan is het openen van een spaarrekening of depositorekening vaak een fluitje van een cent. Je hoeft doorgaans alleen maar in te loggen bij je online bankomgeving van bijvoorbeeld de ING of Rabobank en kunt direct een spaarrekening openen.
Voor het aanhouden van een spaarrekening of depositorekening betaal je geen extra kosten. Tenminste, als je al betaalt voor je betaalrekening. Het is bij de meeste Nederlandse banken niet meer mogelijk om alleen een spaarrekening te openen. Ook zijn de rentes die je ontvangt van banken die ook een betaalrekening aanbieden vaak laag.
Het openen van een spaarrekening in het buitenland was vroeger nogal ingewikkeld. Bij veel banken was dit zelfs niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat je per se inwoner van het land moet zijn of zelfs persoonlijk langs de bank moet gaan om een rekening te openen.
Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om een spaarrekening te openen in het buitenland. Via Raisin hoef je slechts eenmalig het registratieproces te doorlopen. Daarna kun je bij buitenlandse banken depositorekeningen en spaarrekeningen openen met rentes die een stuk hoger liggen dan bij Nederlandse (groot)banken: tot wel 3,62% per jaar.
Misschien vraag je je af of een spaarrekening openen in het buitenland wel zo veilig is. In beginsel geldt voor banken binnen de EU, dat ze onder een depositogarantiestelsel vallen. Zo worden spaartegoeden tot € 100.000 – of het equivalent in de lokale valuta – per rekeninghouder en bank gegarandeerd. De Consumentenbond vat het als volgt samen.
“Enkele buitenlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel uit hun land van herkomst. (…) Deze garantiestelsels zijn identiek aan het Nederlandse stelsel en garanderen spaartegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank.”
Bron: Consumentenbond
Wil je een spaarrekening zonder betaalrekening openen voor je kind? Dan ben je zeker niet de enige. Volgens de nationale budgetplanners van het NIBUD heeft meer dan driekwart van de ouders een speciale spaarrekening voor hun kroost (77%).
Bij het openen van een spaarrekening zonder betaalrekening voor je kind heb je altijd de keuze: wil je een spaarrekening openen in eigen naam, of op de naam van je kind? Als je een spaarrekening opent in je eigen naam, krijg je uiteraard met dezelfde voorwaarden te doen als bovenaan deze pagina vermeld.
Open je liever een rekening op naam van je kind? Dat kan bij vrijwel alle banken. Bij de Triodos en ASN Bank is dit (nog) gratis, ook als je zelf geen betaalrekening of spaarrekening bij die bank hebt. Lees hier alles over in onze artikelen over zilvervloot sparen, sparen voor je kind of sparen voor je kleinkind.
Bij Raisin kun je geen rekening openen op naam van je kind. Wel kun je bijvoorbeeld een termijndeposito met een lange looptijd van 5 jaar of langer openen. Dan komt het geld bijvoorbeeld pas vrij zodra je kind 18 wordt.