Spaarrekening openen (zonder betaalrekening)

Home › Spaarrekening › Spaarrekening openen (zonder betaalrekening)

Op een spaarrekening staat je geld ‘vaster’ dan op een betaalrekening. Je spaarrekening is niet bedoeld voor je dagelijkse uitgaven, maar voor spaardoelen of het opbouwen van een financiële buffer. Spaarrekeningen en depositorekeningen zijn (of waren) de ruggengraat van Nederlandse huishoudboekjes.

In het kort
  • Als je bij een bank al een betaalrekening hebt, kun je in je online bankomgeving snel en eenvoudig een spaarrekening openen. Zelden is dit echter ook de rekening met de hoogste rente
  • Spaarrekeningen en depositorekeningen zijn doorgaans gratis – ook bij Raisin
  • Als je geen betaalrekening hebt, kun je ook het online aanbod gebruiken van een andere bank. Dit heet ook wel internetsparen
  • Ook in het buitenland kun je een depositorekening of spaarrekening openen. Vaak zijn de rentes over de grens hoger. Als je dit in de EU doet, valt je geld onder een depositogarantiestelsel
  • De gemakkelijkste manier om een spaarrekening te openen in het buitenland is via een online spaarplatform

Wil je een nieuwe rekening openen? Een flexibele spaarrekening of een depositorekening met een vaste looptijd? Dan heb je misschien een paar vragen. Zoals: Kan ik wel een spaarrekening openen zonder betaalrekening? Kan ik bij iedere bank zomaar een nieuwe rekening openen? In dit artikel vind je de antwoorden.

Hoe open ik een spaarrekening –
met betaalrekening?

Heb je al een betaalrekening bij een bank? Dan is het openen van een spaarrekening of depositorekening vaak een fluitje van een cent. Je hoeft doorgaans alleen maar in te loggen bij je online bankomgeving van bijvoorbeeld de ING of Rabobank en kunt direct een spaarrekening openen.

Voor het aanhouden van een spaarrekening of depositorekening betaal je geen extra kosten. Waarschijnlijk betaal je namelijk al voor je betaalrekening. Het is bij veel banken niet mogelijk om alleen een spaarrekening te openen. Ook zijn de rentes die je ontvangt van banken die ook een betaalrekening aanbieden vaak laag.

0,35%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
Onbeperkt storten/opnemen v.a. € 1
100% Online
0,35%
p.j.
CKV Spaarbank
België
100% Online

Hoe open ik een spaarrekening –
zonder betaalrekening?

Je kunt bij verschillende aanbieders een spaarrekening openen zonder een betaalrekening. Dit is voordelig voor jou, omdat je meer keuze hebt bij het selecteren van een bank en spaarrekening die bij je passen. Het nadeel is dat je niet al je rekeningen op een overzichtelijke plek kunt beheren.

Als je een spaarrekening opent zonder een betaalrekening, is het niet de bedoeling dat je jouw dagelijkse uitgaven bekostigt vanaf deze rekening. Daarom geef je bij je spaarrekening altijd een vaste tegenrekening op – ook bij Raisin.

Je kunt geld opnemen naar en bijstorten vanaf deze tegenrekening. Bij een depositorekening staat je geld voor de afgesproken looptijd vast. In dit geval wordt het inlegbedrag afgeboekt van je tegenrekening – of je maakt het bedrag zelf over – en het bedrag wordt na afloop teruggestort.

Bij veel banken kun je een spaarrekening geheel online openen en beheren. Zonder betaalrekening. Dit wordt ook wel internetsparen genoemd.

Internetsparen
Internetsparen

Meer en meer Nederlanders kiezen voor een internetspaarrekening. Online al je bankzaken kunnen regelen is handig. Je ontvangt echter niet altijd een goede rente. Wat zijn de voor- en nadelen van internetsparen en waar ontvang je wel nog een aantrekkelijke rente? Raisin geeft tekst en uitleg.

Lees meer
Tegenrekening van je spaarrekening
Tegenrekening van je spaarrekening

Een tegenrekening is een ‘partnerrekening’ van een andere rekening. Vaak van een spaarrekening. Zo kun je alleen geld afschrijven op een vaste tegenrekening. Dit is veilig, maar kan ook lastig zijn. Bij sommige banken moet de rekening van dezelfde bank zijn. Hoe zit dit precies? En hoe werkt dit bij Raisin?

Lees meer

Hoe open ik een spaarrekening in het buitenland?

Het openen van een spaarrekening in het buitenland kan ingewikkeld worden. Bij veel banken is dit zelfs niet mogelijk – bijvoorbeeld omdat je persoonlijk op kantoor langs moet gaan of een (woon)adres op moet geven.

Ook buitenlandse banken bieden internetspaarrekeningen aan, die je als Nederlander kunt openen. Via Raisin hoef je slechts eenmalig het registratieproces te doorlopen. Daarna kun je bij buitenlandse banken depositorekeningen en spaarrekeningen openen met rentes die een stuk hoger liggen dan bij Nederlandse (groot)banken.

Depositogarantie op buitenlandse rekeningen

Misschien vraag je je af of een spaarrekening openen in het buitenland wel zo veilig is. In beginsel geldt voor banken binnen de EU, dat ze onder een depositogarantiestelsel vallen. Zo worden spaartegoeden tot € 100.000 – of het equivalent in de lokale valuta – per rekeninghouder en bank gegarandeerd. De Consumentenbond vat het als volgt samen.

“Enkele buitenlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel uit hun land van herkomst. (…) Deze garantiestelsels zijn identiek aan het Nederlandse stelsel en garanderen spaartegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank.”

Bron: Consumentenbond

Meer weten over depositogarantiestelsels, depositorekeningen op spaarrekeningen? Klik op een van de onderstaande infocards.

Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer
Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’? Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer