Spaarrekening openen (zonder betaalrekening)

Home › Spaarrekening › Spaarrekening openen (zonder betaalrekening)

Wil je een nieuwe rekening voor je spaargeld openen? Dan heb je de keuze tussen een spaarrekening of een depositorekening met een vaste looptijd. Kan je een spaarrekening openen zonder betaalrekening? En kan je bij iedere bank zomaar een nieuwe rekening openen? Raisin geeft antwoord.

In het kort
  • Als je bij een bank al een betaalrekening hebt, kun je in je online bankomgeving snel en eenvoudig een spaarrekening openen. Zelden is dit echter ook de rekening met de hoogste rente
  • Spaarrekeningen en depositorekeningen zijn doorgaans gratis – ook bij Raisin. Echter, in het geval van een negatieve rente  moeten sommige spaarders betalen voor hun spaarrekeningen 
  • Als je geen betaalrekening hebt bij een bepaalde bank, kun je ook het online aanbod gebruiken van een andere bank. Dit heet ook wel internetsparen
  • Ook in het buitenland kun je een depositorekening of spaarrekening openen. Vaak zijn de rentes over de grens hoger. Als je dit in de EU doet, valt je geld onder een depositogarantiestelsel
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Hoe open ik een spaarrekening –
zonder betaalrekening?

Je kunt bij verschillende aanbieders een spaarrekening openen zonder een betaalrekening. Dit is voordelig voor jou, omdat je meer keuze hebt bij het selecteren van een bank en een spaarrekening die bij je passen. Het nadeel is dat je niet al je rekeningen op een overzichtelijke plek kunt beheren.

Als je een spaarrekening opent zonder een betaalrekening, is het niet de bedoeling dat je jouw dagelijkse uitgaven bekostigt vanaf deze rekening. Daarom geef je bij je spaarrekening altijd een vaste tegenrekening op – ook bij Raisin.

Je kunt geld opnemen naar en bijstorten vanaf deze tegenrekening. Bij een depositorekening staat je geld voor de afgesproken looptijd vast. In dit geval wordt het inlegbedrag afgeboekt van je tegenrekening – of je maakt het bedrag zelf over –, en het bedrag wordt na afloop teruggestort. Bij sommige, kleinere banken kun je jouw spaarrekening geheel online openen en beheren. Zonder betaalrekening. Dit wordt internetsparen genoemd.

Hoe open ik een spaarrekening –
met betaalrekening?

Heb je al een betaalrekening bij een bank? Dan is het openen van een spaarrekening of depositorekening vaak een fluitje van een cent. Je hoeft doorgaans alleen maar in te loggen bij je online bankomgeving van bijvoorbeeld de ING of Rabobank en kunt direct een spaarrekening openen.

Voor het aanhouden van een spaarrekening of depositorekening betaal je geen extra kosten. Tenminste, als je al betaalt voor je betaalrekening. Het is bij de meeste Nederlandse banken niet meer mogelijk om alleen een spaarrekening te openen. Ook zijn de rentes die je ontvangt van banken die ook een betaalrekening aanbieden vaak laag.

Sparen in het buitenland
Sparen in het buitenland

In veel landen ontvang je een hogere rente op je spaargeld dan in Nederland. Toch is het vaak ingewikkeld om een rekening te openen. Ontdek hoe je met Raisin wel eenvoudig en veilig kunt sparen in het buitenland.

Lees meer
Internetsparen
Internetsparen

Meer en meer Nederlanders kiezen voor een internetspaarrekening. Online al je bankzaken kunnen regelen is handig. Je ontvangt echter niet altijd een goede rente. Wat zijn de voor- en nadelen van internetsparen en waar ontvang je wel nog een aantrekkelijke rente? Raisin geeft tekst en uitleg.

Lees meer
Tegenrekening van je spaarrekening
Tegenrekening van je spaarrekening

Een tegenrekening is een ‘partnerrekening’ van een andere rekening. Vaak van een spaarrekening. Zo kun je alleen geld afschrijven op een vaste tegenrekening. Dit is veilig, maar kan ook lastig zijn. Bij sommige banken moet de rekening van dezelfde bank zijn. Hoe zit dit precies? En hoe werkt dit bij Raisin?

Lees meer

Hoe open ik een spaarrekening
in het buitenland?

Het openen van een spaarrekening in het buitenland kan ingewikkeld worden. Bij veel banken is dit zelfs niet mogelijk – bijvoorbeeld omdat je persoonlijk op kantoor langs moet gaan of een (woon)adres op moet geven.

Ook buitenlandse banken bieden internetspaarrekeningen aan, die je als Nederlander kunt openen. Via Raisin hoef je slechts eenmalig het registratieproces te doorlopen. Daarna kun je bij buitenlandse banken depositorekeningen en spaarrekeningen openen met rentes die een stuk hoger liggen dan bij Nederlandse (groot)banken.

Depositogarantie op buitenlandse rekeningen

Misschien vraag je je af of een spaarrekening openen in het buitenland wel zo veilig is. In beginsel geldt voor banken binnen de EU, dat ze onder een depositogarantiestelsel vallen. Zo worden spaartegoeden tot € 100.000 – of het equivalent in de lokale valuta – per rekeninghouder en bank gegarandeerd. De Consumentenbond vat het als volgt samen.

“Enkele buitenlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel uit hun land van herkomst. (…) Deze garantiestelsels zijn identiek aan het Nederlandse stelsel en garanderen spaartegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank.”

Bron: Consumentenbond

Meer weten over depositogarantiestelsels, depositorekeningen op spaarrekeningen? Klik op een van de onderstaande infocards.

Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer

Hoe open ik een spaarrekening
voor een kind?

Wil je een spaarrekening zonder betaalrekening openen voor je kind? Dan ben je zeker niet de enige. Volgens de nationale budgetplanners van het NIBUD heeft meer dan driekwart van de ouders een speciale spaarrekening voor hun kroost (77%).

Bij het openen van een spaarrekening zonder betaalrekening voor je kind heb je altijd de keuze: wil je een spaarrekening openen in eigen naam, of op de naam van je kind? Als je een spaarrekening opent in je eigen naam, krijg je uiteraard met dezelfde voorwaarden te doen als bovenaan deze pagina vermeld.

Open je liever een rekening op naam van je kind? Dat kan bij vrijwel alle banken. Bij de Triodos en ASN Bank is dit (nog) gratis, ook als je zelf geen betaalrekening of spaarrekening bij die bank hebt. Lees hier alles over in onze artikelen over zilvervloot sparen, sparen voor je (klein)kind en een spaarrekening openen voor je kind.

Bij Raisin kun je geen rekening openen op naam van je kind. Wel kun je bijvoorbeeld een termijndeposito met een lange looptijd van vijf jaar of langer openen. Dan komt het geld bijvoorbeeld pas vrij zodra je kind 18 wordt.

Profiteer van hoge rentes bij Raisin