Wat betekent aanvullend pensioen?
Home › Kennisbank › Aanvullend pensioen
Je aanvullende pensioen bouw je op naast je pensioen van de overheid en je pensioen uit loondienst. Een aanvullend pensioen is natuurlijk mooi meegenomen voor iedereen, maar vooral voor zzp’ers van vitaal belang.
- Het aanvullende pensioen vormt pijler 3 van het Nederlandse pensioensysteem
- Je aanvullend pensioen regel je zelf…
- …door te sparen, beleggen of dit te laten doen
Inhoudsopgave
Wat betekent aanvullend pensioen – een definitie
Met een aanvullend pensioen kun je een pensioengat dichten of om een andere reden extra pensioen opbouwen. Het aanvullend pensioen bestaat uit alle financiële middelen die particulieren zelf vergaren om hun pensioen aan te vullen, in de vorm van een (bancaire) lijfrente, spaarkapitaal, aandelen, overwaarde, (huur)inkomsten na pensionering, enz.
Het Nederlandse pensioensysteem bestaat namelijk uit drie pijlers. In pijler 1 vind je het basispensioen van de overheid, in de vorm van de algemene AOW. Pijler 2 bestaat uit pensioen uit loondienst. Dit wordt beheerd door een pensioenfonds, zoals het ABP voor ambtenaren. Voor pijler 3 zorgt iedereen zelf. Dit is niet verplicht en soms ook niet nodig.
Wanneer is het belangrijk om te zorgen voor een aanvullend pensioen?
Voor mensen die hun hele leven gewerkt hebben tot de AOW-leeftijd volstaat de AOW en het pensioen uit loondienst doorgaans. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Voor de volgende groepen mensen is een aanvullend pensioen belangrijk, omdat ze in pijler 1 en/of pijler 2 niet genoeg opgebouwd hebben.
- Zzp’ers of diegenen die gedurende een lange periode als zzp’er werkzaam waren en zo geen pensioen uit loondienst opbouwden. Meer lezen over pensioen opbouwen als zzp’er
- Mensen die geen recht hebben op een volledig basispensioen onder de Algemene ouderdomswet (AOW), omdat ze een periode van hun volwassen leven niet in Nederland woonden en/of in het buitenland werkten
- Mensen die een periode helemaal niet gewerkt hebben, bijvoorbeeld vanwege onbetaald zwangerschapsverlof
- Werknemers die een langere periode voor een werkgever werkten die geen pensioenregeling aanbood
- Werknemers die niet door willen werken tot de AOW-leeftijd (die alsmaar stijgt)
- Iedereen die los van de bovenstaande redenen graag meer pensioen op wil bouwen
Hoe wordt aanvullend pensioen belast?
Aanvullend pensioen wordt belast in Box 3 of Box 1, in de vorm van vermogensrendementsheffing/spaartaks respectievelijk inkomen uit werk en woning.
Als je zelf pensioen opbouwt in de vorm van spaargeld en beleggingen, wordt het rendement hierop ieder jaar belast in Box 3. Als je pensioen opbouwt in de vorm van een (bancaire) lijfrente en aan de voorwaarden voldoet, valt enkel de uitbetaling hiervan in Box 1. Daarnaast kun je het ingelegde bedrag aftrekken van de belasting zolang dit binnen je jaarruimte en/of reserveringsruimte valt.

Zodra er nog ruimte is om extra pensioen op te bouwen, heet dit je jaarruimte. Je kunt het bedrag aan jaarruimte gebruiken om met belastingvoordeel geld in een lijfrente in te leggen. Naast je jaarruimte heb je misschien ook nog reserveringsruimte uit voorgaande jaren. Wil je precies weten hoe dit zit? Lees dan verder!
Lees meer
Heb je niet genoeg pensioen uit AOW en loondienst? Dan wordt het tijd om na te denken over de derde pijler. Je aanvullende pensioen kun je zelf regelen. Met een lijfrente of banksparen. Of je regelt het helemaal zelf. Wanneer is het belangrijk om ook zelf in actie te komen? En wat is dan je beste optie? Vind een antwoord op je vragen.
Lees meer
Wat verandert er voor spaarders in 2022? Kun je nog steeds een Spaar BV oprichten om belasting te vermijden? Wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? De spaartaks (‘vermogensrendementsheffing’) roept ieder jaar veel vragen op. Vind hier de antwoorden voor 2022.
Lees meerHoe kan ik aanvullend pensioen opbouwen?
Grofweg kun je op twee manieren aanvullend pensioen opbouwen, verder onderverdeeld in verschillende opties:
- Zelf aanvullend pensioen opbouwen
Je zorgt er zelf voor dat je geld en/of andere financiële middelen beschikbaar hebt nadat je de AOW-leeftijd bereikt. Dit kan op allerlei mogelijke manieren zijn. Je kunt zelf sparen, beleggen, overwaarde opbouwen, zorgen voor vaste huurinkomsten, enzovoort.
- Met een speciaal product aanvullend pensioen opbouwen
Er zijn twee verschillende financiële producten beschikbaar om aanvullend pensioen op te bouwen, vaak samengevat onder de naam ‘lijfrente’.
De eerste optie is met een bankspaarrekening, ook wel een bancaire lijfrente genoemd. Dit is een speciale, geblokkeerde spaarrekening bij de bank. De tweede optie is met een lijfrenteverzekering, een soort potje geld dat je opbouwt bij een verzekeraar, die doorgaans met je geld belegt.
Hoeveel aanvullend pensioen moet ik opbouwen?
Dat ligt er natuurlijk volledig aan hoeveel je later extra wilt hebben per maand. Het is belangrijk dat je, onder andere, rekening houdt met de volgende factoren:
- Invloed van inflatie op de koopkracht van je pensioenbedrag
- Belasting die nog geheven wordt over je aanvullend pensioen
- Aantal jaar dat je verwacht aanvullend pensioen te willen genieten
Lees alles wat je moet weten over hoeveel pensioen je nodig hebt, een lijfrente en banksparen in de onderstaande artikelen:

Heb je een pensioengat? Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst weten hoeveel pensioen je op moet bouwen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Inflatie, rendement op rendement en rente op rente spelen een belangrijke rol in het berekenen van je pensioenbedrag. Volg ons stappenplan om te berekenen hoeveel jij nodig hebt.
Lees meer
Zodra je een pensioentekort hebt, kun je geld opzijzetten in een lijfrente. Weinig onderwerpen zijn zo belangrijk als je pensioenverzorging. Helaas zijn ook weinig onderwerpen zo ingewikkeld. Lees op onze overzichtspagina’s wat lijfrenten zijn en vind links naar artikelen waarin we in detail ingaan op de verschillende thema’s.
Lees meer
Ook bij de bank kun je een lijfrente opbouwen. Op een bankspaarrekening staat je geld vast tot je AOW. Daarna wordt het opgespaarde saldo uitgekeerd. Wat zijn de voorwaarden voor banksparen? En hoe zit het met de belastingen? Raisin heeft alles wat je moet weten over banksparen op een rijtje gezet.
Lees meer