25.03.2020 | Ongeveer 3 minuten leestijd | Print dit artikel

Je vermogen in onzekere tijden – spaarproducten zijn nog steeds de veiligste haven

Hamsteren, gesloten scholen (en afgelaste centrale examens), instortende aandelenkoersen. Bijna alle aspecten van het leven worden beperkt door de verspreiding van het coronavirus. In onrustige tijden zijn spaarproducten zoals deposito’s echter nog steeds de veiligste haven voor je geld.

Het coronavirus (officiële naam Sars-CoV-2) heeft Europa stevig in zijn greep. Evenementen worden geannuleerd, scholen en kinderdagverblijven blijven gesloten, de vrijheid van reizen wordt beperkt. In meerdere Europese landen sluiten onder meer restaurants en bars, waardoor mensen zich in de supermarkten moeten voorzien van het noodzakelijke. De vaak geciteerde en bekritiseerde noodaankopen of ‘hamsteren’ in Nederland, Duitsland en elders in Europa zijn niets anders dan de (al dan niet onnodige) voorbereiding van mensen op het onbekende. Immers, geen enkele generatie heeft tot dusver zulk een fase van ‘social distancing’ moeten doormaken die waarschijnlijk weken zal duren.

 

Neem geen risico

Het is een tijd waarin mensen niet langer bereid zijn een onnodig hoog risico te nemen. Dit blijkt niet alleen uit de lege straten in de Europese binnensteden, maar ook uit de dalende prijzen op de wereldwijde financiële markten.

Zelfs de beleggingscategorie edelmetalen, waar vooral goud als een veilige haven wordt beschouwd, verloor sterk aan waarde tussen 9 en 19 maart (maar is inmiddels begonnen aan een herstel). De afnemende risicobereidheid over de hele wereld benadrukt de voordelen van stabiele en voorspelbare financiële producten zoals deposito’s en spaarrekeningen.

 

Deposito sparen: vaste rente en vaste looptijd

Onzekere tijden doen vaak één deugd opleven: zuinigheid. Deposito’s behoren tot de de veiligste manieren om geld te (be)sparen in afwachting van wat de toekomst brengt. Vanaf de start weet je al hoeveel rente je krijgt en wanneer je deze rente ontvangt. Schommelende aandelenkoersen of pandemieën hebben geen invloed op je spaarrendement.

Via Raisin kunnen spaarders het spaaraanbod van inmiddels 10 partnerbanken uit de Europese Unie vergelijken en het meest geschikte deposito selecteren. De looptijden variëren van enkele maanden tot meerdere jaren. Bij deposito’s moet men echter afzien van enige flexibiliteit: in de meeste gevallen is het spaarbedrag niet beschikbaar voor het einde van de looptijd.

Bekijk alle spaarproducten bij Raisin

 

Flexibel sparen: variabele rente zonder vaste looptijd

Flexibel sparen is geschikt voor spaarders die in tijden van onzekerheid juist meer flexibiliteit wensen en snellere toegang tot hun geld willen. De rente op spaarrekeningen is meestal een stuk lager dan bij deposito’s. Daar staat tegenover dat er geen vaste looptijd is en spaargeld te allen tijde opgenomen kan worden, soms met en soms zonder opzegtermijn.

 

Veiligheid voorop: depositogarantiestelsels beschermen je spaargeld

In onrustige tijden komt veiligheid op de eerste plaats. De op EU-niveau geharmoniseerde nationale depositogarantiestelsels beschermen overal in de Europese Unie je spaargeld tot € 100.000 euro per bank. Elk nationaal depositogarantiestelsel heeft zoals gebruikelijk een fonds met noodliquiditeit om de spaarders indien nodig binnen de kortst mogelijke tijd (en binnen maximaal 20 werkdagen) te compenseren.

 

Gunstiger dan op je betaalrekening

Natuurlijk kun je je geld ook gewoon op je betaalrekening laten staan, want ook daar geldt het depositogarantiestelsel. Maar er wordt geen rente geboden op tegoeden op je betaalrekening en dit maakt het geld kwetsbaar voor inflatie. Wil je waardeverlies van je geld tegengaan, dan plaats je het het best op een deposito of spaarrekening waar je wél (goede) rente krijgt.