26.11.2018 | Ongeveer 4 minuten leestijd | Print dit artikel

Betrouwbaar sparen bij BlueOrange Bank

Nu sparen bij Nederlandse banken weinig tot niets meer oplevert, is het zaak voor Nederlanders om over de grens te kijken voor hogere spaarrente. Raisin maakt het makkelijker dan ooit om over de grens te sparen en biedt met de deposito’s van BlueOrange Bank de hoogste spaarrentes in Nederland op looptijden van 6 tot 24 maanden. Begrijpelijkerwijs vragen spaarders zich af hoe veilig hun geld is bij een bank. Raisin is zich hier bewust van en hecht groot belang aan de veiligheid van je spaargeld en het verstrekken van alle relevante informatie hieromtrent. Daarom gaan we hieronder verder in op wie BlueOrange Bank is, hoe de depositogarantie in Letland werkt en hoe de economie eruit ziet in deze ‘Baltische tijger’.

Voor ondernemers, door ondernemers

BlueOrange Bank werd in 2001 opgericht in Riga, Letland door BBG AS, een holding van vier Letse ondernemers: Alexander Peshkov, Sergey Peshkov, Andrey Kochetkov en Oleg Chepulsky. Tegen die tijd werkten zij al meer dan 10 jaar samen in het internationale bedrijfsleven, de handel en de logistiek. De bank werd dan ook in eerste instantie opgericht ‘door ondernemers, voor ondernemers’: als ondernemers zelf konden zij als geen ander de behoeften van andere ondernemers begrijpen. Geleidelijk aan begon de bank ook voor particuliere klanten oplossingen te bieden.

Betrouwbaar en stabiel

In 17 jaar is de bank uitgegroeid tot een betrouwbare partner en financieel stabiele organisatie – de bank heeft elk jaar een hoge liquiditeit en bleef ook tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008 winstgevend. Per 30 juni 2018 heeft BlueOrange solide kapitaalbuffers, met een ruime kernkapitaalratio van 15,85 % en een totale kapitaalratio van 20,38%. De verzwaarde kapitaaleisen voor Europese banken (Basel III) stellen dat banken een kapitaalbuffer van tenminste 8% moeten hebben, wat betekent dat de buffer van BlueOrange met 20,38% ruim 2,5 keer zo hoog ligt als voorgeschreven. De bank is de negende grootste bank van Letland in beheerd vermogen (per eind 2017). De belangrijkste klanten van de bank zijn ondernemingen die actief zijn in de internationale handel of die als houdstermaatschappij optreden. BlueOrange heeft klanten uit ruim 90 landen en meer dan 280 werknemers om deze klanten de beste diensten te bieden. BlueOrange heeft vijf kernprincipes:

  • Moderne technologieën
  • Innovatie
  • Beschikbaarheid van haar financiële dienstverlening over de hele wereld
  • Constant in beweging
  • Onbeperkte ontwikkeling

Europese depositogarantieregeling

Volgens Europese richtlijnen worden alle deposito’s bij banken uit EU-lidstaten gegarandeerd tot een maximum van € 100.000 per klant per bank. Letland heeft dus, net zoals Nederland, een depositogarantiestelsel in plaats, het zogenoemde Noguldījumu garantiju fonds (‘NGF’), waaraan alle banken in Letland een jaarlijkse bijdrage betalen oftewel ‘ex ante financiering’. Mocht een bank niet meer aan haar financiële verplichtingen kunnen voldoen, dan betaalt het NGF de depositotegoeden tot € 100.000 per klant terug binnen 20 werkdagen in de vorm van een girale betaling. De ex ante financiering zorgt ervoor dat betalingen niet ten koste gaan van de andere banken in het land. Een eventueel restrisico is aanwezig in het geval meerdere banken tegelijkertijd niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dit zou alleen kunnen voorkomen in een nieuwe grote financiële crisis. BlueOrange liet met aanhoudende winstgevendheid gedurende de crisis van 2008 zien dat het op dergelijke situaties was voorbereid.

Solide economie

Letland heeft een solide economie en is met een toename in het bruto nationaal product van 4,5% in 2017 een van de snelstgroeiende economieën van Europa. Het land heeft een nationale schuld van 36,3% (2017) van het bruto nationaal product, een van de laagste schuldratio’s in Europa. Ter vergelijking hebben Nederland en Duitsland een schuldratio van 56,5% en 63,9%, respectievelijk (bron: International Monetair Fonds). Letland heeft goede beoordelingen van alle grote ratingbureaus: A3 (Moody’s), A (Standard & Poor’s) en A- (Fitch).

Kortom: je spaargeld is bij BlueOrange in goede handen. De basis hiervoor is een stabiele bedrijfsvoering, de spreiding van klanten over meer dan 90 landen en de degelijke economie van Letland.