04.02.2021 | Ongeveer 3 minuten leestijd | Print dit artikel

Iedereen mag een beetje meer Bezos zijn

De rijkste man op aarde stapt op. Amazon-oprichter Jeff Bezos stopt na 26 jaar aan het roer te hebben gestaan van de grootste online marktplaats ter wereld. In deze periode zag hij zijn vermogen groeien tot een geschatte 200 miljard dollar. Onder andere omdat hij zijn geld voor hem aan het werk heeft gezet. Nu wordt het tijd dat we allemaal een beetje meer gaan denken als Bezos.

Geld verdienen met geld

De rijken worden voornamelijk rijker… omdat ze rijk zijn. Met een uitgekiende vermogensstrategie en aandelen in hun bedrijven slagen ze er ieder jaar weer in om rijker te worden. Sparen bij Nederlandse banken levert ondertussen niets op. Het is echter niet alleen de taak van overheden en banken om dit recht te trekken, ook spaarders zelf hebben een verantwoordelijkheid. Laten we eens terug in de tijd gaan, en vergelijken wat Bezos en de Nederlandse spaarder met hun geld gedaan hebben.

 

Bekijk alle spaarproducten bij Raisin

Terug naar 2000

In het jaar 2000 nam Bezos plaats 55 in op de lijst van rijkste mensen op aarde, met een geschat vermogen van $ 4,7 miljard.¹ In 2020 heeft hij hier $ 200 miljard van kunnen maken. Ongeveer 43 keer meer. In 2000 hadden Nederlanders € 135 miljard op spaarrekeningen staan. Waarvan slechts € 19 miljard op een depositorekening. Het verschil in rente tussen de verschillende spaarvormen bedroeg destijds ongeveer 1% in het voordeel van deposito’s. Thans hebben Nederlanders ongeveer € 390 miljard op spaarrekeningen staan. Waarvan ongeveer € 58 miljard op depositorekeningen.² Het verschil in rente nu? Vrijwel 0%. Zowel op een spaarrekening als op een depositorekening ontvang je in Nederland vrijwel geen rente meer. Om van negatieve rente nog maar te zwijgen. Maar toch blijven we sparen. Meer dan ooit.

Vooruitblikken naar 2030

Sparen zit in ons bloed. En het is ook verstandig om te blijven sparen. De grillen van de beurs schrikken mensen af en beleggen is niet voor iedereen. Niet iedereen hoeft een Bezos te worden.

 

Maar stel dat Nederlanders proactiever op zoek gaan naar betere rentes en hun spaargeld eens over de grens gaan parkeren. Hoeveel verschil maakt dat dan in de ontwikkeling van ons vermogen?

 

Bekijk alle spaarproducten bij Raisin

 

Laten we zeggen dat Nederlanders de helft van hun spaargeld op buitenlandse depositorekeningen gaat parkeren. Dit is een extra € 137 miljard euro. Hoeveel is dit dan waard over 10 jaar? Al met een samengestelde rente van 1%, zoals je via Raisin ontvangt bij CKV Spaarbank, hebben spaarders over 10 jaar tijd ongeveer € 14,3 miljard aan extra kapitaal opgebouwd – en dat zonder het risico van beleggen te lopen. Leggen Nederlanders 80% van al hun spaargeld in een deposito in de EU? Dan loopt dit op tot ongeveer € 32,5 miljard. Zelfs kleine rentes maken een enorm verschil.

 

Terwijl Nederlanders zitten op een berg spaargeld, blijft het vermogen van Bezos groeien. Totdat spaarders ook in actie komen, blijft spaargeld niets opleveren.

 


 ¹ Bron: https://www.forbes.com/sites/hayleycuccinello/2019/10/01/jeff-bezos-forbes-400-photos/

 ² Bron: DNB