Gratis spaarrekening openen

Profiteer van hoge rentes op een gratis online spaarrekening

HomeSpaarrekening › Gratis spaarrekening

Toen de rente in 2022 flink begon te stijgen, gingen Nederlanders massaal op zoek naar een spaarrekening met hogere spaarrentes. En wat opvalt: die spaarrekeningen worden steeds vaker gratis. Maar hoe kan het dat een spaarrekening kosteloos is? Schuilt er geen addertje onder het gras? Ontdek het hier.

In het kort
  • Tegenwoordig kun je bij steeds meer banken een gratis spaarrekening openen.

  • Banken bieden een gratis spaarrekening in combinatie met hogere spaarrentes aan, om meer spaargeld van consumenten aan te trekken.

  • Omdat banken geld verdienen door spaargeld uit te lenen tegen hogere rentes aan bedrijven en particulieren, blijven banken ook geld verdienen als hun spaarrekeningen gratis zijn voor consumenten.

  • Bij Raisin is het openen en beheren van spaarrekeningen en depositorekeningen altijd volledig gratis

Gratis spaarrekening bij Raisin: een overzicht

Via één account bij Raisin kun je gratis spaarrekeningen openen bij banken in de EU. Alle spaarrekeningen via Raisin en de bijbehorende diensten zijn volledig gratis, zowel de ‘normale’ spaarrekeningen als de deposito rekeningen, waar je je geld voor langere tijd vastzet tegen een vaste rente.

Hogere spaarrente in andere EU-landen dan in Nederland

De spaarrente ligt in veel andere EU-landen op dit moment een stuk hoger dan bij de Nederlandse grootbanken. Dat komt omdat er in Nederland relatief veel aanbod is van spaargeld, waardoor banken relatief lage rentes kunnen bieden om alsnog voldoende spaargeld aan te trekken.

In sommige andere landen is er meer vraag naar spaargeld. Daarom zijn de spaarrentes in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. Het verschil in rente kan flink oplopen: de hoogste rentes die je kunt vinden liggen tot wel  2,5 keer zo hoog als bij Nederlandse grootbanken.

Op dit moment krijg je bij ING 1,25% rente op spaartegoeden tussen de € 10.000 en € 100.000. Bij Rabobank ontvang je 1,6% rente op spaartegoeden tussen de € 20.000 en € 100.000 en ABN AMRO biedt klanten 1,5% rente op spaartegoeden tussen de € 0 en € 500.000.

Bij Raisin krijg je al snel meer dan 3% rente per jaar op € 10.000 spaargeld. Stel dat je die € 10.000 bij ABN AMRO had laten staan, dan had je ongeveer € 150 rente per jaar ontvangen. Op een spaarrekening via Raisin had dat meer dan € 300 kunnen zijn.

Hoe kan een spaarrekening gratis zijn?

Je vraagt je misschien af of er niet een addertje onder het gras schuilt. Hoe kan een spaarrekening gratis zijn? Want banken moeten toch geld verdienen

Toch verdient een bank ook geld aan jou en jouw spaargeld op een gratis spaarrekening. Dat komt omdat banken jouw spaargeld weer tegen een hogere rente uitlenen aan particulieren en bedrijven. Daarnaast ontvangen banken momenteel van de Europese Centrale Bank (ECB) een hoge rente voor het laten ‘overnachten’ van jouw spaargeld. 

Vanaf juni 2014 tot juli 2022 lag dat anders. Vanwege de negatieve rente van de ECB, moesten banken juist betalen om spaargeld bij de ECB te laten overnachten. Om deze kosten door te berekenen, boden veel banken in deze periode een nulrente. Vermogende spaarders kregen zelf te maken met negatieve spaarrentes. 

Om de inflatie af te remmen, begon de ECB de rentes vanaf 2022 stapsgewijs te verhogen. Vanaf dat moment werd  het voor banken dus weer een stuk aantrekkelijker om spaargeld aan te trekken. 

Banken bieden klanten daarom aantrekkelijke rentes aan en/of een gratis spaarrekening. Dit zijn natuurlijk perfecte middelen om meer spaargeld van consumenten aan te trekken! Een spaarrekening kan dus prima gratis zijn. Een bank verliest dan één verdienmodel (de betaalde spaarrekening), maar houdt genoeg inkomsten over doordat:

  • Klanten wel betalen voor een betaalrekening.

  • Klanten betalen voor een beleggingsrekening, verzekering of ander product.

  • Banken een hogere rente ontvangen voor het uitlenen van jouw spaargeld, bijvoorbeeld voor zakelijke leningen of hypotheken aan consumenten, of voor het stallen van jouw spaargeld bij de ECB.

Hoe kan sparen via Raisin gratis zijn?

Maar hoe zit dat dan bij Raisin? Hoe kan zowel een Raisin-account gratis zijn als de spaarrekeningen die je opent via Raisin? 

Dat komt omdat Raisin geen geld verdient aan jou als klant, maar geld verdient aan de samenwerking met de spaarbanken. Wij ontvangen een commissie van de spaarbanken waarbij jij spaart via ons platform. Zo kunnen wij onze diensten altijd volledig gratis aanbieden voor spaarders.

Gratis spaarrekening openen zonder betaalrekening

Bij sommige banken moet je ook een betaalrekening hebben om een spaarrekening te openen. Het is vervolgens gemakkelijk (en vaak gratis) om één of meerdere spaarrekeningen te openen. De betaalrekening zelf is vaak wel betaald. 

Tegenwoordig bieden steeds meer banken de mogelijkheid aan om een spaarrekening te openen zonder een betaalrekening bij dezelfde bank.  Je maakt dan gebruik van een gratis online spaarrekening, wat ook wel internetsparen wordt genoemd.

Zo kun je je betaalrekening blijven gebruiken bij je oude, vertrouwde bank, maar wel profiteren van de hogere spaarrentes bij een andere bank. 

Om te sparen bij EU-banken via Raisin, hoef je geen betaalrekening te openen bij de bank die je kiest. Vanaf één tegenrekening bij elke gewenste bank, maak je een bedrag over naar je Raisin-account. Dat geld zet je vervolgens weer door naar een spaarrekening of deposito rekening naar keuze.