ETF’s kopen – investeren in welke ETF?

Investeer slim in 2024

HomeETF › ETF kopen

ETF’s worden steeds populairder. Misschien ben je zelf ook geïnteresseerd in het kopen van een ETF. Raisin legt uit welke ETF het beste past bij welke belegger. En hoe je ETF’s met elkaar vergelijkt. Daarnaast lichten we toe hoe handel in ETF’s überhaupt werkt.

In het kort
  • ETF’s worden aan de beurs verhandeld
  • Via bijvoorbeeld een broker krijg je toegang tot de beurs
  • Bij het uitkiezen van een ETF let je op de kosten en de reputatie van de aanbieder
  • Kies een ETF die past bij je risicoprofiel

 

ETF’s zijn fondsen die aan de beurs verhandeld worden. Via verschillende aanbieders krijg je toegang tot deze beurs. In ruil hiervoor betaal je meestal een vergoeding. Er zijn vele aanbieders actief, waarvan sommige ook hun eigen ETF(‘s) aanbieden.

3,26%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Hoe koop je een ETF?

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Fund. De eerste twee woorden geven al aan dat een ETF aan een beurs verhandeld wordt. Kopers en verkopers van ETF’s worden op de beurs samengebracht. 

Dit is direct het verschil met andere beleggingsfondsen, die meestal door uitgevende partijen (emittenten) beheerd worden. Zo kunnen vrijwel alle ETF’s relatief eenvoudig aangeboden worden door verschillende partijen. En jij kunt ETF’s kopen van veel verschillende partijen.

De kosten van een ETF

Ben je op zoek naar de goedkoopste ETF? Dan moet je rekening houden met drie kostenposten, die samen de totale kosten van een ETF uitmaken.

Allereerst zijn er de ETF-kosten die je aan de beheerder van de ETF betaalt. Deze kosten worden van je account afgeroomd. Hier wordt vaak het Engelse begrip Total Expense Ratio (TER) gebruikt. De TER van een fonds geeft je inzicht in je jaarlijkse kosten.

Vervolgens betaal je vaak nog een commissie aan een broker. Deze betaal je bij de transacties. Vaak dus zowel om een ETF aan te schaffen als te verkopen. Meestal zijn deze kosten per transactie vrij laag. Toch is het belangrijk om na te lopen of je een vaste prijs of een percentage betaalt. Bij een percentage kan het bedrag flink oplopen.

ETF’s worden op dezelfde manier verhandeld als aandelen. Dit betekent dat er ook een spread is tussen de bied- en vraagprijs. Hoe verder deze twee bedragen uit elkaar liggen, hoe meer je er uiteindelijk bij inlegt. Dan ligt de koopprijs sterker boven de koersprijs, en de verkoopprijs een stukje lager.

Passieve fondsen
Passieve fondsen

Beleggers in passieve fondsen hebben niet de illusie dat ze het beter weten dan de markt. Passieve indextrackers zijn zo populair dat het woord ondertussen als synoniem gebruikt wordt voor ETF’s. Raisin laat zien wat het geheim is van passieve trackers. En bekijkt of het rendement echt hoger is en het risico echt lager.

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer
ETF-portefeuille samenstellen
ETF-portefeuille samenstellen

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer

ETF-aanbieders – waar moet je nog meer op letten?

Bij het uitkiezen van een ETF is het voor beginnende beleggers verstandig om met betrouwbare partijen in zee te gaan. De grote interesse in ETF’s heeft er ook toe geleid dat er minder serieuze spelers op de markt actief zijn. Wat is een serieuze aanbieder?

Goede reputatie

Bekijk altijd wat voor soort reputatie de ETF-aanbieder opgebouwd heeft. Loop online beoordelingsplatformen na en doe een uitgebreide online zoektocht. Bij de Nederlandse grootbanken en bekendere investeringsbanken, is dit natuurlijk normaliter overbodig.

Gouden bergen?

Zodra iets te goed klinkt om waar te zijn, is het dat ook. Geen enkele aanbieder van ETF’S kan je resultaten beloven. Een eerlijke aanbieder vervult zijn wettelijke plicht om je goed te informeren over de risico’s. Verliezen horen bij beleggen en zijn niet te vermijden.

Welke ETF past bij jou?

Er zijn tegenwoordig – letterlijk – duizenden verschillende ETF’s waar je uit kunt kiezen. Welke ETF bij jou past, hangt voornamelijk af van je risicoprofiel. Grofweg kun je kiezen uit vier verschillende soorten. Hieronder stellen we ze voor en leggen we uit wat de voor- en nadelen zijn.

Aandelenfonds

Een aandelenfonds (equity fund) volgt bij ETF’s vaak een onderliggende index. Bijvoorbeeld de AEX, DAX of Dow Jones. Door aandelen van alle of een representatieve selectie van bedrijven in de index te kopen, volgt de ETF de waarde van de onderliggende index.

Aandelenfondsen zijn sterk volatiel. Dit betekent dat de waarde sterk schommelt. Of een dergelijk fonds geschikt is voor jouw portfolio, hangt voornamelijk af van je risicoprofiel. En je algehele ETF-portefeuille.

Rentedragende ETF

Een rentedragende ETF belegt in rentedragende investeringen. Dit omvat bijvoorbeeld obligaties. Over het uitgeleende bedrag wordt een (vaste) rente uitgekeerd door de lenende partij. Rentedragende ETF’s leveren gemiddeld een lager rendement, maar zijn over het algemeen veel minder volatiel.

Grondstof-ETF

Bij een grondstof-ETF (commodity fund) wordt belegd in grondstoffen zoals goud of olie. Door in verschillende grondstoffen te investeren wordt het risico gespreid. Ook voor deze ETF’s geldt, dat ze gepaard kunnen gaan met een hoge volatiliteit. Grondstoffen schommelen immers flink in waarde.

Sector-ETF

Bij een sector-ETF wordt geld belegd in aandelen, obligaties of ook grondstoffen uit één bepaalde sector. Dit kan bijvoorbeeld de IT zijn. Groene ETF’s worden steeds populairder onder beleggers. Een groene ETF kan een nuttige bijdrage leveren aan een duurzaam beleggingsprofiel.

AEX-ETF
AEX-ETF

Een ETF die de Nederlandse AEX trackt. Een veilige en logische keuze voor Nederlanders? Wist je bijvoorbeeld dat dividendbelasting een stuk eenvoudiger te regelen kan zijn bij een AEX-ETF? Raisin laat zien welke voordelen onze thuismarkt heeft voor beleggers. En wat de risico’s zijn.

Lees meer
MSCI World Index
MSCI World Index

Vrijwel iedere belegger kent de MSCI World Index. De tracker probeert vrijwel de gehele wereldmarkt af te dekken. Lees meer over hoe de tracker in elkaar steekt. En hoe zit het met de volatiliteit en performance over de afgelopen jaren?

Lees meer
DAX-ETF
DAX-ETF

Een marktkapitalisering van bijna 1000 miljard euro. Een van de tien grootste indexen ter wereld. De DAX is een belangrijke index, en veel beleggers zien mogelijkheden. Ook vanwege de oerstevige Duitse economie. Hoe profiteer je hier als Nederlandse belegger van? En hoe stabiel is de index eigenlijk?

Lees meer

Risico’s van ETF’s

ETF’s kunnen met een hoog risico verbonden zijn. Uit ethische overwegingen kun je kiezen voor een groene ETF. Misschien heb je een beter gevoel bij een indextracker die de AEX volgt. Maar welke keuze je ook maakt: denk aan de risico’s.

Rentedragende beleggingen zijn een onmisbaar onderdeel van ieder gebalanceerd profiel. Daarom is het altijd een goed idee om je belegging te spreiden. Over verschillende ETF’s. Een andere manier om je portfolio te balanceren is met een depositorekening van Raisin.

Lees ook meer over de relatie tussen risico en rendement.

ETF’s kopen – aanbieders

Je kunt ETF’s op verschillende manieren aanschaffen. Direct via de aanbieder van de ETF, of bijvoorbeeld ook via je bank. Omdat ETF’s aan de beurs verhandeld worden, heeft iedere partij in principe toegang tot hetzelfde aanbod.

Alle Nederlandse grootbanken bieden de mogelijkheid om te handelen in een breed aanbod aan ETF’s. Ook zijn er veel online aanbieders van ETF’s op de markt actief. Het voordeel van direct handelen via je bank is het gemak. Soms zijn de kosten dan wel hoger.

Raisin biedt (nog) geen ETF’s aan, maar wel rentedragende beleggingen in de vorm van depositorekeningen en flexibele spaarrekeningen. Het grote voordeel van Raisin is, dat je geen enkele kosten hebt. Zo is een spaarrekening via Raisin een zinvolle aanvulling op iedere ETF-portefeuille.

Spaar voor een hoog rendement bij Raisin

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer