Rendement en risico bij beleggen

Zoek je manieren om meer rendement te halen uit je geld? In dit artikel lees je waar je potentieel hoog rendement kunt halen, hoe dat samenhangt met risico en hoe je risico’s kunt beperken met risico-arme keuzes zoals spaardeposito’s.

HomeInvesteren › Risico rendement

In het kort
  • Hoger rendement gaat vrijwel altijd samen met meer risico: hoe groter de kans op winst, hoe groter ook de kans op verlies.

  • Beleggingsvormen met potentieel hoog rendement zijn vaak volatiel of speculatief, zoals losse aandelen, crypto en startups.

  • Slimme spreiding en veilige producten zoals spaardeposito’s kunnen het totale risico in je portefeuille beperken.

Waar kun je (potentieel) hoog rendement mee behalen?

Wil je kans maken op een hoger rendement, dan betekent dit vrijwel altijd dat je bereid moet zijn om meer risico te nemen. Beleggen zonder risico bestaat niet.

Het verwachte extra rendement is de 'beloning' voor het nemen van risico. Als een belegging een hoog rendement belooft zonder risico, moet je extra alert zijn: vaak zijn er dan verborgen risico’s of is het aanbod niet realistisch.

Hieronder vind je een overzicht van populaire beleggingsvormen, hun gemiddelde jaarlijkse rendement en het bijbehorende risiconiveau. Let op: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Type product
Gem. jaarlijks rendement
Risico

Spaardeposito's

2-3%

Laag

Staatsobligaties

2-4%

Laag

ETF's en indexfondsen

6-8%

Gemiddeld

Losse aandelen

7-12%

Hoog

Crypto

10-100%+

Zeer hoog

Investeren in startups, crowdfunding en P2P-lending

? - 'Alles of niets'

Zeer hoog

Disclaimer: De genoemde rendementen zijn indicatief en gebaseerd op historische gemiddelden. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder het risico (een deel van) je inleg te verliezen. Overweeg zorgvuldig of beleggen bij je past en laat je indien nodig adviseren door een financieel expert.

Uitleg bij de beleggingsvormen

Spaardeposito’s en staatsobligaties: stabiel, maar beperkt rendement

Spaardeposito’s en staatsobligaties zijn geschikt voor wie zekerheid zoekt. Je loopt weinig risico, maar het rendement is ook beperkt. Spaardeposito’s zijn extra veilig dankzij het depositogarantiestelsel tot € 100.000 per bank en rekeninghouder binnen de EU.

ETF’s en aandelen: spreiding of focus voor meer kans op rendement

ETF’s bieden spreiding over veel bedrijven en sectoren, waardoor het risico lager is dan bij losse aandelen. Losse aandelen bieden kans op een hoger rendement, maar zijn ook gevoeliger voor koersschommelingen en bedrijfsrisico’s.

Crypto en startups: alles-of-niets

Crypto en investeren in startups/crowdfunding zijn de meest risicovolle opties. De kans op extreem hoog rendement is aanwezig, maar de kans op verlies van je volledige inleg is ook groot. Dit soort beleggingen zijn alleen geschikt voor geld dat je écht kunt missen.

Hoe beperk je risico's bij beleggen?

  1. Spreid je beleggingen over verschillende producten, sectoren en regio’s. Als één bedrijf failliet gaat of een bepaald land of sector minder presteert, voel je daar minder van in je portefeuille, omdat je belegd vermogen goed verspreid is over een groot scala aan verschillende beleggingsproducten in diverse landen en sectoren.
  2. Combineer risicovolle beleggingen met stabiele producten zoals spaardeposito’s en geld op 'normale' spaarrekeningen waar je je geld op elk gewenst moment van af kunt halen zonder dat het minder waard is geworden.
  3. Investeer alleen geld dat je kunt missen in speculatieve beleggingen zoals crypto of startups.
  4. Verdiep je in het product en wees kritisch op beloften van hoge rendementen.

Laag risico met spaardeposito's

Waarom schrijven wij bij Raisin.nl, een spaarplatform, eigenlijk over beleggingen? Omdat wij denken dat beleggingen en rentedragende activa, zoals spaardeposito's, prima hand in hand gaan. Met een spaardeposito en een vaste rente kun je verschillende risico’s van beleggen goed opvangen. En alsnog een mooi rendement behalen, op dit moment tot wel 3,00% per jaar via de Europese partnerbanken van Raisin.

Je spaargeld valt bij banken uit de EU onder een nationaal depositogarantiestelsel. De wetgeving is op EU-niveau geharmoniseerd, met een dekkingsgraad van € 100.000 per rekeninghouder en bank, of het equivalent in de lokale valuta.