Vastgoed ETF’s

HomeETF › Vastgoed ETF

ETF’s zijn verzamelingen aan waardepapieren, zoals bijvoorbeeld aandelen. Vastgoed is een stuk minder abstract en bestaat uit grond, huurhuizen, kantoren, hotels en meer. Hoe bundelen verschillende aanbieders vastgoedvermogen en -bezit in één pakket dat je aan de beurs kunt handelen?

In het kort
  • Een vastgoed ETF bevat een representatief pakket aan aandelen uit de vastgoedsector
  • De meeste ETF’s beleggen grotendeels in vastgoedtrusts en minder in projectontwikkelaars zelf
  • Voordelen van vastgoed ETF’s zijn onder andere de eenvoudige spreiding, laagdrempeligheid en het gemak
  • Nadelen van vastgoed ETF’s zijn onder andere de onoverzichtelijkheid, lopende kosten en gevoeligheid voor marktrisico’s

Vastgoed ETF’s bestaan, net zoals bijvoorbeeld life science ETF’s , uit een mandje, of flinke mand, van bedrijven. Deze bedrijven zijn bijvoorbeeld actief in het ontwikkelen of het uitbaten van vastgoed.

3,26%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,56%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat is een vastgoed ETF?

Wat een ETF is weet je ondertussen waarschijnlijk wel. Vastgoed ETF’s zijn verhandelbare waardepapieren die aantonen dat jij gedeeltelijk eigenaar bent van een groot aantal andere waardepapieren, of hier in ieder geval aanspraak op hebt.

Nu zou je theoretisch het eigenaarschap in vele verschillende objecten kunnen bundelen om zo dezelfde risicospreiding te krijgen als bij andere ETF’s. Dus in plaats van 50% van één gebouw te bezitten vijftig aandelen van 1% te kopen.

Maar vastgoed ETF’s werken doorgaans niet met direct eigendom in onroerend goed, maar met eigendom van een bedrijf of een speciaal onroerend goed fonds (real estate investment trusts, REIT’s). Deze trusts beheren louter het onroerend goed en zijn zelf geen vastgoedontwikkelaars.

Vervolgens geven deze fondsen aandelen uit en de ETF investeert in deze aandelen. Dividend wordt aan het ETF uitgekeerd en doorgegeven aan de houders van de ETF of herbelegd om zo de waarde van het fonds te verhogen.

De waarde van alle vastgoedbedrijven en -fondsen in het pakket tezamen wordt gedeeld door het aantal uitgegeven aandelen van de ETF om de koers te bepalen. Dat loopt precies hetzelfde als bij een gebruikelijke ETF dus.

ETF’s
ETF’s

ETF’s zijn een eenvoudig beleggingsconcept. Ontwikkeld zodat beleggers gemakkelijk risico kunnen spreiden. Verreweg de meeste ETF’s zijn indextrackers. In de volksmond worden de begrippen door elkaar gebruikt. Maar wat is een ETF eigenlijk? Waar liggen kansen en waar moeten (beginnende) beleggers goed op letten?

Lees meer
Dividend-ETF’s
Dividend-ETF’s

Dividend spreekt beleggers aan. Periodieke winstuitkeringen zonder transactiekosten. Ook bij ETF’s kun je dividend uitbetaald krijgen. Er zijn verschillende producten op de markt die gericht zijn op het maximaliseren van dividend. Heb je hier ook echt wat aan als belegger?

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer

Vastgoed ETF of vastgoed kopen – een vergelijking

Waarom bestaan vastgoed ETF’s? Om dezelfde reden dat er ETF’s bestaan voor andere sectoren: ook kleine(re) beleggers kunnen op een gemakkelijke manier hun investering spreiden.

Bij vastgoed zijn daarnaast de instapkosten hoog. Om een echt goed gespreid portfolio samen te stellen aan vastgoed dat je direct bezit, heb je al snel kapitaal ter hoogte van minstens vijf miljoen euro nodig.

De toegankelijkheid en spreiding zijn duidelijke voordelen van ETF’s? Maar zijn er nog meer voordelen? En wat zijn nadelen die je bij het direct kopen van onroerend goed dan weer niet hebt:

Voordelen van vastgoed ETF’s tegenover vastgoed kopen

  • Gemakkelijke spreiding

Dankzij het briljante concept achter ETF’s kun je met behulp van een vastgoed ETF zeer gemakkelijk je risico over een enorm portfolio aan vastgoed spreiden.

  • Markttoegang

De vastgoedmarkt is niet bepaald toegankelijk. Drempels voor het investeren in vastgoed zijn vanwege de hoge instapkosten hoger dan bij veel andere markten. Met een kapitaal van onder de paar ton wordt het lastig om direct onroerend goed aan te schaffen.

  • Weinig kennis nodig

Investeren op de (commerciële) vastgoedmarkt vereist diepgaande kennis over marktomstandigheden, prognoses, geplande ontwikkelingen in de openbare ruimte en meer. Daarnaast heb je veel expertise nodig bij de taxatie. ETF’s doen dit werk voor je.

Nadelen van vastgoed ETF’s tegenover vastgoed kopen

  • Onoverzichtelijker

Heb je een vastgoed ETF in je portfolio? Dan investeer je in duizenden of honderdduizenden verschillende objecten. Dit is onoverzichtelijker dan het kopen van een tweede huis om direct te verhuren.

  • Lopende kosten

Natuurlijk heb je als je zelf vastgoed koopt ook lopende kosten. Maar deze lopende kosten hebben beheerders en projectontwikkelaars ook. Lopende kosten waar je niet tegenaan loopt als je zelf een woning koopt om te verhuren, zijn jaarlijkse portfoliobeheerkosten. Deze liggen bij vastgoed ETF’s tussen de 0,25% en 0,50% per jaar.

  • Spreiding slechts in één industrie met cyclische tendensen

Sommige beleggers overschatten de spreiding die ETF’s opleveren. Vooral als je in een ETF in één sector belegt, kun je te maken krijgen met catastrofale marktontwikkelingen. Denk maar even terug aan de vastgoedcrisis van 2008. De vastgoedmarkt heeft daarnaast cyclische tendensen. Een bubbel kan tot grote verliezen leiden.

Huurwoning kopen om te verhuren
Huurwoning kopen om te verhuren

Met een huurwoning kun je een constante stroom aan inkomsten genereren. Toch zijn er wel wat beren op de weg en vergt deze investering wat meer tijd, moeite en inzicht dan beleggen op de beurs.

Lees meer
Een tweede huis kopen
Een tweede huis kopen

Ben je van plan om een vakantiewoning te kopen? Of een tweede huis om deze te verhuren aan een familielid? Het kopen van een woning zonder commerciële interesses brengt unieke vraagstukken met zich mee. In dit artikel geven we je een volledig overzicht en nemen we je stap voor stap mee door het proces!

Lees meer
Investeren in vastgoed
Investeren in vastgoed

Lage spaarrentes, een hoge inflatie en flinke waardestijgingen motiveren meer en meer beleggers om ook vastgoed te overwegen. Er zijn verschillende manieren waarop je in vastgoed kunt investeren. ETF’s, particuliere aanschaf en verhuur, vastgoed in het buitenland en crowdfunding hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Lees meer

Vastgoed ETF’s – alternatieven

Wat zijn je alternatieven als je liever niet in een vastgoed ETF wilt beleggen? Naast zelf vastgoed kopen, kun je ook zelf vastgoedprojecten ontwikkelen. Projectontwikkelaars zoeken daarnaast soms partners om projecten te financieren.

Maar voor de meeste particulieren zijn er eigenlijk slechts twee goede alternatieven. Sommige projecten worden via crowdfunding gefinancierd. Veel verschillende kleine investeerders brengen samen de som samen en krijgen hierna een rendement uitgekeerd. Een ander alternatief is zelf kopen om te verhuren of commercieel te exploiteren.

Vijf populaire vastgoed ETF’s

In de onderstaande tabel vind je vijf populaire vastgoed ETF’s die je vrij aan de beurs kunt kopen en verkopen.

Fondsnaam ISIN TER Fondsgrootte Land Replicatie? Dividend?
VanEck Global Real Estate NL0009690239 0,25% ~450 miljoen Nederland Fysiek Uitkerend
Xtrackers FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe Real Estate LU0489337690 0,25% ~750 miljoen Luxemburg Fysiek Herbeleggend
iShares Developed Markets Property Yield IE00B1FZS350 0,59% ~1,8 miljard Ierland Fysiek Uitkerend
iShares US Property Yield IE00B1FZSF77 0,40% ~700 miljoen Ierland Fysiek Uitkerend
Amundi FTSE EPRA NAREIT Global LU1737652823 0,24% ~110 miljoen Luxemburg Fysiek Uitkerend

Hoe beleg ik in een vastgoed ETF?

Beleggen in een vastgoed ETF is net zo eenvoudig als beleggen in ieder ander fonds. Nadat je een geschikt product uitgezocht hebt, kun je met behulp van het ISIN-nummer de ETF vinden bij je broker.

Let bij het vergelijken van de ETF’s zoals altijd goed op de risicocategorie en verwachte volatiliteit. Om een goede spreiding van je ETF-portefeuille te garanderen is het ook raadzaam om in andere sectoren te investeren. En natuurlijk een deel van je geld in rentedragende activa te beleggen, zoals een depositorekening.