ETF-portefeuilles

hoe stel je jouw ETF-portfolio samen?

Home ETF › ETF-portefeuille

Je bent van plan om een ETF-portefeuille samen te stellen? Dat is een goed idee. Zelfs relatief onervaren beleggers kunnen met behulp van een slimme strategie hun doelen bereiken. Met ETF’s. En een gezonde mix en een verstandig risicoprofiel.

In het kort
  • De risico’s hangen sterk af van de verhouding tussen rentedragende activa en fonds/aandelen
  • Met behulp van rebalancing herstel je het evenwicht van je ETF
  • Voordat je een ETF-portfolio samenstelt, moet je nadenken over je doelen
  • Zodra je een doel voor ogen hebt, kies je een risicostrategie

Zodra je gaat beleggen, ga je een risico aan. Daarom is het goed om bij het samenstellen van je ETF-portefeuille rekening te houden met verschillende scenario’s. En je risico’s te spreiden. Raisin legt uit hoe je een ETF-portfolio op kunt bouwen.

3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,35%
p.j.
Rietumu Bank
Letland
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Disclaimer

De informatie op deze pagina is uitsluitend bedoeld voor informatiedoeleinden. Raisin levert geen beleggingsadvies. De gebruikte voorbeelden zijn gebaseerd op aannames die je in de werkelijkheid niet altijd over kunt nemen. Beleg nooit geld dat je niet kunt missen.

Waar is je ETF-portefeuille voor bedoeld?

Voordat je begint met het samenstellen van je ETF-portfolio, denk je eerst na over waar je voor belegt. Beleggen met risicovolle ETF-portefeuilles is vooral verstandig voor de lange termijn. Op de korte termijn kies je voor een ETF-portefeuille waaraan rentedragende activa domineren.

Bepaal een doelbedrag dat je in een zeker jaar wilt bereiken. En stel jezelf de vragen hoeveel risico je kunt en wilt nemen. Dan weet je beter welke ETF-portfolio uiteindelijk bij je past.

Denk na over je eigen mix

Een gezonde ETF-portefeuille bestaat uit spaargeld/obligaties en andere beleggingen. Bijvoorbeeld aandelen. Aan de hand van je risicoprofiel maak je een overweging hoeveel procent je waarin belegt. Volg hierbij onderstaande tabel:

Risicoprofiel Aandelen Rentedragende activa
Defensief 10% 90%
Redelijk defensief 30% 70%
Redelijk offensief 50% 50%
Zeer offensief 100% 0%

Risicospreiding?

Daarnaast moet je nadenken over waar je in wilt beleggen. Wil je het risico gezond spreiden? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een ETF-portefeuille aan te maken waarbij je verschillende indexen volgt. Zo voorkom je dat een flinke klap op de Dow Jones of NASDAQ een grote uitwerking op jouw beleggingen heeft.

ETF AEX
ETF AEX

Een ETF die de Nederlandse AEX trackt. Een veilige en logische keuze voor Nederlanders? Wist je bijvoorbeeld dat dividendbelasting een stuk eenvoudiger te regelen kan zijn bij een AEX-ETF? Raisin laat zien welke voordelen onze thuismarkt heeft voor beleggers. En wat de risico’s zijn.

Lees meer
ETF DAX
ETF DAX

Een marktkapitalisering van bijna 1000 miljard euro. Een van de tien grootste indexen ter wereld. De DAX is een belangrijke index, en veel beleggers zien mogelijkheden. Ook vanwege de oerstevige Duitse economie. Hoe profiteer je hier als Nederlandse belegger van? En hoe stabiel is de index eigenlijk?

Lees meer
ETF wereldwijd
ETF wereldwijd

Kansen benutten in opkomende markten? Of risico’s spreiden door in verschillende landen te investeren? ETF’s in exotische markten lijken veelbelovend. Maar onderschat de risico’s niet. De wereldeconomie is sterk vervlochten en een stevige globale crisis dreunt in alle markten door.

Lees meer

Zelf doen of laten doen?

Wil je zelf actief in ETF’s gaan beleggen, of gebruik maken van een dienstverlener of software? Voor beginnende beleggers is het verstandig om deze taak uit handen te geven.

Online vind je veel verschillende aanbieders van ETF’s. De meeste aanbieders geven bij hun profielen al aan hoe zij het risico inschatten. En daarnaast verwachtingen van mogelijke verliezen en winsten die je kunt behalen.

Je kunt ook zelf een profiel samenstellen. Bijvoorbeeld door producten van verschillende aanbieders te combineren.

Een ETF combineren met Raisin

(Een deel van) het percentage aan rentedragende activa in je portfolio kun je zelf beheren. Bij Raisin vind je veel veilige opties voor deposito’s. De veilige spaarbeleggingen breng je dan onder bij Raisin. Dan ben je voor dit deel zeker van een aantrekkelijk rendement. De rest kun je dan in een (offensieve) ETF steken.

Hoe kun je Raisin in je ETF-portefeuille passen? Bekijk de onderstaande voorbeelden. We gaan voor het aandeel aan aandelen (in een ETF) uit van een maximale waardeverlies in 5 jaar van 30%, een maximaal positief rendement van 50% en een gemiddeld rendement van 20%. In de realiteit kan dit anders uitpakken en zijn ook sterkere verliezen denkbaar.

Voorbeeld ETF-portefeuille 1: Defensief profiel

Dit defensieve profiel bestaat voor 90% uit een depositorekening bij Raisin en 10% uit een hoog speculatief ETF-fonds. Het ETF-fonds bestaat bijvoorbeeld uit aandelen die een bepaalde index tracken. Op de depositorekening haal je een rendement van 2,5% per jaar, zonder rente op rente.

Inlegbedrag Waarde spaardeel na 5 jaar Waarde ETF na 5 jaar (slechte performance) Waarde ETF na 5 jaar (goede performance) Waarde ETF na 5 jaar (zeer goede performance)
€ 20.000 € 20.250 € 1400 € 2400 € 3000
€ 80.000 € 81.000 € 5600 € 9600 € 12.000

Bij een slechte performance van de aandelen, bereik je na 5 jaar nog steeds een rendement op je investering. In dit geval van rond de 8% in totaal. Bij een goede performance loopt dit al op tot meer dan 16%.

Voorbeeld ETF-portefeuille 2: Redelijk defensief profiel

Dit redelijke defensieve profiel bestaat voor 70% uit een depositorekening bij Raisin en 30% uit een speculatief ETF-fonds.

Inlegbedrag Waarde spaardeel na 5 jaar Waarde ETF na 5 jaar (slechte performance) Waarde ETF na 5 jaar (goede performance) Waarde ETF na 5 jaar (zeer goede performance)
€ 20.000 € 15.750 € 4200 € 7200 € 9000
€ 80.000 € 63.000 € 16.800 € 28.800 € 36.000

Bij een slechte performance van de aandelen, draai je bij dit profiel na 5 jaar ongeveer quitte. Bij een goede performance bereik je daarentegen een rendement van bijna 25%.

Voorbeeld ETF-portefeuille 3: Redelijk offensief profiel

Bij een redelijk offensief profiel leg je de helft van je geld opzij via Raisin en investeer je de andere helft in een ETF-fonds met aandelen.

Inlegbedrag Waarde spaardeel na 5 jaar Waarde ETF na 5 jaar (slechte performance) Waarde ETF na 5 jaar (goede performance) Waarde ETF na 5 jaar (zeer goede performance)
€ 20.000 € 11.250 € 7000 € 12.000 € 15.000
€ 80.000 € 45.000 € 28.000 € 48.000 € 60.000

In dit voorbeeld kun je tegen een matig verlies aanlopen van rond de 6%. Bij een goede performance behaal je daarentegen een rendement van meer dan 30%.

Voorbeeld ETF-portefeuille 4: Offensief profiel

Bij een volledig offensief profiel, investeer je al je geld in een ETF. In dit geval kun je tot 30% verlies lopen, of bij een zeer goede performance 50% winst maken.

Vergelijking mogelijke winsten/verliezen ETF-profielen

In de onderstaande tabel hebben we de mogelijke winsten en verliezen die je na vijf jaar kunt behalen voor je op een rijtje gezet. Volgens hetzelfde model als hierboven. Op basis hiervan kun je redelijk goed inschatten welk profiel bij jou past

Let wel: we kunnen alleen instaan voor het deel dat je via Raisin behaalt. Het daadwerkelijke rendement van een ETF is nooit met zekerheid vooraf te stellen. Beleggen is riskant, maar moet een goed profiel kun je de risico’s goed spreiden.

Alleen bij een defensief profiel kun je met zekerheid marktverliezen vermijden. Met een offensief profiel kun je flinke winst behalen, maar ook veel geld verliezen.

Verlies/winst ETF-profiel

Profiel Aannemelijk maximaal verlies na 5 jaar (totaal) Aannemelijke winst na 5 jaar, goede performance (totaal)
Defensief 8% winst Meer dan 16% winst
Redelijk defensief Ongeveer quitte Ongeveer 25% winst
Redelijk offensief Ongeveer 6% verlies Meer dan 30% winst
Offensief 30% verlies 20% winst
ETF risico's
ETF risico's

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan. En niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s zijn.

Lees meer
ETF kopen
ETF kopen

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer
Passieve fondsen
Passieve fondsen

Beleggers in passieve fondsen hebben niet de illusie dat ze het beter weten dan de markt. Passieve indextrackers zijn zo populair dat het woord ondertussen als synoniem gebruikt wordt voor ETF’s. Raisin laat zien wat het geheim is van passieve trackers. En bekijkt of het rendement echt hoger is en het risico echt lager.

Lees meer

ETF-portfolio – rebalancing, hoe zit dat?

De waarde van je portfolio verandert met de jaren. Een verstandige beleggingsstrategie ontwerp je daarnaast voor de lange termijn. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren, dat de verhouding ETF/rentedragende activa verschuift. Hoe zit dit precies? Dat wordt duidelijker met het volgende voorbeeld.

Stel dat je ETF na 5 jaar een verlies geleden heeft van 20%. Je rentedragende activa zijn 7,5% meer waard geworden. Aan het begin van je belegging, hanteerde je een verhouding van 80% rentedragende activa en 20% aandelen

Na 5 jaar heb je een nettorendement van 4% behaald. Maar je ETF met fondsen en aandelen vormt nog maar 18,6% van de waarde van je portfolio. Op dit moment kun je er dus voor kiezen om de originele balans te herstellen door meer geld in ETF’s te steken.

Bij veel online aanbieders wordt het evenwicht automatisch voor je hersteld. Er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen voor rebalancing. Bijvoorbeeld aan het einde van ieder jaar. Een andere methode is om in te grijpen zodra je merkt dat de balans sterk in de ene of andere kant verschuift.

Je hebt verschillende opties om rentedragende activa aan je profiel toe te voegen. Spaarrekeningen hebben een bijzonder laag risico en met een vaste looptijd een gegarandeerd rendement.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer