Wereldwijde ETF’s

Beleggen met brede spreiding in 2024

HomeETF › ETF wereldwijd

Door te beleggen in een ETF spreid je als belegger je risico over veel aandelen. Toch hangt de ontwikkeling van een nationale index sterk samen met de economische situatie van het land. Als je in de AEX belegt, ben je dus afhankelijk van de ontwikkeling van de Nederlandse economie.

In het kort
  • Met een wereldwijde ETF spreid je risico’s over verschillende markten
  • Via ETF’s kun je investeren in landen met een sterke groei
  • Zelfs met wereldwijde spreiding kan de volatiliteit van wereld ETF’s onverminderd hoog zijn
  • Spreiding over verschillende landen is niet genoeg om het risico van een ETF-portefeuille te balanceren

 

Met een wereldwijde beleggingsstrategie, kun je het risico van je belegging spreiden over verschillende markten. Dit betekent niet direct dat een globale ETF of het beleggen in verschillende regionale ETF’s met minder risico verbonden is.

Wat is een wereldwijde ETF?

Als belegger kun je in wereldwijde ETF’s beleggen. Hierbij wordt niet één index getrackt, maar een representatieve selectie van aandelen van verschillende nationale indexen.

Met één product dek je zo als belegger een groot deel van de wereldmarkt af. Dit is zonder een ETF vrijwel onmogelijk. Dit verklaart ook waarom ETF-wereldtrackers in opmars zijn. Een bekend voorbeeld van een wereldwijde tracker is de MSCI World Index.

Een alternatief voor een wereldwijde ETF is een regionale ETF.

Wat is een regionale ETF?

Regionale ETF’s zijn doorgaans trackers van minder voor de hand liggende landen. Denk bijvoorbeeld aan ontwikkelingslanden en de begeerde ‘Newly Industrialized Countries‘.

Met een ETF kun je een index in India of China tracken. Veel landen hebben geen betrouwbare nationale index die een goede representatie biedt van de onderliggende economie, zoals bijvoorbeeld het geval is met de AEX in Nederland of de DAX in Duitsland. De ETF probeert dan een dergelijk profiel na te bootsen met een keur aan beursgenoteerde bedrijven.

Door verschillende regionale ETF’s met elkaar te combineren, stel je jouw eigen wereldwijde profiel samen. Dit vereist gedegen kennis van lokale economieën en gaat normaal gesproken gepaard met een hogere volatiliteit.

Een ETF kopen
Een ETF kopen

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer
De MSCI World Index
De MSCI World Index

Vrijwel iedere belegger kent de MSCI World Index. De tracker probeert vrijwel de gehele wereldmarkt af te dekken. Lees meer over hoe de tracker in elkaar steekt. En hoe zit het met de volatiliteit en performance over de afgelopen jaren?

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer

Spreiding – het voordeel van wereldwijde ETF’s

Met wereldwijde ETF’s krijg je toegang tot interessante markten. Daarnaast spreid je valutarisico’s en loop je minder risico bij het instorten van één regionale markt.

Mogelijkheden in ‘Newly Industrialized Countries’

Met behulp van een ETF kun je ook beleggen in landen die niet onder de traditionele machtige westerse economieën gerekend worden. Voorbeelden van zulke NIC’s zijn China, India en Turkije. Juist hier liggen vaak mogelijkheden en wordt flink geïnvesteerd. Als belegger kun je hiervan profiteren.

Valutaspreiding

Door te beleggen in verschillende wereldmarkten, loop je minder valutarisico’s. Door bijvoorbeeld in zowel dollar als euro te beleggen, tast de wisselkoers je ETF-portefeuille minder sterk aan. Dit is natuurlijk alleen te bereiken door een verstandige weging. Investeer dus niet de helft van je geld in een land met een zwakke munt. Dan kun je stevige valutaverliezen leiden.

Kleinere weging van economieën

Beleg in verschillende landen om de impact van de afzonderlijke nationale economieën te verkleinen. Een recessie in Nederland heeft flinke uitwerkingen op een AEX-tracker, maar zullen een wereldwijde tracker minder sterk beïnvloeden.

Illusie van veiligheid? –
het nadeel van wereldwijde ETF’s

Wereldwijde ETF’s lijken op papier verstandig. Maar de praktijk wijst uit dat de wereldeconomie zo vervlochten is, dat de volatiliteit (onverminderd) hoog blijft

Recente crises – zoals de coronacrisis als ook de subprime-crisis – hebben aangetoond dat risico’s vrijwel niet te beperken zijn. De enige echte manier waarop je het risico kunt reduceren, is door te spreiden.

Niet alleen over landen en sectoren, maar vooral ook met rentedragende beleggingen. Met een vast en veilig rendement kun je schommelingen op de (wereld)markt opvangen. Voorbeelden van rentedragende beleggingen zijn obligaties. Maar bijvoorbeeld ook spaarrekeningen.

AEX-ETF
AEX-ETF

Een ETF die de Nederlandse AEX trackt. Een veilige en logische keuze voor Nederlanders? Wist je bijvoorbeeld dat dividendbelasting een stuk eenvoudiger te regelen kan zijn bij een AEX-ETF? Raisin laat zien welke voordelen onze thuismarkt heeft voor beleggers. En wat de risico’s zijn.

Lees meer
DAX-ETF
DAX-ETF

Een marktkapitalisering van bijna 1000 miljard euro. Een van de tien grootste indexen ter wereld. De DAX is een belangrijke index, en veel beleggers zien mogelijkheden. Ook vanwege de oerstevige Duitse economie. Hoe profiteer je hier als Nederlandse belegger van? En hoe stabiel is de index eigenlijk?

Lees meer
ETF-portefeuille
ETF-portefeuille

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer

Profiteer van hogere spaarrentes

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer