MSCI World Index – één index voor alles?

HomeETF › MSCI World Index

De MSCI World Index is een begrip onder beleggers. De index, vroeger onder beheer van roemruchte investeringsbank Morgan Stanley, probeert de aandelenkoersen van ontwikkelde landen volledig af te beelden.

In het kort
  • De MSCI World Index trackt veel aandelen uit ontwikkelde landen
  • De volatiliteit van de index is hoog
  • Het rendement is sterk afhankelijk van algemene trends op de beursen
  • Voor de meeste beleggers is de volatiliteit te hoog, en moet het profiel gebalanceerd worden met rentedragende beleggingen

 

De MSCI World Index is een hoog volatiele index. Omdat het bestaat voor 100% uit aandelen, van grote en middelgrote bedrijven (mid- en large-cap). Voor wie is de MSCI World Index geschikt?

MSCI World Index – samenstelling

Hoe ziet de portefeuille van de MSCI World Index eruit?

 

Aandelen

De MSCI World Index bestaat uitsluitend uit aandelen. Het portfolio bestaat uit maar liefst meer dan 1600 aandelen. Het is dus vrijwel onmogelijk om als belegger een overzicht te houden van de bedrijven waarin je kunt investeren via de MSCI World Index.

De totale marktkapitalisatie van de aandelen die de index trackt bedraagt 45 biljoen dollar. Dit komt overeen met maar liefst 85% van de marktkapitalisatie van ieder land.

 

Landen

Bijna twee-derde van het trackingvolume is verdeeld over Amerikaanse aandelen. Daarnaast dekt de MSCI World Index aandelen uit 22 andere ontwikkelde landen. De index probeert om landen een ongeveer gelijk gewicht geven naar marktkapitalisatie. 

Vanwege de globale financiële verhoudingen, betekent dit dus dat de index sterk gebonden is aan de grote Amerikaanse indexen. Als je belegt in een ETF die de MSCI World Index trackt, is de risicospreiding naar markten en valuta’s hierdoor kleiner dan bij veel andere ETF’s.

ETF’s – zonder risico geen rendement?
ETF’s – zonder risico geen rendement?

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan. En niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s zijn.

Lees meer
Passieve fondsen – waarom ingewikkeld als het ook makkelijk kan?
Passieve fondsen – waarom ingewikkeld als het ook makkelijk kan?

Beleggers in passieve fondsen hebben niet de illusie dat ze het beter weten dan de markt. Passieve indextrackers zijn zo populair dat het woord ondertussen als synoniem gebruikt wordt voor ETF’s. Raisin laat zien wat het geheim is van passieve trackers. En bekijkt of het rendement echt hoger is en het risico echt lager.

Lees meer
Ben je van plan een ETF te kopen?
Ben je van plan een ETF te kopen?

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer

MSCI World Index – ETF’s

De MSCI World Index is een toonaangevende index voor de wereldeconomie. Vrijwel alle grote aanbieders van ETF’s bieden een MSCI World Index-tracker aan.

Sommige ETF’s zijn herbeleggend – het dividend wordt niet uitgekeerd maar gebruikt om meer aandelen te kopen. Andere keren het dividend uit aan de aandeelhouders. In dit geval kun je met een dividendlek te maken krijgen. Het is dan lastig om de bronbelasting die geheven wordt door landen over het dividend terug te vragen of krijgen.

MSCI World Index – volatiliteit

Alle ETF’s die uitsluitend bestaan uit aandelen zijn volatiel. De volatiliteit van de MSCI World Index is zelfs zeer hoog. Ook alternatieve vormen van de MSCI, zoals de MSCI World Minimum Volatility Index, kennen een hoge volatiliteit.

Dit is duidelijk zichtbaar in de onderstaande grafiek. In het ‘rampjaar’ 2009 verloor de index maar liefst 45% van de waarde.

Deze sterke volatiliteit is natuurlijk nadelig voor voorzichtige beleggers. En voor beleggers die op de kortere termijn willen beleggen. Je kunt je ETF-portefeuille balanceren met rentedragende activa. Zoals bijvoorbeeld een depositospaarrekening van Raisin. Dan neemt de algehele volatiliteit sterk af.

Depositorekening – hogere rente en andere voorwaarden
Depositorekening – hogere rente en andere voorwaarden

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer

MSCI World Index – koers

Over de jaren heen heeft de MSCI World Index een gestage ontwikkeling doorgemaakt. Het rendement in de laatste decennia is sterk beïnvloed door de financiële crisis van 2007-2009 en verschillende recessies. De MSCI World Index koers hangt namelijk sterk samen met algehele ontwikkelingen op de wereldmarkt.

 

MSCI World Index – rendement

De MSCI World Index levert de laatste jaren een aardig rendement op. Als we verder terugblikken, is het plaatje minder rooskleurig. Sinds begin 2001 is het gemiddelde jaarlijkse rendement 5,39%. Voor dit relatief bescheiden rendement moet je daarnaast ook een flinke volatiliteit accepteren.

Het gemiddelde jaarlijkse rendement is in de laatste drie jaren 7,74%. In de laatste vijf jaren is het maar liefst 10,48%. In de laatste 10 jaren haalden beleggers een gemiddeld rendement van 9,37%.

AEX-ETF – gespreid beleggen in de thuismarkt
AEX-ETF – gespreid beleggen in de thuismarkt

Een ETF die de Nederlandse AEX trackt. Een veilige en logische keuze voor Nederlanders? Wist je bijvoorbeeld dat dividendbelasting een stuk eenvoudiger te regelen kan zijn bij een AEX-ETF? Raisin laat zien welke voordelen onze thuismarkt heeft voor beleggers. En wat de risico’s zijn.

Lees meer
Dividend-ETF’s – maandelijkse winstuitkering zonder risico?
Dividend-ETF’s – maandelijkse winstuitkering zonder risico?

Dividend spreekt beleggers aan. Periodieke winstuitkeringen zonder transactiekosten. Ook bij ETF’s kun je dividend uitbetaald krijgen. Er zijn verschillende producten op de markt die gericht zijn op het maximaliseren van dividend. Heb je hier ook echt wat aan als belegger?

Lees meer

MSCI World Index – stabiel maar toch onzeker

Ondanks een op het oog sterke risicospreiding, zijn MSCI-ETF’s volatiel. Algemene trends op de Amerikaanse aandelenmarkten dreunen sterk door in de koers. In een poging om de financiële wereldmarkt te volgen, zijn zulke ETF’s dus niet sterk bestendig tegen grote crises.

Zorg ervoor dat je de risico’s van een volatiel ETF opvangt. Alleen als het idee van 40% waardeverlies of meer binnen een jaar je onrustig maakt, kun je beter naar alternatieven zoeken. Of een groot deel van je geld in rentedragende beleggingen opzijzetten.

Binnen de EU bestaan er veel veilige alternatieven voor spaarders. De vraag naar Nederlands spaargeld is in verschillende landen hoger dan bij ons. Daarvoor ontvang je een hoger rendement op je rekening.

Met een depositorekening van Raisin heb je een gegarandeerde rente voor een vaste looptijd. Raisin brengt spaarrekeningen uit de hele EU samen op een platform. De maximale jaarlijkse rente bedraagt momenteel maar liefst 1,40%.

De veiligheid van spaarrekeningen bij banken in de EU wordt gegarandeerd door een depositogarantiestelsel. De regelgeving is op EU-niveau geharmoniseerd. Tegoeden tot €100.000 per klant en bank worden gegarandeerd.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer