MSCI World Index

Wat is het en wat zijn de risico's?

HomeETF › MSCI World Index

De MSCI World Index is een ETF (Exchange-Traded Fund) of indextracker die voor 100% uit aandelen van grote en middelgrote bedrijven (mid- en large-cap) uit ontwikkelde landen bestaat. De MSCI World Index is een begrip onder beleggers. Loont het om in deze ETF te investeren? Raisin legt uit.

In het kort
  • De MSCI World Index trackt een groot aantal aandelen uit ontwikkelde landen
  • De index heeft hoge volatiliteit (sterke koersschommelingen)
  • Het rendement is sterk afhankelijk van algemene trends op de beurzen
  • Voor de meeste beleggers is de volatiliteit te hoog, en moet het profiel gebalanceerd worden met rentedragende beleggingen

De MSCI World Index is een indextracker die zeer volatiel is. Dit houdt in dat er een relatief hoog risico is om je investering te verliezen, maar door dit hoge risico bestaat er ook een kans op een hoog rendement. Voor wie is deze vorm van investeren het meest geschikt?

3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

MSCI World Index – samenstelling

Aandelen in de MSCI World

De MSCI World Index bestaat uitsluitend uit aandelen. Het portfolio omvat in april 2024 maar liefst 1456 aandelen. Het is dus vrijwel onmogelijk om als belegger een overzicht te houden van de bedrijven waarin je kunt investeren via de MSCI World Index.

De totale marktkapitalisatie van de aandelen die de index trackt, bedraagt aan het einde van het eerste kwartaal van 2024 rond de 65 biljoen dollar. Dit komt overeen met maar liefst 85% van de marktkapitalisatie van ieder land waarin aandelen gehouden worden.

Landen van de MSCI World Index

Bijna tweederde van het trackingvolume is verdeeld over Amerikaanse aandelen. In totaal dekt de MSCI World Index aandelen uit 23 ontwikkelde landen. De index probeert landen een ongeveer gelijk gewicht te geven, gebaseerd op de onderliggende marktkapitalisatie.

Vanwege de globale financiële verhoudingen, betekent dit dus dat de index sterk gebonden is aan de grote Amerikaanse indexen. Als je belegt in een ETF die de MSCI World Index trackt, is de risicospreiding naar markten en valuta’s hierdoor kleiner dan bij veel andere ETF’s.

MSCI World Index – ETF’s

De MSCI World Index is een toonaangevende index voor de wereldeconomie. Vrijwel alle grote aanbieders van ETF’s bieden een MSCI World Index-tracker aan. De bekendste is de iShares Core MSCI World UCITS ETF.

Sommige ETF’s zijn herbeleggend – het dividend wordt niet uitgekeerd maar gebruikt om meer aandelen te kopen. Andere keren het dividend uit aan de aandeelhouders. In dit geval kun je met een dividendlek te maken krijgen. Het is dan lastig om de bronbelasting die geheven wordt door landen over het dividend terug te vragen of krijgen.

ETF risico's
ETF risico's

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan. En niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s zijn.

Lees meer
Passieve fondsen
Passieve fondsen

Beleggers in passieve fondsen hebben niet de illusie dat ze het beter weten dan de markt. Passieve indextrackers zijn zo populair dat het woord ondertussen als synoniem gebruikt wordt voor ETF’s. Raisin laat zien wat het geheim is van passieve trackers. En bekijkt of het rendement echt hoger is en het risico echt lager.

Lees meer
ETF kopen
ETF kopen

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer

MSCI World Index – volatiliteit

Alle ETF’s die uitsluitend bestaan uit aandelen zijn volatiel. De volatiliteit van de MSCI World Index is zelfs zeer hoog. Ook alternatieve vormen van de MSCI, zoals de MSCI World Minimum Volatility Index, kennen een hoge volatiliteit. In het ‘rampjaar’ 2009 verloor de index maar liefst 45% van de waarde.

Deze sterke volatiliteit is natuurlijk nadelig voor voorzichtige beleggers. En voor beleggers die op de kortere termijn willen beleggen. Je kunt je ETF-portefeuille balanceren met rentedragende activa. Zoals bijvoorbeeld een depositospaarrekening van Raisin. Dan neemt de algehele volatiliteit sterk af.

ETF-portefeuille samenstellen
ETF-portefeuille samenstellen

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer
Dividend-ETF’s
Dividend-ETF’s

Dividend spreekt beleggers aan. Periodieke winstuitkeringen zonder transactiekosten. Ook bij ETF’s kun je dividend uitbetaald krijgen. Er zijn verschillende producten op de markt die gericht zijn op het maximaliseren van dividend. Heb je hier ook echt wat aan als belegger?

Lees meer
Geen hoog rendement zonder hoog risico
Geen hoog rendement zonder hoog risico

Zonder flinke risico’s aan te gaan kun je een uitzonderlijk rendement wel vergeten. Wat is de inherente relatie tussen rendement en risico? Wat zijn de verschillende soorten investeringen met een hoog risico en hoe ga je slim om met zulke beleggingen – van hefboomproducten tot durfkapitaal.

Lees meer

MSCI World Index – koers

Over de jaren heen heeft de MSCI World Index een gestage ontwikkeling doorgemaakt. Het rendement in de laatste decennia is sterk beïnvloed door de financiële crisis van 2007-2009 en verschillende recessies. De MSCI World Index koers hangt namelijk sterk samen met algehele ontwikkelingen op de wereldmarkt.

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de koersontwikkeling van de MSCI World Index in de laatste kwartalen en jaren (tot en met het eerste kwartaal van 2024).

Koersontwikkeling MSCI World Index per jaar en kwartaal Eerste kwartaal Tweede kwartaal Derde kwartaal Vierde kwartaal Totaal in dat jaar
2024 +5%
2023 +7% +8% - 1% +12% +24%
2022 -5% -11% -7% +1 -18%
2021 +7% +6% +0% +7% +22%
2020 -25% +24% +8% +13% +16%
2019 +14% +2% -1% +9% +28%
2018 -3% +2% +6% -14% -8%

MSCI World Index – rendement

Met uitzondering van het jaar 2022, levert de MSCI World Index jaarlijks een aardig rendement op.  Sinds begin 31 december 1987 is het gemiddelde jaarlijkse rendement 8,48%. 

Het gemiddelde jaarlijkse rendement– peildatum 29 maart 2024 – is voor de laatste 3 jaar 9,13% en 12,63% voor de laatste 5 jaar. In de laatste 10 jaar haalden beleggers een gemiddeld rendement van rond de 10%.

AEX ETF
AEX ETF

Een ETF die de Nederlandse AEX trackt. Een veilige en logische keuze voor Nederlanders? Wist je bijvoorbeeld dat dividendbelasting een stuk eenvoudiger te regelen kan zijn bij een AEX-ETF? Raisin laat zien welke voordelen onze thuismarkt heeft voor beleggers. En wat de risico’s zijn.

Lees meer
DAX ETF
DAX ETF

Een marktkapitalisering van bijna 1000 miljard euro. Een van de tien grootste indexen ter wereld. De DAX is een belangrijke index, en veel beleggers zien mogelijkheden. Ook vanwege de oerstevige Duitse economie. Hoe profiteer je hier als Nederlandse belegger van? En hoe stabiel is de index eigenlijk?

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer

MSCI World Index – stabiel maar toch onzeker

Ondanks een op het oog sterke risicospreiding, zijn MSCI-ETF’s volatiel. Algemene trends op de Amerikaanse aandelenmarkten dreunen sterk door in de koers. In een poging om de financiële wereldmarkt te volgen, zijn zulke ETF’s dus niet bestendig tegen grote crises.

Zorg ervoor dat je de risico’s van een volatiel ETF opvangt. Alleen als het idee van 40% waardeverlies of meer binnen een jaar je onrustig maakt, kun je beter naar alternatieven zoeken. Of een groot deel van je geld in rentedragende beleggingen opzijzetten.

Binnen de EU bestaan er veel verstandige alternatieven voor spaarders. De vraag naar Nederlands spaargeld is in verschillende landen hoger dan bij ons. Daarvoor ontvang je een hoger rendement op je rekening.

Met een depositorekening van Raisin heb je een gegarandeerde rente voor een vaste looptijd. Raisin brengt spaarrekeningen uit de hele EU samen op een platform. De maximale jaarlijkse rente bedraagt momenteel maar liefst 3,60%.

Wat is de voorspelling van de MSCI World Index voor 2024?

Als het gaat om prognoses voor de MSCI World Index, is het belangrijk om eerst te erkennen dat voorspellingen in de financiële wereld altijd met een zekere mate van onzekerheid komen. Voor 2024 zijn analisten gematigd optimistisch, ervan uitgaande dat de wereldeconomie zich geleidelijk zal herstellen. Factoren zoals politieke stabiliteit, technologische vooruitgang en veranderingen in economische en monetaire beleid wereldwijd zullen een cruciale rol spelen in de prestaties van deze index.

In het eerste kwartaal van 2024 steeg de koers van de MSCI World Index met een ruime 5% en lijkt 2024 goed begonnen te zijn. Echter, gezien de historische volatiliteit van de MSCI World Index, blijft voorzichtigheid geboden. Beleggers worden aangeraden om een gediversifieerde portfolio te ontwikkelen of aan te houden en zowel de korte- als langetermijnprognoses en trends in de markt in de gaten te houden.  Zoals elke belegging, brengt beleggen in de MSCI World Index risico’s met zich mee en dien je altijd een strategie toe te passen die past bij je risicotolerantie en financiële doelen.

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer