Investeren in fysieke ETF’s

HomeETF › Fysieke ETF

ETF’s zijn een populair beleggingsproduct, maar wat is een fysieke ETF? Wat is het verschil met een synthetische ETF en wat zijn de voor- en nadelen van fysieke ETF’s? Raisin doet het uit de doeken

 

In het kort
  • Fysieke ETF’s beelden een markt, sector, index of andere financiële entiteit af, door ook daadwerkelijk het onderliggende product (zoals een aandeel) te kopen en beheren
  • Synthetische ETF’s maken gebruik van derivaten, zoals swaps, om hetzelfde doel te bereiken
  • Fysieke ETF’s hebben een lager tegenpartijrisico (ze zijn minder afhankelijk van het nakomen van een belofte om te betalen)
  • Een nadeel van fysieke ETF’s ligt in de transactiekosten en tracking error
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat is een fysieke ETF?

Een ETF is een product waarin verschillende beleggingen samengevoegd worden. Bij een fysieke ETF heeft de fondsbeheerder de verschillende beleggingen ook daadwerkelijk aangeschaft. Dit principe achter de ETF heet fysieke replicatie. Dit is het verschil met een synthetische ETF, waarbij een mandje aan beleggingen nagebootst wordt via afgeleide producten (derivaten), zoals swaps. 

Dit kunnen we verduidelijken aan de hand van een voorbeeld: Stel dat je een indextracker aanschaft, die de AEX volgt. In de AEX zijn verschillende bedrijven vertegenwoordigd, waarbij sommige bedrijven zwaarder wegen dan anderen.

Als aandelen van Royal Dutch Shell nu een weging van 11% zouden hebben, zou bij een fysieke ETF zekergesteld worden dat ook daadwerkelijk 11% van de waarde van het pakket bestaat uit Shell-aandelen. Heeft het fonds € 1.000.000 aan belegde waarde? Dan houdt het ook € 110.000 aan Shell-aandelen aan.

In maart en september vindt vervolgens een herweging van de AEX-index plaats. Dit betekent dat aan de hand van de marktkapitalisatie van de verschillende bedrijven ieder aandeel een nieuw gewicht ontvangt. De fysieke ETF reageert hierop door aandelen aan te schaffen van verschillende bedrijven en te verkopen van anderen.

Synthetische en fysieke ETF’s –
wat is het verschil?

Het daadwerkelijk aankopen van aandelen is niet de enige manier waarop je een index kunt volgen. Een fondsbeheerder kan er ook voor kiezen om met behulp van afgeleide producten (derivaten), meestal swaps, een index na te bootsen. Dit werkt als volgt:

De fondsbeheerder sluit een contract af met een tegenpartij, doorgaans een bank, waarbij de bank belooft om de waarde van een investering uit te betalen. Zo kan de fondsbeheerder zonder de aandelen daadwerkelijk aan te schaffen, alsnog de waardeontwikkeling van een index, grondstof of ander product volgen.

Zodra een aandeel Shell meer waard wordt, heeft dit invloed op de koers van de AEX. Ook de waarde van de AEX-indextracker stijgt, omdat de bank een hoger bedrag uit moet betalen aan de fondsbeheerder aan de hand van de overeenkomst die ze afgesloten hebben. Er hoeven geen aandelen verkocht of aangeschaft te worden; de tegenpartij betaalt het overeenkomstige bedrag uit.

AEX-ETF
AEX-ETF

Een ETF die de Nederlandse AEX trackt. Een veilige en logische keuze voor Nederlanders? Wist je bijvoorbeeld dat dividendbelasting een stuk eenvoudiger te regelen kan zijn bij een AEX-ETF? Raisin laat zien welke voordelen onze thuismarkt heeft voor beleggers. En wat de risico’s zijn.

Lees meer
ETF kopen
ETF kopen

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer

Synthetische en fysieke ETF’s – vergelijking

Fysieke ETF Synthetische ETF
Beheerde middelen Aandelen, grondstoffen, of andere niet afgeleide financiële producten Derivaten, zoals swaps, en mogelijk een borgsom van de tegenpartij
Tegenpartijrisico Vrijwel geen, omdat de aandelen vrij verhandeld kunnen worden aan de beurs Afhankelijk van de tegenpartij; een borgsom betaald door de tegenpartij aan de fondsbeheerder kan het risico verlagen
Transactiekosten? Ja, voor het handelen aan de beurs Ja, voor het aangaan van een derivatencontract
Kosten? Over het algemeen iets hoger dan bij synthetische ETF’s Over het algemeen iets lager dan bij fysieke ETF’s
Tracking error? Over het algemeen iets hoger dan bij synthetische ETF’s Over het algemeen iets lager dan bij fysieke ETF’s

Voordelen van fysieke ETF’s

Gering tegenpartijrisico

Stel dat een fonds bepaalde aandelen of grondstoffen die de ETF volgt niet bezit. In plaats hiervan, worden swaps afgesloten, waarbij een (investerings)bank belooft om bepaalde middelen ter beschikking te stellen.

In dit geval, hangt de betrouwbaarheid van het fonds onlosmakelijk samen met de betrouwbaarheid van de tegenpartij. Fysieke ETF’s krijgen hier niet mee te maken, omdat ze daadwerkelijk het vermogen op een representatieve manier in bezit hebben. Een pakket aan aandelen of een kilo goud kun je doorgaans eenvoudig verkopen op de markt.

Transparant

Een ander groot voordeel van fysieke ETF’s is de transparantie. Bij synthetische ETF’s weet je nooit precies welke afspraken de fondsbeheerder met wie gemaakt heeft. Ook is het lastig om in te schatten hoe betrouwbaar de hele structuur van de ETF is. Bij een fysieke ETF weet je precies waar je in investeert. 

Groot aanbod

Het aanbod aan fysieke ETF’s is een stuk groter dan het aanbod aan synthetische ETF’s. Vooral grote en invloedrijke fondsen zijn doorgaans fysiek replicerend.

Nadelen van fysieke ETF’s

Transactiekosten

Iedere keer als aandelen op de beurs verkocht of aangeschaft worden, krijgen handelaren te maken met transactiekosten. Aan de ene kant is er de zogenaamde bid-ask-spread. De vraagprijs is hoger dan de biedprijs. Daarnaast betalen ook fondsbeheerders vaak een vergoeding voor het handelen aan de beurs.

Het rebalancen (aanpassen van de ETF) aan veranderingen in de marktomstandigheden kan veel transacties nodig maken. In het geval van de AEX, moeten twee keer per jaar aandelen van de hand gedaan worden en aangeschaft worden om de nieuwe verhoudingen in de AEX na te bootsen. Deze kosten zorgen ervoor dat de totale jaarlijkse kosten (TER) van fysieke ETF’s doorgaans hoger zijn dan bij synthetische ETF’s.

Marktbeperkingen

Fysieke ETF’s zijn beperkt in de markten die ze af kunnen dekken. Niet iedere markt heeft een duidelijke index die je eenvoudig na kunt bootsen. Als je met een representatief pakket aan beleggingen de midcap-sector van Vietnam na wilt bootsen, kun je eigenlijk niet om derivaten heen. Veel synthetische ETF’s richten zich daarom ook op bijzondere nichemarkten.

Spaar naast beleggen

Fysieke ETF’s zijn een uitstekend financieel product voor (beginnende) beleggers. Toch omvat ieder verstandig beleggingsprofiel ook zogenaamde rentedragende beleggingen. Dit zijn bijvoorbeeld obligaties of spaarrekeningen.

Het is belangrijk om ook op het spaardeel van je portfolio, waar je niet te maken hebt met de volatiliteit van beleggingen, ook een rendement te behalen. Bij Raisin ontvang je rentes tot 3,50% per jaar op spaarrekeningen en tot wel 3,65% per jaar op depositorekeningen.

Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer