AEX-ETF’s - indextrackers voor de AEX

HomeETF › AEX-tracker

De AEX is een relatief kleine index. Toch ligt het voor veel Nederlanders voor de hand om te beleggen op de thuismarkt. Bijvoorbeeld met een AEX indexfonds. Nederlandse bedrijven hebben een goede reputatie en ook belastingtechnisch kan het handig zijn om een AEX-indextracker te kiezen.

In het kort
  • Een AEX-tracker probeert de koers van de AEX zo precies mogelijk af te beelden
  • Met een AEX-tracker loop je minder valutarisico’s dan bij trackers die in een andere munt verhandeld worden
  • Het kiezen voor een AEX-tracker kan belastingvoordelen hebben. Het is makkelijker om de dividendbelasting terug te vragen
  • De volatiliteit van de AEX is vergelijkbaar met veel andere indexen. Je kunt binnen een jaar dus de helft van je belegde geld verliezen

 

Wat voor soort prestaties leveren AEX-trackers af. Hoe zit het met de volatiliteit van de AEX en wat zijn voor- en nadelen van beleggen in gespreide fondsen die de AEX volgen?

Wat is de AEX?

Aandelen van Nederlandse bedrijven worden verhandeld aan de Amsterdamse effectenbeurs, aan het Beursplein. De AEX bestaat uit de 25 genoteerde bedrijven met de grootste marktkapitalisatie. De index is daarnaast ook gewogen naar marktkapitalisatie.

Koers zonder dividend

De koers van de AEX stijgt minder snel dan die van andere beursindexen, zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX. Dit is voornamelijk omdat dividenduitkeringen niet meegenomen worden in de koers. Bij de Duitse DAX-index gebeurt dit wel, waardoor de koers ieder jaar gemiddeld 3% sneller stijgt.

Wat is een AEX-ETF?

Een AEX-tracker probeert de koers van de AEX zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dit wordt bereikt door de 25 aandelen in dezelfde verhouding te beheren als de weging van de marktkapitalisatie. 

Stel dat Unilever tien keer zwaarder weegt dan een ander aandeel in de AEX. Dan koopt de tracker Unilever-aandelen met een 10 keer hogere waarde in dan de waarde van het andere beheerde aandeel. Dit is dus niet hetzelfde als tien keer zoveel aandelen.

ETF kopen
ETF kopen

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer

Voorbeelden van AEX-trackers

Verschillende grote aanbieders van ETF’s bieden ook AEX-trackers aan. De meest prominente aanbieders zijn iShares, met de iShares AEX UCITS ETF. Amerikaanse investeringsmanager VanEck biedt de VanEck Vectors AEX UCITS ETF. 

Voordelen van AEX-ETF’S

Zoals alle trackers, heeft een AEX-tracker het voordeel van risicospreiding. Je spreidt je belegging over verschillende aandelen. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke voordelen van AEX-trackers, die specifiek voor Nederlanders interessant zijn.

Valutarisico

Omdat de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs in euro genoteerd zijn, loop je geen directe valutarisico’s. Je hoeft niet de verkoop in dollars in te wisselen voor euro’s, zoals bijvoorbeeld bij de Dow Jones het geval is.

Dit betekent niet dat valutaschommelingen geen invloed hebben. Alle Nederlandse bedrijven op de AEX zijn wereldwijd actief. Export levert een belangrijk onderdeel aan de omzet. Een sterke euro kan dus bijvoorbeeld negatieve uitwerkingen op de exportcijfers hebben. En dus op jouw koers.

ETF risico's
ETF risico's

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan. En niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s zijn.

Lees meer
ETF-portefeuille
ETF-portefeuille

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer

Dividendbelasting

Veel beleggers krijgen niet veel mee van een zogenaamd dividendlek. Dividendbelasting wordt ingehouden door het land waarin een aandeel gevestigd is. Soms ook nog door het land waarin een fonds gevestigd is. Dit is de bronbelasting over dividend.

Je wordt door de Nederlandse Belastingdienst belast op basis van een fictief rendement. Met de bronbelasting wordt je dus dubbel belast. Het is moeilijk alle bronbelasting te achterhalen bij veel aandelen. En dus ook lastig om de ingehouden dividendbelasting af te trekken van je belasting.

Bij een volledig Nederlands beleggingsproduct is het makkelijker om de dividendbelasting terug te vragen.

0,35%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
1,50%
p.j.
CiviBank
Italië
0,65%
p.j.
CKV Spaarbank
België

Nadelen van AEX-ETF’s

Zoals alle nationale trackers hangt de prestatie van het fonds sterk samen met de economische situatie van het onderliggende land. In dit geval Nederland. Risicospreiding over verschillende markten kan hier een voordeel opleveren.

Ook de AEX-index zelf is, zoals de meeste indexen, volatiel. De koersen schommelen sterk. Zo kun je dus veel waarde verliezen in een korte periode.

Historische volatiliteit

De historische volatiliteit van de AEX-index over de afgelopen vijf jaar hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. En vergeleken met andere bekende indexen.

Jaarlijks rendement* AEX GR DAX Dow Jones
2016 14% 7% 13%
2017 17% 13% 25%
2018 -8% -18% -6%
2019 25% 25% 22%
2020 4% 2% 5%
Gemiddelde jaarlijkse schommeling 13,6% 13% 14,2%

*AEX GR = AEX met dividend

De AEX heeft dus, als de dividenduitkeringen meegenomen worden, een vergelijkbare volatiliteit als de DAX en Dow Jones. In de tabel vind je daarnaast bepaalde rampjaren niet terug. In 2008 verloor de AEX (zonder dividend) bijvoorbeeld meer dan de helft van zijn waarde. Dit kan altijd weer gebeuren.

MSCI World Index
MSCI World Index

Vrijwel iedere belegger kent de MSCI World Index. De tracker probeert vrijwel de gehele wereldmarkt af te dekken. Lees meer over hoe de tracker in elkaar steekt. En hoe zit het met de volatiliteit en performance over de afgelopen jaren?

Lees meer
ETF DAX
ETF DAX

Een marktkapitalisering van bijna 1000 miljard euro. Een van de tien grootste indexen ter wereld. De DAX is een belangrijke index, en veel beleggers zien mogelijkheden. Ook vanwege de oerstevige Duitse economie. Hoe profiteer je hier als Nederlandse belegger van? En hoe stabiel is de index eigenlijk?

Lees meer

Volatiliteit opvangen – rentedragende beleggingen

Als je investeert en een volatiele index trackt zoals de AEX, is risicospreiding over verschillende soorten beleggingen noodzakelijk. Zo vang je flinke koersschommelingen op met veiligere manieren van investeren.

Een bijzonder veilige manier van beleggen, met een vast rendement, is een termijndeposito. Raisin werkt samen met partnerbanken uit de hele EU. Alle tegoeden tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder en bank vallen daarnaast onder een depositogarantiestelsel van het EU-land waarin de bank gevestigd is.

Depositorekening
Depositorekening

Wat is een depositorekening en wat is het verschil met een ‘normale spaarrekening’. Waarom ontvang je op een deposito een hogere rente en wat zijn de voorwaarden? Lees meer over deze spaarvorm en wanneer deposito sparen slim is voor jou.

Lees meer
Depositogarantie
Depositogarantie

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Spaarrekeningen
Spaarrekeningen

Je wilt weten wat voor soort rekening geschikt is om jouw spaardoelen waar te maken? Verschillende spaarrekeningen bieden verschillende voorwaarden en rentepercentages. Raisin helpt je bij het vinden van de beste optie.

Lees meer

Met een vast jaarlijks rendement tot 1,50% per jaar kun je zo je ETF-portefeuille balanceren.