AEX-ETF’s - indextrackers voor de AEX

HomeETF › AEX-tracker

Ondanks dat de AEX een relatief kleine index is, ligt het voor veel Nederlanders voor de hand om te beleggen op de thuismarkt, bijvoorbeeld met een AEX indexfonds. Nederlandse bedrijven hebben een goede reputatie en ook belastingtechnisch kan het handig zijn om voor een AEX-indextracker te kiezen.

Wat voor soort prestaties leveren AEX-trackers? Hoe zit het met de volatiliteit van de AEX en wat zijn voor- en nadelen van beleggen in gespreide fondsen die de AEX volgen? Raisin legt uit.

In het kort
  • Een AEX-tracker probeert de koers van de AEX zo precies mogelijk af te beelden

  • Met een AEX-tracker loop je minder valutarisico’s dan bij trackers die in een andere munteenheid verhandeld worden

  • Beleggen in een AEX-tracker kan belastingvoordelen hebben. Zo is het eenvoudiger om de dividendbelasting terug te vragen

  • De volatiliteit van de AEX is vergelijkbaar met veel andere indexen. Je kunt binnen een jaar dus de helft van je belegde geld verliezen

Wat is de AEX?

De AEX Index, een afkorting van Amsterdam Exchange Index, is de belangrijkste beursindex in Nederland. De index weerspiegelt de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie die op de Amsterdamse effectenbeurs verhandeld worden. De index volgt de waarde van een mandje, een verzameling, van deze aandelen. 

Koers zonder dividend

De koers van de AEX stijgt minder snel dan die van andere beursindexen, zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX. Dit is voornamelijk omdat dividenduitkeringen niet meegenomen worden in de koers. Bij de Duitse DAX-index gebeurt dit wel, waardoor de koers ieder jaar gemiddeld 3% sneller stijgt.

Wat is een AEX-ETF?

Een AEX-tracker probeert de koers van de AEX zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dit gebeurt door de 25 aandelen in dezelfde verhouding te beheren als de weging van de marktkapitalisatie. 

Stel dat Unilever 10 keer zwaarder weegt dan een ander aandeel in de AEX. Dan koopt de tracker Unilever-aandelen met een 10 keer hogere waarde in dan de waarde van het andere beheerde aandeel. Note bene dat dit niet hetzelfde is als tien keer zoveel aandelen kopen.

Rendement van de AEX index (2010 tot 2024)

De tabel hieronder laat het jaarlijkse rendement van de AEX-index zien. Het rendement dat je in deze jaren behaalde met een AEX ETF (wel afhankelijk van je aankoop- en verkoopmomenten en bedragen) ligt dus in lijn met deze rendementen.
Jaar
Jaarlijks rendement

2010

+9,24%

2011

-8,80%

2012

+14,05%

2013

+20,71%

2014

+8,66%

2015

+7,36%

2016

+13,59%

2017

+16,52%

2018

-7,36%

2019

+28,52%

2020

+5,71%

2021

+30,56%

2022

-11,42%

2023

+17,34%

2024 (t/m 1 juli 2024)

+17,59%

Aanbieders van AEX-trackers

Er zijn twee grote AEX-trackers beschikbaar: iShares, beheerd door BlackRock, en VanEck. Hieronder vind je een korte vergelijking van de twee fondsen.

Aanbieder
Kosten per jaar (TER)
ISIN
Uitkerend of herbeleggend?

iShares AEX UCITS ETF

0,30%

IE00B0M62Y33

Uitkerend

VanEck Vectors AEX UCITS ETF

0,30%

NL0009272749

Uitkerend

Wat is de beste AEX ETF voor jou?

Wat is de beste AEX ETF voor jou?

Wat de beste AEX ETF is voor jou, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een voorbeeld:

Stel dat je nu al belegt via een beleggingsplatform of -app. Hier wordt alleen de iShares AEX UCITS ETF verhandeld. Dan is dit mogelijk de beste AEX-ETF voor jou. Als je namelijk moet overstappen naar een ander platform om in de andere ETF te beleggen, dan is de kans aanwezig dat je daar extra, vaste kosten moet betalen. Door je beleggingen zoveel mogelijk te centreren op één platform, voorkom je mogelijk onnodige extra kosten. Bovendien is het wel zo overzichtelijk om al je beleggingen op één of een beperkt aantal platformen te kunnen beheren.

Let op: dit is geen advies, enkel een voorbeeld.

Voordelen van AEX-ETF’s

Zoals alle trackers, heeft een AEX-tracker het voordeel van risicospreiding. Je spreidt je belegging over verschillende aandelen. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke voordelen van AEX-trackers, die vooral voor Nederlanders interessant zijn.

Geen valutarisico’s

Omdat de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs in euro genoteerd zijn, loop je geen directe valutarisico’s. Je hoeft niet de verkoop in dollars in te wisselen voor euro’s, zoals bijvoorbeeld bij de Dow Jones het geval is.

Dit betekent niet dat valutaschommelingen geen invloed hebben. Alle Nederlandse bedrijven op de AEX zijn wereldwijd actief. Export levert een belangrijk bijdrage aan de omzet en een relatief sterke euro kan dus bijvoorbeeld negatieve uitwerkingen op de exportcijfers hebben en dus op de koers.

Geen dividendlek

Veel beleggers krijgen niet veel mee van een zogenaamd dividendlek. Het land waarin een bedrijf waarvan je een aandeel hebt gevestigd is, heft dividendbelasting en soms wordt er ook belasting geheven door het land waarin een fonds gevestigd is. Dit is de bronbelasting over dividend.

Je wordt door de Nederlandse Belastingdienst belast op basis van een fictief rendement. Met de bronbelasting wordt je dus dubbel belast. Bij veel aandelen is het is moeilijk om alle bronbelasting te achterhalen en dus ook lastig om de ingehouden dividendbelasting af te trekken van de belasting.

Bij een volledig Nederlands beleggingsproduct is het eenvoudiger om de dividendbelasting terug te vragen.

Nadelen van AEX-ETF’s

Zoals alle nationale trackers, hangt de prestatie van het fonds sterk samen met de economische situatie van het land; in dit geval Nederland. Risicospreiding over verschillende markten kan hier een voordeel opleveren.

Zoals de meeste indexen is ook de AEX-index volatiel wat inhoudt dat de koersen sterk kunnen schommelen. Zo kan een index in een korte tijd zowel aan waarde toenemen als verliezen.

Historische volatiliteit van de AEX (GR)*

De historische volatiliteit van de AEX-index over de afgelopen vijf jaar hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. En vergeleken met andere bekende indexen.

Jaarlijks rendement
AEX GR
DAX
Dow Jones

2022

-10%

-12%

-9%

2021

29%

16%

19%

2020

4%

2%

5%

2019

25%

25%

22%

2018

-8%

-18%

-6%

Gemiddelde jaarlijkse schommeling

15,2%

14,6%

12,2%

Volatiliteit opvangen – rentedragende beleggingen

Als je investeert en een volatiele index trackt zoals de AEX, is risicospreiding over verschillende soorten beleggingen noodzakelijk. Zo vang je flinke koersschommelingen op met veiligere manieren van investeren.

Een bijzonder veilige manier van beleggen, met een vast rendement, is een termijndeposito. Met een ruime keuze aan partnerbanken uit de hele EU kun je profiteren van een vast rendement tot 3,26% per jaar die je ETF-portefeuille kan balanceren.

Alle tegoeden tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder per bank zijn beschermd door het nationale depositogarantiestelsel van het EU-land waarin de bank waarbij je spaart gevestigd is.