AEX-ETF’s - indextrackers voor de AEX

HomeETF › AEX-tracker

Ondanks dat de AEX een relatief kleine index is, ligt het voor veel Nederlanders voor de hand om te beleggen op de thuismarkt, bijvoorbeeld met een AEX indexfonds. Nederlandse bedrijven hebben een goede reputatie en ook belastingtechnisch kan het handig zijn om voor een AEX-indextracker te kiezen.

Wat voor soort prestaties leveren AEX-trackers? Hoe zit het met de volatiliteit van de AEX en wat zijn voor- en nadelen van beleggen in gespreide fondsen die de AEX volgen? Raisin legt uit

In het kort
  • Een AEX-tracker probeert de koers van de AEX zo precies mogelijk af te beelden
  • Met een AEX-tracker loop je minder valutarisico’s dan bij trackers die in een andere munteenheid verhandeld worden
  • Beleggen in een AEX-tracker kan belastingvoordelen hebben. Zo is het eenvoudiger om de dividendbelasting terug te vragen
  • De volatiliteit van de AEX is vergelijkbaar met veel andere indexen. Je kunt binnen een jaar dus de helft van je belegde geld verliezen

 

3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
2,50%
p.j.
BluOr Bank AS
Letland
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Wat is de AEX?

De AEX Index, een afkorting van Amsterdam Exchange Index, is de belangrijkste beursindex in Nederland. De index weerspiegelt de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie die op de Amsterdamse effectenbeurs verhandeld worden. De index volgt de waarde van een mandje, een verzameling, van deze aandelen. 

Koers zonder dividend

De koers van de AEX stijgt minder snel dan die van andere beursindexen, zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX. Dit is voornamelijk omdat dividenduitkeringen niet meegenomen worden in de koers. Bij de Duitse DAX-index gebeurt dit wel, waardoor de koers ieder jaar gemiddeld 3% sneller stijgt.

Wat is een AEX-ETF?

Een AEX-tracker probeert de koers van de AEX zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dit gebeurt door de 25 aandelen in dezelfde verhouding te beheren als de weging van de marktkapitalisatie. 

Stel dat Unilever 10 keer zwaarder weegt dan een ander aandeel in de AEX. Dan koopt de tracker Unilever-aandelen met een 10 keer hogere waarde in dan de waarde van het andere beheerde aandeel. Note bene dat dit niet hetzelfde is als tien keer zoveel aandelen kopen.

Een ETF kopen
Een ETF kopen

ETF’s zijn geliefd onder beginnende beleggers. Op een eenvoudige en overzichtelijke manier kun je een gespreide belegging doen. Er zijn ETF’s in alle vormen en maten. Hoe kies je een ETF dat bij je past? Lees meer over de bonte wereld van ETF’s, de risico’s en de mogelijkheden.

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer
Passieve fondsen
Passieve fondsen

Beleggers in passieve fondsen hebben niet de illusie dat ze het beter weten dan de markt. Passieve indextrackers zijn zo populair dat het woord ondertussen als synoniem gebruikt wordt voor ETF’s. Raisin laat zien wat het geheim is van passieve trackers. En bekijkt of het rendement echt hoger is en het risico echt lager.

Lees meer

Aanbieders van AEX-trackers

Er zijn twee grote AEX-trackers beschikbaar: iShares, beheerd door BlackRock, en VanEck . Hieronder vind je een korte vergelijking van de twee fondsen.

Aanbieder Kosten per jaar (TER) Fysiek of synthetisch? ISIN Uitkerend of herbeleggend?
iShares AEX UCITS ETF 0,30% Fysiek IE00B0M62Y33 Uitkerend
VanEck Vectors AEX UCITS ETF 0,30% Fysiek NL0009272749 Uitkerend

Voordelen van AEX-ETF’s

Zoals alle trackers, heeft een AEX-tracker het voordeel van risicospreiding. Je spreidt je belegging over verschillende aandelen. Daarnaast zijn er nog twee belangrijke voordelen van AEX-trackers, die vooral voor Nederlanders interessant zijn.

Geen valutarisico’s

Omdat de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs in euro genoteerd zijn, loop je geen directe valutarisico’s. Je hoeft niet de verkoop in dollars in te wisselen voor euro’s, zoals bijvoorbeeld bij de Dow Jones het geval is.

Dit betekent niet dat valutaschommelingen geen invloed hebben. Alle Nederlandse bedrijven op de AEX zijn wereldwijd actief. Export levert een belangrijk bijdrage aan de omzet en een relatief sterke euro kan dus bijvoorbeeld negatieve uitwerkingen op de exportcijfers hebben en dus op de koers.

Geen dividendlek

Veel beleggers krijgen niet veel mee van een zogenaamd dividendlek. Het land waarin een bedrijf waarvan je een aandeel hebt gevestigd is, heft dividendbelasting en soms wordt er ook belasting geheven door het land waarin een fonds gevestigd is. Dit is de bronbelasting over dividend.

Je wordt door de Nederlandse Belastingdienst belast op basis van een fictief rendement. Met de bronbelasting wordt je dus dubbel belast. Bij veel aandelen is het is moeilijk om alle bronbelasting te achterhalen en dus ook lastig om de ingehouden dividendbelasting af te trekken van de belasting.

Bij een volledig Nederlands beleggingsproduct is het eenvoudiger om de dividendbelasting terug te vragen.

Nadelen van AEX-ETF’s

Zoals alle nationale trackers, hangt de prestatie van het fonds sterk samen met de economische situatie van het land; in dit geval Nederland. Risicospreiding over verschillende markten kan hier een voordeel opleveren.

Zoals de meeste indexen is ook de AEX-index volatiel wat inhoudt dat de koersen sterk kunnen schommelen. Zo kan een index in een korte tijd zowel aan waarde toenemen als verliezen.

Historische volatiliteit van de AEX (GR)*

De historische volatiliteit van de AEX-index over de afgelopen vijf jaar hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. En vergeleken met andere bekende indexen.

Jaarlijks rendement AEX GR DAX Dow Jones
2022 -10% -12% -9%
2021 29% 16% 19%
2020 4% 2% 5%
2019 25% 25% 22%
2018 -8% -18% -6%
Gemiddelde jaarlijkse schommeling 15,2% 14,6% 12,2%

*AEX GR = AEX met dividend

De AEX heeft dus, als de dividenduitkeringen meegenomen worden, een iets hogere volatiliteit als de DAX en Dow Jones Industrial Average. In de tabel vind je daarnaast bepaalde rampjaren niet terug. In 2008 verloor de AEX (zonder dividend) bijvoorbeeld meer dan de helft van zijn waarde. Dit kan altijd weer gebeuren.

Volatiliteit opvangen – rentedragende beleggingen

Als je investeert en een volatiele index trackt zoals de AEX, is risicospreiding over verschillende soorten beleggingen noodzakelijk. Zo vang je flinke koersschommelingen op met veiligere manieren van investeren.

Een bijzonder veilige manier van beleggen, met een vast rendement, is een termijndeposito. Met een ruime keuze aan partnerbanken uit de hele EU kun je profiteren van een vast rendement tot 3,70% per jaar die je ETF-portefeuille kan balanceren.

Alle tegoeden tot € 100.000 (of het equivalent in de lokale valuta) per rekeninghouder per bank zijn beschermd door het nationale depositogarantiestelsel van het EU-land waarin de bank waarbij je spaart gevestigd is.

 

ETF risico's
ETF risico's

Als speculatieve belegger moet je risico’s aan kunnen gaan. En niet in zweet uitbreken als je binnen een paar weken de helft van je investering ziet verdampen. Dat is voor weinig mensen weggelegd. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen wat de risico’s van ETF’s zijn.

Lees meer
ETF-portefeuille
ETF-portefeuille

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer
AEX-ETF
AEX-ETF

Een ETF die de Nederlandse AEX trackt. Een veilige en logische keuze voor Nederlanders? Wist je bijvoorbeeld dat dividendbelasting een stuk eenvoudiger te regelen kan zijn bij een AEX-ETF? Raisin laat zien welke voordelen onze thuismarkt heeft voor beleggers. En wat de risico’s zijn.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer