22.09.2021 | Ongeveer 6 minuten leestijd | Print dit artikel

Nederlandse vakantiegangers besparen honderden euro’s door de EU

Veel Nederlanders kiezen er dit jaar voor om in Europa op vakantie te gaan. De coronacrisis met alle reisbeperkingen en onzekerheden maakt het plannen van een verre reis bijna onmogelijk. In Nederland blijven is naast dat veel campings en hotels overvol zitten, voor de zonaanbidders geen optie vanwege het teleurstellende weer. Het resultaat? Vakantiegangers blijven dit jaar dichterbij huis, in Europa.

Voor een diversiteit aan culturen en indrukwekkende landschappen hoef je helemaal geen vliegreis van 14 uur te maken. We leven in een continent die dit allemaal te bieden heeft en daarnaast gekenmerkt wordt door fascinerende architectuur met meer dan 200 gesproken talen.

Afgezien van fascinerende bestemmingen, is reizen binnen de EU dankzij de open grenzen, korte reisafstanden en een gemeenschappelijke munt ook heel makkelijk. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk betaalbaarder. Doordat we bij de EU horen besparen we veel geld op onze vakanties, soms zonder dat we het doorhebben. Spaarplatform Raisin berekent wat jij door de EU bespaart met jouw vakantie in Europa.

 

Bekijk alle spaarproducten bij Raisin

Vliegtickets zijn twee keer zo goedkoop

Op 1 januari 1993 besloot de EU om een Europese interne markt op te richten. Dit zorgde voor de vrijheid van verkeer van goederen en personen in de Europese binnenmarkt. Voor de luchtvaart ontketende dit een revolutie, met veel meer verbindingen binnen de EU. Sterke internationale concurrentie heeft de prijzen enorm gedrukt.

Als we vluchten in de EU vergelijken met binnenlandse vluchten in Canada en Australië, wordt duidelijk dat vergelijkbare vluchten in Australië 60% duurder zijn en in Canada zelfs twee tot drie keer zoveel kosten.

Besparing dankzij de EU: Zonder de interne markt zouden vluchten van een EU-land naar een ander EU-land ongeveer het dubbele kosten.

Roamingkosten – per dag ongeveer € 4 besparen

Even snel vanaf de camping in Frankrijk het thuisfront bellen om te laten weten dat je veilig aangekomen bent? Slechts een paar jaar geleden kon dat nog flink in de kosten lopen. Roamingkosten waren een doorn in het oog van de EU – en van veel vakantiegangers. Sinds de afschaffing van roamingkosten in alle EU-lidstaten staan we ook buiten Nederland 24/7 in verbinding met onze vrienden en familie. Zonder achteraf een torenhoge rekening te krijgen.

Let op: Zodra je buiten de EU komt (bijvoorbeeld in Zwitserland) kun je snel hoge kosten verwachten. Verschillende telefoonaanbieders bieden hiervoor roamingpakketten aan. De kosten van deze pakketten schommelen tussen de paar euro per dag tot € 50 per week.

Besparing dankzij de EU: Als je op vakantie gaat binnen de EU bespaar je iedere week tussen de € 20 en € 30 aan roamingkosten, of gemiddeld zo’n € 4 per dag.

Bankkosten en wisselkosten – tot 10% besparen

Wanneer heb jij voor de laatste keer geld gewisseld? De officiële invoering van de euro is alweer bijna twintig jaar geleden. De euro heeft het leven van vakantiegangers veel makkelijker gemaakt – en goedkoper. Voor betalingen in buitenlandse valuta rekenen de meeste grote uitgevers van creditcards en bankkaarten een standaardtarief van 1%. Hier komen nog conversiekosten bovenop van ongeveer tussen de 1 en 3%. Ook als je contant geld moet wisselen, kun je doorgaans rekenen met flinke kosten. Afhankelijk van de aanbieder, het land en de valuta’s schommelen de kosten tussen de vijf en tien procent. In de EU mogen banken geen extra kosten berekenen voor het gebruiken van een bepaald soort kaart.

Besparing dankzij de EU: Laten we aannemen dat je op vakantie € 1000 uitgeeft. Dan bespaar je dankzij de EU tussen de € 20 en € 30 aan bankkosten. Doordat je in de eurozone bovendien geen geld meer hoeft te wisselen, bespaar je maar liefst tussen de € 50 en € 100.

Ziekteverzekering – zorgeloos op reis zonder aanvullende polis

Op reis gaan zonder aanvullende ziekteverzekering kan riskant zijn. In de 27 EU-lidstaten kunnen vakantiegangers zorgeloos op reis: de gratis Europese ziekteverzekeringskaart garandeert dat de noodzakelijk medische zorg gedekt wordt door het openbare zorgsysteem. Niet overal zijn alle behandelingen volledig gratis. Daarom is het slim om een aanvullende ziektekostenverzekering voor het buitenland af te sluiten als je een verre reis gaat ondernemen. Dit kost je slechts een paar tientjes per jaar – die je toch weer kunt besparen als je in de EU blijft.

Besparing dankzij de EU: Omdat een aanvullende verzekering niet nodig is bespaar je al snel honderden euro’s mocht er iets gebeuren.

Paspoort? Die heb je niet nodig binnen de EU

Grenzeloos reizen? Binnen de EU en de Schengenzone kunnen EU-burgers zonder paspoort de grenzen van andere Schengenlanden passeren. Als je buiten de EU op reis gaat, heb je een paspoort nodig. Ben je onder de 18? Dan betaal je maximaal € 56,55. Volwassenen betalen maximaal € 74,77. Het paspoort is dan tien jaar geldig. Zelfs met een paspoort moet je in veel landen nog wel geld uitgeven voor een visum.

De rekening alstublieft

Ga je met je partner op vliegvakantie naar Italië? Of met je familie naar Frankrijk met de auto? Als ouder koppel genieten van een cruise in Griekenland? Dankzij de uniforme regels in de EU is dat een stuk goedkoper. Vakantiegangers sparen al snel honderden euro’s per reis als ze besluiten binnen de EU te blijven.

 

Bekijk alle spaarproducten bij Raisin

Vliegreis naar Italië, 2 volwassenen, 10 dagen, € 1000 aan uitgaven op vakantie

  Met de EU     Zonder de EU     Besparing  
Vliegkosten   € 150   € 300   € 150
Roamingkosten*   € 0   € 80   € 80
Kosten bank   € 0   € 30   € 30
Ziektekostenverzekering buitenland       € 0   € 20   € 20
Totale besparing   € 280

*vast tarief van € 4 per dag per volwassene

 

Autoreis naar Frankrijk, 2 volwassenen, 18 dagen, € 700 aan uitgaven op vakantie

  Met de EU       Zonder de EU       Besparing  
Roamingkosten*   € 0   € 144   € 144
Kosten bank   € 0   € 20   € 20
Ziektekostenverzekering buitenland       € 0   € 20   € 20
Totale besparing   € 184

*vast tarief van € 4 per dag per volwassene

 

Cruise met vliegreis in Griekenland, 2 volwassenen, 28 dagen, € 3500 aan uitgaven op vakantie

  Met de EU       Zonder de EU       Besparing  
Vliegkosten   € 250   € 500   € 250
Roamingkosten*   € 0   € 224   € 224
Kosten bank   € 0   € 105   € 105
Ziektekostenverzekering buitenland       € 0   € 20   € 20
Totale besparing   € 599

*vast tarief van € 4 per dag per volwassene

 


Bronnen:

Vliegkosten 

 

Roamingkosten

 

Bankkosten

 

Ziektekostenverzekering