01.02.2021 | Ongeveer 3 minuten leestijd | Print dit artikel

Stijve spaarders en bonte beleggers – wat spaarders van de GameStop-speculatie kunnen leren

In Nederland zijn twee tegenstrijdige trends zichtbaar. Aan de ene kant lijkt beleggen eindelijk voet aan de grond te krijgen. In ieder geval krijgt de situatie omtrent de handel in GameStop-aandelen meer dan genoeg aandacht in de pers. Aan de andere kant sparen Nederlanders meer dan ooit. Hiervan werd onlangs wat geruislozer verslag gedaan. De ene groep neemt mogelijke flinke verliezen op de koop toe. De andere groep accepteert een nulrente en loopt ieder jaar miljarden mis door gebrek aan initiatief. Wat valt hieraan te doen?

De vijand van Jan Modaal? Volatiliteit

Extreme koersschommelingen (volatiliteit) zijn niets nieuws. Toch is de spanning op de beurs op het moment om te snijden. Terwijl de wereldeconomie klap na klap moest verduren, is de Nasdaq bijna in waarde verdubbeld sinds eind maart 2020. Tesla? Vervijfvoudigd. Amateurbeleggers slagen erin koersen te manipuleren om grote investeringsfondsen een loer te draaien. Dit is niet bepaald een stabiele marktomgeving voor beginnende beleggers.

Waarschijnlijk is dit ook direct een reden waarom Jan Modaal voor beursavonturen niet te porren is. Binnen een week tientallen procenten van je zuurverdiend geld in rook op zien gaan – je gaat er spontaan slecht van slapen. Meer en meer mensen zijn gaan beleggen tijdens de coronacrisis. Maar waarschijnlijk is een al even groot deel van de bevolking nog sterker overtuigd geraakt dat beleggen en een verstandig huishoudboekje niet door één deur kunnen.

 

Bekijk alle spaarproducten bij Raisin

 

Het tijdperk van nulrentes

Maar wat is het alternatief voor beleggen? Spaarrekeningen leveren niets op. Vooral niet als je inflatie en de spaartaks meerekent. Door geld op niet-renderende spaarrekeningen te parkeren, lopen Nederlanders letterlijk miljarden mis. Ieder jaar weer. We accepteren dat ons geld langzaam minder en minder waard wordt, zolang we maar zeker weten dat het geleidelijk gebeurt.

Beleggen laten we ondertussen aan anderen over. Dat er met het geld dat in onze pensioenfondsen beheerd wordt ook gehandeld wordt op de beurs, nemen we voor lief. Of we denken er niet over na.

De gulden middenweg

De GameStop-handelaren hebben laten zien waar democratisering van de beleggingsmarkt voor kan zorgen. Machtige investeringsfondsen worden op hun plaats gezet door de macht van vele kleine beleggers. Wat kunnen spaarders doen? Proactiever worden en niet meer accepteren dat hun spaargeld voor de banken niets meer waard is. Actief op zoek gaan naar alternatieven – ook over de grens. En niet altijd maar een spaarrekening openen bij hun huisbank.

Daarnaast kan het geen kwaad om een deel van spaargeld te beleggen. Met behulp van ETF’s is het eenvoudig om risico te spreiden. Niet iedere belegger is direct een adrenaline-gedreven speculant of financieel expert.

De mix maakt het verschil. Met een verstandig en gebalanceerd profiel kan iedereen de gok van beleggen wagen. Op de zeer lange termijn werpt het vrijwel altijd vruchten af. Een spaardeposito levert gemiddeld gezien minder rendement op, maar draagt niet de risico’s van beleggen met zich mee.

In het buitenland ontvangen Nederlanders met Raisin nog tot 1,5% rente per jaar. Meer dan genoeg om de huidige inflatie op te vangen.

Spaarders moeten zelf in actie komen om hun miljardenverliezen terug te gaan halen. Net zoals de activistische GameStop-handelaren gedaan hebben.

 

Bekijk alle spaarproducten bij Raisin