10 momenten waarop Carrie van Sex and the City laat zien dat ze niet met geld kan omgaan

Home › Insights › Sex and the City

Beeld: HBO

Mocht je onder een berg kleding hebben geleefd, dan hebben we leuk nieuws voor je: Sex and the City is terug! De reboot genaamd And Just Like That… gaat donderdag 9 december in première op HBO MAX. Wanneer we de tiendelige serie in Nederland kunnen streamen, is nog de vraag (naar verluidt ergens in 2022), maar een ding is zeker: modeminnend Nederland zit met smart te wachten op de avonturen van Carrie, Miranda en Charlotte. Ja, je leest het goed: Samantha zal helaas niet te zien zijn in de reboot. Pijnlijk!

Sinds eind jaren 90 keken we zes seizoenen – en twee films – lang hoe Carrie Bradshaw in de meest gewilde designerlooks rondparadeert in the Upper East Side. Van statement sieraden tot de legendarische tule rok, om nog maar te zwijgen over haar jaloersmakende collectie Manolo Blahniks, Carrie Bradshaw is en blijft een stijlicoon.

Maar aan zo’n droomgarderobe en luxueuze levensstijl hangt ook een prijskaartje. Een prijskaartje waar de gemiddelde columnist een kleine hartverzakking van zou krijgen, maar Carrie leek daar ’s nachts niet wakker van te liggen. Daarom ging het team van spaarplatform Raisin.nl op onderzoek uit om erachter te komen hoe het gesteld is met haar financiën. Zie hier 10 momenten waaruit blijkt dat je geen voorbeeld zou moeten nemen aan Carrie Bradshaws uitgavenpatroon.

1. Je geld investeren? Carrie koopt liever designerschoenen

In de aflevering Ring a Ding Ding (seizoen 4, aflevering 16) is Carrie op een missie om haar huurappartement te kopen. Wanneer ze naar de bank gaat voor een lening, wordt haar verzoek afgewezen omwille van haar financiële status (niet heel gek), waardoor ze zich afvraagt ​​waar al haar inkomsten naartoe gaan.

Miranda helpt haar vervolgens te berekenen hoeveel van haar geld ze aan designerschoenen heeft uitgegeven. De schade? $ 40.000! Auw…

2. Je vrienden smeken om een lening

Nadat Carrie weer eens moeite had met het stellen van prioriteiten, en het luxe leven verkoos in plaats van haar geld opzij te leggen, heeft ze hulp nodig. Wat blijkt? Carrie had dit geld moeten gebruiken voor een aanbetaling voor haar appartement.

Nu de bank haar geen lening wil geven, klopt ze bij haar vriendin Charlotte aan voor financiële hulp. Hoewel, kloppen… misschien moeten we zeggen smeken, dwingen, manipuleren? Carrie probeert Charlotte een schuldgevoel aan te praten zodat ze haar geld leent.

Na een verhitte  discussie stemt Charlotte ermee in om haar oude verlovingsring te verkopen zodat Carrie de aanbetaling van het appartement kan doen. Hoewel dit akkefietje geen invloed heeft op hun vriendschap, raden we je af je vrienden te dwingen om je geld te lenen, laat staan hen een schuldgevoel aan te praten. Niet oké, Carrie.

3. Creditcardlimiet bereikt? Geen probleem!

Als je aan Carrie denkt, denk je misschien aan haar American Express-creditcard, die ze maar al te vaak tevoorschijn haalt om haar dure levensstijl te financieren. Van fancy brunches tot designerwinkels, zodra de schade duidelijk werd, hield Carrie haar creditcard in de aanslag.

Hoewel we haar afschriften nooit hebben gezien, kunnen we ons voorstellen dat het een behoorlijk pijnlijk bedrag is.

Plan de campagne voor Carrie: een maandelijks budget opstellen? Een financieel adviseur om hulp vragen? Vaarwel zeggen tegen creditcards? Nee hoor, Carrie slaapt er geen minuut minder van.

Hoewel het soms heerlijk is om lekker ruim te nemen zonder naar de kosten te kijken, wil niemand het moment herbeleven dat Carries creditcard doorgeknipt werd door de verkoopster bij Dolce & Gabbana in de aflevering The Power Of Female Sex (seizoen 1, aflevering 5). Know your limit, schat!

4. Een cadeau voor mij? Heb je het bonnetje nog?

Een lesje manieren voor beginners: wanneer iemand je een geschenk geeft, ben je dankbaar; punt. We kennen allemaal het gevoel dat je dat cadeau krijgt dat je liever meteen weer wil inpakken, maar je zal altijd je best doen om je mondhoeken omhoog te trekken en dankjewel te zeggen. Dit geldt niet voor Carrie Bradshaw. Carries eerste reactie toen ze van haar vriendin een kasjmieren sjaal kreeg? Of ze het cadeau terug kon brengen en het geld mocht houden. Dit is op zijn zachtst gezegd niet netjes, Carrie!

5. Zou ze allergisch zijn voor het openbaar vervoer?

Moet je op de kleintjes letten, dan pak je het openbaar vervoer in plaats van een Uber. Hoewel Carries skills in het aanhouden van een taxi indrukwekkend zijn en een niet onbelangrijk deel van haar identiteit vormen, lijkt het ons verstandiger als ze af en toe de metro zou pakken. Dat gezegd hebbende, in een enkele aflevering van seizoen 4, waren we er getuige van dat Carrie een financiële tegenvaller had en precies één keer met de bus ging. Wat menselijk van haar!

6. Zelf eten koken? Heeft Carrie eigenlijk wel een keuken?

Je zou het misschien niet geloven, maar ja, ze heeft een keuken en nee, ze kookt er niet in. Waar ze haar keuken dan wel voor gebruikt? Als kledingkast. Zo bewaart ze haar truien in de oven. Waarom zelf koken als iemand anders het voor je kan doen? Een afhaalmaaltijd is zo besteld en daarnaast gaat Carrie maar al te graag uit eten. Brunch, lunch, happy hour en dan diner, we willen niet weten wat ze maandelijks uitgeeft aan etentjes buiten de deur. Gratis bespaartip van ons, Carrie: gebruik je keuken waarvoor hij bedoeld is.

7. She likes her money where she can see it, in her closet

Had Carrie maar net zoveel moeite in haar financiën gestopt als in haar outfits. Niemand rockt een tutu zoals Carrie! Hoewel we het idee hebben dat ze bepaalde kledingstukken cadeau krijgt van enkele van haar rijke vrienden, zwaait ze maar al te graag haar creditcard in dure boetieks. De enige therapie die Carrie neemt voor haar koopverslaving? Retail therapy. Er is zelfs geschat dat ze in seizoen 4 meer dan $ 175.000 aan haar garderobe heeft besteed.

Wie mooi wil zijn, moet een tweede hypotheek nemen. Als je Carrie Bradshaw heet, dan.

8. Roken is zo uit de mode

Carries rookgewoonten pasten dan misschien bij de trend van de jaren 90 en 2000, ze rookte zo veel dat de sigaret onderdeel werd van haar stijl. Voor het geval haar onnodige taxiritten, designerkleding en peperdure schoenen niet genoeg redenen waren om je aan het huilen te krijgen, bereken dan de maandelijkse kosten van haar rookverslaving.

9. Een persoonlijke assistent? Waarom niet?

Als we naar de film kijken, herinneren we ons allemaal dat Carrie Jennifer Hudson inhuurde als haar persoonlijk assistent. Hoewel haar loopbaanontwikkeling van freelancer bij Vogue tot auteur van boeken indrukwekkend is, lijkt het een beetje overbodig om een PA aan te nemen.

E-mails checken en liefdesadvies geven, Carrie heeft tenminste gebruikgemaakt van haar PA, dus misschien was het niet een van haar allerslechtste investeringen?

10. Een schuld waar je u tegen zegt

Hoewel Carrie met haar modieuze looks een leuk personage is om naar te kijken, werkt ze zichzelf aardig in het rood. Met het bedrag aan schulden dat ze maand na maand heeft opgebouwd, en zonder zichtbare tekenen van spaargeld (tenzij je haar walk-in-closet als haar spaarrekening beschouwt), kan de toekomst voor Carrie er roodkleurig uitzien.

Hoewel Carries salaris wordt betwist, zou ze volgens de benchmarksalarissen van Glassdoor ongeveer $ 4333 per maand kunnen verdienen. Met dat in gedachten, kunnen we zeggen dat haar cashflow niet helemaal op orde is. Zo geeft ze naar schatting zo’n $ 6059 per maand uit. Er is geen genie voor nodig om erachter te komen dat Carrie geen rode knoop overhoudt aan het einde van de maand. Sterker nog, ze komt iedere maand een groot bedrag tekort.

Per jaar slinken Carries onverklaarbare reserves dus met zo’n $ 21.000, wat door de serie en films bij elkaar opgeteld ertoe leidt dat ze een gigantische schuld van een kwart miljoen dollar heeft opgebouwd!

Naast deze torenhoge schuld, zal ze ook een aardige studieschuld hebben openstaan. Carrie heeft namelijk gestudeerd heeft aan de prestigieuze Ivy League-universiteit Brown. Als we naar haar uitgaven kijken, ziet het er niet uit alsof ze bezig is met aflossen. In Nederland zou een dikke studieschuld het moeilijker kunnen maken om een hypotheek bij de bank krijgen. Zelfs het afsluiten van een telefoonabonnement kan een lastige opgave zijn wanneer je veel schulden hebt. Ga dus geen creditcards sparen: schulden kunnen je de de rest van je leven blijven achtervolgen.

Carrie mag dan misschien een rijke vent als partner hebben, we hopen dat ze in de reboot financieel onafhankelijk van hem is geworden. Gendergelijkheid Carrie, het is 2021.

Of het gat in Carries hand inmiddels is dichtgegroeid? Wij betwijfelen het. Laat je in And Just Like That… daarom vooral inspireren door Carries kledingstijl, niet zozeer door haar uitgavenpatroon. Ook voor schoenadvies kun je zeker bij het mode-icoon terecht, maar voor geldadvies daarentegen… laat dat maar aan de experts over!

Eelco Habets, Country Head van Raisin Nederland zou Carrie adviseren om zelf meer inzicht te krijgen in haar financiën:

‘Ze heeft geen idee wat ze aan inkomsten binnenkrijgt en vervolgens weer uitgeeft. Een maandelijkse begroting zou voor Carrie geen verkeerd idee zijn. Ook zou het haar kunnen helpen om spaardoelen op te stellen. Daarnaast zou ze zich wat meer mogen bezighouden met haar toekomst. Zo lijkt een pensioen het laatste te zijn waar Carrie zich druk om maakt. Hoewel haar pensioenleeftijd in 2021 dichterbij is dan ze misschien denkt.’

Wil jij het op financieel gebied een stuk beter doen dan Carrie Bradshaw? Ontdek hier 7 spaartips voor een goedgevulde bankrekening.