Raisin viert 1 jaar sparen bij Renault Bank

Renault Bank over haar eerste spaarjaar in Nederland, stijgende rentes en auto's

Home > Raisin Insights > Raisin viert 1 jaar sparen bij Renault Bank

De Nederlandse spaarmarkt werd precies een jaar geleden opgeschud door Renault Bank. De spaaraanbieder van de Renault Group lanceerde een spaarrekening met een rente van 0,35% p.j. en bood daarmee ruimschoots de hoogste spaarrente van Nederland.

Met de spaarrekening wilde Renault Bank een nieuwe financieringsbron aanboren, of zoals de Telegraaf het destijds verwoordde ‘Renault komt spaargeld tanken in Nederland’, en dat is gelukt dankzij het enthousiasme van Nederlandse spaarders. Samen met Paul de Saint Lager (Project Manager – Sparen) en Stéphane Cohen (Chief Financial Officer – MLRO) van Renault Bank kijken we terug op een succesvol jaar.

Raisin: Vorig jaar juli veroverde Renault Bank razendsnel de Nederlands spaarmarkt met een marktleidende spaarrente. Kwam het plotselinge succes als een verrassing voor jullie? 

Paul de Saint Lager: Nederland was het zevende land waar Renault Bank spaaractiviteiten introduceerde. Het project is een succes geworden dankzij de prettige samenwerking tussen Renault Bank en Raisin. Het bedrijfsmodel van Raisin gecombineerd met een merk dat wereldwijde bekendheid geniet, zoals Renault, en een goed afgestemde spaarrente, die zorgvuldig is gekozen met als doel om de gewenste bedragen op te halen, heeft geleid tot een succes dat ruimschoots aan onze verwachtingen voldoet.

Raisin: Naast Nederland biedt Renault Bank ook spaarproducten aan in vijf* andere Europese landen zoals Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Zien jullie verschillen tussen spaarders in deze landen?

Paul de Saint Lager: De Franse spaarmarkt verschilt erg van de rest vanwege de sterke concurrentie van een belastingvrij en door de overheid gereguleerd spaarproduct (Livret A) wat een groot deel van het spaargeld aantrekt. Het spaargedrag in andere Europese landen lijkt vrij veel op elkaar.

Raisin: Hoe gebruikt Renault Bank het spaargeld dat jullie ophalen in Nederland?

Paul de Saint Lager: Onze treasury-afdeling verzamelt het Nederlandse spaargeld en het wordt gebruikt door onze Europese filialen en dochterondernemingen om leaseovereenkomsten te financieren en voor het verstrekken van autoleningen.

Raisin: De drie grootste banken van Nederland stellen de spaarrentes naar boven bij in navolging van de aangekondigde renteverhoging door de Europese Centrale Bank. Hoe verwachten jullie dat spaarrentes in de EU zich gaan ontwikkelen in de komende 12 maanden?

Stéphane Cohen: Centrale banken hebben verklaard de intentie te hebben om met renteverhogingen de inflatie in te perken. De eurozone blijft vooralsnog achter bij de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in deze cyclus van renteverhogingen. Daarom verwachten we dat de rentes gaan stijgen in Europa in het komende jaar.

Renault Bank is begonnen met het verhogen van de rentes op spaarrekeningen. We volgen de ontwikkelingen op de voet en passen indien nodig onze spaarrentes aan.

2,90%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk

Raisin: Welke andere financiële diensten biedt de Renault Group aan in Nederland?

Paul de Saint Lager: Mobilize Financial Services (de financiële dienstverlener van de Renault Group), biedt financiële oplossingen en diensten aan de klanten van de Renault-Nissan-Mitsubishi alliantie. Specifiek gaat het om autoleningen, leaseovereenkomsten, huuroplossingen, verschillende verzekeringen en onderhoudscontracten voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Daarbij financiert Mobilize Financial Services de voorraden van autodealers.

Raisin: Heeft de momenteel lagere groei van autoverkopen in Europa invloed op de vraag van Renault Bank naar Nederlands spaargeld?

Stéphane Cohen: Renault Bank haalt spaargeld op in Nederland met als doel om onze financieringsbronnen te diversifiëren. We zijn van plan om het aandeel van spaargeld op onze balans te laten groeien ongeacht de bewegingen in autoverkopen.

Raisin: Verandert de groeiende populariteit van elektrische auto’s iets aan de behoefte van Renault Bank om spaargeld op te halen?

Stéphane Cohen: Elektrische auto’s zijn duurder dan auto’s met verbrandingsmotoren. Bij een gelijk aantal verkochte auto’s zal het totale financieringsbedrag daarom hoger zijn, wat leidt tot een groeiende vraag naar geld.

Raisin: De hoge spaarrente daargelaten, waarom denken jullie dat zoveel Nederlandse spaarders kiezen voor sparen bij Renault Bank?

Paul de Saint Lager: Renault is een bekend automerk en voorloper in de energietransitie. Spaarders weten dat hun spaargeld gebruikt wordt voor autofinancieringen en dat is een eenvoudig te begrijpen bedrijfsmodel, omdat het middelen financiert die we elke dag zien.

Over Renault Bank

Renault Bank is de spaaraanbieder van Mobilize Financial Services — de financiële dienstverlener van de Renault Group. Op het moment van schrijven (juli 2022) biedt de Franse bank met 0,35% p.j. de hoogste rente van Nederland op de spaarrekening. Je opent de rekening al vanaf € 1 en je kunt onbeperkt storten en opnemen wanneer je wilt. Bereik bovendien zonder omkijken je spaardoel met automatisch sparen!


* Nederland is het zesde Europese land en buiten Europa biedt Renault Bank spaarproducten aan in Brazilië (#7)