Lage spaarrentes?

De voorzitter van de Europese Centrale Bank vindt dat we over moeten stappen. Een expert deelt zijn vijf tips voor spaarders

Publicatiedatum: 22 mei 2023

Home > Raisin Insights > 5 tips om meer uit je geld te halen

Afgelopen weekend werd het Nederlandse spaarders opnieuw op het hart gedrukt: we moeten niet op steun van de politiek rekenen om de rentes omhoog te drijven. De voorzitter van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, riep spaarders gisteren in Buitenhof op om over te stappen.

Maar de spaarmarkt heeft één groot probleem: het lijkt nog niet zo eenvoudig om over te stappen op het beste aanbod. Vaak hangen alle betaalopdrachten aan een bankrekening vast. Geen wonder dat de Consumentenbond ieder jaar weer concludeert dat dit Nederlanders afschrikt. Maar overstappen is meestal niet eens nodig om het meeste uit je geld te halen. Door slim te sparen haal je al snel duizenden euro’s meer uit je spaargeld.

 

Eelco Habets, algemeen directeur Nederland van spaarplatform Raisin.nl, deelt zijn vijf tips voor spaarders:

  • Gebruik voor je betaalrekening de Overstapservice
  • Waarom overstappen? Spaarrekening switchen is veel eenvoudiger
  • Meer rente met een spaardeposito
  • Maximaliseer je rente met de depositoladder
  • Overweeg ook te sparen in de EU
2,90%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
3,15%
p.j.
BFF Bank
Italië
0,00%
p.j.
Orange Bank
Frankrijk

Tip 1: Ben je écht ontevreden met je huisbank? Maak dan voor je betaalrekening gebruik van de Overstapservice

“Je betaalopdrachten hangen samen met je betaalrekening. Dit is de rekening vanwaar je de allermeeste opdrachten uitvoert en waar je bijvoorbeeld je salaris op ontvangt. Misschien ben je ontevreden met de betaalrekening van je huisbank. Dit kan zijn omdat de kosten te hoog zijn, omdat je niet tevreden bent met de diensten die je bank aanbiedt, of omdat je het niet eens bent met de duurzaamheidsambities van de bank. In dit geval is het slim om de Overstapservice van Nederlandse banken te gebruiken. Met deze service worden 13 maanden lang alle automatische incasso’s en bijschrijvingen automatisch doorgezet naar je nieuwe rekening.”

“Dit betekent niet dat je zelf niets moet regelen. Het is goed om je bankstrookjes te downloaden en deze op te slaan voor je eigen administratie. Ook is het belangrijk om na te lopen of het switchen van bank mogelijke gevolgen heeft voor een hypotheekkorting die je bij dezelfde bank hebt lopen. Misschien heb je ook beleggingen lopen bij je huisbank, die vervolgens gekoppeld zijn aan je bankrekening. De Consumentenbond heeft een handig overzicht voor overstappers.”

Tip 2: Vind je dit allemaal te ingewikkeld? Je hoeft niet eens over te stappen. Er is veel meer winst te halen op een spaarrekening

“Het grootste probleem dat Nederlandse spaarders hebben, is niet zozeer dat ze vastzitten aan een bank voor hun betaalrekening, maar dat ze automatisch ook een spaarrekening openen bij dezelfde bank,” legt Habets uit. De oplossing: “Je kunt heel eenvoudig een spaarrekening openen bij een andere bank. De grote banken vereisen vaak dat je ook een betaalrekening bij dezelfde bank hebt als tegenrekening, maar veel kleinere banken die hogere rentes bieden hebben deze voorwaarde niet.”

“Laat een bedrag dat je nodig hebt voor je afschrijvingen staan op je betaalrekening, en zet de rest op een of meerdere spaarrekeningen. Zo gebruik je jouw spaargeld voor verschillende spaardoeleinden en beperk je het bedrag waarop je geen of nauwelijks rente ontvangt. Een spaarrekening heb je doorgaans in tien minuten aangevraagd, zonder de moeite van het overstappen.”

Tip 3: Zet je buffer op een spaarrekening, parkeer de rest voor langere tijd

“Banken kunnen beter plannen met je spaargeld als het vaststaat. Hiervoor wordt jij beloond in de vorm van een hogere rente. Als vuistregel geldt: hoe langer je jouw geld vastzet, hoe meer rente je ontvangt.“

“Wat veel Nederlanders niet weten, is dat je zo’n spaardeposito ook al kunt openen met korte looptijden van een jaar of zelfs drie maanden. Je financiële buffer laat je op een spaarrekening zonder voorwaarden staan, maar op de rest van je spaargeld ontvang je dan een stuk hogere rente. Proactieve spaarders die snel reageren profiteren van nieuwe, hoge aanbiedingen op deposito’s.”

Tip 4: In tijden van stijgende rentes gebruik je de depositoladder

“Veel spaarders willen hun geld ook niet langer vastzetten omdat ze verwachten dat de rentes in de tussentijd gaan stijgen. Om dit te vermijden, kun je verschillende deposito’s met verschillende looptijden openen. Het eerste deel van je geld komt dan in bijvoorbeeld zes maanden alweer vrij, en dat kun je dan opnieuw inleggen. Met de depositoladder sla je twee vliegen in een klap: als de rentes in de tussentijd gestegen zijn, profiteer je snel weer van hogere spaarrentes, en al je spaargeld verzamelt vanaf dag één rente.”

Tip 5: Spaar binnen de EU, dat levert al snel duizenden euro’s meer op

“De rentes zijn in veel andere Europese landen een stuk hoger dan in Nederland. Nederlandse banken zien ook helemaal geen noodzaak om hogere rentes te bieden. De overstapvrees van spaarders en een gebrek aan internationale concurrentie houdt de rente laag. Met andere woorden: mensen blijven hun geld toch wel parkeren op laagrenderende rekeningen. Dit is ook waar de Europese Centrale Bank gisteren op zinspeelde.”

“De EU heeft regels opgesteld om sparen in alle lidstaten even veilig te maken. Zo valt spaargeld in alle EU-landen onder een depositogarantiestelsel, tot € 100.000 per rekeninghouder per bank. Desalniettemin was het voor Nederlandse spaarders vroeger ingewikkeld om een rekening te openen bij een buitenlandse bank. Ondertussen maken verschillende banken en spaarplatformen zoals Raisin dit al een stuk eenvoudiger, met ondersteuning en klantenservice in het Nederlands.”

“De rentes lopen in het buitenland al op tot 4%. Zet je drie jaar lang € 50.000 op een spaardeposito, dan ontvang je tot wel € 6000 aan rente. Laat je hetzelfde bedrag op een vrij opneembare spaarrekening bij een grootbank staan, ontvang je met de huidige rente slechts € 1500. Kleine moeite, maar een enorm verschil. Daarom is goed kijken naar overstappen zo belangrijk!”