Vakantiegeld 2023: hoeveel? En wat kun je er (nog meer) mee doen?

Publicatiedatum: 10 mei 2023

Home > Raisin Insights > Spaartips vakantiegeld

De zomermaanden staan voor de deur en dat betekent dat veel Nederlanders hun vakantietoeslag ontvangen. Vakantie wordt veelal gezien als een basisrecht en ondanks de koopkrachtvermindering in de afgelopen maanden, geven de meeste mensen niet minder geld uit aan vakantie.

Hoeveel vakantiegeld ontvangen Nederlanders op z’n minst, hoe hoog is het modale vakantiegeld, en hoe wordt vakantiegeld over het algemeen besteed? Spaarplatform Raisin zocht het uit en geeft je 7 tips voor wat je (nog meer) met je vakantiegeld kunt doen.

Hoe hoog is het vakantiegeld in Nederland?

  • Het minimumvakantiegeld in Nederland bedraagt € 1857 bruto
  • Het modaalvakantiegeld is in Nederland ongeveer € 3840 bruto, of € 7680 per huishouden van tweeverdieners. Zonder verdere kortingen blijft hier netto € 2422 per persoon van over

Anders dan veel Nederlanders denken, heeft niet iedere werknemer recht op vakantiegeld. Zo kan in een cao staan dat er geen vakantiegeld uitgekeerd wordt in mei of juni. Aan de andere kant besluiten sommige werkgevers om hun werknemers meer geld uit te keren dan de gebruikelijke 8%, maar dat is redelijk uitzonderlijk.

Dit geldt overigens niet voor werknemers die het minimumloon verdienen. In dit geval moeten werkgevers minstens 8% van het brutojaarsalaris uitkeren. Het minimumjaarloon is in Nederland dus eigenlijk 108% van het minimumloon. Met een voltijdminimumloon van € 23.213 per jaar, bedraagt het minimale vakantiegeld in Nederland € 1857. Hier gaat dan wel nog de inkomstenbelasting vanaf.

En hoeveel vakantiegeld ontvangt een modaalhuishouden met twee broodwinnaars? Daarvoor moeten we eerst naar het modale inkomen in Nederland kijken. In 2023 bedraagt dit ongeveer € 48.000. Over het modale tweeverdienersinkomen van € 96.000 wordt een bruto-vakantiegeld uitgekeerd van € 7680. Fiscale partners vallen bij deze inkomsten in schijf 1 en betalen ook over hun vakantiegeld 36,93% inkomenstenbelasting. Zo blijft er een bedrag over van rond de € 4844 netto.

Hoe wordt vakantiegeld uitgegeven?

Naast veel werknemers ontvangen ook AOW-ers en andere uitkeringsgerechtigden vakantiegeld. Hoewel bijna de helft het bedrag ook daadwerkelijk voor vakantie gebruikt, besteden meer en meer mensen hun vakantietoeslag aan andere zaken. Volgens de vakantie-enquête van het Nibud gebruikt 43% van de ondervraagden de vakantietoeslag daadwerkelijk voor vakantie. 38% gebruikt dit bedrag om van te sparen. 46% van deze spaarders doet dit als buffer voor onverwachte uitgaven en 36% doet dit voor een verwachte grote uitgave of een niet-specifieke reden. Een groeiend aantal mensen gebruikt vakantiegeld om schulden af te lossen. In 2015 was dit 12% en in de loop van de jaren is dit percentage gestegen tot bijna 20%.

Vakantieplanning en spaargedrag

Naast vakantiegeld spelen volgens de ANWB de hoge inflatie en hoge prijzen voor brandstof en vliegtickets een rol bij de vakantieplanning. Door de verhoging van de vliegbelasting in april, zijn vliegtickets 12% duurder ten opzichte van vorig jaar. Ondanks deze prijsverhoging, wordt er niet minder uitgegeven, maar mensen gaan wel minder ver, minder vaak en/of korter op vakantie. Niet iedereen ontvangt vakantiegeld en soms is de vakantietoeslag niet toereikend. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden hun vakantie bekostigt met spaargeld. Of het nu gaat om het opzij zetten van vakantiegeld of het opzij zetten van ander inkomen om er een tijdje tussenuit te kunnen, sparen speelt een rol.

2,90%
p.j.
Renault Bank
Frankrijk
2,50%
p.j.
Orange Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banca Progetto
Italië

7 Spaartips voor je vakantiegeld

Heb je je vakantietoeslag niet (in zijn geheel) nodig voor je vakantie? Dan biedt spaarplatform Raisin 7 tips voor hoe je dit bedrag aan andere zaken kunt besteden.

 

1. Financiële buffer

Zet je vakantiegeld opzij om je financiële buffer op te bouwen of te vergroten. Wellicht is er een grote uitgave op komst en zoniet, dan heb je een extraatje om op terug te vallen indien nodig. Denk aan de APK keuring van je auto die eraan komt, een boiler die eventueel vervangen moet worden in de winter, je hypotheek die omhoog gaat etc.

 

2. Vakantie voor later in het jaar

Als je niet gebonden bent aan de zomermaanden voor een vakantie, dan kun je ervoor kiezen om je vakantiegeld opzij te zetten voor een grotere reis later in het jaar. Afhankelijk van je bestemming, zijn vliegtickets en accommodatie goedkoper buiten het hoogseizoen van de zomermaanden. Hierdoor zou je extra geld kunnen besparen. Ook is het vaak minder druk in deze periode. In de tussentijd kan je rente ontvangen op een kortetermijn deposito of een vrij opneembare spaarrekening. Zet je bijvoorbeeld het minimumvakantiegeldbedrag van € 1857 vast op een een spaardeposito met een termijn van 3 maanden tegen een rente van 2,40%, dan kan je € 45 extra incasseren. Zet je dit bedrag op een termijndeposito van 6 maanden tegen een rente van 3,10%, dan wordt er na afloop van de looptijd 58 euro extra bijgeschreven, zonder dat je hiervoor iets hoeft te doen.

 

3. Begin met beleggen

Als je al een gezonde financiële buffer hebt, kun je je vakantietoeslag gebruiken om te beleggen. Afhankelijk van het risico dat je kunt en wilt lopen, kun je kiezen voor aandelen, obligaties, ETF’s, en/of commodities.

 

4. Bepaal je (vakantie)spaardoel

Ontvang je geen vakantiegeld en/of je wilt (bij)sparen voor een reis, zet dan een duidelijk doel. Maak een budget voor je reis en bepaal hoeveel je in welke periode dient te sparen.

 

5. Spaar automatisch

Kies ervoor om automatisch te sparen. Als je dit al doet, zou je het maandelijkse spaarbedrag kunnen verhogen om sneller je spaardoel te bereiken.

 

6. Kies de juiste rekening

Of je nu je vakantiegeld opzij zet of (extra) wilt sparen voor een mooie reis, kies de beste rekening voor jou. Overweeg het aanbod bij zowel de grootbanken als kleinere banken, die vaak hogere rentes bieden. Via een spaarbemiddelaar kun je kiezen uit verschillende flexibele spaarrekeningen en deposito’s met verschillende looptijden.

 

7. Stuur (ook) je geld naar het buitenland

Wil je jouw vakantiegeld dit jaar niet in één keer opmaken? Dan is het slim om het vast te zetten. Bij de Nederlandse grootbanken ontvang je een gemiddelde rente van boven de 1%. In het buitenland lopen deze rentes bij een korte looptijd op tot 3,55%. Zo spaar je in een jaar al snel meer dan honderd euro aan extra rente bij elkaar tegenover een laag renderende spaarrekening.

Eelco Habets, algemeen directeur van Raisin Nederland, ligt toe:

Het is altijd verstandig om te sparen en vakantiegeld kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Heb je grote reisplannen en is het opgespaarde bedrag niet toereikend, of ontvang je geen vakantiegeld? Dan kan sparen tegen aantrekkelijke rentes uitkomst bieden. De spaarrentes stijgen in heel Europa. Nu de ECB de rente onlangs verder heeft verhoogd, is het waarschijnlijk dat de spaarrentes blijven stijgen. Veel buitenlandse banken bieden (veel) hogere rentes dan Nederlandse banken. Als je het meeste uit je geld wilt halen, dan is het verstandig om je spaargeld in het buitenland te parkeren.