Carnaval in de inflatiecrisis: 7 bespaartips hoe je de carnaval doorkomt zonder in het rood te eindigen
Publicatiedatum: 8 februari 2023
Het is weer zover; voordat er wordt afgeteld tot Pasen, mogen eerst alle remmen los met carnaval. Het was te verwachten en de kranten staan er al weken vol mee: carnaval dit jaar wordt een stuk duurder. Wat betekent dit voor carnavalsvierders? Besparen en carnaval vieren gaan niet perse hand in hand, maar nu het leven zoveel duurder is geworden zullen veel carnavalsvierders dit jaar toch iets zuiniger aan moeten doen. Dan volgt de vraag: hoe kun je los gaan zonder diep in de rode cijfers te raken? Spaarplatform Raisin.nl geeft 7 tips hoe je carnaval kan vieren op een budget. Zou de inflatiecrisis een nieuwe invulling kunnen geven aan de vastentijd die volgt na carnaval?
Na een aantal jaar van meer ingetogen en zelfs afgelaste carnavalsvieringen, willen veel Zuiderlingen het er weer goed van nemen dit jaar. Echter, de hoge inflatie en de daarbij horende prijsstijgingen hebben er goed ingehakt en laten ook carnavalsvierders niet onberoerd. In Kielegat (Breda) is dit jaar een gemiddeld biertje 30 cent duurder dan vorig jaar en maar liefst 60 cent prijziger dan in 2021. In Limburg wordt er bij verschillende carnavalsevenementen entree gevraagd. De hogere kosten hebben natuurlijk niet alleen betrekking op de 31 biertjes die de gemiddelde Brabander zelf tijdens carnaval consumeert, maar ook op de (vele) rondjes die er worden gegeven. De prijsstijging van bier heeft vooral te maken met de hoge energiekosten − deze laatste laten reeds een dalende trend zien maar consumentenprijzen reageren vertraagd hierop − en de gestegen kosten van grondstoffen die brouwerijen doorberekenen aan de horeca. Aangezien pils de smeerolie is van de carnavalsmachine, ligt de stijging van de bierprijs gevoelig. Daarnaast kampt de horeca met het vinden van personeel en, door dit tekort, met hogere personeelskosten. Het zal ook niet helpen dat veel cafés sinds de coronacrisis geen contant geld meer accepteren. Dit maakt het ingewikkelder om een goed overzicht te houden van je uitgaven. Voorheen kon je makkelijker voor jezelf een budget bepalen. Je nam contant geld mee op pad en was het op, dan was het op. Nu we contactloos betalen, zit er minder snel een limiet aan je uitgaven. Vooral na een aantal biertjes gaat de pinpas zonder na te denken op de betaalautomaat. Van de schade ben je de volgende dag pas bewust wanneer je je rekening checkt.
Naast de kosten van consumpties, een kostuum, en in sommige gevallen entree voor kroegen en feestzalen, moet er voor plezier achteraf ook in een andere vorm worden betaald. Terwijl 13% van de Brabanders en 9.5% van de Limburgers zich in 2022 ziek meldde tijdens of na de carnaval, nam maar liefst 28% van de zogenaamde import (niet-Zuiderlingen) ziekteverlof om bij te komen van het feestgedruis. Vooral voor de zzp’ers en ondernemers is dit nog een extra kostenpost. Echter, ondanks deze prijsstijgingen en ziekmeldingen, is carnaval voor veel Zuiderlingen een hoogtepunt van het jaar dat gevierd dient te worden. Hoe ga je om met de hogere kosten van een feest dat veel Brabanders en Limburgers en ook vierders van boven de grote rivieren nauw aan het hart ligt? En hoe kun je voorkomen dat je jezelf bankroet moet verklaren op Aswoensdag? Spaarplatform Raisin.nl geeft de carnavalsvierder 7 tips.
1. Stel van te voren een budget vast
Bedenk vooraf wat je dit jaar kan uitgeven tijdens carnaval. Aan de hand van dit budget kun je vervolgens bepalen of je de financiële ruimte hebt om alle dagen te gaan of dat je een keuze moet maken. Ga je meerdere dagen, maar met een kleiner budget? Of kies je één a twee dagen, maar neem je het die dagen ruim? Vervolgens stel je voor jezelf een dagbudget vast.
2. Probeer te besparen op je kostuum
Draag hetzelfde als vorig jaar of maak kleine aanpassingen. Als je per se wat nieuws wilt, kun je zelf een kostuum maken of er een lenen.
3. Een goede bodem is het halve werk
Met een volle maag en een drankje vooraf hoef je buiten de deur net iets minder te eten en drinken.
4. Betaal contant of zet voor jezelf een limiet
Betaal als dat mogelijk is met contant geld. Als je alleen met pin kunt betalen, zorg ervoor dat alleen het bedrag dat je wilt uitgeven beschikbaar is op je pas.
Zet de rest van je geld op je spaarrekening zodat je er niet makkelijk bij kan.
5. Bespaar op vervoer
Kies ervoor carnaval dichterbij huis te vieren, te carpoolen, of wees de bob (scheelt ook weer een kater).
6. Geniet, maar geef rondjes met mate
Het past misschien minder bij de carnavalssfeer, maar als je krap bij kas zit, beperk het geven van rondjes.
7. Spaar in de vastentijd
De essentie van carnaval is de omkering van gebruikelijke normen en regels, dus een oproep tot ‘verstandig carnaval vieren’ is misschien misplaatst. Je kunt wel verstandig met je geld omgaan en er niet minder plezier om hebben tijdens de feestperiode. Als je ervoor kiest niet te bezuinigen tijdens de carnaval kun je de vastenperiode dit jaar ter harte nemen. Van oudsher is carnaval de periode vóór de vastentijd waarin na een tijd van goed feesten een periode van bezinning volgt. Terwijl er vroeger geen vlees of zoetigheid werd gegeten tot Pasen, wordt er tegenwoordig niet of nauwelijks meer gevast door katholieken. Om enige prijsstijgingen voor volgend jaar de baas te zijn en de vastentijd nieuwe vorm te geven, raadt spaarplatform Raisin aan om in de periode tussen Aswoensdag en Pasen geld opzij te zetten.
“Veertig dagen is misschien geen lange tijd om een significant bedrag te sparen, maar je kunt in deze periode wel de basis leggen voor een goede gewoonte, die je na Pasen kunt voortzetten” adviseert Raisin Directeur en Maastrichtenaar Eelco Habets.
De inflatie is niet meer zo hoog als in de afgelopen maanden, maar carnaval zal er in de aankomende jaren niet goedkoper op worden. Door na de carnaval verstandiger met je geld om te gaan, kun je een nieuwe invulling geven aan de vastentijd en met Pasen of aan het einde van het jaar meer geld overhouden.