Hoe Banca Progetto sneller groeide

en meer winst behaalde — Deel 2

Een interview met Claudio Caputo, financieel directeur bij Banca Progetto

Banca Progetto is actief in de Italiaanse financiële markt sinds 1994. Vooral in de laatste paar jaren heeft de bank haar groei en winstgevendheid aanzienlijk kunnen verhogen. In een interview met Claudio Caputo, financieel directeur van Banca Progetto, komen we meer te weten over de bank:

 

Raisin: Wanneer is Banca Progetto opgericht en wat is uw functie bij de bank?

Claudio Caputo: Banca Progetto bestaat in haar huidige vorm sinds 2016. Toen nam Oaktree Capital Management Ltd., één van de grootste investeringsmaatschappijen ter wereld, een meerderheidsbelang in de bank. Ik ben sinds 2017 financieel directeur van de bank.

Raisin: Welke producten biedt Banco Progetto aan en wie kan gebruikmaken van uw aanbod?

Claudio Caputo: Banca Progetto is een gespecialiseerde financieringsbank die zich richt op het midden- en kleinbedrijf (mkb) en particulieren. Daarbij vertrouwen we op technologie en innovatie om een revolutionaire klantervaring te bieden. Onder onze producten vallen onder andere persoonlijke leningen en kredieten. De bank biedt ook concurrerende termijndeposito’s aan, via platforms zoals Raisin.

3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Raisin: Hoe bieden banken zoals Banca Progetto zulke competitieve spaarrentes?

Claudio Caputo: De bank heeft een simpel en robuust bedrijfsmodel met een sterk, groeiend merk. Samen met efficiënte, digitale processen kunnen we zo scherpe spaarrentes bieden.

Raisin: Hoe beoordeelt u de huidige stabiliteit van Banca Progetto?

Claudio Caputo: Na een succesvolle herstructurering in 2019 zijn de groei en de winstgevendheid aanzienlijk toegenomen. Het doel was om de digitale transformatie te versnellen. Ons succes toont zich onder andere in de financiële cijfers voor 2021. Banca Progetto rapporteerde een nettowinst van 41 miljoen euro, een CET1-kapitaalratio* van 20% en een rendement op eigen vermogen van meer dan 30%. Bovendien behaalde de bank een balanstotaal van 4,6 miljard euro.

Raisin: De economische groei in Europa stagneert momenteel. Hoe ondersteunt Banca Progetto bedrijven?

Claudio Caputo: In 2019 bedroeg het balanstotaal van Banca Progetto 1,2 miljard euro. Tegen het einde van 2021 was dit bedrag bijna viervoudigd. Dankzij de steun die de bank aan bedrijven en consumenten heeft verleend, behaalde Banca Progetto in 2021 een balanstotaal van 4,6 miljard euro – en dat ondanks het effect van de pandemie op de wereldeconomie.

Raisin: Hoe is Raisin onder de aandacht gekomen bij Banca Progetto en wat overtuigde u om een samenwerking met Raisin aan te gaan?

Claudio Caputo: Banca Progetto heeft zich in 2016 als één van de eerste Italiaanse banken aangesloten bij het Duitse platform van Raisin.Zo wilden we onze financieringsbronnen uitbreiden en diversifiëren. De innovatieve fintech-benadering en operationele efficiëntie van de online platforms van Raisin sluiten goed aan op het bedrijfsmodel van onze bank. Wij maken graag gebruik van strategische en technologische partnerschappen.

Raisin: Waarom is een termijndeposito de moeite waard voor spaarders?

Claudio Caputo: Een termijndeposito is een spaarproduct met weinig risico en een vast rendement. Dit zorgt voor stabiliteit. Met termijndeposito’s vermijden spaarders en beleggers marktschommelingen, zoals de fluctuaties die we ervaren hebben tijdens de pandemie, en andere potentiële risico’s die financiële instabiliteit veroorzaken.

 

Ook op de hoogte blijven over de laatste nieuwe spaarproducten, promoties, renteverhogingen en andere interessante zaken? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Raisin: Tot slot, iets waar onze klanten erg benieuwd naar zijn: hoe denkt u dat de spaarrentes zich in de nabije toekomst gaan ontwikkelen?

Claudio Caputo: De verwachtingen omtrent spaarrentes veranderen dagelijks in de huidige marktsituatie. Daardoor is het erg lastig om voorspellingen te doen over de toekomstige ontwikkeling van spaarrentes op de korte termijn. Uiteraard volgt Banca Progetto de ontwikkelingen op de spaarmarkt en past waar nodig de rentes op termijndeposito’s aan.

Over Claudio Caputo

Claudio Caputo studeerde economie aan de universiteit van Messina. Na zijn afstuderen in 2000, zette hij zijn eerste stappen in de financiële sector bij het Milanese kantoor van accountants- en adviesorganisatie KPMG SpA.

Claudio Caputo trad in 2007 in dienst bij de onafhankelijke private investeringbank Banca Leonardo. Aanvankelijk als leidinggevende van de afdeling Geconsolideerde Jaarrekeningen en Kredieten, maar al snel werd hij benoemd tot financieel directeur. Vanaf 2016 was hij als manager verantwoordelijk voor de financiële en zakelijke verslaglegging. In deze periode ondersteunde hij de bankengroep onder meer in haar groei- en ontwikkelingsfase en begeleidde hij Banca Leonardo bij het structureren van buitengewone financieringsmaatregelen.

Sinds juli 2017 geeft Claudio Caputo als financieel directeur leiding aan de financiële afdeling van Banca Progetto.

*De CET1-ratio (Common Equity Tier 1) is de belangrijkste indicator van de kapitaalpositie van een bank. Deze ratio geeft aan hoeveel kapitaal van de hoogste kwaliteit (‘eigen vermogen’) banken bezitten ten opzichte van de risico’s die zij lopen. Een hogere ratio betekent dat een bank beter gekapitaliseerd is. 

Het minimum CET1-ratio is 6% volgens afspraken gemaakt in het Basel III-akkoord (een maatregelenpakket van het internationale Basel Comité ー bestaande uit 45 centrale banken en toezichthouders uit 28 rechtsgebieden, waaronder De Nederlandsche Bank ー om banken meer robuust te maken). De Nederlandse grootbanken ABN Amro (16.3%), ING (15.9%) en Rabobank (17.4%) behaalden in boekjaar 2021 allemaal een CET1-ratio die ruim boven het minimum uitstak.