Meer dan de helft van de bevolking vreest dat het niet voldoende kan sparen voor zijn pensioen

Kan een stijging van Europese spaarrentes deze bezorgdheid tegen gaan?

  • 85% van de Nederlandse ondervraagden vindt de lage rentestanden oneerlijk voor spaarders, 60% heeft er geen begrip voor dat banken negatieve rentes doorberekenen
  • De lage rentestanden verminderen voor tweederde van respondenten het vertrouwen in banken
  • Spaarders zijn gedesillusioneerd, waarbij drie van de vier actie van de overheid verlangen
  • Het coronavirus richt schade aan op de financiële markten, maar het levert renteverhogingen in de rest van Europa op

De coronaviruspandemie heeft de wereldwijde markten op hun kop gezet en in een poging om de economische schade te beperken, hebben er sinds de WHO het virus tot pandemie verklaarde ten minste 58 renteverlagingen door centrale banken plaatsgevonden.* Ondertussen verdedigt de Europese Centrale Bank een negatieve rente voor banken in de EU reeds sinds 2014. Terwijl Nederlandse huishoudens onverminderd door blijven sparen en eind 2019 een totaal bedrag van 368 miljard euro bereikten, daalden de gemiddelde rentes in Nederland op spaarrekeningen en termijndeposito’s gestaag.** Bij onder andere de grootbanken worden spaarders reeds geconfronteerd met negatieve rentes op saldi boven bepaalde niveaus.

Al voor de economische onrust die door de huidige pandemie wordt veroorzaakt, leidde een reeks omstandigheden van structurele aard tot historisch lage rentes. Namens spaarmarktplaats Raisin (www.raisin.nl) heeft YouGov een representatief onderzoek uitgevoerd om beter te begrijpen hoe de Nederlander tegen de lage en negatieve rentes aankijkt.

58% maakt zich zorgen over zijn pensioen

De huidige periode van nul en negatieve spaarrentes is op verschillende manieren in het dagelijks leven  merkbaar. Bijna de helft (46%) ondervindt direct effect van de lage rentes of heeft familie en vrienden die ermee te maken hebben. Meer dan de helft van de respondenten (58%) vreest dat ze onder de huidige omstandigheden niet voldoende kunnen sparen voor hun pensioen.

“Het is oneerlijk”: driekwart wil dat centrale banken of de overheid ingrijpen

Meer dan vier van de vijf deelnemers aan de studie (85%) beschouwt lage en negatieve rentes als oneerlijk tegenover spaarders en bijna tweederde (60%) heeft geen begrip ervoor dat banken negatieve rentes doorberekenen aan hun klanten. Daarnaast vermindert de huidige rentesituatie het vertrouwen in banken voor twee derde van de respondenten (66%). Driekwart van de Nederlanders (76%) wil dat de centrale banken maatregelen nemen, terwijl bijna evenveel respondenten (74%) willen dat de overheid ingrijpt tegen de lage en negatieve rentes.

Rentetarieven in Europa tonen positieve trend – maar kunnen ze de publieke bezorgdheid wegnemen?

53% verwacht geen renteverbetering in de nabije toekomst, een kwart van de Nederlanders (24%) zegt niet te zoeken naar beter rendement op zijn spaargeld, een bijna even groot aandeel (21%) is op zoek naar alternatieve manieren om zijn spaargeld te gebruiken (bijv. aandelen/obligaties of het aflossen van hun hypotheek) en één op de zes (16%) wendt zich tot hun familie en vrienden voor advies over hoe ze hun rendement kunnen verhogen.

Een positief punt geluid in de huidige economische onzekerheid is de opwaartse trend in de rentetarieven bij banken buiten Nederland. Eelco Habets, Country Head – Nederland voor Raisin, licht toe: “In de afgelopen weken verhoogden 17 banken uit diverse EU-landen hun rentetarieven op de verschillende Raisin-platforms, waaronder ook 2 banken op Raisin.nl: Inbank (Estland), nu met depositorentes van 0,7% op 1 jaar tot 1,3% p.j. op 5 jaar looptijd en J&T Banka (Tsjechië), die 0,6% p.j. op een deposito van 6 maanden biedt. Bovendien heeft BlueOrange Bank (Letland) aangekondigd zijn depositorentes op de Nederlandse markt op 8 april te verhogen naar de nummer 1 positie op alle aangeboden looptijden, oplopend van 0,65% p.j. op 6 maanden tot 1,17% p.j. op 3 jaar looptijd. Deze trend suggereert een verbetering van de mogelijkheden van de Nederlandse consument om zijn vermogen effectief en veilig te laten groeien en biedt hoop aan de 58% die zich zorgen maakt of ze zich financieel goed kunnen voorbereiden op hun pensioen.”


Eelco Habets

Dr. Tamaz Georgadze, Raisin CEO en mede-oprichter: “De lange periode van lage rentetarieven bemoeilijkt het opbouwen van vermogen en het sparen voor het pensioen. De mensen hebben zich dit natuurlijk gerealiseerd. Op de korte termijn kunnen de rentetarieven weer stijgen, wat een kleine remedie is voor de spaarders. Op de middellange termijn zullen de politiek en de financiële sector echter een tandje moeten bijzetten. De pijn moet worden aangepakt: eenvoudige, transparante en goedkope pensioenoplossingen, het openstellen van de markt voor grensoverschrijdende spaar- en beleggingsproducten en het versterken van de samenwerking tussen fintechs en banken voor eenvoudige oplossingen voor de consument.”


Dr. Tamaz Georgadze

* Bron: Renteverlagingen tot 6 april 2020 http://www.cbrates.com/decisions.htm
** Bron: Statistisch Nieuwsbericht: Spaargeld bij banken neemt fors toe, ondanks de lage rente https://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/statistisch-nieuws-2020/dnb387273.jsp

Over Raisin
De in Berlijn gevestigde fintech Raisin werd in 2012 opgericht door Dr. Tamaz Georgadze (CEO), Dr. Frank Freund (CFO) en Michael Stephan (COO). De platformen van Raisin – onder de merknaam WeltSparen in de Duitstalige wereld – doorbreken barrières en bieden Europese spaarders met een éénmalige registratie gratis online toegang tot, en beheer van, spaarproducten van banken in heel Europese Economische Ruimte, evenals wereldwijd gediversifieerde, kostefficiënte ETF-portefeuilles en pensioenproducten (momenteel beschikbaar in Duitsland). Aangezien Raisin voor het spaaraanbod uitsluitend samenwerkt met banken uit de EER, wordt het spaargeld van klanten beschermd door nationale depositogarantiestelsels tot € 100.000 per klant per bank. Raisin heeft van de Autoriteit Financiële Markten een vergunning voor het bemiddelen in spaarrekeningen en biedt zijn website, klantenservice en documentatie in het Nederlands aan. Sinds de lancering in 2013 heeft Raisin 21,5 miljard euro bemiddeld voor meer dan 245.000 klanten uit meer dan 28 Europese landen bij 90 partnerbanken. Het bedrijf staat steeds weer in de top 5 van de prestigieuze Fintech50 en wordt gesteund door prestigieuze Europese en Amerikaanse investeerders zoals btov Partners, Goldman Sachs, PayPal Ventures, Thrive Capital, Index Ventures, Orange Digital Ventures en Ribbit Capital. Raisin UK in Manchester, banking-as-a-service provider Raisin Bank in Frankfurt, pensioenspecialist Fairr, en Raisin Technologies in New York (voorheen Choice Financial Solutions) maken deel uit van Raisin.

Terug naar archief