ABN, Rabobank en ING verhogen spaarrente naar 0,25%. Maar houdt het Nederlandse spaarders tegen over de grens te sparen voor het vierdubbele?

Publicatiedatum: 28 november 2022

Home > Raisin Insights > Spaarrente naar 0,25%

Het is een ‘historische’ ontwikkeling: na jarenlang geen of een negatieve spaarrente, verhogen de Rabobank, ABN en ING vanaf 1 december hun variabele rente op spaarrekeningen naar 0,25 procent. Een poging om spaarders binnen de grenzen te houden, maar is het genoeg?

Dat een aantal Nederlandse banken de spaarrente nu verhoogt is natuurlijk een stap in de juiste richting, maar in de huidige inflatiecrisis een druppel op de gloeiende spaarplaat. Je ziet je spaargeld alsnog als sneeuw voor de zon verdwijnen met een inflatiecijfer van 14 procent (oktober). Het is daarom niet gek dat steeds meer Nederlanders hun spaarheil elders in de EU zoeken. Bij de buren kunnen ze namelijk het vierdubbele (1 procent) krijgen. Dat sparen bij banken elders in de EU steeds populairder wordt, blijkt ook uit de cijfers. Raisin.nl, dat Nederlandse spaarders een platform biedt om deposito- en spaarrekeningen bij banken overal in de EU te openen en beheren via één account, rapporteert dat het het aantal klanten sinds januari 2021 met 646% zag stijgen.

Hogere spaarrente bij buitenlandse banken

Bij Renault Bank uit Frankrijk kun je nu vrij opneembaar sparen tegen een spaarrente van 1 procent. Dit is het vierdubbele van wat de Nederlandse banken (zullen) aanbieden. Dat is € 1000 euro per jaar op € 100.000 spaargeld, tegenover € 250 wanneer je een ton op je spaarrekening hebt staan bij een Nederlandse bank – en dan hebben we het niet eens over het feit dat je bij veel Nederlandse banken moet betalen (voor een betaalrekening) om er te kunnen sparen. Nu we voor het eerst in drie jaar de huizenprijzen zien dalen en de aandelenmarkt door de mogelijk aankomende recessie instabiel blijft, zullen veel Nederlanders voor zekerheid (blijven) kiezen in de vorm van spaargeld. Daarbij zullen ze  de hoogste spaarrentes elders in de EU vinden, en dat besef ziet Raisin dus ook terug in de sterke toename van klanten.

Maar waarom blijven sommige spaarders dan nog bij een Nederlandse bank?

Het is een beetje als bij een bedrijf blijven waar je al jaren werkt, terwijl je weet dat je een beter aanbod ergens anders kan krijgen. Maak je een nieuwe stap naar een betere toekomst, of blijf je  uit gemak in je comfortzone?  Er zijn veel Nederlanders die door de jarenlange lage rentes bij Nederlandse banken passief zijn geworden op het gebied van sparen, omdat men ervan uitgaat dat er ‘toch niets beters te vinden is’. Tegenwoordig is het echter eenvoudiger dan ooit om te sparen elders in de EU, en met de vele malen hogere rentes die daar te vinden zijn, is er geen reden meer hier géén gebruik van te maken. Daarnaast wordt sinds 2010 in elk EU-land je spaargeld net zoals in Nederland beschermd tot € 100.000 per rekeninghouder per bank, of een gelijkwaardig bedrag in de lokale munteenheid. Dit wordt gegarandeerd door het wettelijke depositogarantiestelsel in elk EU-land. Gaat jouw bank failliet? Dan wordt je spaargeld binnen tien werkdagen ter beschikking gesteld. Vanaf 2024 zal dat binnen 7 werkdagen zijn.

Wat te doen als je meer dan € 100.000 spaargeld hebt?

Vermogende spaarders die meer dan €100.000 op hun rekening hebben staan, kunnen dankzij Raisin.nl eenvoudig spaargeld spreiden over verschillende banken. Bij Raisin hoef je je namelijk maar éénmalig te registreren en identificeren, daarna open je zo binnen enkele minuten de ene na de andere rekening bij de banken in de landen van jouw keuze.

Spaarrente van 1 procent: nu of nooit?

Een spaarrente van 1 procent, je moet er diep voor in je geheugen graven. Het is reeds zes jaar geleden dat we dit voor het laatst zagen! De afgelopen jaren zijn we zo gewend geraakt aan extreem lage en zelfs negatieve spaarrentes, dat 1 procent als een lot uit de loterij voelt. We vergeten bijna dat in 1991 een spaarrente van vijf procent geen uitzondering was. Begin jaren negentig waren er zelfs spaarrentes van acht procent. Je kunt het je nu bijna niet meer voor stellen. Betekent dit dat we ooit nog dezelfde spaarrentes kunnen verwachten? In Nederland vrijwel zeker niet. Er is simpelweg teveel spaargeld in Nederland (we sparen per hoofd nog meer dan andere grote Europese landen). In hoeverre de spaarrentes stijgen is bovendien deels afhankelijk van het gedrag van de spaarders. Hoe meer Nederlandse spaarders kiezen voor sparen bij buitenlandse banken, hoe meer de Nederlandse banken de concurrentie zullen voelen. En meer concurrentie betekent betere spaarrentes.

Eelco Habets, algemeen directeur van Raisin.nl bevestigt dat spaarders ook zelf invloed kunnen uitoefenen op de spaarrentes bij Nederlandse banken.

 

 “Nederlandse banken reageren relatief traag en blijven voorlopig nog lage rentes bieden op vrij opneembaar sparen. Zodra de inflatie weer omlaag gaat, is het belangrijk dat sparen er niet alleen maar voor zorgt dat geld niet minder waard wordt, maar moet sparen ook wel geld opleveren. Hiervoor zijn internationale concurrentie en actieve spaarders nodig. Als we kijken naar de sterke groei van ons klantenbestand, heeft een deel van de Nederlanders dit al goed begrepen – wij gaan ervan uit dat deze trend zich zal voortzetten op dezelfde of zelfs snellere voet.”

Over Raisin

Raisin is opgericht in 2012 en is Europees marktleider in internationaal sparen. De fintech – met een vergunning voor het bemiddelen in spaarrekeningen van de Autoriteit Financiële Markten – biedt een platform dat spaarders en banken verbindt. Zo profiteren Nederlandse spaarders via Raisin.nl van deposito- en spaarrekeningen van banken uit de EU, met veelal hogere rentes dan in Nederland. De EU-banken krijgen eenvoudig en op grote schaal toegang tot een stabiele financieringsbron. Omdat alleen banken uit de EU worden aangeboden, is de spaarder er zeker van dat spaargeld net zoals in Nederland gedekt wordt door wettelijke depositogarantiestelsels tot € 100.000 per rekeninghouder per bank (of een gelijkwaardig bedrag in lokale valuta).

Wereldwijd werkt Raisin samen met ongeveer 400 banken en financiële dienstverleners uit meer dan 30 landen. De fintech bedient ruim 750.000 directe klanten en heeft kantoren in negen steden waaronder Berlijn, Parijs, Londen en New York. Raisin wordt gesteund door gerenommeerde investeerders zoals Deutsche Bank, Goldman Sachs en Paypal Ventures.