Europese vergelijking: Nederlanders Spaarkampioenen van Europa

Publicatiedatum: 28 oktober 2021

Home > Raisin Insights > Spaarkampioenen van Europa

In het kort
  • Van januari tot en met juni 2021 hebben Nederlanders gemiddeld € 1734 extra opzijgezet op bankrekeningen
  • Nederlanders sparen in het eerste halve jaar van 2021 per persoon meer dan de Britten (€ 1424), Fransen (€ 1003) en Duitsers (€ 883)
  • Britten sparen in absolute cijfers voor het eerst meer dan Duitsers
  • Nieuw dieptepunt in de spaarrentes drukt de spaarlust niet

Waar een klein land groot in kan zijn

In absolute cijfers staat Nederland in een vergelijking van de vijf grootste economieën van de eurozone en het Verenigd Koninkrijk weliswaar onderaan, maar per hoofd van de bevolking spaarde niemand in het eerste halve jaar van 2021 meer dan de Nederlanders.

Van juli 2020 tot juni 2021 zetten Nederlanders een extra € 38 miljard opzij op spaar- en depositorekeningen. In de eerste zes maanden van 2021 een bedrag van maar liefst € 1734 per inwoner. Maar liefst 3,8 keer meer dan bijvoorbeeld de Italianen, die per persoon slechts € 453 opzijgezet hebben.

Ondertussen hebben spaarders in het Verenigd Koninkrijk (€ 170 miljard) voor de eerste keer meer extra geld op hun gezamenlijke bankrekeningen weggezet dan Duitsers (€ 160 miljard). In de belangrijkste economieën van de eurozone toonde alleen het spaartempo van de Fransen een stagnatie.

“Nederlandse spaarders zijn steeds actiever geworden sinds het begin van de pandemie. In geen enkel land in Europa wordt meer gespaard per persoon,” aldus Eelco Habets, Country Head Nederland van Raisin.

Habets vervolgt: “Aan de ene kant is dat logisch – we konden allemaal minder geld uitgeven tijdens de pandemie. Ook financiële onzekerheid speelt sparen in de hand. Dit neemt niet weg dat andere factoren de spaarlust zouden kunnen remmen. De fiscus gaat ondertussen uit van een negatief rendement op sparen en de inflatie ligt al tijden een stuk hoger dan de spaarrentes in Nederland. Om de schade te beperken moeten Nederlandse spaarders haast wel op zoek naar alternatieven, zoals sparen in het buitenland.”

Waar Nederlanders onverminderd hard verder zijn blijven sparen, is het spaartempo in de gehele eurozone weer wat vertraagd. De gemiddelde spaarder uit de eurozone heeft nu € 796 meer op z’n rekening staan dan in december 2020. Het rapport laat verder zien dat de instroom van spaargeld ongelijkmatig verdeeld is over de eurozone; spaarders uit de zuidelijke eurolanden sparen minder dan spaarders in West- en Midden-Europa.

Van de zes grootste economieën in de eurozone is alleen in Frankrijk een negatieve trend zichtbaar. De netto instroom kromp zelfs met maar liefst 29% vergeleken met de eerste twee kwartalen van vorig jaar. In Duitsland bedroeg de instroom van spaargeld in de eerste zes maanden van dit jaar maar liefst € 74 miljard, vooral na een zeer sterke stijging in het eerste kwartaal van dit jaar.

“Na de grootste instroom aan spaargeld sinds de financiële crisis van 2018, is het spaargedrag in de eurozone weer teruggekeerd naar de niveaus die we zagen voor de pandemie. Met een netto instroom in de eurozone van € 272 miljard over het eerste halve jaar van 2021, blijven spaarrekeningen en deposito’s een belangrijke rol spelen in de EU,” aldus Tamaz Georgadze, CEO van Raisin.

“Spaarders uit de eurozone blijven dan wel meer geld opzijzetten, maar de spaarrentes duiken op meer en meer plekken onder het nulpunt. Wij verwachten daarom een nog verdere groei in de vraag naar veilige spaarproducten met een concurrerende rente. Spaarders nemen hun financiële toekomst daarnaast steeds vaker in eigen hand, mede dankzij innovaties in open banking die zorgen voor meer keus en transparantie. Daarom is het belangrijk dat banken in de regio na gaan denken over het soort oplossing dat ze aan willen bieden – alles zelf regelen, of met de hulp van een dienstverlener,” voegt Georgadze toe.

Over deze analyse

Alle gegevens in de publicatie werden verzameld van de Europese Centrale Bank, de Bank of England, het Statistisches Bundesamt van Duitsland, Eurostat en Barkow Consulting. In dit onderzoek wordt de ontwikkeling van spaartegoeden bij retailbanks in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk onderzocht.

Overzicht van spaargedrag Nederland + drie grootste economieën Europa

Netto instroom in miljard € Nederland Duitsland Frankrijk Groot-Brittannië
Q2 2020 27 57 62 59
Q3 2020 3 29 24 12
Q4 2020 4 57 30 56
Q1 2021 14 38 36 45
Q2 2021 16 36 32 35