Rentestijging (+0,10%) beste aanbieding vrij opneembaar sparen (0,35%)

– voor het eerst sinds 1 maart

Publicatiedatum: 28 juni 2022

Home > Raisin Insights > Beste aanbieding vrij opneembaar sparen

Het rentehek is van de dam. Mensen met een flexibele hypotheek komen mogelijk binnenkort al in de problemen, maar de meeste spaarders merken ondertussen dat er steeds betere aanbiedingen op de markt beschikbaar zijn. Vermogende spaarders betalen bij de meeste (groot)banken binnenkort geen negatieve rente meer.

In de afgelopen maanden verhoogden verschillende aanbieders uit Nederland en andere EU-landen de rentes op spaardeposito’s al behoorlijk. Zo biedt Klarna vanaf vandaag met 1,30% de hoogste rente in de markt op 1 jaar looptijd; de rentes bij Banca Progetto lopen op tot liefst 1,85% p.j. op 3 jaar. Alhoewel er onder de klanten van Raisin reeds een sterke beweging te zien is richting termijndeposito’s, blijven veel Nederlanders ook nog altijd hun dagelijks opvraagbare spaarrekening trouw. En hier blijven nulrentes voorlopig eerder regel dan uitzondering.

Nederlanders die elders in de EU kijken, vinden vanaf heden een spaarrente van 0,35% p.j. bij Renault Bank uit Frankrijk. Dit is een verhoging van 10 basispunten (0,10%) vergeleken met de vorige variabele rente van 0,25% p.j. aangeboden door de Fransen, en 5 basispunten (0,05%) boven de vorige hoogste spaarrente in de Nederlandse markt, 0,30% p.j. aangeboden door Bigbank uit Estland.

Druppel op een gloeiende plaat?

Tegen de achtergrond van een gierende inflatie – die langzaam af lijkt te remmen – lijkt een rente van 0,35% nog een druppel op een gloeiende plaat. Maar Eelco Habets, algemeen directeur Nederland bij spaarplatform Raisin.nl, is overtuigd dat het hier niet bij zal blijven.

“Bij onze partnerbanken merken we dat de vraag sterk aantrekt. Dit vertaalt zich reeds in hogere rentes op termijndeposito’s, vanwege de looptijden vooral felbegeerd onder banken in tijden van stijgende rentes, maar wordt nu ook zichtbaar in hogere rentes op flexibele spaarrekeningen.”

“Onze verwachting is dat de rente door zal blijven stijgen. Vooral nu de Europese Centrale Bank (ECB) de rente naar boven aan gaat passen. Aan de hand van verschillende signalen die wij opvangen – zoals de Bank voor Internationale Betalingen die een lans breekt voor renteverhogingen – zou het mij niet verbazen als we in de zomer van volgend jaar bijna een procent per jaar krijgen.”

“De vraag blijft natuurlijk wel of Nederlandse banken dezelfde interesse zullen hebben in spaargeld als partijen uit andere EU-landen, zoals buy-now-pay-later-reus Klarna en de financiële tak van de Renault Group, Renault Bank.”

Internationale concurrentie als medicijn voor passieve houding Nederlandse banken

“Aan de ene kant kunnen we spreken van een nogal passieve houding bij de Nederlandse banken. Met de vinger naar de negatieve depositorente van de ECB wijzen is in ieder geval niet meer houdbaar, dus de rentes moeten omhoog.”

“Maar ook Nederlandse spaarders moeten in beweging blijven. Naast de banken die bij ons platform aangesloten zijn, zijn er nog andere spelers actief op de Nederlandse markt. Alle aanbiedingen van banken met een vergunning van een EU-lidstaat zijn dankzij de gelijkwaardige depositogarantiestelsels veilig genoeg om van te profiteren. We zien dan ook dat internationaal sparen in rasse schreden populairder wordt.”

Habets vervolgt: “Deze internationale concurrentie kan Nederlandse banken het vuur na aan de schenen gaan leggen. En dat is uiteindelijk alleen maar goed voor de markt. Zo blijven banken scherp en de spaarder haalt het meeste uit zijn geld.”