Zoveel duurder is carnaval geworden in de afgelopen 5 jaar

Publicatiedatum: 7 februari 2024

Home › Insights › Carnaval duurder geworden in de afgelopen 5 jaar

Ja, het aftellen is weer begonnen: de kostuums mogen weer van zolder, want carnaval staat voor de deur. Dat betekent drie, en voor velen zelfs vijf dagen lang, muziek, polonaise, worstenbroodjes, en niet te vergeten pils, liters pils. Maar het leven is tegenwoordig al duur genoeg; hebben Nederlanders nog wel genoeg op zak om dagenlang uitbundig te feesten? Carnaval draait immers om genieten met een zachte G. Rondjes geven, nog een extra pilsje, niemand wil op de kleintjes letten. Echter, nu de horeca de prijzen dit jaar weer heeft moeten verhogen, rijst de vraag: wat kost het eigenlijk om carnaval te vieren? En hoeveel duurder is het vergeleken met vijf jaar geleden? En wat zijn de kosten als je Prins Carnaval wilt zijn? Spaarplatform Raisin.nl heeft het berekend en geeft tips om carnaval door te komen zonder in het rood te eindigen.

 

Prijs van een biertje in de afgelopen 5 jaar met 35% gestegen

Dit jaar betalen carnavalsvierders in Breda maar liefst 35% meer voor een pilsje, bijna een euro extra vergeleken met vijf jaar geleden. In 2019 kostte een consumptie in Kielegat nog € 2,60, terwijl je nu € 3,50 neertelt voor de traditionele leutpenning. Dat is een stijging van 20 eurocent ten opzichte van vorig jaar. Ook in Limburg betaal je tijdens vastelaovend dit jaar een stuk meer voor een biertje. In Venlo betaal je zelfs € 3,65, dat is 45 eurocent meer dan vorig jaar en € 1,25 meer dan in 2019. In Eindhoven moeten feestgangers deze carnaval zelfs € 3,75 neerleggen voor een glas bier. Niet alleen in de grote steden, maar ook in kleine dorpen stijgen de prijzen dit jaar. Luus Sijbers, uitbater bij Café ‘t Hooghuys in Eerde, betreurt deze ontwikkeling maar geeft aan dat het niet anders kan. “Ook wij moeten meebewegen met de algehele prijsstijgingen, waardoor de prijs per consumptie dit jaar op € 3,00 ligt. Ik vind het vervelend tegenover onze vaste klanten om ieder jaar weer in prijs omhoog te moeten gaan. Een prijsstijging van € 0,10 zorgde soms al voor teleurstelling onder de klanten van ons dorpscafé, laat staan een stijging van 20 cent.” Sinds 1 januari 2024 is de bierprijs van Brand, Amstel en Heineken op fust met gemiddeld 3,2% gestegen en moeten ondernemers 1,6% meer betalen voor tankbier. “Niet alleen is de prijs van bier gestegen, maar ook de kosten voor energie, water, DJ’s en zelfs schoonmaakproducten zijn aanzienlijk toegenomen. Bovendien brengt de uitdaging om tijdens deze dagen horecapersoneel te vinden extra kosten met zich mee. Door het personeelstekort worden we gedwongen een hoger uurloon aan te bieden aan obers en barpersoneel.”

 

Zoveel kost het om 3 of 5 dagen lang carnaval te vieren

Voor onze berekening hebben we Breda als voorbeeld genomen, waar de kosten per consumptie € 3,50 bedragen. Omdat niet iedereen vijf dagen carnaval viert, hebben we de kosten berekend voor één dag, drie dagen en vijf dagen. We gaan ervan uit dat er thuis wordt ontbeten met een stevige portie worstenbroodjes, dat het carnavalskostuum dit jaar wordt hergebruikt (wat niet alleen kosten bespaart maar ook duurzaam is), en dat er gemiddeld 10 pilsjes per dag worden genuttigd. Hieruit volgt dat de kosten voor drie dagen carnaval gemiddeld rond de € 159 liggen. Als je carnaval viert van vrijdag tot en met dinsdag, dus vijf dagen, kun je rekenen op een totaalbedrag van € 265. Natuurlijk varieert het drinkgedrag per persoon, besteedt de een meer aan frikandellen en friet, terwijl de ander misschien lopend gaat en dus geen extra kosten heeft voor vervoer.

 

Wat
Per dag
3 dagen
5 dagen
Consumptiemunten (10 stuks)
€ 35
€ 105
€ 175
Extra’s zoals eten, garderobe, vervoer etc.
€ 18
€ 54
€ 90
Totaal
€ 53
€ 159
€ 265

Zoveel zijn de kosten van carnaval in vijf jaar tijd gestegen

Als we hetzelfde stijgingspercentage toepassen op de bijkomende kosten zoals eten en vervoer, komt het neer op een bedrag van € 37,70 per dag. In 2019 kwam het totaalbedrag na vijf dagen carnaval dus uit op gemiddeld zo’n € 188,50. Dit betekent dat carnaval in de afgelopen vijf jaar € 76,50 duurder is geworden.

 

Wat
Per dag
3 dagen
5 dagen
Consumptiemunten (10 stuks)
€ 26
€ 78
€ 130
Extra’s zoals eten, garderobe, vervoer etc.
€ 11,70
€ 35,10
€ 58,50
Totaal
€ 37,70
€ 113,10
€ 188,50

Dit zijn de kosten om als Prins Carnaval vijf dagen lang het feest te vieren

Volgens een enquête van De Gelderlander uit 2019 blijkt dat een Prins Carnaval gemiddeld zo’n 18,5 glazen bier per dag consumeert tijdens het festijn. Dit zou betekenen dat na vijf dagen van feestelijk vertier de Prins Carnaval in 2019 ongeveer € 240,50 aan bier zou hebben uitgegeven. In 2024 is dit bedrag met € 83,25 gestegen; na vijf dagen, waarbij de Prins Carnaval dagelijks zo’n 18,5 glazen pils nuttigt, komt het totaal op € 323,75 uit. Als we daar nog eens € 18 per dag aan toevoegen voor extra’s zoals eten, garderobe en vervoer, kom je op een totaalbedrag van € 413,75. Maar dat is nog lang niet alles. Hierbij zijn nog geen kosten meegerekend voor rondjes, kostuums, de overige carnavalsfestiviteiten in het carnavalsseizoen dat al vanaf 11 november begint, en niet te vergeten de kosten van een oppas (indien je kinderen hebt) voor alle weekenden waarin je op pad moet. Het kost dus wel duizenden euro’s om Prins Carnaval te zijn. Volgens Omroep Brabant geeft een carnavalsprins gemiddeld zo’n € 3000 uit. De bedragen variëren volgens de omroep van 200 euro tot een uitschieter van 10.000 euro. Prins Carnaval zijn is dus niet voor iedereen weggelegd, vooral in crisistijden niet.

 

Spaarplatform Raisin.nl deelt  7 bespaartips om de carnaval te vieren zonder in het rood te eindigen

1. Stel van te voren een budget vast

Bedenk vooraf wat je dit jaar kan uitgeven tijdens carnaval. Aan de hand van dit budget kun je vervolgens bepalen of je de financiële ruimte hebt om alle dagen te gaan of dat je een keuze moet maken. Ga je meerdere dagen, maar met een kleiner budget? Of kies je één a twee dagen, maar neem je het die dagen ruim? Vervolgens stel je voor jezelf een dagbudget vast.

 

2. Probeer te besparen op je kostuum

Draag hetzelfde als vorig jaar of maak kleine aanpassingen. Als je per se wat nieuws wilt, kun je zelf een kostuum maken of er een lenen.

 

3. Een goede bodem is het halve werk

Met een volle maag en een drankje vooraf hoef je buiten de deur net iets minder te eten en drinken.

 

4. Betaal contant of zet voor jezelf een limiet

Betaal als dat mogelijk is met contant geld. Als je alleen met pin kunt betalen, zorg ervoor dat alleen het bedrag dat je wilt uitgeven beschikbaar is op je pas.

Zet de rest van je geld op je spaarrekening zodat je er niet makkelijk bij kan.

 

5. Bespaar op vervoer

Kies ervoor carnaval dichterbij huis te vieren, te carpoolen, of wees de bob (scheelt ook weer een kater).

 

6. Geniet, maar geef rondjes met mate

Het past misschien minder bij de carnavalssfeer, maar als je krap bij kas zit, beperk het geven van rondjes.

 

7. Spaar in de vastentijd

De essentie van carnaval is de omkering van gebruikelijke normen en regels, dus een oproep tot ‘verstandig carnaval vieren’ is misschien misplaatst. Je kunt wel verstandig met je geld omgaan en er niet minder plezier om hebben tijdens de feestperiode. Als je ervoor kiest niet te bezuinigen tijdens de carnaval kun je de vastenperiode dit jaar ter harte nemen. Van oudsher is carnaval de periode vóór de vastentijd waarin na een tijd van goed feesten een periode van bezinning volgt. Terwijl er vroeger geen vlees of zoetigheid werd gegeten tot Pasen, wordt er tegenwoordig niet of nauwelijks meer gevast door katholieken. Om nieuwe prijsstijgingen voor volgend jaar de baas te zijn en de vastentijd nieuwe vorm te geven, raadt spaarplatform Raisin aan om in de periode tussen Aswoensdag en Pasen geld opzij te zetten.