Wat is een beleggingsfonds?

Home › Investeren › Beleggingsfondsen

In een beleggingsfonds wordt het vermogen van individuele beleggers gebundeld. Als belegger investeer je in verschillende beleggingsvormen, zoals aandelen, obligaties, (crypto)valuta’s of grondstoffen, waardoor je het risico spreidt. Tevens kun je meeliften op de expertise van anderen, zoals de beheerder van het fonds. Hoe gaat dit allemaal precies in zijn werk? Raisin legt uit. 

 

In het kort
  • In een fonds wordt geld van beleggers gebundeld. De beheerder van het fonds doet met dit geld investeringen
  • Fondsen spreiden het geld over meerdere posities – van tientallen tot duizenden. Zo wordt ook een goede risicospreiding bereikt
  • Er zijn verschillende fondsen. De meeste populaire fondsen zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen en mengfondsen
  • Fondsen verschillen op meerdere eigenschappen, waaronder risico, passief of actief beheer, landen en sectoren van beleggingen en uitkering of herbelegging van dividend
3,31%
p.j.
Distingo Bank
Frankrijk
3,50%
p.j.
Banco BAI Europa
Portugal
3,60%
p.j.
Banca Progetto
Italië

Waarom investeren in een beleggingsfonds?

Spreiding

Investeer in een beleggingsfonds en je dekt met één enkele investering een volledige markt, een specifiek land, een index of zelfs de hele wereldeconomie af. Dit is als kleine, niet-institutionele belegger vrijwel onmogelijk. Natuurlijk kun je in theorie alle aandelen van de AEX aanschaffen, maar om de juiste weging te behouden moet je continu aandelen verkopen en bijkopen. En krijg je te maken met torenhoge transactiekosten.

Expertise

Als beginnende belegger valt het je waarschijnlijk zwaar om een pakket aan aandelen en andere beleggingen samen te stellen dat past bij jouw persoonlijke risicoprofiel. Een goed beleggingsfonds helpt je hierbij, bijvoorbeeld door een mix aan te bieden van rentedragende activa zoals obligaties en aandelen. Maar ook ervaren beleggers kiezen vaak voor fondsen. Vanwege het gemak en de brede keuze.

Wat voor soorten beleggingsfondsen zijn er?

Eigenlijk zijn er teveel verschillende beleggingsfondsen om op te noemen. We beperken ons hier tot de drie meest populaire fondsvormen. Dit zijn aandelenfondsen, obligatiefondsen en mengfondsen of mixfondsen.

Aandelenfondsen

Met een aandeel schaf je een klein stukje van een bedrijf aan. De waarde van een aandeel hangt af van de waarde die de markt toekent aan het bedrijf. Slechte bedrijfsprestaties en een slechte marktsituatie kunnen leiden tot waardeverlies. Andersom kan de koers ook stijgen en het aandeel meer waard worden. Winst van een bedrijf, wordt vaak deels uitgekeerd over de aandeelhouders (dividend). Aandelenfondsen schommelen vaak sterk in waarde.

Obligatiefondsen

Obligaties zijn leningen van bedrijven, nationale overheden en andere partijen aan obligatiehouders. In ruil voor de lening, ontvangt de verstrekkende partij (de eigenaar van de obligatie) rente. Ook obligaties dalen en stijgen op de beurs in waarde, maar doorgaans minder sterk dan aandelen. Een obligatiefonds is vaak weinig volatiel, met een lager risico en lager gemiddeld rendement.

Mixfondsen

Bij een mixfonds worden verschillende vormen van investeringen gecombineerd. Vaak omvat dit aandelen, obligaties, valuta’s, vastgoed, directe investeringen en meer. Bij mengfondsen wordt het risico grotendeels bepaald door de verhouding tussen aandelen en andere riskante beleggingsvormen en rentedragende activa met een vast rendement, zoals obligaties.

Wat is het verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF?

Waarschijnlijk heb je weleens van een ETF (exchange-traded fund) gehoord. ETF’s zijn ondertussen zo populair dat deze vorm van fondsbeleggen incorrect gebruikt wordt als synoniem voor alle beleggingsfondsen. We zetten de verschillen hieronder even voor je op een rijtje.

Een ETF:

  • is een passief fonds
  • dat aan de beurs verhandeld wordt
  • en vaak, maar niet altijd, een onderliggende index trackt.

Lees meer over ETF's

ETF’s
ETF’s

ETF’s zijn een eenvoudig beleggingsconcept. Ontwikkeld zodat beleggers gemakkelijk risico kunnen spreiden. Verreweg de meeste ETF’s zijn indextrackers. In de volksmond worden de begrippen door elkaar gebruikt. Maar wat is een ETF eigenlijk? Waar liggen kansen en waar moeten (beginnende) beleggers goed op letten?

Lees meer
Indextrackers
Indextrackers

Vaak worden de begrippen indextracker en ETF als synoniemen gebruikt. Maar niet iedere indextracker is een ETF, en niet iedere ETF is een indextracker. Goede indextrackers passen in verstandige ETF-portefeuilles. Dus wat is een goede tracker? Alle ins en outs over indextrackers vind je hier.

Lees meer
ETF-portefeuille samenstellen
ETF-portefeuille samenstellen

Beleggen kan riskant zijn. Met een verstandige en gezonde strategie kun je de risico’s goed aanpassen aan je eigen situatie. Bij het samenstellen van je ETF-portfolio is de juiste balans tussen rentedragende beleggingen en volatiele fondsen cruciaal. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Lees meer

Een beleggingsfonds kiezen

Het is nog niet zo eenvoudig om een beleggingsfonds te kiezen. Er zijn duizenden verschillende investeringsproducten op de markt beschikbaar. De onderstaande criteria kunnen je helpen bij het kiezen van een fonds.

Risico

Het allerbelangrijkste bij het uitkiezen van een fonds? Het risico dat gepaard gaat met je investering. Aanbieders die onder AFM-toezicht vallen, moeten het risico opgeven in de vorm van een risico-indicator. Je kunt riskante beleggingen in fondsen natuurlijk ook opvangen door slechts een deel van je geld in een riskanter product te stoppen. Zo stel je zelf je portefeuille samen.

Passief of actief?

Wil je investeren in een passief of actief beheerd fonds? Bij een actief beheerd fonds proberen beleggingsexperten het best mogelijke resultaat te behalen. Passief beheerde fondsen maken automatisch aanpassingen. In het geval van een indextracker, bijvoorbeeld, om de onderliggende index altijd nauwgezet te blijven volgen.

Nationaal, internationaal, wereldwijd?

Sommige fondsen zijn beperkt tot de Nederlandse – of een andere nationale – markt. Andere fondsen omvatten aandelen en (staats)obligaties uit verschillende landen. Grote ETF’s en andere wereldwijde fondsen hebben een globale spreiding van hun investeringen.

Mag het ook groen zijn?

Er ontwikkelt zich een steeds sterker bewustzijn dat ons geld echt invloed heeft op de wereld. Dat geldt niet alleen voor ons consumptiegedrag maar zeker ook voor onze beleggingen. Daarom kiezen veel (vooral kleine) beleggers ervoor om niet te investeren in bepaalde sectoren of juist alles te investeren in duurzame energie of biologische landbouw. Groenfondsen spelen hier op in.

Verschillende sectoren

Heb je bijzonder veel vertrouwen in IT in de komende vijf jaar? Dan kun je investeren in een beleggingsfonds dat uitsluitend in IT-aandelen belegt. Of alleen in de Amerikaanse IT-industrie. Of de volledige Nasdaq-100 probeert na te bootsen. Of juist weer alleen direct investeert in jonge en onbekende IT-bedrijven uit Californië. Voor alle sectoren zijn wel fondsen te vinden.

Uitkerend of herbeleggend?

Dividend is leuk – je ontvangt een extraatje zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Ook bij fondsen kun je ervoor kiezen om alle dividenduitkeringen direct te ontvangen. De meeste fondsen zijn echter herbeleggend, en gebruiken dividenduitkeringen om direct nieuwe aandelen of obligaties aan te schaffen.

Kosten

Een van de allerbelangrijkste eigenschappen van fondsen is de TER. TER staat voor total expense ratio, oftewel de totale jaarlijkse kosten uitgedrukt als percentage van het belegde bedrag. Actief beheerde fondsen hebben vaak hogere kosten dan passief beheerde fondsen.

Beleggingsfondsen – risico’s en alternatieven

Je kunt niet beleggen zonder risico. Sterker nog, je kunt niets met je geld doen zonder risico. Je loopt altijd een risico op verlies – cash kan gestolen worden, je spaarrekening kan gehackt worden, je bank kan failliet gaan. Daarom spreken we bij risico’s vaak van een schaal – van riskant tot minder riskant.

Fondsen die voor 100% in aandelen beleggen zijn relatief riskant. Hier moet je rekening houden met een volatiliteit tot 40% of zelfs hoger. In een nachtmerriescenario kan je fonds binnen een paar maanden of zelfs weken dus 40% van de waarde verliezen.

Obligatiefondsen zijn een stuk veiliger, omdat obligaties inherent minder riskant zijn dan aandelen. Vooral bij een spreiding over veel verschillende investeringen zijn obligatiefondsen een stabiel alternatief voor bijvoorbeeld een spaarrekening.

De veiligste investeringsvorm blijven spaarrekeningen. Omdat de stand op je spaarrekening niet aan verandering onderhevig is, en omdat je in het geval van een depositorekening, bijvoorbeeld, een vaste rente ontvangt. Gevestigde banken zijn daarnaast relatief stabiele financiële instituties en binnen de EU garanderen overheden de tegoeden op bankrekeningen (tot € 100.000) met behulp van zogenaamde depositogarantiestelsels.

Wil je gaan beleggen in een riskanter fonds en ben je op zoek naar een rentedragende belegging om risico mee op te vangen? Of houd je niet van risico’s nemen en ga je liever voor een zeker rendement? Dan ben je bij Raisin aan het juiste adres. Met spaarrentes tot 3,60% op termijndeposito’s en 3,50% op vrij opneembare spaarrekeningen.

Beleggen en risico's

Bepaal jouw risicoprofiel
Bepaal jouw risicoprofiel

Beginnende beleggers vinden het soms moeilijk om de risico’s van beleggen in te schatten. Toch is het essentieel dat het risico dat je aangaat goed past bij je persoonlijke risicoprofiel. Leer hoe je jouw risicoprofiel bepaalt en ontdek wat voor een beleggingsstrategie daar goed bij past.

Lees meer
Geen hoog rendement zonder hoog risico
Geen hoog rendement zonder hoog risico

Zonder flinke risico’s aan te gaan kun je een uitzonderlijk rendement wel vergeten. Wat is de inherente relatie tussen rendement en risico? Wat zijn de verschillende soorten investeringen met een hoog risico en hoe ga je slim om met zulke beleggingen – van hefboomproducten tot durfkapitaal.

Lees meer
Beleggen voor je pensioen
Beleggen voor je pensioen

Lijfrenten hebben één groot nadeel: je kunt tussentijds niet bij het geld. Wil je flexibel blijven en toch beginnen met het opbouwen van pensioen? Dan kun je gaan beleggen. Wat zijn de voordelen en risico’s van zelf beleggen voor je pensioen? Hoe zit het met belastingen en waarom blijft spaargeld onmisbaar? Vind een antwoord op je vragen.

Lees meer

Overzicht van beleggingsfondsen in 2024

Een volledig overzicht van alle beleggingsfondsen geven is onmogelijk. Naar schatting zijn er meer dan 100.000 verschillende fondsen in omloop. Dit omvat ook pensioenfondsen en andere producten die voor particuliere beleggers niet in aanmerking komen.

Hieronder vind je een beknopt overzicht van een aantal interessante fondsen in een aantal geliefde categorieën.

Voorbeelden erkende groene fondsen 2024

Naam ISIN Belegt in? Risico Kosten per jaar (TER)
ASN Groenprojectenfonds NL0014270258 Leningen en aandelen Laag 1,02%
Triodos Groenfonds NL0000440204 Leningen en aandelen Laag tot middelhoog 1,46%

Voorbeelden ETF-trackers 2024

Naam ISIN Belegt in? Risico Kosten per jaar (TER)
iShares Core MSCI World IE00B4L5Y983 Meer dan 1600 aandelen wereldwijd Hoog 0,20%
Vanguard FTSE Developed Europe IE00B945VV12 Aandelen met een focus op Europa Hoog 0,10%
VanEck Vectors AEX NL0009272749 Trackt de AEX Hoog 0,30%

Voorbeelden obligatiefondsen 2024

Naam ISIN Belegt in? Risico Kosten per jaar (TER)
Xtrackers EUR Corporate Bonds LU0478205379 Staats- en bedrijfsobligaties Laag tot middelhoog 0,12%
iShares Core Global Aggregate Bond IE00B3F81409 Staats- en bedrijfsobligaties Laag tot middelhoog 0,10%
AEGON Diversified Bond Fund NL0011540505 Staats- en bedrijfsobligaties Laag tot middelhoog 0,20%
Groen beleggen met belastingvoordeel
Groen beleggen met belastingvoordeel

Groen beleggen levert veel belastingvoordeel op. Daarom stelt de Belastingdienst er strenge eisen aan. Mocht je het geluk hebben een erkend beleggingsproduct te vinden, kan het procenten schelen. Maar hoe zit het met? En wanneer is een beleggingsproduct ‘groen’? We hebben alles op een rijtje gezet.

Lees meer
Groen sparen
Groen sparen

Met een groene spaarrekening hoef je niet op de hoogste rente te rekenen. Daarvoor krijg je vaak aantrekkelijke belastingvoordelen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. En hoe spaar je nu eigenlijk echt groen? Raisin heeft het voor je uitgezocht.

Lees meer
De spaartaks – veranderingen in 2023
De spaartaks – veranderingen in 2023

Wat verandert er voor spaarders in 2023? Kun je nog steeds een Spaar BV oprichten om belasting te vermijden? Wat zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? De spaartaks (‘vermogensrendementsheffing’) roept ieder jaar veel vragen op. Vind hier de antwoorden voor 2023.

Lees meer

Spaar met Raisin

Vergelijk spaarrekeningen
Vergelijk spaarrekeningen

Vergelijk alle spaarrekeningen van Raisin. Met de hoogste spaarrentes uit de hele EU.

Lees meer
Depositogarantiestelsels binnen de EU
Depositogarantiestelsels binnen de EU

Om spaarders te beschermen heeft de EU regelgeving opgesteld rondom banktegoeden. Ieder land moet verplicht een depositogarantiestelsel hebben. Hiermee worden onder andere spaartegoeden gedekt. Leer de stelsels van de verschillende landen kennen.

Lees meer
Vergelijk depositorekeningen
Vergelijk depositorekeningen

Vergelijk alle spaardeposito's van Raisin – met de hoogste spaarrentes van de EU.

Lees meer