Geld beleggen voor beginners

HomeInvesteren › Beginnen met beleggen

In de afgelopen jaren zijn steeds meer Nederlanders gaan beleggen. Dat was zeker in de tijden dat de beurs maar bleef stijgen en de spaarrentes historisch laag waren ook niet verwonderlijk. Ondertussen is door een hoge ECB rente sparen weer iets aantrekkelijker geworden en hebben Nederlandse huishoudens miljardenverliezen geleden op de beurs. Wil je ondanks onrustige tijden beginnen met beleggen? Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier lees je hoe je eerste stappen zet.

In het kort
  • Als je begint met beleggen is een langetermijnvisie essentieel

  • Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee; beleg daarom alleen met geld dat je langere tijd kunt missen

  • Er zijn verschillende soorten beleggingen; een gevarieerd beleggingsportfolio kan helpen om de risico’s te spreiden

  • Je kunt pas verstandig beleggen zodra je weet wat jouw persoonlijke risicoprofiel is

Het volgen van dit stappenplan geeft geen garantie op een hoog rendement en is geen beleggingsadvies. We geven je tips zodat je weet waar je op moet letten als je wilt beginnen met beleggen en ontdekken welk beleggingsprofiel bij jou past.

Stap 1: Bepaal wanneer je wilt beginnen met beleggen

Eigenlijk is er geen beter moment dan vandaag om te beginnen met beleggen. Juist omdat niemand kan voorspellen wat de markt zal doen. Hierdoor bestaat hét instapmoment niet. Misschien ben je bang dat de koersen gaan dalen net nadat jij bent begonnen met beleggen.

Die kans is aanwezig maar juist bij beleggen is een langetermijnfocus essentieel. Tussentijdse koersdalingen zijn heel normaal en als we naar de geschiedenis kijken, herstelt de markt zich meestal weer. Beleggen op de korte termijn is eerder vergelijkbaar met gokken, en het is hoogst onwaarschijnlijk dat je de markt beter kunt doorgronden dan alle andere beleggers.

Je kunt er overigens wel voor kiezen om een inlegbedrag te verspreiden over verschillende instapmomenten. Zo kun je bijvoorbeeld jouw beleggingsbedrag opknippen in twaalf delen. Een keer per drie maanden leg je hetzelfde bedrag in. Na drie jaar heb je het volledige bedrag geïnvesteerd. Zo heb je mogelijk iets hogere transactiekosten, maar voorkom je dat je al je aandelen aanschaft op een piekmoment.

Stap 2: Formuleer je beleggingsdoel(en)

Met een duidelijk doel voor ogen, ben je gemotiveerd en lukt het je ook beter om die langetermijnvisie vast te houden en je niet te laten leiden door schommelingen op de markt. Een beleggingsdoel kan variëren van vermogensopbouw, een verbouwing, je pensioen tot een lange wereldreis die nog een paar jaar weg is. Zo lang het doel jou maar helpt om een beleggingsstrategie te bepalen en daaraan vast te houden.

Daarbij is het goed om je doel zo concreet mogelijk te formuleren en op te schrijven. Zeker bij doelen als vermogensopbouw en financiële onafhankelijkheid: bereken hoeveel je nodig hebt om dit te bereiken. Houd je doelen wel realistisch en ga uit van een ondergemiddeld prestatiescenario.

Stap 3: Bepaal je beleggingstermijn

Hoe lang wil je beleggen? Als je hierover nadenkt, helpt dit ook bij het bepalen van je beleggingsstrategie. Beleggen vraagt om een langetermijnvisie zodat je fluctuaties in de markt kunt opvangen, dus beleg alleen met geld dat je minimaal 3 tot 5 jaar kunt missen.

Er is geen garantie maar de geschiedenis laat zien dat met langetermijnbeleggingen de kans op een goed rendement toeneemt. Denk dan aan een periode van tien jaar of langer. Met beleggen op de korte termijn loop je altijd meer risico.

Stap 4: Bepaal hoeveel geld je wilt investeren

Sommige brokers hanteren een minimuminleg van een paar honderd euro maar in principe kun je al beginnen met beleggen met een paar tientjes. Beleg alleen met geld dat je langere tijd niet nodig hebt en dat je niet gebruikt als spaarbuffer voor onverwachte uitgaven. Op de website van het Nibud kun je berekenen wat in jouw situatie een verstandige financiële buffer is.

Als je hebt berekend wat jouw spaarbuffer is, kun je (een deel) van je overige spaargeld gebruiken om te beleggen. Op die manier kun je er mogelijk voor zorgen dat het rendement op dit deel van je spaargeld hoger is dan wanneer je het op een spaarrekening laat staan. In dit artikel vind je meer tips over wat je met je spaargeld kunt doen.

Stap 5: Bepaal welk risicoprofiel bij je past

Beleggen blijft altijd een risico. Met een zeer riskante strategie (hefboomproducten, alles in één aandeel stoppen) kun je in het ergste geval al je geld kwijtraken. Gelukkig kun je zelf bepalen hoeveel risico je bereid bent te nemen. Als je erg onrustig wordt van heftige koerswisselingen, kun je beter kiezen voor een defensief beleggingsprofiel.

Risicoprofiel
Samenstelling

Aandelen

Rentedragende activa

Defensief

10%

90%

Redelijk defensief

30%

70%

Redelijk offensief

50%

50%

Offensief

100%

0%

Stap 6: Bedenk of je zelf wilt beleggen of wilt laten beleggen

Je kunt geld besparen door zelf te beleggen bij banken en brokers, je geeft dan zelf de opdrachten. Je kunt ook een beleggingsadviseur in de hand nemen die met je meedenkt en kijkt.

Als je weinig tijd en zin hebt om je in beleggen te verdiepen, kun je ook het beheer van je beleggingen uit handen geven. Je geeft dan alleen aan hoeveel je wilt inleggen, wat je doel is en hoeveel risico je bereid bent te lopen. Dan wordt je geld over verschillende beleggingscategorieën verdeeld en de beurs in de gaten gehouden. 

Je hoeft in dit geval weinig zelf te doen. De kosten zijn hoger dan bij zelf beleggen, dus vergelijk de beheerkosten en voorwaarden van verschillende aanbieders goed.

Stap 7: Bepaal waarin je wilt beleggen

Er zijn verschillende soort beleggingsproducten: je kunt beleggen in individuele aandelen, maar ook investeren in fondsen, obligaties, vastgoed, ETF’s en cryptomunten. Verdiep je in de verschillende soorten beleggingen en koop alleen producten die je begrijpt.

Je kunt de beleggingen op verschillende plekken kopen, bijvoorbeeld via een beleggingsrekening bij een bank. Maar ook bij online brokers of vermogensbeheerders. Vergelijk de kosten van de verschillende beleggingsplatformen en let daarbij goed op: aanbieders hanteren verschillende termen en voorwaarden.

Stap 8: Zorg voor een gevarieerd beleggingsportfolio

Of je nu zelf gaat beginnen met beleggen of je beleggingen laat beheren, spreiding in je beleggingsportfolio is essentieel. Dan gaat het niet alleen over spreiding in verschillende beleggingsproducten, maar ook over verschillende markten, valuta’s en sectoren.

Zorg er bovendien voor dat je in je beleggingsportfolio rentedragende activa, zoals een spaarrekening, opneemt. 100% veilig beleggen zonder risico bestaat niet, maar met een gevarieerd portfolio kun je de risico’s als beginnend belegger zoveel mogelijk opvangen.

Profiteer van hoge, vaste rendementen op depositorekeningen

Bij Raisin profiteer je van rentes tot wel 3,66% op depositorekeningen. In tegenstelling tot vrij opneembare spaarrekeningen of beleggen, schommelt het rendement dat je krijgt op een depositorekening niet. Het rentepercentage staat van tevoren vast voor de gehele looptijd. Je kunt al een depositorekening openen voor 3 maanden, maar je geld ook voor langere tijd vastzetten tegen een hogere rente voor bijvoorbeeld 6 of 12 maanden of zelfs 3 of 5 jaar.